Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

«Πηγή της Ειρήνης»: Και για την ασφάλειά μας: ΟΗμΕ! ─ Εκατοντάδες νεκροί και αυξάνονται ─ Ξεπερνούν τους 7.000 οι ξεριζωμένοι από τους τους καταυλισμούς προσφύγων ─ Πάνω από 60.000 οι άμαχοι που εγκαταλείπουν τις παραμεθόριες περιοχές ─ ΚΚΕ: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι πανηγυρισμοί ΝΔ για Πομπέο

Από τον βομβαρδισμό χωριού στην περιοχή Ταλ Αμπιάντ
*
ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες πρόσφυγες από την εγκληματική επιχείρηση... «Πηγή της Ειρήνης»
Από τον βομβαρδισμό χωριού στην περιοχή Ταλ Αμπιάντ
Πηγή: Associated Press
Παρασκευή 11/10/2019 - 08:46 - Ενημέρωση: Παρασκευή 11/10/2019 - 09:49
Το δεύτερο 24ωρο συμπλήρωσε η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, με την ονομασία «Πηγή της Ειρήνης», με τις πλάτες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αλλά και τις υποκριτικές εν πολλοίς αντιδράσεις διαφόρων πλευρών (βλέπε στο τέλος).

ΣΥΡΙΑ
Η Τουρκία βομβάρδισε καταυλισμούς προσφύγων
Πηγή: Associated Press
Παρασκευή 11/10/2019 - 15:29
Πάνω από 7.000 ξεριζωμένοι εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς προσφύγων στην Μαμπρούκα, και την Αΐν Ίσα, μετά τον βομβαρδισμό τους από τον τουρκικό στρατό, ανέφεραν οι αντικυβερνητικές κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή.
Οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οι πρόσφυγες που διαμένουν εκεί θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ. Οι κουρδικές δυνάμεις σημειώνουν ότι στον καταυλισμό στην Αΐν Ίσα βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)
902

Από το βράδυ της Τετάρτης, η Άγκυρα άρχισε τη χερσαία φάση της επίθεσής της με τις δυνάμεις της να περνούν τα σύνορα, επικεντρώνοντας τις επιχειρήσεις τους στους παραμεθόριους τομείς της Ρας αλ Άιν και της Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των συριακών αντικυβερνητικών ενόπλων ομάδων υπό την ηγεσία των Κούρδων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα τουρκική εισβολή στη Συρία
Τετάρτη 09/10/2019 - 18:30 - Ενημέρωση: Πέμπτη 10/10/2019 - 12:07
Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη νέα στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει αποφασιστικά τη νέα, τρίτη κατά σειρά, στρατιωτική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία.
Η νέα αυτή στρατιωτική επιχείρηση δείχνει τις αχόρταγες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης που επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα και στο συριακό έδαφος, για να διαμορφώσει προϋποθέσεις για παραπέρα επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, επιτείνοντας τον εδαφικό κατακερματισμό της χώρας που βιώνει τις σκληρές συνέπειες του πολύχρονου ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Οι προφάσεις που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία περί "διεθνούς δικαίου αυτοάμυνας" αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά πως σήμερα το Διεθνές Δίκαιο μεταφράζεται κατά το δοκούν, για να εξυπηρετήσει τα διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Αυτή η στρατιωτική τουρκική εισβολή δεν θα είχε συμβεί αν οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει το πράσινο φως στις ΝΑΤΟικές τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αποκαλύπτει πόσο έωλοι είναι οι πρόσφατοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ για την επίσκεψη Πομπέο και τον δήθεν ειρηνευτικό και σταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποτελούν παράγοντες που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία "Ο λύκος κι αν εγέρασε…".
  • Οι λαοί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
  • Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Συρίας, μεταξύ άλλων και στον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής.
  • Κάτω τα χέρια από το λαό της Συρίας!
  • Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!
  • Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου!».
902

Οι τουρκικές δυνάμεις κυρίευσαν 11 χωριά κοντά σε αυτές τις δύο πόλεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
Τουλάχιστον 29 ένοπλοι, 23 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 6 μαχητές του αντικυβερνητικού αποκαλούμενου Συριακού Δημοκρατικού Στρατού, που στηρίζεται από την Τουρκία, καθώς και 10 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη στις μάχες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 228 Κούρδους ενόπλους, ενώ ανακοίνωσε και τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη και τον τραυματισμό τριών.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα βρέφος από τη Συρία, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν Κούρδοι ένοπλοι έπληξαν με ρουκέτες τουρκικές παραμεθόριες πόλεις όπως η Ακτσάκαλε, η Σανλιούρφα και η Νουσαϊμπίν.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, πάνω από 60.000 άμαχοι εγκατέλειψαν παραμεθόριες περιοχές. Πολλοί εξ αυτών έφτασαν στην πόλη Ταλ Ταμρ, νοτιότερα, η οποία δεν πλήττεται από τις μάχες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Anadolu», «Sol Haber», «Reuters», AFP)
902
ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Χωρίς απόφαση η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Πηγή: Associated Press
Παρασκευή 11/10/2019 - 08:27 - Ενημέρωση: Παρασκευή 11/10/2019 - 08:36
Μια ακόμη ένδειξη των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών  κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, για τον έλεγχο στην περιοχή της Μέση Ανατολής, που ρίχνουν νερό στο μύλο της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, δόθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση -κεκλεισμένων των θυρών- του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με θέμα την εισβολή της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συρία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΣΑ εξέφρασαν ανησυχία ότι το νέο μέτωπο που άνοιξε θα κλιμακώσει την αστάθεια, θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση και θα πυροδοτήσει νέες προσφυγικές ροές. Ο Γιούργκεν Σουλτς, πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση καταδίκασε την τουρκική εισβολή «με τον πλέον σθεναρό τρόπο».
Με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, τα κράτη-μέλη του ΣΑ συζήτησαν χθες επί σχεδίου απόφασης το οποίο καλεί την Τουρκία «να επιστρέψει στο δρόμο της διπλωματίας», σύμφωνα με πολλές πηγές. Το κείμενο διανεμήθηκε μετά τη διαπίστωση της αδυναμίας των Ευρωπαίων να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν το σχέδιο ανακοίνωσης του ΣΑ που θα εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» και θα καλούσε την Άγκυρα να «σταματήσει την επιχείρηση».
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πολωνία περιορίστηκαν απλώς να δώσουν τη διακήρυξή τους στη δημοσιότητα από κοινού, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν από την πλευρά τους δημόσια τη διαβεβαίωση πως η Ουάσιγκτον «δεν υποστηρίζει επ’ ουδενί» την τουρκική επιχείρηση.
Μετά τη συνεδρίαση, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δεν απέκλεισε την ομόφωνη έγκριση μιας ανακοίνωσης. Αλλά γι’ αυτό, διευκρίνισε, «πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες διαστάσεις της συριακής κρίσης, όχι μόνο η τουρκική επιχείρηση», αναφερόμενος στην «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το κείμενο το οποίο διένειμε η Ουάσιγκτον χθες συμπεριλαμβάνει τη φράση πως το ΣΑ εκφράζει «βαθιά ανησυχία», αλλά απέχει από το να αξιώνει τον «τερματισμό» της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας. Αντ’ αυτού, προτρέπει την Άγκυρα να περάσει στους διπλωματικούς διαύλους «μάλλον, παρά στα στρατιωτικά μέσα», για να επιτύχει τους στόχους της, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές. Ακόμη, απαιτεί την προστασία των αμάχων και τονίζει ότι ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων πρέπει να γίνει σε οικειοθελή βάση.
Η πρέσβης των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ προειδοποίησε μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των αμάχων. Δεν εξήγησε ποιες θα είναι αυτές.
Έπειτα από μια συζήτηση των 15 κρατών-μελών σε τεχνικό επίπεδο, η Ρωσία αιτήθηκε να της επιτραπεί να ζητήσει οδηγίες από τη Μόσχα και αποφασίστηκε να δοθεί σε όλες τις χώρες η δυνατότητα να κάνουν σχόλια ως σήμερα Παρασκευή στις 17.00 (ώρα Ελλάδας). Κατόπιν το κείμενο είτε θα εγκαταλειφθεί ή θα αρχίσει η διαδικασία υιοθέτησής του, όπως εξήγησαν διπλωμάτες.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP, «Reuters»)
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.