Θα μπορούσε να είσαι εσύ...
Κάθε φορά που ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του στο μεροκάματο, όπως έγινε χτες το πρωί στην πλατεία Βικτωρίας, η μόνιμη επωδός αρμόδιων και αναρμόδιων είναι πως «φταίει η κακιά η ώρα».
Μετά, ξεκινάει ο επιμερισμός των ευθυνών. Από τις οποίες, σχεδόν πάντα, μένει απ' έξω η εργοδοσία και πολύ περισσότερο το κράτος, οι μηχανισμοί του, η κυβέρνηση και η πολιτική της.
Πέμπτη 01/12/2016 - 14:39
Σε ανακοίνωσή του για το δυστύχημα σε κατάστημα εστίασης στην πλατεία Βικτωρίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του για το θάνατο της εργαζόμενης από την έκρηξη στην επιχείρηση EVEREST και τις ευχές για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.Το γεγονός αυτό έρχεται να αναδείξει τις συνθήκες εργασίας και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς.
Έρχεται, επίσης, να δείξει πόσο επικίνδυνες είναι οι διατάξεις - προαπαιτούμενα που ψήφισε, μόλις χθες, η κυβέρνηση και οι οποίες, στο όνομα της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, καταργούν την αρχή της προφύλαξης και τους προληπτικούς ελέγχους μέτρων ασφαλείας (πυρασφάλεια κλπ.) και υγιεινής στις επιχειρήσεις, θεωρώντας τους εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση και αυξάνοντας τους κινδύνους για τους εργαζόμενους».
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η ευθύνη καταλήγει στους εργαζόμενους που εμπλέκονται σε ένα εργατικό «ατύχημα». Ακόμα και στα ίδια τα θύματα! Άπειρα παραδείγματα μπορεί να αντλήσει κανείς από τα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη».
Όπως και στην περίπτωση χτες του θανάτου της 38χρονης λογίστριας, η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα τα συλλυπητήρια, το ίδιο και η εργοδοσία.
Οι υπηρεσίες θα βγάλουν το πόρισμα για τις «τεχνικές» λεπτομέρειες του «ατυχήματος», θύματα και συγγενείς θα μπλέξουν σε μια πολυδαίδαλη και χρονοβόρα δικαστική διαμάχη.
Γρήγορα, όλα θα ξεχαστούν. Μέχρι το επόμενο θανατηφόρο «ατύχημα». Αλήθεια, ποιος θυμάται τι έγινε με τους τέσσερις νεκρούς μεταλλεργάτες στα ΕΛΠΕ, στις 8 Μάη 2015;
Τα ερωτήματα για το χτεσινό «ατύχημα» στα «Everest» της πλατείας Βικτωρίας είναι πολλά.
- Η εργοδοσία δεν μπήκε στον κόπο να κλείσει το κατάστημα τις ώρες που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί η εργασία με τη χρήση φλόγας, προφανώς για να μην χάσει κέρδη. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο κατάστημα, όπως και πολλά ακόμα της ίδιας αλυσίδας, είναι 24ωρου λειτουργίας.
- Ούτε καν το υπόγειο δεν εκκενώθηκε, όπως αποδείχτηκε από το θάνατο της λογίστριας, που δούλευε δίπλα στον τεχνικό.
- Για να μη ρωτήσουμε ποια υπηρεσία και ποιος φορέας είναι αρμόδιος να αδειοδοτεί και να ελέγχει τέτοιες εργασίες, που έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και γίνονται σε κατοικημένη περιοχή.
- Η ξέφρενη «κούρσα» για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, της ανταγωνιστικότητας έχει θύματα και τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αλλά ακόμα και τη ζωή των ίδιων των εργαζομένων.
- Η «ανεμπόδιστη επιχειρηματική δράση», δηλαδή η κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αυτή που υπηρετεί πιστά η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς.
Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Υπόσχονται προκλητικά προνόμια στους «υγιείς» επιχειρηματίες (Πέμπτη 01/12/2016 - 22:51) |
- Σ' αυτό, περιέχονται διατάξεις που καταργούν στοιχειώδεις ελέγχους από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και προϋποθέσεις για να ξεκινήσει τη λειτουργία της μια επιχείρηση, ή τις αναθέτουν σε ιδιώτες.
Δηλαδή, το κεφάλαιο θα «ελέγχει» το κεφάλαιο, αν για παράδειγμα τηρούνται περιβαλλοντικοί και άλλοι όροι, αν είναι πλήρη και επαρκή τα συστήματα πυρασφάλειας και άλλα.
- Και την ίδια ώρα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως το ΣΕΠΕ, απογυμνώνονται από μέσα και προσωπικό, αδυνατούν να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους.
Όλα αυτά αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της κατοχύρωσης και επέκτασης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, της κατάργησης του ωραρίου λειτουργίας, που πολλές φορές άλλο φαίνεται στα χαρτιά και άλλο στην πραγματικότητα δουλεύεται, την εντατικοποίηση της εργασίας, αυξάνοντας τους κινδύνους για τέτοιου είδους «ατυχήματα».
Να, λοιπόν, γιατί δεν φταίει η «κακιά η ώρα» για τους σκοτωμένους και σακατεμένους εργαζόμενους.
Και το ανάθεμα στους πραγματικούς φταίχτες δεν φτάνει για να υπάρξει στοιχειώδης προστασία στους χώρους δουλειάς.
- Χρειάζεται οργάνωση στα συνδικάτα και ανάδειξη των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς σε βασικό μέτωπο πάλης από το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα.
- Χρειάζεται ταξικός αγώνας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Ριζοσπάστης – Η Άποψή μας, 2/12/2016
(ΦΩΤΟ)
Πέμπτη 01/12/2016 - 11:53 - Ενημέρωση: Πέμπτη 01/12/2016 - 22:42
Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη το πρωί στο ταχυφαγείο της αλυσίδας «Everest» στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο υπόγειο της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια εργαζόμενη σε αυτήν, η 38χρονη λογίστρια Βασιλική Παραστατίδου που εργαζόταν στο υπόγειο τη στιγμή της έκρηξης, καθώς και να τραυματιστούν άλλα 5 άτομα που βρίσκονταν στο κατάστημα.
Παρότι, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες τα ακριβή αίτια της έκρηξης ακόμα ερευνώνται, από τις ήδη υπάρχουσες πληροφορίες γεννούνται σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών του καταστήματος.
Το τραγικό αυτό συμβάν ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση -και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες- από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης του νόμου για το «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», το οποίο, μεταξύ των πολλών νέων διευκολύνσεων που παρέχει στους επιχειρηματικούς ομίλους, «απελευθερώνει» τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους των επιχειρήσεων και προβλέπει εκ των υστέρων ελέγχους από ιδιωτικούς φορείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.
Σοβαρά ερωτήματα
Αναλυτικότερα, η έκρηξη, που προκάλεσε πυρκαγιά, συνέβη στο υπόγειο του καταστήματος εστίασης «Everest» στη γωνία Γ' Σεπτεμβρίου 87 και Χέυδεν, εκεί όπου βρισκόταν το λογιστήριο και η κουζίνα της επιχείρησης.
Η εργαζόμενη, μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών, η οποία δούλευε 15 χρόνια στην επιχείρηση, ανασύρθηκε νεκρή από το υπόγειο, όπου είχε καταπλακωθεί από τοίχο που κατέρρευσε λόγω της έκρηξης.
Πέντε ακόμα άτομα, τρεις άνδρες (38, 41 και 49 χρόνων) και δύο γυναίκες (19 και 52 χρόνων), τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, και οι πέντε τραυματίες ήταν εκτός κινδύνου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένας τραυματίας αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και οι υπόλοιποι φέρουν ελαφρά εγκαύματα, θλάσεις και κακώσεις.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η οποία ειδοποιήθηκε για το συμβάν στις 9.25 π.μ., η έκρηξη ισοπέδωσε το υπόγειο, καθώς γκρέμισε τοίχους και ψευδοροφές. Η φωτιά κατασβέστηκε χωρίς να επεκταθεί στο ισόγειο του καταστήματος και οι πυροσβέστες προχώρησαν στην αποκάθαρση του υπογείου, προκειμένου να ερευνηθούν από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη, που είχε ως αποτέλεσμα τη φωτιά. Στον τόπο πήγαν και τεχνικοί της επιχείρησης αερίου, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση των σχετικών παροχών.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής της Πυροσβεστικής, υποστράτηγος Κ. Γιόβας, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.
Ωστόσο, αυτό που έχει γίνει ήδη γνωστό και επιβεβαιώνεται και από την «Everfood AE», διαχειρίστρια εταιρεία του καταστήματος, είναι ότι την ώρα της έκρηξης πραγματοποιούνταν στο υπόγειο του καταστήματος εργασίες συνεργείου ψυκτικών.
Κι εδώ πλέον προκύπτουν σειρά από σοβαρά ερωτήματα:
Κατά πληροφορίες, στις εργασίες αυτές θα γίνονταν κοπή σωλήνα, δηλαδή εργασία με φλόγα και ο τεχνικός είχε μεταφέρει στο υπόγειο φιάλες με αέριο. Ανεξάρτητα από το τι θα δείξουν τελικά οι έρευνες ως προς το τι ακριβώς προκάλεσε την έκρηξη, το ερώτημα είναι γιατί πραγματοποιήθηκαν τέτοιου είδους εργασίες με το κατάστημα σε λειτουργία, με εργαζόμενους και πελάτες μέσα σε αυτό; Γιατί δεν υπήρξε μέριμνα να κλείσει το κατάστημα - το οποίο να σημειωθεί λειτουργεί σε 24ωρη βάση - κατά τη διάρκειά των εργασιών;
- Υπήρχε σχετική άδεια από την Πυροσβεστική όπως κανονικά προβλέπεται σε «θερμές εργασίες»;
- Το εν λόγω υπόγειο του καταστήματος δεν είχε έξοδο κινδύνου, αλλά μόνο μια στενή είσοδο - έξοδο, η οποία δυσκόλεψε και τους πυροσβέστες στη διαδικασία επέμβασης. Με αυτό το δεδομένο, πώς διασφαλίζονταν η ασφάλεια των εργαζομένων που δούλευαν σε αυτό το χώρο;
Να σημειωθεί μάλιστα ότι η 38χρονη νεκρή εργαζόμενη, ως λογίστρια της εταιρείας δεν εργαζόταν μόνιμα σε αυτό το λογιστήριο, ωστόσο επιλέχθηκε να γίνουν οι εν λόγω εργασίες ενώ βρισκόταν και εκείνη στο υπόγειο...
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 41χρονος ψυκτικός που νοσηλεύεται ως τραυματίας φέρεται να δήλωσε ότι αντιλήφθηκε διαρροή στο υπόγειο του καταστήματος και ανέβηκε να ειδοποιήσει για τον κίνδυνο έκρηξης και σε αυτό αποδίδεται το γεγονός ότι δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα ή και σοβαρότεροι τραυματισμοί. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές και στο ισόγειο του ταχυφαγείου, καθώς και σε διπλανά καταστήματα, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
Εκ των υστέρων, με ανακοίνωσή της, η εταιρία «Everfood AE», διαχειρίστρια εταιρεία του καταστήματος, εκφράζει την... οδύνη της για το γεγονός.
Το δε υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι κλιμάκιο Επιθεωρητών Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) βρέθηκε στον τόπο του δυστυχήματος και «προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διακριβωθούν οι συνθήκες και τα αίτια αλλά και να αποδοθούν ευθύνες, όπου διαπιστωθούν παραβάσεις στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».
Ανακοινώσεις εξέδωσαν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και η Ένωση Λογιστών Περιφέρειας Αττικής (ακολουθεί), καθώς και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην αποδέχονται μπροστά στην ανάγκη του μεροκάματου για την επιβίωση, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η προστασία της ζωής τους.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πέμπτη 01/12/2016 - 18:12
Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς απαιτούν το Συνδικάτο Εργατουπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχουπαλλήλων ν. Αττικής και η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής σε ανακοίνωσή τους για το θανατηφόρο ατύχημα στα Everest.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής και η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής εκφράζουμε εκ μέρους όλων των εργαζομένων των δυο κλάδων θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της συναδέλφισσας που έχασε τη ζωή της σήμερα το πρωί, στο κατάστημα των Everest στη Βικτώρια, την ώρα που εργαζόταν στο υπόγειο, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο χώρο για αδιευκρίνιστους μέχρι τώρα λόγους. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους υπόλοιπους τραυματίες.
Οι ευθύνες βαραίνουν κυβέρνηση και εργοδότες για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, για την απουσία κατάλληλων υποδομών που θα διασφαλίζουν υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς για εργαζόμενους και πελάτες, για την επικίνδυνη υποστελέχωση κρατικών μηχανισμών ελέγχου που πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν ή και να αποτρέψουν τέτοιου είδους ατυχήματα.
Μάλιστα η κατάσταση θα χειροτερέψει με το νομοσχέδιο που πέρασε μόλις χτες στη Βουλή και που με αυτό παραδίδει η κυβέρνηση την ευθύνη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και της ασφάλειας στους τόπους δουλειάς σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (που και αυτές θα λειτουργούν με βάση το κέρδος) σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, καταργώντας επί της ουσίας ρυθμίσεις για την προφύλαξη στον τομέα των τροφίμων, της πυρασφάλειας και του περιβάλλοντος.
Θύματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με μοναδικό σκοπό το κυνήγι του κέρδους και τον ανταγωνισμό ανάμεσα τους, είναι πάντα οι εργαζόμενοι. Δεν είναι το πρώτο, ούτε το μόνο περιστατικό και στους δυο κλάδους, που τα τελευταία χρόνια σημειώνουν μεγάλη κερδοφορία και ανάπτυξη.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται με τον πιο δραματικό τρόπο ότι τα συμφέροντα μας δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας. Ήρθε η ώρα, όλοι οι εργαζόμενοι να πούμε: Ως εδώ! Κανένας άλλος νεκρός, κανένας άλλος τραυματίας στο βωμό της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, καμιά άλλη θυσία για τα συμφέροντα των καπιταλιστών!
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Αττικής και η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής καλεί όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουν οργανωμένα με κάθε τρόπο απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική.
Άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι των δυο κλάδων να απαιτήσουμε:
Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.