Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύχθηκε η Κεφαλονιά – Η προστασία του «τουριστικού προϊόντος» στόχος της κυβέρνησης


Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύχθηκε σήμερα η Κεφαλονιά, την ώρα που οι σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να περνούν δύσκολες στιγμές, καθώς ο κρατικός μηχανισμός καθυστερεί χαρακτηριστικά να καλύψει έστω και τις βασικές τους ανάγκες.
Το πρόβλημα με τη στέγαση παραμένει, όπως επίσης και η έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχονται και οι φήμες για νέο ισχυρό σεισμό να επιτείνουν τη δύσκολη κατάσταση.
Η Επιτροπή Αγώνα που δημιουργήθηκε στο νησί περιοδεύει από το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές του Ληξουρίου, ενώ τις σεισμόπληκτες περιοχές θα επισκεφθεί την Πέμπτη και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Το νησί κηρύχθηκε «σεισμόπληκτη περιοχή»

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύχθηκε σήμερα Τρίτη η Κεφαλονιά, κάτι που είχε προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, προκειμένου όπως είπε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών. 

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου, μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής, ωστόσο μετά το νέο σεισμό θα επανελεγχθούν ακόμη και αυτά που είχαν χαρακτηριστεί «πράσινα».
Ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο Υποδομών είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, ωστόσο, όπως είπε,
οι καταυλισμοί που θα στηθούν θα έχουν συνέπειες στον τουρισμό (!), γι' αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση.

Παράλληλα ένα κλιμάκιο του ΤΕΕ μετέβη στην Κεφαλονιά, προκειμένου να συνδράμει στον επανέλεγχο των κτιρίων που δοκιμάστηκαν από το νέο σεισμό της Δευτέρας.
Δύσκολες στιγμές για τους κατοίκους

Μια ακόμη δύσκολη νύχτα πέρασαν, εν τω μεταξύ, πολλοί κάτοικοι της Κεφαλονιάς μετά το νέο ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα το νησί. Οι περισσότεροι διανυκτέρευσαν σε γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, αυτοκίνητα και φορτηγά, ενώ δεν λείπουν και τα παράπονα για έλλειψη χώρων υγιεινής.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.200 άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή άστεγοι, δεδομένου ότι τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατάλληλα. Μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και με την υδροδότηση.
Οι κάτοικοι για τις καθημερινές τους ανάγκες χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο, όπως καταγγέλλουν αρκετοί, παρέχεται ...με το σταγονόμετρο.

Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους εάν δεν το επιτρέψουν οι μηχανικοί. 

Οι καιρικές συνθήκες -κρύο, ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις- δυσχεραίνουν την κατάσταση, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι μετασεισμοί.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα προβλήματα, οι σεισμόπληκτοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τη διασπορά φημών σχετικά με επικείμενο ισχυρό σεισμό. Μάλιστα σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ανέφερε σε τόπο κοινωνικής δικτύωσης ότι ουδέποτε έδωσε εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου.
Στο νησί στρατιωτικό υλικό και βατραχάνθρωποι

Από χθες έχουν φθάσει στο νησί 2 μοίρες αλεξιπτωτιστών, 8 στρατιωτικοί γιατροί, 3 γιατροί της 6ης Υγειονομικής Υπηρεσίας και κλιμάκιο της μονάδας του Μηχανικού του Στρατού, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται 80 μηχανικοί της ΕΑΣ.

Επίσης το πρωί έφτασαν στο Ληξούρι με «C-130» χημικές τουαλέτες, επιπλέον σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και άντρες των ΟΥΚ για να ελέγξουν υποβρυχίως το λιμάνι της περιοχής.
Οι άνδρες των ΟΥΚ, μετά τους σχετικούς ελέγχους, έδωσαν έγκριση καταλληλότητας στο λιμάνι του Αργοστολίου.

Το ίδιο έκαναν στο Ληξούρι μετά από αντίστοιχους ελέγχους. Σήμερα στο Ληξούρι μεταφέρθηκαν 280 στρατιωτικές σκηνές, το στήσιμο των οποίων έχουν αναλάβει 32 ειδικευμένα στελέχη του Στρατού Ξηράς που θα φθάσουν στο νησί με μεταφορικό ελικόπτερο «ΝΗ-90» σε δύο φάσεις.
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, «τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί», τα οποία είχαν προγραμματιστεί να ανοίξουν την Τετάρτη. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα αποσταλούν στο νησί, 45 προκατασκευασμένες αίθουσες, εκ των οποίων οι 10 αναμένονται σήμερα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο στο Ληξούρι, σύμφωνα τον υπουργό Υγείας, ο δευτεροβάθμιος έλεγχος έδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν σοβαρές βλάβες ενώ μέχρι σήμερα υπολειτουργεί. 

Κυβέρνηση: Πρωταρχικός στόχος η προστασία του «τουριστικού προϊόντος»

Την εικόνα ενός κρατικού μηχανισμού που βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της Κεφαλονιάς επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, αν και πληθαίνουν τα παράπονα για την έλλειψη υποδομών υγειονομικής περίθαλψης, στέγασης, ακόμη και χώρων υγιεινής.
Στην Κεφαλονιά πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με όλους τους υπουργούς που περιφέρονται στο νησί για να επιδείξουν «κοινωνική ευαισθησία» μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Συμμετείχαν οι υπουργοί Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ο γγ Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος, ο περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου, ο δήμαρχος Αλ. Παρίσης και οι σεισμολόγοι Ευθ. Λέκκας και Γερ. Χουλιάρας.
Ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε μέτρα για τους σεισμόπληκτους, αν και απομένει να εξειδικευτούν για να φανεί εάν θα καλύψουν τις οξυμένες ανάγκες των κατοίκων ή θα ακολουθηθεί η πεπατημένη της δημιουργίας εντυπώσεων και μόνο.
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες προβλέπουν:
  • Καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης.
  • Αποκατάσταση των ζημιών όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος.
  • Δημιουργία οικισμού με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν.

Στόχος της κυβέρνησης η προάσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων

Οι υπουργοί στις δηλώσεις που έκαναν

έθεσαν ως πρωταρχικό τους στόχο να προστατευτεί το «τουριστικό προϊόν»,

επιβεβαιώνοντας ότι γνώμονας της κυβέρνησης είναι η προάσπιση των επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι λαϊκές ανάγκες,
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός και άρα κυρίαρχο ζήτημα είναι η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο έχει υποστεί πολύ μικρές ζημιές που θα διορθωθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Επίσης κύριο μέλημα είναι η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλικής και γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν τα έργα σε κοινοτικά προγράμματα.
«Καλώ όλους με αίσθημα ευθύνης να τοποθετούνται ακόμα και σε επιστημονικό επίπεδο, με βάση την ομαλότητα και την κοινωνική ειρήνη», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών.

Όπως ανακοίνωσε, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου

600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλικής.

Άμεσα να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς απαιτεί την άμεση σύγκληση έκτακτου Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να γίνει επί της ουσίας συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του νέου σεισμού. 

Το αίτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού η δημοτική αρχή Κεφαλονιάς (ΝΔ - ΑΝΕΛ), αντί συνεδρίασης προχωράει σε «δια περιφοράς απόφαση» με μόνο θέμα την αποδοχή του ποσού των 200.000 ευρώ, επί πλέον όσων αρχικά ανακοινώθηκαν από το κράτος, για την ενίσχυση όσων νοικοκυριών έχουν πληγεί από τον σεισμό.
«Σήμερα απαιτείται νέα εκτίμηση της πραγματικότητας και διεκδίκηση άμεσων αιτημάτων για την επιβίωση και την προοπτική του λαού μας» τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση και προσθέτει:
Κάθε προσπάθεια να μπουν στο παρασκήνιο οι ανάγκες στέγασης, σίτισης, ρευματοδότησης, υδροδότησης, μετακίνησης για μαθητές, ασθενείς και ηλικιωμένους, «συνιστά καθαρή υπεκφυγή και ρίχνει νερό στο μύλο του κυβερνητικού αποπροσανατολισμού.
Τώρα χρειάζονται μέτρα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.
Κι αυτά δε γίνονται με τα βοηθήματα - ψίχουλα που έχουν ανακοινωθεί. Χρειάζεται άλλη πολιτική κατεύθυνση, που στα επίκεντρο θα βάζει το λαό και τις ανάγκες του»
902 και Φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.