Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ. Άραγε, είναι το καινούργιο νόμισμα θωράκιση της χώρας μας ή θα αποδειχθεί μύθος; Φοβόμαστε ότι η πραγματικότητα του σκληρού ΕΥΡΩ έχει πολλές ομοιότητες με  τη σκληρή πραγματικότητα του ΠΕΣΟΣ.
Στην Αργεντινή ούτε μία μετοχή ανήκε σε Αργεντινό. Η σταθερή ισοτιμία 1 ΠΕΣΟΣ=1 ΔΟΛΑΡΙΟ προσέλκυσε τα ξένα κεφάλαια και τα πάντα ξεπουλήθηκαν. Όλος ο Δημόσιος Τομέας, η Παιδεία ακόμα και η Υγεία  ιδιωτικοποιήθηκαν πλήρως.
Εμείς εδώ έχουμε μπει ήδη σ’ αυτό το «πανηγύρι». Να σημειώσουμε δε ότι η Ελλάδα συγκριτικά με την Αργεντινή έχει μεγαλύτερο χρέος. 100% του ΑΕΠ εμείς, 50% η Αργεντινή.
Η εθνική αποταμίευση της Αργεντινής σαρώθηκε, όπως σαρώνεται πάντα από τις ισχυρότερες οικονομίες, αυτές δηλαδή που βασίζονται στην πολεμική τους βιομηχανία.
Την τελευταία 20ετία η παγκόσμια οικονομία οργανώθηκε από το Δ.Ν.Τ. με την αρχή του «σκληρού νομίσματος», οδηγώντας τις χώρες να χάσουν τεράστιες ποσότητες εθνικών αποταμιεύσεων, λόγω εμμονής του Ταμείου σε σταθερές-υψηλές ισοτιμίες, αφού αυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία
Έτσι το Δ.Ν.Τ. οδήγησε τη Ρωσία να χάσει το 50% του εθνικού της εισοδήματος την τελευταία 5ετία. Παρόμοιου μεγέθους ήταν η απώλεια στις χώρες της Άπω Ανατολής την τελευταία 3ετία. Και σήμερα όταν μια οικονομία βουλιάζει δεν υπάρχει μηχανισμός στήριξης. Και γιατί άλλωστε να υπάρξει; Το Δ.Ν.Τ. έχασε λιγότερα με  τη χρεωκοπία της Αργεντινής, απ’ ότι αν συνέχιζε να τη δανειοδοτεί.
«Η πορεία πολλών χωρών που συμμετέχουν στο ΕΥΡΩ μπορεί να αποβεί καταστροφική. Προηγούνται  Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και μετά η Ελλάδα. Η κατάταξη γίνεται με βάση τα στοιχεία από την εισροή ξένου κεφαλαίου», τόνιζε ο καθηγητής Κ. Βεργόπουλος σε συνέντευξή του στις  6 Ιανουαρίου του 2002.  Και στις 6 Μαρτίου 2002 διαβάσαμε ότι η Πορτογαλία έμεινε από... καύσιμα. Έτσι ακριβώς! Ο στόλος και η αεροπορία επέστρεψαν στις βάσεις τους ματαιώνοντας γυμνάσια, διότι δεν υπήρχαν λεφτά για να κινηθούν.
Η πρόσδεση, λοιπόν, της οικονομίας σε ένα νόμισμα, όταν αυτό ρυθμίζεται απ’ το εξωτερικό, μπορεί να φέρει την οικονομία σε αδιέξοδο: Ανάγκη υπερδανεισμού σε συνάλλαγμα, υψηλά επιτόκια, διαρροή αποταμιεύσεων, πρόσθετη μεταφορά πλούτου σε βάρος των δανειζομένων, επισφαλείς πιστώσεις, αποδιάρθρωση πιστωτικού συστήματος, εξάντληση των αδύναμων περιοχών, κατάρρευση κάθε οικονομικής δραστηριότητας.
 Συνεπώς, το ενιαίο νόμισμα, σε συνδυασμό με υψηλές  ισοτιμίες, δεν μπορεί να διευκολύνει τίποτ’ άλλο από την  απρόσκοπτη κυκλοφορία του χρήματος.  Προς δόξαν του Kεφαλαίου.
Κι εμείς; Τι θα κάνουμε στη μεγάλη γιορτή του ΕΥΡΩ; Θα παρασυρθούμε στα χαρούμενα βαλς της Ευρώπης, ή θα βουλιάξουμε στα  μελαγχολικά ταγκό της Αργεντινής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.