Προεξοφλούν συνέχιση των μέτρων και μετά τη λήξη του προγράμματος
Πέμπτη 19/04/2018 - 11:19 - Ενημέρωση: Πέμπτη 19/04/2018 - 19:23
Η συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων και μετά το τέλος του προγράμματος είναι η κοινή συνισταμένη όλων των πλευρών (ελληνική κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, κεφάλαιο) που συμμετέχουν στις συζητήσεις για την «επόμενη μέρα».
To καθεστώς «μεταμνημονιακής» εποπτείας, η «ελάφρυνση» του χρέους, αλλά και το επόμενο αντιλαϊκό «πακέτο» θα απασχολήσουν από σήμερα -έστω και «παρασκηνιακά»- τους συμμετέχοντες στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον.
Μία πρόγευση των αντιλαϊκών εξελίξεων που δρομολογούνται αναμένεται να δώσει ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος προβάλλεται ως μια «φιλική» για την Ελλάδα φωνή στην Ευρωζώνη.
«Θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε μια διευθέτηση μετά το πρόγραμμα, η οποία θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής, τα επόμενα χρόνια, των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί, καθώς και τη συνέχιση της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής - η οποία όμως δεν θα είναι ένα μεταμφιεσμένο νέο πρόγραμμα», αναμένεται να δηλώσει ο Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με την ομιλία του σε εκδήλωση στο «Peterson Institute» της Ουάσινγκτον. Ανεφερε ακόμα πως πρέπει «να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με ένα ισχυρό σύνολο δεσμεύσεων για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Αυτό θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης μας στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα».
Το χρέος φέρνει νέα μέτρα
Συστατικό στοιχείο της «επόμενης ημέρας» είναι η «ελάφρυνση» του χρέους, η οποία αφ' ενός θα συνδεθεί με νέες προϋποθέσεις και αφ' ετέρου θα «ξεκλειδώσει» τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το λεγόμενο «Washington Group», στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) και οι επικεφαλής των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ).
Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το ΑΠΕ, απώτερος στόχος είναι στο Eurogroup της Σόφιας, την επόμενη Παρασκευή, να επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
«Εμπροσθοβαρής» εφαρμογή...
Η μία προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η «βιωσιμότητα» του χρέους και η άλλη προϋπόθεση είναι η «αξιοπιστία» του προγράμματος. Η έκθεση που δημοσιοποίησε το Ταμείο για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας μπορεί να μείωσε λίγο τις «αποκλίσεις» για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, όμως δεν παύει να προβλέπει ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα είναι 2,9% και όχι 3,5% που είναι ο στόχος. Η «διαφορά» αυτή μεταφράζεται σε ποσό πάνω από 1 δισ. ευρώ. Με βάση τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, τυχόν «αποκλίσεις» θα καλυφθούν μεταξύ άλλων με «εμπροσθοβαρή» εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που μίλησε σε Έλληνες ανταποκριτές, ανέφερε ότι τον Ιούνιο θα κριθεί αν θα χρειαστεί να εφαρμοσθεί νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου ορίου. Ομοίως, στελέχη των θεσμών παρέπεμψαν τις αποφάσεις για αυτό το θέμα στις διαπραγματεύσεις που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών.
Σενάρια για παράταση του μνημονίου
Στο προσκήνιο διατηρούνται από τον ξένο Τύπο και σενάρια για μια ολιγόμηνη παράταση του μνημονίου, λόγω των «καθυστερήσεων» στην υλοποίηση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» γράφει σε οικονομικό της ρεπορτάζ ότι οι δανειστές της Ελλάδας συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το τρίτο μνημόνιο, καθώς «για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις».
Σύμφωνα, δε, με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δ. Λιάκος, έστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς για την επιτάχυνση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.
«Επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων»
Στο φόντο της συζήτησης για το «αναπτυξιακό σχέδιο» που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στο επόμενο Eurogroup, η πλευρά του ΣΕΒ θέτει τις αξιώσεις των βιομηχάνων.
«Ο ΣΕΒ θεωρεί απαραίτητο ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης επενδύσεων, το οποίο επιταχύνει τη σύγκλιση με τις πρακτικές της ΕΕ και βελτιώνει τη συνολική επενδυτική απόδοση παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θ. Φέσσας, ενόψει του «επενδυτικού συνεδρίου» που θα διοργανωθεί την επόμενη βδομάδα.Μεταξύ άλλων, οι βιομήχανοι προτείνουν «τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων υπό τον πρωθυπουργό για την εποπτεία εφαρμογής του προγράμματος με συμμετοχή του ΣΕΒ και δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως πολιτικών κύκλων και κυβερνητικών αλλαγών». Να σημειωθεί ότι το «εθνικό συμβούλιο επενδύσεων» με τη συμμετοχή και των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων, προβλέπεται και στο συμπληρωματικό μνημόνιο.
ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Πέμπτη 19/04/2018 - 17:57 - Ενημέρωση: Πέμπτη 19/04/2018 - 18:15
Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την προώθηση των μέχρι τώρα αντιλαϊκών μέτρων, έδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την πάγια επισήμανση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων.
Σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η Γαλλίδα πολιτικός ανέφερε πως «οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί και ο ελληνικός λαός κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα» και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα του ESM αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να τη βοηθήσει να επανακτήσει την εθνική οικονομική της κυριαρχία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής μας».
Δεν έκλεισε τα σενάρια περί παράτασης του 3ου μνημονίου (βλέπε πιο πάνω), αφού την ολοκλήρωσή του τη συνέδεσε με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν. Το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, συζητείται μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον.
Εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διότι «οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ότι πιο πριν» και πως «γνωρίζουμε τις επιτυχίες και πως υπήρξαν καλά αποτελέσματα και συχνά καλύτερα και από το αναμενόμενο. Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με τη συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημόσιων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.