Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Ουκρανία: Μεγαλώνει ο κίνδυνος γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια ― Χτυπήθηκαν και χωριά στη Ρωσία ― Στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων ετοιμάζει η Ουάσιγκτον ― Μόσχα: Παράνοια οι κατηγορίες Ζελένσκι ότι Ρώσοι χτυπούν τον... εαυτό τους ― Ο άφαντος ΓΓ του ΟΗΕ ενεργούμενο της δυτικής διπλωματίας (3 VIDEO)

*

Μόσχα: Παράνοια οι κατηγορίες Ζελένσκι ότι Ρώσοι χτυπούν τον πυρηνικό σταθμό με τους... Ρώσους μέσα - Ο άφαντος ΓΓ του ΟΗΕ ενεργούμενο της δυτικής διπλωματίας (14/8/2022)

*

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται το πυρηνικό θρίλερ στη Ζαπορίζια (19/8/2022)

*

Βομβιστική επίθεση στη Μόσχα – Νεκρή η κόρη του Αλεξάντρ Ντούγκιν (21/8/2022)

Οι Ουκρανοί βρίσκονται πίσω από τη δολοφονική επίθεση αναφέρει η Μόσχα

*

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Επικίνδυνα παιχνίδια με τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στις ανατολικές περιοχές, στην Κριμαία, ενώ χτυπήθηκαν και χωριά στη Ρωσία

Nέες εκρήξεις σημειώθηκαν στην Κριμαία, με την ουκρανική κυβέρνηση να παραδέχεται έμμεσα πως βρίσκεται πίσω από επιθέσεις στη χερσόνησο, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, ενώ παράλληλα εκτοξεύει απειλές για τη γέφυρα Κερτς, που ενώνει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, τα χτυπήματα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και η αντιπαράθεση για αυτά βρίσκεται στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, με ανυπολόγιστους κινδύνους.

Την Πέμπτη το βράδυ σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ, βόρεια της Σεβαστούπολης, με τον κυβερνήτη της να δηλώνει πως ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ηταν το τέταρτο περιστατικό με εκρήξεις στην Κριμαία, για τα οποία το Κίεβο δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη, ωστόσο αφήνει υπονοούμενα πως βρίσκεται πίσω από αυτά.

Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της ουκρανικής κυβέρνησης που επικαλείται το CNN, η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από τις τρεις εκρήξεις στην Κριμαία, στην αεροπορική βάση Σάκι, στην αποθήκη πυρομαχικών Τζανκόι και ένα αεροδρόμιο.

Εξάλλου το ρωσικό υπουργείο Αμυνας απέδωσε σε ενέργειες σαμποτέρ τις εκρήξεις σε στρατιωτική αποθήκη στην περιοχή Τζανκόι της Κριμαίας, ενώ ο κυβερνήτης της Κριμαίας δήλωσε αργότερα πως η υπηρεσία ασφαλείας FSB διέλυσε έναν τρομοκρατικό πυρήνα έξι ατόμων της απαγορευμένης ισλαμιστικής οργάνωσης Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ, οι ενέργειες των οποίων «συντονίζονταν από το έδαφος του τρομοκρατικού κράτους της Ουκρανίας».

Στο μεταξύ, το ίδιο βράδυ, δύο ρωσικά χωριά κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία εκκενώθηκαν μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο χωριό Τιμόνοβο στην επαρχία Μπέλγκοροντ. Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει κατά καιρούς κατηγορήσει την Ουκρανία για επιθέσεις στο έδαφός της, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ. Τον περασμένο μήνα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυραυλική επίθεση στο Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Αυτοάμυνα» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ τα χτυπήματα του Κιέβου με αμερικανικά όπλα στην Κριμαία, ανέφερε η εφημερίδα «Politico», επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Δεν επιλέγουμε στόχους, φυσικά, και όσα όπλα έχουμε παράσχει είναι για σκοπούς αυτοάμυνας. Οποιοδήποτε χτύπημα επιλέγουν να επιδιώξουν σε κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος, είναι εξ ορισμού αυτοάμυνα» και «η Κριμαία είναι Ουκρανία», είπε.

Νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν παρέχουν στην Ουκρανία όπλα με τέτοιο βεληνεκές, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βομβαρδίσουν στρατιωτικούς στόχους στην Κριμαία.

Σε αναδιάταξη προχωρά ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας και αναμένεται να παραλάβει 12 νέα σκάφη μαζί με επιπρόσθετα αεροπορικά και χερσαία οχήματα το 2022, όπως είπε ο νεοδιορισθείς διοικητής του στόλου αντιναύαρχος, Β. Σοκολόφ, που αντικατέστησε τον Ιγκ. Οσίποφ.

Εκτός από τα πρόσφατα πλήγματα σε αεροσκάφη του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, τον Απρίλη η ναυαρχίδα του στόλου, το καταδρομικό «Moskva», βυθίστηκε έπειτα από πυραυλικό πλήγμα.

Μεγαλώνει ο κίνδυνος γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Ολο και πιο επικίνδυνη εξελίσσεται η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, με τις δυο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για χτυπήματα που απειλούν να προκαλέσουν ακόμη και μεγάλο πυρηνικό ατύχημα.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τον Μάρτη, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί με Ουκρανούς εργαζόμενους, παρουσία ρωσικών στρατευμάτων. Τον τελευταίο μήνα η Ουκρανία προσπαθεί να οργανώσει αντεπίθεση στον Νότο για την απελευθέρωση της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και προχωράει σε χτυπήματα σε στρατηγικούς στόχους.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στον σταθμό, ακόμη και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας πυρκαγιές. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει μονάδες του πυροβολικού μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού. Λέει, επίσης, ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τον σταθμό για να κατηγορήσουν το Κίεβο.

Την παρέμβαση του ΟΗΕ ώστε να απομακρυνθούν οι Ρώσοι στρατιώτες από το πυρηνικό εργοστάσιο ζήτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολ. Ζελένσκι, στην τριμερή συνάντηση που είχε με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, στη Λβιβ την Πέμπτη.

Η κατάληψη του σταθμού είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, που έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Ζαπορίζια, και το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης είναι ακόμη ένας μοχλός πίεσης του Κιέβου και της Δύσης, σε αυτή την ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ζήτησε επίσης την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Στο μεταξύ, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι σχεδιάζει προβοκάτσια στον πυρηνικό σταθμό την Πέμπτη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσει τον σταθμό, αν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις.

Η «Energoatom», η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις προγραμματίζουν να σταματήσουν τη λειτουργία των ενεργών μονάδων παραγωγής Ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να τις αποσυνδέσουν από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, κάνοντας λόγο για «μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια».

«Ο ρωσικός στρατός αναζητεί τώρα προμηθευτές καυσίμων για τις ντιζελοκίνητες γεννήτριες», ώστε να τροφοδοτούνται «τα συστήματα ψύξης του πυρηνικού καυσίμου», σύμφωνα με την «Energoatom».

Η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού θα ασκήσει νέες πιέσεις στην τροφοδοσία με Ενέργεια της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της. Η Ουκρανία ετοιμάζεται ήδη για έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες και για πιθανή έλλειψη Ενέργειας.

Ο Αντ. Γκουτέρες ζήτησε από τη Ρωσία να μην αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια: «Φυσικά, η ηλεκτρική ενέργεια της Ζαπορίζια είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια (...) αυτή η αρχή πρέπει να τηρηθεί πλήρως».

Στο μεταξύ, η επίσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ στον πυρηνικό σταθμό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόσωπο στον ΙΑΕΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στον σταθμό Ζαπορίζια και τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων είχαν την Παρασκευή ο Βλ. Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν.

Ρόλο διαμεσολαβητή επιδιώκει η Τουρκία

Ο αναβαθμισμένος ρόλος που διεκδικεί η Τουρκία στη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία φάνηκε και στην τριμερή συνάντηση στη Λβιβ, μεταξύ του Ζελένσκι, του Ερντογάν και του Γκουτέρες.

Μετά τον διαμεσολαβητικό ρόλο στις συμφωνίες που υπογράφηκαν για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν δήλωσε, επιστρέφοντας από τη Λβιβ, ότι θα συζητήσει το ζήτημα του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με τον Ρώσο ομόλογό του. Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, ενώ στην Κωνσταντινούπολη είχαν συναντηθεί για διαπραγματεύσεις οι ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας τον Μάρτη.

Ο Γκουτέρες ζήτησε και πάλι να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη - πρόταση που η Μόσχα χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία πρέπει να αφαιρέσει όλες τις νάρκες από την περιοχή, δήλωσε ο Ερντογάν. «Θα συζητήσουμε το θέμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και θα του ζητήσω ειδικά να κάνει η Ρωσία ό,τι χρειάζεται, ως σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ειρήνη», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, μετά τις συνομιλίες στη Λβιβ ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως «το κύριο θέμα της τριμερούς μας συνάντησης ήταν πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι πρέπει να τερματιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, συζητήθηκε η αξιοποίηση της θετικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών, για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο τα αποτελέσματα των συνομιλιών στη Λβιβ, ενώ φέρεται να προσφέρθηκε να οργανώσει τη συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, για να καθορίσουν έναν «οδικό χάρτη» για την Ουκρανία.

Να σημειωθεί δε πως Αγκυρα και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας.

Πάντως, από την πλευρά του ο Ζελένσκι, ενώ ήταν αυτός που εδώ και μήνες επέμενε για μια προσωπική συνάντηση με τον Πούτιν, που θα τερμάτιζε τον πόλεμο, μετά τη συνάντηση στη Λβιβ ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς την ηγεσία της Ρωσίας και οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τερματισμό του πολέμου δεν μπορεί να γίνει πριν από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη.

Να σημειωθεί πως ο πρώην δήμαρχος της ρωσικής πόλης Κρασνοντάρ επελέγη για να τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης που έχουν εγκαταστήσει οι Ρώσοι στην περιοχή του Χαρκόβου, η οποία έχει καταληφθεί μερικώς από τα ρωσικά στρατεύματα. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας δεν θα επιστρέψουν ποτέ υπό τον έλεγχο του Κιέβου και πως δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία ενδέχεται να διεξαχθούν το φθινόπωρο σε Χερσώνα, Ζαπορίζια, ενδεχομένως σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων ετοιμάζει η Ουάσιγκτον

«Ο πόλεμος βρίσκεται σε μια φάση που οι Ρώσοι δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά περαιτέρω λόγω των όπλων που μας παρείχε η Δύση. Καταφέραμε να τους κάνουμε να σταματήσουν», δήλωσε στο CNN ο πρώην υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Αντρίι Ζαγκορόντνιουκ.

«Αλλά δυστυχώς, την ίδια στιγμή, δεν έχουμε αρκετά όπλα για μια σωστή, σοβαρή, πλήρως ανεπτυγμένη αντεπίθεση», πρόσθεσε.

Πάντως η αμερικανική κυβέρνηση, που έχει εγκρίνει ένα κολοσσιαίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία πολλών δισ. δολαρίων, ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη χορήγηση νέας «δόσης» αξίας 800 εκατ.

Ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα δώσει την εντολή για τη χορήγηση, αξιοποιώντας το προνόμιό του να εγκρίνει τη μεταβίβαση πλεονασμάτων όπλων από το στοκ του στρατού των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές του «Reuters».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 20-21/8/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.