Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Ιουδαιοναζί: Οι εμπρηστικές δηλώσεις του ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα, οι ντόπιοι φίλοι του και τα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών — Μαρουάν Τουμπάσι: Ο λαός μας αγωνίζεται για ανεξαρτησία και ελευθερία — ΕΕΔΥΕ, ΟΓΕ, ΕΕΔΔΑ, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ΜΑΣ: Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη δολοφονική δράση του Ισραήλ και των συμμάχων του (VIDEO - Φωτό)


Πάνω σε νάρκη
Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα ότι δεν βλέπει την Τουρκία ως «εστία τριβών» στην Ανατ. Μεσόγειο και ότι η χώρα του δεν έχει άποψη για το αν τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, επειδή το Ισραήλ δεν έχει νησιά (!), αποτελούν κόλαφο για την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν την αναβάθμιση των στρατιωτικών κυρίως σχέσεων με το Ισραήλ ως «απάντηση» στην τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.
Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ, που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ολοκληρώθηκε από τη ΝΔ, με τα δύο κόμματα να αλληλοσυγχαίρονται για τη συνεισφορά τους στον κοινό στόχο της αναβάθμισης των σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ.
Στη συζήτηση αυτή ξεχώρισε η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε να αναβληθεί η επικύρωση της συμφωνίας, επειδή συνέπεσε την Τετάρτη με την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει το Ισραήλ ότι θα ενσωματώσει μέρος των κατεχομένων της Δυτικής Όχθης.
Φαίνεται πως του ...«καθόταν βαρύ» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαπραγματεύθηκε μια συμφωνία που «ξεπλένει» το ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή και την αγριότητά του σε βάρος των Παλαιστινίων, να σηκώσει το χέρι του και να την επικυρώσει τη μέρα που θα γραφόταν μια από τις πιο μελανές σελίδες στην εγκληματική ιστορία της εισβολής και κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.
Η συμφωνία με το Ισραήλ προβλέπει τη σύσφιξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, ανοίγει νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για την προηγμένη ισραηλινή αμυντική βιομηχανία και ταυτόχρονα μπλέκει το λαό ακόμα περισσότερο στους σφοδρούς ανταγωνισμούς που εξελίσσονται στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, στο έδαφος του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού για ανάσχεση της επιρροής Ρωσίας και Κίνας.
Κατ' αναλογία της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ καθιστά τη χώρα και το λαό στόχο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αναβαθμίζεται η εμπλοκή της Ελλάδας στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ - Ισραήλ με το Ιράν και ενώ δυναμώνουν οι πολεμικές ιαχές στην περιοχή, για τον επιπλέον λόγο ότι το Ιράν αποτελεί σύμμαχο της Ρωσίας στο μέτωπο της Συρίας και έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας στη Μέση Ανατολή.
Καθόλου τυχαία, όπως αποκαλύφθηκε στο παρελθόν, η συνεκπαίδευση αεροπορικών δυνάμεων Ελλάδας - Ισραήλ περιλαμβάνει την προσομοίωση επιθέσεων στο Ιράν, αξιοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό την απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες και το ανάγλυφο του ελληνικού εδάφους.
Είναι φανερό επομένως ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, μιας χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ και του στενότερου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, υπηρετεί τον επιθετικό σχεδιασμό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και την προβολή ισχύος του ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Απ' αυτήν τη σκοπιά, αποτελεί απειλή και όχι εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Το ίδιο ισχύει και για τα τριμερή σχήματα με την Κύπρο και την Αίγυπτο, που παρουσιάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα ως «άξονας» απέναντι στις βλέψεις της Τουρκίας να βάλει στο χέρι ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.
Οι συνεργασίες αυτές όχι μόνο δεν αποθαρρύνουν τις τουρκικές αμφισβητήσεις στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά αντίθετα αποτελούν «όχημα» για συμμετοχή και των τουρκικών μονοπωλίων στο διαμοιρασμό της λείας, κάτω από τις φτερούγες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Οι τελευταίες εξελίξεις με την προσπάθεια επαναπροσέγγισης Τουρκίας - Ισραήλ, οι ίδιες οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη, οι απανωτές διακηρύξεις των Αμερικανών ότι από τα τριμερή και τετραμερή σχήματα στην περιοχή «δεν αποκλείεται κανένας» προδίδουν το παζάρι που εξελίσσεται στο παρασκήνιο και περιλαμβάνει διευθετήσεις και στα Ελληνοτουρκικά, στην κατεύθυνση της συνεκμετάλλευσης.
Τόσο για να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά κοιτάσματα προς όφελος των μονοπωλίων, όσο και για να εξυπηρετηθεί ο ευρωατλαντικός γεωστρατηγικός σχεδιασμός για σταθεροποίηση και ενδυνάμωση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με την αγκίστρωση της Τουρκίας, την ανάσχεση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής και την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.
Οι στόχοι αυτοί, που με ευλάβεια υπηρετούν οι αστικές δυνάμεις και τα κόμματα στην Ελλάδα, καμιά σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού, του τουρκικού, του παλαιστινιακού λαού, των άλλων λαών της περιοχής.
Οι κίνδυνοι, που μεγαλώνουν στο έδαφος των ανταγωνισμών, επιβάλλουν να δυναμώσει ο αγώνας για κατάργηση των στρατιωτικών συμφωνιών με το Ισραήλ, απεμπλοκή από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, από το ίδιο το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις άλλες συμμαχίες του κεφαλαίου.
*

Παράσταση διαμαρτυρίας για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών

<iframe width="710" height="399" src="https://www.youtube.com/embed/dv-pfdC3UVI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

*
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Ο λαός μας αγωνίζεται για ανεξαρτησία και ελευθερία
Συνέντευξη του Μαρουάν Τουμπάσι στον «Ριζοσπάστη» και στη Δέσποινα Ορφανάκη
Το αίτημα αναγνώρισης της Παλαιστίνης από την ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», επισημαίνει πως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ανοικτή σε άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, με στόχο να δικαιωθεί ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία και ελευθερία, στη βάση της λύσης των δύο κρατών και των αποφάσεων του ΟΗΕ.
-- Η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί μια τακτική «παγώματος» της εφαρμογής των σχεδίων προσάρτησης νέων παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη; Ποια είναι η εκτίμησή σας;
-- Ενας από τους πιο σημαντικούς λόγους που πιστεύουμε εμείς είναι ότι τα σχέδια προσκρούουν σε αυτά τα οποία εμείς πάντα ήμασταν αφοσιωμένοι:
Στις αρχές και στο όραμά μας για ειρήνη και τερματισμό της κατοχής με στόχο ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ.
Υπάρχει μία διεθνής συναίνεση σε αυτό, την οποία έχουμε αποδεχτεί. Λιγότερο από αυτό δεν το δεχόμαστε και παραπάνω από αυτό δεν ζητάμε.
Αυτό που ζητάμε είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας της ΓΣ του ΟΗΕ και άλλων διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου.
Ο λαός μας αξίζει να έχει ελευθερία! Προσωπικά θεωρώ πως η διεθνής κοινότητα πλέον δεν μπορεί άλλο να διατηρεί το Ισραήλ ως κράτος υπεράνω του νόμου.
Υπήρχαν διεθνείς αντιδράσεις και ενιαία αραβική στάση (Αραβικός Σύνδεσμος), που δεν περίμεναν. Αυτά περί σχέσεων ορισμένων αραβικών χωρών με το Ισραήλ ήταν προπαγάνδα.
Αυτός ήταν ένας λόγος που εμπόδισε την προώθηση των σχεδίων προσάρτησης. Αυτό που είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ και τους Ευαγγελιστές που στηρίζουν την κυβέρνηση Τραμπ είναι η επανεκλογή της.
Εάν τα σχέδια προσάρτησης εξυπηρετούν αυτόν το σκοπό θα τα προωθήσουν. Εάν όχι, τα «φρενάρουν».
Νομίζω πως στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι αυτή την περίοδο δεν θα εξυπηρετούσε η προσάρτηση την επανεκλογή Τραμπ.
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΕΕ, αν και δεν υπάρχει ενιαία στάση, καθώς υπάρχουν ορισμένες χώρες, όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία, που στέκονται τυφλά πίσω από τις θέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.
Το σημαντικότερο για μας είναι το λαϊκό κίνημα σε Ευρώπη και Αμερική κατά του ρατσισμού.
Είμαστε μέρος των κινητοποιήσεων κατά του ρατσισμού που έχει εξαπλωθεί στην Αθήνα και άλλες πρωτεύουσες.
Πριν δύο βδομάδες το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ είχαν κάνει κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και της εκμετάλλευσης.
Εκεί ήταν η Παλαιστίνιοι, εγώ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο τελικό ανακοινωθέν της κινητοποίησης υπήρχε σαφής αναφορά στο αίτημα για αναγνώριση της Παλαιστίνης, τερματισμού της κατοχής.
Η ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε την Τετάρτη 1/7 κινητοποίηση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ. Αυτό κάτι δείχνει! Δείχνει ότι ο λαός δεν αποδέχεται τις ασαφείς στάσεις των κυβερνήσεών του.
Από την άλλη, και στο Ισραήλ υπήρξαν κάποιες εξελίξεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον εταίρο του, υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς.
Υπήρχε διχογνωμία για το χρόνο ή το μέρος των σχεδίων προσάρτησης. Αλλά το ζήτημα δεν είναι ο χρόνος. Είναι πως το έγκλημα της κατοχής συνεχίζεται.
Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες μπροστά στην αύξηση των εποικισμών, τις προσαρτήσεις, το κτίσιμο τείχους Απαρτχάιντ...
Και δεν σταματούν. Σύμφωνα με βιβλικές αναφορές, ορισμένοι οραματίζονται ένα Ισραήλ που εξαπλώνεται σε εδάφη της Συρίας έως την Κύπρο!
-- Τι λέτε για αυτό που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για επιστολή της Παλαιστινιακής Αρχής προς το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή με στόχο άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, περιορισμένη ανταλλαγή εδαφών και ένοπλη δύναμη ως εγγυήτρια της συμφωνίας (αναφέρεται το ΝΑΤΟ);
-- Δεν είναι νέα αυτή η θέση. Και ο Πρόεδρος Αραφάτ τα είχε συζητήσει αυτά στο Καμπ Ντέιβιντ επί Προέδρου Κλίντον με τις συμφωνίες του Όσλο.
Δεν ξέρω ακριβώς για αυτή την επιστολή, αλλά είναι θέματα που τα έχουμε δεχτεί και συζητήσει στο παρελθόν για αναλογική, περιορισμένη ανταλλαγή εδαφών στα σύνορα του 1967.
Ο Άμπου Μάζεν, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τραμπ 3-4 φορές πριν ανακοινωθεί το σχέδιο για τη «συμφωνία του αιώνα», πριν αποφασίσουν οι ΗΠΑ τη μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ, την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και όλα αυτά.
Τότε λοιπόν ο Πρόεδρος Τραμπ συμφωνούσε με τις θέσεις μας, λέγοντας πως ήταν έτοιμος να αναπτυχθούν διεθνείς δυνάμεις σε σύνορα.
Ωστόσο, δεν θέλουμε ένα στρατοκρατούμενο κράτος.
Νομίζετε ότι σχεδιάζουμε να πολεμήσουμε τον 4ο πιο ισχυρό στρατό του κόσμου;
Είμαστε λογικός λαός! Ποιος να πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ, που είναι 4η ισχυρότερη δύναμη.
Είναι πυρηνική δύναμη και παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες εξοπλισμών.
Χρειαζόμαστε μία πανίσχυρη αστυνομία να διατηρήσει σταθερότητα και ασφάλεια για το λαό μας στο Κράτος της Παλαιστίνης. Βεβαίως υπάρχει και το θέμα των προσφύγων.
Ζητάμε άμεσες συνομιλίες για σύνορα, πρόσφυγες, νερό, Ιερουσαλήμ και πολλά άλλα. Υπό κάποια «ομπρέλα», εν προκειμένω υπό την «ομπρέλα» του κουαρτέτου για τη Μ. Ανατολή, με τη συμμετοχή και άλλων μερών π.χ. με την Κίνα, την Ιαπωνία, ή την Ελλάδα ακόμη...
Όταν λέτε, λοιπόν, ότι στηρίζετε τη λύση δύο κρατών θα πρέπει να αναγνωρίσετε και την Παλαιστίνη, όπως 139 χώρες!
-- Πώς σχολιάζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος, παρότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Βουλής;
-- Θα πρέπει να ρωτήσετε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η απόφαση της Βουλής ήταν διαφορετική από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, διότι ήταν ομόφωνη και αντανακλούσε τη βούληση του ελληνικού λαού.
Γιατί δεν το έχουν κάνει ακόμη; Δεν ξέρω! Το έχω συζητήσει με τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση που απέτυχε να το κάνει... Δεν έχουν απάντηση!
-- Θα μπορούσατε με λίγα λόγια να εξηγήσετε τι σημαίνει η «συμφωνία του αιώνα»;
-- Δεν σημαίνει τίποτε για μας! Είναι συμφωνία μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου για διεύρυνση των εποικισμών και της κατοχής. Και οι δύο είναι εγκληματίες.
-- Κλείνοντας, τι μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε στον ελληνικό λαό;
-- Οι σχέσεις μας είναι πολυετείς και στενές. Εχουμε πολλά κοινά. Εσείς έχετε κερδίσει την ελευθερία σας. Εμείς παλεύουμε ακόμη. Οι προσδοκίες μας από την Ελλάδα και το λαό της είναι υψηλότερες. Γιατί εσείς έχετε υποστεί κατοχή και έχετε παλέψει! Στον Β' Παγκόσμιο, το ελληνικό αντιστασιακό κίνημα που είχε οργανωθεί από το ΚΚΕ ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Χάσατε χιλιάδες ψυχές από τη ναζιστική θηριωδία... Όμως, πρέπει να φροντίσετε περισσότερο τα συμφέροντά σας!
Είστε λαός που αξίζετε λαμπρό παρόν και μέλλον. Έχετε πολύ σημαντική γεωπολιτική θέση στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πως η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τα κοιτάσματα Ενέργειας μέσω πολυεθνικών όπως η «ExxonMobil» κ.ά.
Για την Αμερική δεν είναι τόσο σημαντική η Ελλάδα ή η Κύπρος αλλά η Τουρκία. Και το Ισραήλ δεν θα υπερασπιστεί την Ελλάδα! Κοιτά τα συμφέροντά του.
Δ. ΟΡΦΑΝΑΚΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
«Παγώνουν» προσωρινά τα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης
Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του κυβερνητικού εταίρου του, υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς, αποφάσισε το «πάγωμα» των σχεδίων για προσάρτηση νέων παλαιστινιακών εδαφών, του 30% της Δυτικής Όχθης, όπως είχε αναγγείλει για την 1η Ιούλη.
Φαίνεται ότι μετρήθηκαν αντιθέσεις στο εσωτερικό, αντιδράσεις διεθνών παραγόντων και λαϊκών κινητοποιήσεων και, σε μία κίνηση τακτικής, απέφυγε να ρίξει τώρα νέο «λάδι στη φωτιά».
Οι δυσκολίες στην καπιταλιστική οικονομία, που επιδεινώθηκαν και λόγω της πανδημίας, όπως και η στάση του Γκαντς, που διαφωνούσε για λόγους τακτικής, έπαιξαν επίσης το ρόλο τους.
Επιπλέον, για τους δικούς τους λόγους, δυνάμεις της ΕΕ που διαρκώς αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους με το κράτος - δολοφόνο (όπως και η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου) σε αυτήν τη φάση εκτίμησαν ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους η προώθηση ενός νέου σχεδίου κλοπής παλαιστινιακής γης.
Έτσι, ορισμένες από αυτές (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) απείλησαν με κυρώσεις. Χαρακτηριστικό ήταν σχετικό άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που δημοσιεύτηκε την 1η Ιούλη στην ισραηλινή δεξιά εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ» και με το οποίο δήλωνε θαυμαστής του Ισραήλ, παράλληλα όμως υπογράμμιζε ότι μία προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών θα ήταν «αντίθετη με τα συμφέροντα του ισραηλινού κράτους».
Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και στις ΗΠΑ, όπου πάνω από 100 Δημοκρατικοί βουλευτές απαίτησαν την αναστολή των σχεδίων προσάρτησης, ενώ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την αντίθεσή του.
Σταθερά απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς στάθηκε και ο Αραβικός Σύνδεσμος, που καταδίκασε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την επισήμανση πως στηρίζει τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής για λύση στη βάση των δύο κρατών, με ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Στις αξιοσημείωτες εξελίξεις περιλαμβάνεται και η τηλεδιάσκεψη, την Πέμπτη, ανάμεσα στη «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς και την ισλαμική οργάνωση «Χαμάς», που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ανακοίνωσαν ότι θα υιοθετήσουν «ενιαία στάση», μην αποκλείοντας διάφορες μορφές πάλης ώστε να αποτρέψουν το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για τη «συμφωνία του αιώνα» και τα σχέδια προσάρτησης.
Να καταγραφεί τέλος ότι η Πρόεδρος της Ελβετίας, Σιμονέτα Σουμαρούγκα, κατά δήλωσή της ξεκίνησε «εντατική τηλεφωνική διπλωματία» και προσφέρθηκε να βοηθήσει ή να φιλοξενήσει ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες.
Επικοινώνησε έτσι στις 29 Ιούνη με τον Αμπάς και στις 2 Ιούλη με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Ρέουβεν Ρίβλιν, ενώ δήλωσε αντίθετη με αλλαγή του «στάτους κβο», εκτός κι αν αυτή γίνει στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.