Στέλνει σήμα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης
Τετάρτη 15/04/2020 - 17:39 - Ενημέρωση: Τετάρτη 15/04/2020 - 18:24
«Ρηξικέλευθες πολιτικές» για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» ζητάει ο ΣΕΒ, θεωρώντας ότι τα προηγούμενα «δωράκια», μέσω των ΠΝΠ (εκ περιτροπής εργασία, μείωση μισθών, αναστολή συμβάσεων, μετάθεση της πληρωμής του δώρου του Πάσχα, πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές κ.ά.) δεν επαρκούν.
- Οι βιομήχανοι απαιτούν περισσότερο ζεστό χρήμα, στο όνομα τάχα της «προστασίας» της απασχόλησης.
- Κι όλα αυτά όταν έχουν ήδη προχωρήσει σε μπαράζ απολύσεων και εκβιαστικών αποχωρήσεων που τις βαφτίζουν «οικειοθελείς».
- Οι «οδηγίες προς ναυτιλλομένους», που δίνει ο ΣΕΒ μέσω σχετικής οικονομικής ανάλυσης, περιλαμβάνουν την απαίτηση για ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή που η πανδημία έχει κάνει επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας.
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ
Τετάρτη 15/04/2020 - 17:42
-
Ενημέρωση: Τετάρτη 15/04/2020 - 18:25
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σχετικά με όσα αναφέρει ο ΣΕΒ τονίζει τα εξής:
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σχετικά με όσα αναφέρει ο ΣΕΒ τονίζει τα εξής:
«Με το δελτίο του της Τετάρτης, 15 Απριλίου, ο ΣΕΒ δίνει "ραβασάκι" στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα που επιθυμεί το επόμενο διάστημα. Σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα δωράκια με τις ΠΝΠ και όχι μόνο (πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές, μειώσεις μισθών, μη καταβολή μισθοδοσίας, μείωση ενοικίων για επιχειρήσεις, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας κ.α.) δεν είναι αρκετά, ο ΣΕΒ απαιτεί "ρηξικέλευθες πολιτικές" για την "επανεκκίνηση της οικονομίας".
Ζητά άμεσα ακόμη περισσότερο ζεστό χρήμα για τις επιχειρήσεις εκβιάζοντας περί "προστασίας της απασχόλησης", όταν η εργοδοσία έχει ήδη προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις μέσα στον Μάρτη.Ταυτόχρονα και ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία, ο ΣΕΒ απαιτεί "συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων… εντός του 2020".Το σύνολο των απαιτήσεων του ΣΕΒ επιβεβαιώνει ότι εργοδοσία και κυβέρνηση, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, αξιοποιούν ακόμη και την πανδημία για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.Δεν τους φτάνουν όσα πήραν, αλλά απαιτούν νέες επιδοτήσεις, νέα δώρα.Επιδιώκουν να φορτώσουν τον λογαριασμό στους εργαζόμενους, με νέα βάρη, αντεργατικά μέτρα, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών.Τα σχέδια του ΣΕΒ να μείνουν στα χαρτιά!Τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων!».
«Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση θα προφυλάξουν την ελληνική οικονομία σε κάποιο βαθμό από την πραγματοποίηση των ακραίων εκτιμήσεων του ΔΝΤ, παρόλο που η αβεβαιότητα όσον αφορά στις προβλέψεις είναι εξαιρετικά μεγάλη λόγω της ιδιαιτερότητας του φαινομένου», εκτιμά ο ΣΕΒ, σπεύδοντας να προσθέσει πως «αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προβλέψεις του ΔΝΤ και να ενισχύσει τα μέτρα για την αποτροπή του σεναρίου εξαιρετικά υψηλής ύφεσης».
- Η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα και δυναμικότερα, πάντοτε με τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα.
- Συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων με στόχο τη συνολική μεταρρυθμιστική μεταμόρφωση της χώρας (Total Reform) εντός του 2020.
- Ο παραγωγικός ιστός της χώρας και η απασχόληση να προστατευθούν με οριζόντια αντισταθμιστικά μέτρα, που θα ισχύσουν για το 2020.
- Αύξηση επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε δημόσιες επενδύσεις και έργα υποδομών, με μηχανισμούς ταχείας υλοποίησης.
- Διαφύλαξη της συνέπειας στην τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων.
- Στοχευμένες διεκδικήσεις από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι η περισσότερο ευάλωτη χώρα στην Ευρώπη.
- Στήριξη της κοινωνικής συνοχής κατά τη διάρκεια της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ,
«το σχετικά μικρό μερίδιο της μεταποίησης στην οικονομία και η σχετικά χαμηλή συμμετοχή της στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα είναι στοιχεία που περιορίζουν την επίπτωση της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Από την άλλη μεριά, ο γερασμένος πληθυσμός, η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό, το μεγάλο μερίδιο των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, το σχετικά μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και, τέλος, ακόμη και οι χαμηλές ταχύτητες στο ίντερνετ, μεγεθύνουν την επίπτωση της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία».
Οι βιομήχανοι υποστηρίζουν ότι
«η ελληνική μεταποίηση επηρεάζεται λόγω κορονοϊού ποικιλοτρόπως, με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην απουσία προσωπικού ή και εμφάνισης κρουσμάτων στη γραμμή παραγωγής, στις αποθήκες κλπ. που φέρνουν μεγάλη αναστάτωση στον προγραμματισμό, τις βάρδιες, τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας κλπ. Επίσης, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται προβλήματα στη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος μη πραγματοποίησης εξαγωγών λόγω προβλημάτων σε λιμάνια, πλοία, αεροπλάνα κ.ά.».
Πάντως, ο ΣΕΒ θεωρεί ότι η ελληνική βιομηχανία δεν είναι πολύ εκτεθειμένη στις διεθνείς αλυσίδες αξίας, συνεπώς η επίπτωση της διακοπής ή αναστάτωσης που προκαλείται στο διεθνές εμπόριο θα είναι σχετικά περιορισμένη.
Από την άλλη μεριά, ορισμένοι κλάδοι της μεταποίησης στηρίζονται πολύ περισσότερο από άλλους στις διεθνείς αλυσίδες αξίας, όπως είναι τα ηλεκτρονικά, τα ηλεκτρολογικά προϊόντα, η κλωστοϋφαντουργία, τα μη μεταλλικά ορυκτά, τα βασικά μέταλλα, τα πλαστικά, τα χημικά και τα φάρμακα κλπ.
Αντίθετα, κλάδοι όπως τα τρόφιμα και τα πετρελαιοειδή έχουν μικρή σχετικά έκθεση.
Συνεπώς, κατά τον ΣΕΒ, «πολλοί κλάδοι της ελληνικής μεταποίησης αναμένεται να υποστούν σχετικά περιορισμένες, αν και όχι αμελητέες, αρνητικές επιδράσεις».
Για τον τουρισμό, ο ΣΕΒ αναμένει
«μια μεγάλη ύφεση το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, όπου συγκεντρώνονται το 25% και το 60% των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό αντιστοίχως».
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις οι απώλειες θα είναι 100% το δεύτερο τρίμηνο και 50% το τρίτο τρίμηνο,
«οδηγώντας σε κατάρρευση των τουριστικών εισπράξεων από 18 δισ. το 2019 σε 8 δισ. ή σε 10 δισ., με κάποια μετακύλιση του τουριστικού προϊόντος προς το φθινόπωρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.