Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

ΞεΤσΗΠΑτα Κατρου-α-γκαλιάσματα με το αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπέριουμ − ΚΚΕ: Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής ο «Στρατηγικός Διάλογος» Ελλάδας - ΗΠΑ

Από τις διμερείς επαφές στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου»
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Σφραγίστηκε η πολύπλευρη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Παρασκευή 14/12/2018 - 11:54 - Ενημέρωση: Παρασκευή 14/12/2018 - 13:05
Με ένα κοινό ανακοινωθέν επτά σημείων, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα και οι διεργασίες, σφραγίστηκε η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια ο «Στρατηγικός Διάλογος» Ελλάδας - ΗΠΑ
Παρασκευή 14/12/2018 - 12:58
Σε ανακοίνωσή του για τον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Ο "Στρατηγικός Διάλογος" ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας - ΗΠΑ αποτελεί ένα μνημείο που αποτυπώνει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναδεικνύεται ως ο καλύτερος συνέταιρος των ΗΠΑ στην περιοχή:
  • Προωθεί με συνέπεια τους σχεδιασμούς για την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο, με στόχο την αποδυνάμωση της επιρροής της Ρωσίας. Αυτό το στόχο υπηρετεί και η Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Ενισχύει και επεκτείνει τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Συμμετέχει στη λεγόμενη εκστρατεία "κατά της τρομοκρατίας" που αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια το όχημα για επεμβάσεις και πολέμους εναντίον χωρών και λαών της περιοχής.
  • Προωθεί στενότερη συνεργασία με κράτη-τρομοκράτες, όπως το Ισραήλ.
Για όλους αυτούς τους λόγους που αποτυπώνονται καθαρά και κυνικά στο Κοινό Ανακοινωθέν του "Στρατηγικού Διαλόγου", η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνει τα εύσημα ότι επί της δικής της θητείας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση. Και μόνον αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον ελληνικό λαό που γνωρίζει καλά τι έχει βιώσει και ο ίδιος, αλλά και οι άλλοι λαοί, από την πολιτική των ΗΠΑ.
Τα ανταλλάγματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής δεν αφορούν το λαό ούτε προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και μπαίνει στο επίκεντρο των οξυμένων ανταγωνισμών στην περιοχή.
Κερδισμένοι θα είναι μόνο εκείνα τα τμήματα του κεφαλαίου που θα επωφεληθούν από τις ενεργειακές και άλλες επιχειρηματικές συμπράξεις, οι οποίες μεταξύ άλλων παραδίνουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σε εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα».
902

Το κοινό ανακοινωθέν, που υπογράφουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, συντάχθηκε μετά από τη σειρά επαφών που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και του αμερικανικού Πενταγώνου και όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν: 
  • «Ο Στρατηγικός Διάλογος απεικονίζει τη δύναμη της διμερούς σχέσης, αλλά και επιστέγασμα της αμοιβαίας δέσμευσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρόμπερτ Παλαντίνο, για τη συνάντηση των δύο υπουργών, επισημαίνεται ότι
  • «οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε βασικούς τομείς προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών». Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και επαίνεσε τη συμβολή της Ελλάδας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο υπουργός συγχαίρει, επίσης, την Ελλάδα για την έξοδο από τα μνημόνια διάσωσης και προσέφερε συνεχή στήριξη για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας». Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται στενά για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».
Επισήμως η ατζέντα των συνομιλιών περιέλαβε 6 θεματικές ενότητες: «Περιφερειακή Πολιτική και Οικονομία», «Άμυνα και Ασφάλεια», «Κράτος Δικαίου και Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας», «Εμπόριο - Επενδύσεις και Καινοτομία», «Ενεργειακή Συνεργασία», «Επαφές των Πολιτών». Από το κοινό ανακοινωθέν προκύπτει ότι η συζήτηση υπήρξε «ιδιαίτερα γόνιμη», καθώς σε όλες τις ενότητες αποφασίστηκε η στενή συνεργασία και σύμπραξη.
Για την «Περιφερειακή Συνεργασία»:
Όπως σημειώνει το κοινό ανακοινωθέν,
  • «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σημειώνοντας το κοινό τους όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή, την ανάγκη ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, σύμφωνα με την επιλογή του λαού τους, και το στόχο της περαιτέρω σύνδεσης των εταίρων στην Ανατολική Μεσόγειο σε ένα πλαίσιο πολιτικών και οικονομικών δεσμών». Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο χώρες «υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών ως κατευθυντήρια αρχή για τις σχέσεις καλής γειτονίας και ως μέσο για την επίλυση των προβλημάτων».
Επιπλέον, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον «ηγετικό περιφερειακό ρόλο» που διαδραματίζει η Ελλάδα, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών που «συμβάλλουν στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας».
  • «Η Ελλάδα συζήτησε τις τριμερείς της συμπράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της υποστήριξής τους στον τριμερή διάλογο Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, όπου έχουν προσκληθεί», σημειώνει η ανακοίνωση.
Τέλος, οι δύο πλευρές εξέτασαν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη υποδομών στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τις συνεχείς προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.
Για την «Άμυνα και την Ασφάλεια»:
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν «κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια», όπως η
  • «διεθνής τρομοκρατία και η αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Υπό αυτό το πρίσμα, «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια που προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή και συμβάλλει στην ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ». 
Επιπλέον, οι δυο πλευρές «εξέφρασαν την επιθυμία τους να εκσυγχρονίσουν και να επεκτείνουν τις πολύπλευρες αμυντικές τους σχέσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες και των δύο χωρών και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας».
Για το «Κράτος Δικαίου» και την «Αντιτρομοκρατία»:
Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας τους σε ζητήματα επιβολής του νόμου και αντιτρομοκρατίας. Όπως σημειώνεται,
  • «αυτή η συνεργασία έχει οδηγήσει σε πολλές σημαντικές επιτυχίες σε τομείς όπως η κατάσχεση όπλων και μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων και η εξάρθρωση διεθνών εγκληματικών οργανώσεων».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας και τη θετική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της.
  • Τέλος, οι δύο κυβερνήσεις «δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της επιβολής του νόμου, της ανταλλαγής πληροφοριών, της συνεργασίας για την ασφάλεια των συνόρων και της καταπολέμησης των παράνομων δραστηριοτήτων».
Για το «Εμπόριο και Επενδύσεις»:
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν,
  • «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν την Ελλάδα για την έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης και για το άνοιγμα ενός νέου οικονομικού κεφαλαίου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς συνεχίζει την πορεία της προς την ανάκαμψη».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες
  • «τόνισαν τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού, μεταφορικού και εμπορικού κόμβου στην περιοχή, λέγοντας ότι σκοπεύουν να συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση αυτού του ρόλου. Επιπλέον, η αμερικανική πλευρά επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στις ελληνικές προσπάθειες για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με τις δύο κυβερνήσεις να δεσμεύονται για τη συνέχιση της συνεργασίας στο συγκεκριμένο τομέα μέσω της Ομάδας Εργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις».
Για την «Ενέργεια»:
  • «Οι δύο κυβερνήσεις σημείωσαν την ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης. Στο σημείο αυτό υπογράμμισαν την πρόσφατη άμεση αγορά αμερικανικού φυσικού αερίου από την Ελλάδα και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.
Επίσης, οι ΗΠΑ
  • «τάχθηκαν υπέρ της προόδου της Ελλάδας σε ενεργειακά έργα για την επέκταση της περιφερειακής διασύνδεσης ώστε να συμπεριληφθεί ο διευρυμένος τερματικός σταθμός ΥΦΑ της Ρεβυθούσας, ο αγωγός Trans-Adriatic και ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας» με στόχο «τη διαφοροποίηση των δρομολογίων και των προμηθειών».
Επιπλέον, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη στήριξή τους στην ενίσχυση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και στον αγωγό «East Med» με έναν «εμπορικά εφικτό τρόπο».
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τη συνεργασία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις καθαρές και αποδοτικές τεχνολογίες άνθρακα.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποστηρίζουν την ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών (σ.σ. Βαλτικής, Αδριατικής, Μαύρης Θάλασσας) και τις σχετικές προσπάθειες για την ενίσχυση της διασύνδεσης Βορρά - Νότου της Ευρώπης».
Για τις «Επαφές των Πολιτών»:
Οι δύο πλευρές
  • «αναγνώρισαν τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, καθώς και το ζωτικό ρόλο που αυτές οι σχέσεις διαδραματίζουν για την ενίσχυση της διμερούς σχέσης». Ειδικότερα, οι δύο κυβερνήσεις «συζήτησαν τρόπους για την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ μουσείων, προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και προγραμμάτων αγγλικής γλώσσας και χαιρέτισαν την έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής FLEX το καλοκαίρι του 2019».
Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν καθ 'όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, με στόχο την ανασκόπηση της προόδου στον επόμενο διάλογο που θα γίνει στην Ελλάδα το 2019».
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το Κοινό Ανακοινωθέν στα αγγλικά.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.