Σε ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού «ενδιάμεσου»
Παρασκευή 07/12/2018 - 18:35 - Ενημέρωση: Παρασκευή 07/12/2018 - 18:59
Με μανδύα τα περί «ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» τη στιγμή που υλοποιεί κατά γράμμα τις ΑμερικανοΝΑΤΟικές δεσμεύσεις, πήγε στη Μόσχα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρασκευή 07/12/2018 - 18:43
Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή του με τον Βλ. Πούτιν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
Κι όλα αυτά μάλιστα σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ με τη Ρωσία οξύνονται επικίνδυνα εμπλέκοντας τους λαούς σε πολύ μεγάλους κινδύνους.
Όσο για τις οικονομικές συμφωνίες το βασικό κριτήριο είναι ποιος ωφελείται απ΄ αυτές: οι λαοί ή οι επιχειρηματικοί όμιλοι που συμμετέχουν σ΄ αυτές με κριτήριο την κερδοφορία τους».
Επικαλούμενος, ο Έλληνας πρωθυπουργός, τον «αναβαθμισμένο» ρόλο της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και διεκδικώντας ρόλο ευρωατλαντικής «γέφυρας», που μπορεί να μεταφέρει τα μηνύματα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, συζήτησε για μπίζνες για λογαριασμό της αστικής τάξης.
Αμφότεροι Πούτιν και Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση τους εξέφρασαν την πρόθεση των δύο κυβερνήσεων να ενισχυθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις στον οικονομικό τομέα για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων.
Όμως η συζήτηση περιστράφηκε σε πολύ ευρύτερα ζητήματα όπως οι σχέσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία, σε μία περίοδο που κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ανταγωνισμοί - ακόμα και οι πολεμικές προετοιμασίες ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Προφανώς, καθόλου τυχαία, έγινε συζήτηση για το πλαίσιο ελέγχου των συμβατικών πυρηνικών όπλων, για τις εξελίξεις στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα, την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός.
Παρά τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιείται σε τέτοιου είδους συναντήσεις, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δεν «μάσησε» τα λόγια του, εκφράζοντας την ενόχληση της Μόσχας για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την ελληνική κυβέρνηση.
«Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ρωσία κάνει κάποια συνωμοσία, έχει παίξει μαύρα παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως υπάρχουν «πολλοί τρόποι για τη διευθέτηση αυτών των καταστάσεων, χωρίς θεατρικά». Πρόσθεσε πως «αυτή η σελίδα έχει κλείσει» και πως αυτό το συμβάν δεν εμπόδισε την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε με νόημα πως πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και πάνω από το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στο ζήτημα να περάσει ο Turkish Stream και στην Ελλάδα», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως είναι «εφικτό» να γίνει κάτι τέτοιο.
Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε τον «αναβαθμισμένο» ρόλο που έχει η Ελλάδα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, λέγοντας -με αφορμή τις «στενές» ελληνοαμερικανικές σχέσεις- πως
η Ελλάδα είναι «αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», αλλά και «αξιόπιστος εταίρος» για χώρες με τις οποίες έχει «ιστορικούς δεσμούς». Μάλιστα, τόνισε πως «πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την αξιοπιστία της Ελλάδας» οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η Ρωσία. «Αν η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα μια αξιόπιστη σύμμαχος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αλλά και σταθερή, έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας θα ήταν σαν όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ», ανέφερε. Σε κάθε περίπτωση, διεμήνυσε πως η Ελλάδα «τηρεί τις δεσμεύσεις της» στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών...
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τον εξοπλισμό της Τουρκίας με πυραύλους S-400, ενώ
με αφορμή τις έντονες ρωσικές αντιδράσεις για τη «στρατιωτικοποίηση» της Κύπρου, δήλωσε πως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι «πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη στρατιωτικοποίησης στο νησί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.