Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

New Star: Κιβωτός Πολιτισμού — Aleida Guevara March, 3 συναντήσεις με νέους: «Δεν φοβόμαστε την επιθετικότητα των ΗΠΑ» — «Με την παιδεία θα αντιμετωπίσετε την ζωή» — «Ο Τσε μού έμαθε να αγωνίζομαι»

Η DR. ALEIDA GUEVARA MARCH ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ (11/10/2022)

«Δεν φοβόμαστε την επιθετικότητα των ΗΠΑ»

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κόρινθο επισκέφτηκε την Δευτέρα το απόγευμα η Aleida Guevara March στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 55 χρόνια από την δολοφονία του Τσε. Παρουσία του Προέδρου του Τμήματος και καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Αστέρη Χουλιάρα, του πρέσβη της Κούβας Aramis Fuente Hernandez,  και του Βελισσάριου Κοσσυβάκη διοργανωτή των εκδηλώσεων για τα 55 χρόνια από την δολοφονία του Τσε και καλλιτεχνικού διευθυντή του STUDIO art cinema, η Aleida Guevara March μίλησε για τον πατέρα της τον Τσε και την κατάσταση στην σημερινή Κούβα.

     Την Aleida Guevara καλωσόρισε ο  Σωτήρης Βανδώρος, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Νεότερης και Σύγχρονης Πολιτικής Θεωρίας» και την παρουσίασε ως «μία προσωπικότητα διεθνούς κύρους και μία κορυφαία παιδίατρο αλλεργιολόγο». 
 «Οι νέοι είναι είναι το παρόν και το μέλλον γι’ αυτό είναι σημαντικό να απευθύνομαι σε αυτούς» είπε η Aleida ξεκινώντας την ομιλία της. «Ζούμε δύσκολες στιγμές  και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

 «Η κατάσταση είναι χειρότερη από πριν. Ο πατέρας μου είχε ταξιδέψει στην Λατινική Αμερική όπου είδε την τάση των πολιτικών να είναι μόνο λόγια και καθόλου έργα. Ωρίμασε, ειδε την πραγματική εικόνα,  συνειδητοποίησε την χειραγώγηση των λαών από τους πολιτικούς».

 «Σε όλη την Λατινική Αμερική είδε την ένδεια, τις ελλείψεις, την αδιαφορία των πολιτικών για το λαό και την εξάρτηση από τις ΗΠΑ αλλά στη Γουατεμάλα ολοκληρώθηκε ως επαναστάτης. Γιατί εκεί έζησε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει την εθνικοποίηση της γης, μία προσπάθεια που προκάλεσε την επέμβαση των ΗΠΑ. Όταν κάποιος τελειώνει το πανεπιστήμιο έχει απλά ένα πτυχίο. Μόνο όταν ξεκινάει να κάνει κάτι χρήσιμο γίνεται επαγγελματίας. Ο Τσε σπούδασε γιατρός αλλά επειδή δεν πίστευε ότι θα αλλάξει τον κόσμο δουλεύοντας ως γιατρός, έγινε επαναστάτης».

   «Γι’ αυτό και συμβούλευε τους νέους να αποκτούν επαναστατική ηθική και αυτός να είναι ο κύριος στόχος τους. Τι σημαίνει όμως αυτό στη πράξη. Να θεωρούμε όλους τους άλλους ίσους και να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας. Να μοιραζόμαστε, να δουλεύουμε εθελοντικά για τον λαό».

   «Άλλωστε η επανάσταση της Κούβας κατάφερε να αντέξει τόσα χρόνια χάρη στην ενότητα του λαού της» είπε καθώς ξεκίνησε να μιλάει για την κατάσταση στο νησί. «Η Κούβα υπέφερε και υποφέρει καθώς οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει έναν εγκληματικό αποκλεισμό. Δεν είναι απλό εμπάργκο δηλαδή δεν απαγορεύει μόνο τις εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ είναι ένας αποκλεισμός απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες, μία επιθετική ενέργεια που δημιουργεί έλλειψη αγαθών και πρώτων υλών με σκοπό να σπάσουν το ηθικό μας. Ως λαός οι Κουβανοί διαθέτουμε την επιμονή των Ισπανών, την υπομονή των Κινέζων και την αισιοδοξία των Αφρικανών. Δεν φοβόμαστε, ούτε σωπαίνουμε, καταγγέλλουμε την συμπεριφορά των ΗΠΑ και δεν ξεχνάμε ότι πριν την επανάσταση στο νησί δεν υπήρχε ούτε δημόσια υγεία, ούτε εκπαίδευση. Ο λαός ήταν αμόρφωτος και η γη άνηκε στις εταιρείες των ΗΠΑ».

   «Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η κατάσταση. Ο ΟΗΕ φυσικά καταγγέλλει τον αποκλεισμό αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις στις ΗΠΑ. Η Κούβα στάθηκε στα πόδια της χάρη στην βοήθεια της Ισπανίας και της Ιταλίας».

   «Ο Τσε οραματιζόταν μία ένωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής από την Παταγονία μέχρι το Μεξικό. Ίσως στο μέλλον να γίνει αλλά χρειάζεται πολύ χρόνο και ο χρόνος μας φαίνεται να τελειώνει. Δείτε τι συμβαίνει στον Αμαζόνιο που καταστρέφεται από την μανία του ανθρώπου για το κέρδος. Ο άνθρωπος ζει χωρίς χρυσό αλλά δεν ζει χωρίς οξυγόνο. Πρέπει να παλέψουμε για να αντιστρέψουμε την κατάσταση αλλιώς ο πλανήτης μας δεν έχει μέλλον».

 Το πρωί της Δευτέρας, η Aleida Guevara March επισκέφτηκε την Ιατρική και την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, καλεσμένη της ΚΝΕ Σχολών Υγείας και απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους φοιτητές των δύο σχολών.

*

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ DR. ALEIDA GUEVARA MARCH ΣΤΟ 13ο ΓΕΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (11/10/2022)

«Με την παιδεία θα αντιμετωπίσετε την ζωή»

      «Στην ηλικία σας, στα δεκαεπτά του χρόνια ο πατέρας μου είχε διαβάσει το Κεφάλαιο του Μαρξ και αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Όταν άρχισε να σπουδάζει γιατρός, ξεκίνησε να γράφει και ένα λεξικό φιλοσοφίας». Με αυτά τα λόγια η Aleida Guevara March απευθύνθηκε στους μαθητές και τους καθηγητές του 13ου ΓΕΛ στο Περιστέρι. Στην εκδήλωση την οποία παρακολούθησε και αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ και της Ένωσης Γονέων Περιστερίου παρευρέθησαν ο πρέσβης της Κούβας Aramis Fuente Hernandez και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης διοργανωτής των εκδηλώσεων για τα 55 χρόνια από την δολοφονία του Τσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του STUDIO art cinema.

     «Ο πατέρας μου δεν κατάφερε να τελειώσει το λεξικό καθώς συνειδητοποίησε πόσο διευρυμένος θα ήταν ένας ορισμός για κάθε λέξη όπως για την λέξη ελευθερία» συνέχισε η Aleida. «Συνέχισε όμως να διαβάζει πολύ. Πίστευε ότι με το διάβασμα μαθαίνεις την ιστορία των ανθρώπων και σε βοηθάει να συνειδητοποιήσεις τι συμβαίνει γύρω σου».

    Ο Τσε όμως δεν έμεινε μόνο στα βιβλία. «Ο πατέρας μου ήταν από μία μεσοαστική οικογένεια δεν είχαν πολλά χρήματα αλλά ζούσαν καλά. Αν διαβάσατε τα «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας» ή είδατε την ταινία, θα ξέρετε πως ο πατέρας μου έκανε ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική με τον φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο πάνω σε μία παλιά μοτοσυκλέτα. Με αυτήν διέσχισαν τις χιονισμένες κορυφές στις Κορδιλιέρες Άνδεις και βρέθηκαν στη Χιλή. Εκεί συνάντησαν και μίλησαν με τους ανθρακωρύχους και τους ιθαγενείς Μαπούτσε.

Η μοτοσυκλέτα χάλασε στη διαδρομή και συνέχισαν με οτοστόπ κάνοντας μία περιπετειώδη διαδρομή. Ταξίδεψαν στον Αμαζόνιο με μία πιρόγα που την είχαν φτιάξει λεπροί. Ο πατέρας μου συγκινήθηκε βαθιά από το δράμα των λεπρών που ουσιαστικά ήταν απομονωμένοι επειδή δεν υπήρχε φάρμακο για τη λέπρα. Γύρισε στο Μπουένος Άιρες έδωσε τις πτυχιακές εξετάσεις και πήρε το πτυχίο της Ιατρικής. Όμως δεν ήθελε να γίνει μόνο καλός γιατρός αλλά και καλός επαναστάτης. Πίστευε ότι κανείς δεν πρέπει να κερδοσκοπεί πάνω στον πόνο του άλλου. Αλλά ένας μόνο έντιμος γιατρός δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζεται ριζική αλλαγή της κοινωνίας».

     Από αυτήν την αντίληψη γεννιέται ο επαναστάτης Τσε. «Ο πατέρας μου πήγε πρώτα στη Γουατεμάλα, όπου η νέα κυβέρνηση ήθελε να εθνικοποιήσει την γη. Γενικά στην Λατινική Αμερική η γόνιμη γη βρίσκεται στα χέρια των εταιρειών από τις ΗΠΑ. Οπότε όταν πήγε να εφαρμοστεί αυτή η αγροτική μεταρρύθμιση οι ΗΠΑ εισέβαλαν στη χώρα.

Ο Τσε είδε όλα αυτα, κατάλαβε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη και πέρασε στο Μεξικό όπου γνώρισε τον Φιντέλ κι τον Ραούλ Κάστρο.  Έτσι έγινε μέλος της επιχείρησης Γκράνμα, που πήρε το όνομα της από το μικρό σκάφος το οποίο μετέφερε τους αντάρτες στη Κούβα. Φανταστείτε τώρα ένα μικρό σκάφος για οκτώ άτομα στο οποίο χώρεσαν ογδονταδύο άντρες. Έφτασαν στην ακτή Κολοράδα, αλλά ο στρατός του Μπατίστα βρισκόταν σε επιφυλακή και έπεσαν σε ενέδρα. Από τους αντάρτες έμειναν μόνο δώδεκα και με ελάχιστα όπλα.

Ο Φιντέλ όμως πίστευε ακράδαντα στην επανάσταση. Έπεισε τους χωρικούς να γίνουν αντάρτες, έδωσε μάχες και μάζεψε όπλα από τους νεκρούς και αιχμάλωτους στρατιώτες. Ο Τσε αποδείχθηκε στρατηγικό μυαλό καθώς μαζί με τον Καμίλο Σιενφουέγος και τριακόσιους αντάρτες κατέλαβαν την Σάντα Κλάρα όπου στρατοπέδευσαν τρεις χιλιάδες στρατιώτες. Έτσι η Κουβανική Επανάσταση σημείωσε την πιο καθοριστική νίκη της και την Πρωτοχρονιά του 1959 οι αντάρτες έμπαιναν στην Αβάνα.

Όμως η επανάσταση σε μία τριτοκοσμική χώρα είναι τεράστιο έργο. Η Κούβα δεν είχε τις δομές για δημόσια υγεία, Η βρεφική θνησιμότητα θέριζε. Ο λαός ήταν αναλφάβητος επομένως χειραγωγήσιμος. Η περισσότερη γη άνηκε σε εταιρείες των ΗΠΑ. Έτσι το πρώτο που έκανε η επανάσταση ήταν να εθνικοποιήσει τη γη. Ύστερα οργάνωσε το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Τσε έγινε πρώτα Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και μετά Υπουργός Βιομηχανίας. Υπάρχει και μία ιστορία ότι ο Φιντέλ σε μία από τις πρώτες συγκεντρώσεις ρώτησε ποιος είναι οικονομολόγος (economist).

Ο Τσε απάντησε εγώ γιατί άκουσε κομμουνιστής (comunista). Αλλά παρά το ανέκδοτο ο Τσε δεν πήρε αψήφιστα το καθήκον του ως οικονομολόγου. Κάθε βράδυ έκανε μαθήματα οικονομικών και πολιτικής οικονομίας με καθηγητές του Πανεπιστημίου. Γιατί πίστευε ότι πρέπει να δείχνεις τον δρόμο δίνοντας πρώτος εσύ το παράδειγμα».

    «Από εμάς τα παιδιά ήθελε να σπουδάσουμε, να σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους και να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας. Που σημαίνει όχι να δίνουμε ότι μας περισσεύει αλλά να μοιραζόμαστε αυτό που έχουμε. Γι' αυτό σας συμβουλεύω να αγαπάτε το διάβασμα, θα σας δώσει τα εφόδια να αντιμετωπίσετε την ζωή με θάρρος και αισιοδοξία. Έτσι θα φανείτε χρήσιμοι στο λαό σας.»

*

Η ALEIDA GUEVARA MARCH ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ ΣΤΟ STUDIO (8.10.22)

«Ο Τσε μού έμαθε να αγωνίζομαι»

    «Όταν πέθανε ο πατέρας μου ήμουν έξι χρονών. Δεν έχω πολλές αναμνήσεις από αυτόν. Γεννήθηκα μαζί με την Κουβανική επανάσταση όπου όλοι, ανάμεσά τους και ο πατέρας μου, δούλευαν πολύ για να οικοδομήσουν τη νέα κοινωνία.

Αλλά έχω μία μοναδική ανάμνηση που την κρατάω σαν φυλαχτό. Λίγο πριν φύγει για την Βολιβία, ο πατέρας μου γυρνώντας από το Κονγκό, ήρθε στη Κούβα, χωρίς να το γνωρίζει κανείς παρά μόνο ο Φιντέλ. Μπήκε στη χώρα μεταμφιεσμένος, φαλακρός, με πρόσθετη οδοντοστοιχία και γυαλιά με χοντρούς φακούς.

      Εμείς ήμασταν τέσσερα μικρά παιδιά, εγώ η μεγαλύτερη ήμουν έξι χρονών και ο μικρότερος αδερφός μου δύο. Η μητέρα μας μας έβγαλε έξω για φαγητό με έναν υποτιθέμενο φίλο του πατέρα μας. Αυτός ο κύριος ήταν πολύ σοβαρός, δεν είχε καμία από τις συνήθειες του πατέρα μου, για παράδειγμα έπινε κόκκινο κρασί, χωρίς να προσθέτει νερό όπως το προτιμούσε ο Τσε.

    Ενώ λοιπόν τρώγαμε τα παιδιά, παίζαμε και εγώ πάνω στο παιχνίδι χτύπησα το κεφάλι μου στο μάρμαρο του τραπεζιού. Τότε ο άγνωστος σηκώθηκε έντρομος με πήρε αγκαλιά και άρχισε να με εξετάζει. Ούτε τότε κατάλαβα ότι ήταν ο πατέρας μου. Αντίθετα είπα στη μαμά μου αυτός ο κύριος είναι ερωτευμένος με μένα. Δεν ήξερα ποιος ήταν, ένιωσα όμως την βαθιά αγάπη του».

 

     Με αυτή τη συγκινητική ιστορία η Aleida Guevara March ξεκίνησε την ομιλία της στα δεκάδες παιδιά από το περιοδικό «Κόκκινο Αερόστατο» που είχαν συγκεντρωθεί το Σάββατο το πρωί στο STUDIO new star art cinema για να γνωρίσουν την κόρη του Τσε και να ακούσουν όσα είχε να τους διηγηθεί για τον θρυλικό πατέρα της. Στην εκδήλωση που έγινε παρουσία του πρέσβη της Κούβας Aramis Fuente Hernandez, η μουσικός Νατάσα Μουσάδη, τραγούδησε με την κιθάρα της, το τραγούδι «Τσε Γκεβάρα» του Μάνου Λοίζου. Ενώ παιδιά από το Κόκκινο Αερόστατο διάβασαν μία σύντομη βιογραφία του Τσε και αποσπάσματα από την επιστολή του Τσε στα παιδιά του. Πριν την ομιλία της Aleida Guevara March προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Μία φωτογραφία κάνει τον γύρο του κόσμου».

    «Ήμουν πολύ μικρή όταν έμαθα ότι σκοτώθηκε» συνέχισε την διήγηση της. «Η μητέρα μας, όταν ειδοποιήθηκε για την δολοφονία του, μας μάζεψε και μας διάβασε την επιστολή που είχε γράψει για μας. Την διάβαζε και έκλαιγε. Ήταν πολύ δύσκολο για ένα κοριτσάκι όπως ήμουν τότε, να βλέπει τη μητέρα του να κλαίει. Αλλά κάτι είχα υποπτευθεί, γιατί την προηγούμενη μέρα, ο Φιντέλ, ο θείος Φιντέλ όπως τον έλεγα κάλεσε εμένα και την αδερφή μου να φάμε. Εκείνο το βράδυ μας είπε ότι ο πατέρας μας του έστειλε ένα γράμμα που του έγραφε ότι αν σκοτωθεί να μην κλάψουμε. Γιατί δεν πρέπει να θρηνούμε όταν κάποιος σκοτωθεί κάνοντας αυτό που θέλει. Ουσιαστικά μας προετοίμασε. Και με έβαλε να του δώσω τον λόγο μου ως επαναστάτρια ότι δεν θα κλάψω».

 Η Aleida δεν έκλαψε τότε, αλλά χρειάστηκε χρόνο για να γνωρίσει τον πατέρα της. «Είμαι περήφανη που είμαι κόρη του Τσε. Και θα ήθελα να είναι κι αυτός περήφανος για τα παιδιά του. Η μητέρα μου μας έμαθε να τον αγαπάμε. Όταν ήμουν δεκαέξι μου έδωσε ένα βιβλίο. Όταν το διάβασα ενθουσιάστηκα και ήθελα να γνωρίσω τον συγγραφέα. Τότε μου αποκάλυψε ότι ήταν του Τσε. Στα εικοσιτρία μου διάβασα το ημερολόγιο για το ταξίδι που έκανε νέος στην Λατινική Αμερική. Είναι κάτι παράξενο, αλλά όταν διαβάζω τα βιβλία του, ανακαλύπτω κάτι καινούργιο για τον πατέρα μου.

    Ο Τσε έζησε λίγο, δολοφονήθηκε στα τριανταεννέα του χρόνια. Εγώ τα εξηνταένα μου χρόνια δεν έκανα ούτε τα μισά απ’ όσα έκανε αυτός στη σύντομη ζωή του. Αλλά αποτελεί παράδειγμα για μένα. Να είμαι πρωτοπόρος, να αγωνίζομαι, να μην το βάζω κάτω. Όλα τα παιδιά του, είμαστε παιδιά της Κουβανικής επανάστασης, τιμούμε τις αξίες που μας δίδαξε. Εγώ ως παιδίατρος, δούλεψα για δύο χρόνια στην Αγκόλα, ένα χρόνο στη Νικαράγουα και σε πολλά μέρη του κόσμου. Προσπαθώ να εφαρμόσω αυτό που λέει μία μιλόνγκα, ένα παραδοσιακό τραγούδι της Αργεντινής: αν πεθάνω μην κλαις για μένα, κάνε αυτό που έκανα και θα συνεχίζω να ζω..»

  Όσο για την Κούβα είναι περήφανη ως κόρη του Τσε και παιδί της επανάστασης. «Ζούμε σε μία κοινωνία όπου δεν υπάρχουν τάξεις. Είμαστε όλοι εργαζόμενοι που δείχνουμε την αλληλεγγύη μας ο ένας στον άλλον. 

Η επανάσταση σημαίνει ότι έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις όσα πρέπει να αλλάξουν. Δεν είναι μία στατική διαδικασία. Σημαίνει ότι πρέπει να σέβεσαι όλους πέρα από φύλο ή φυλή. Να προστατεύεις τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Να λες πάντα την αλήθεια στο λαό, να τον ακούς και να λύνεις τα προβλήματα με γνώμονα την επαναστατική ηθική. Δεν είμαστε τέλειοι, αλλά μαθαίνουμε από τα λάθη μας». 

*

Γραφείο Τύπου NEW STAR

Phone: 2108640054 - 2108220008 - 2108640017

E-mail: newstarcine@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.