Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ: Μπορούν τα ρομπότ να γίνουν εργαζόμενοι; Ναι, μόνο αν συμβεί το αντίθετο! − Ο Γρηγόρης Λιονής και ο Κώστας Παπαδάκης για την 4η βιομηχανική επανάσταση (2 VIDEO - ΦΩΤΟ)

Μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτηση για την «4η βιομηχανική επανάσταση»
Μπορούν τα ρομπότ να πάρουν τη θέση των εργαζομένων;
Τι αλλαγές φέρνει στην παραγωγή η επικράτηση νέων επιστημονικών ανακαλύψεων;
Τι είναι η «4η Βιομηχανική Επανάσταση»;
Ποιος ωφελείται από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας;
Πέμπτη 20/09/2018 - 22:55 - Ενημέρωση: Παρασκευή 21/09/2018 - 00:06
Ερωτήματα όπως τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για τη λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση». Στην εκδήλωση, που άνοιξε με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο τη δραστηριότητα της Σκηνής, μίλησαν ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής. Ο χώρος γέμισε ασφυκτικά, ενώ το ενδιαφέρον για το θέμα αποτυπώθηκε και στις ερωτήσεις που πήραν τη σκυτάλη και έδωσαν συνέχεια στη συζήτηση μετά τις ομιλίες.
Την εισαγωγή στο θέμα ανέλαβε να κάνει ένα 15λεπτο βίντεο που ετοίμασε η Εργατική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ. Μέσα από παραδείγματα χρήσης νέων τεχνολογιών σε διάφορους κλάδους, από την Ενέργεια και τις Τηλεπικοινωνίες, μέχρι την Υγεία και τις Κατασκευές, ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρουν η ρομποτική, η εικονική πραγματικότητα, η τρισδιάστατη εκτύπωση. Παράλληλα, αποτύπωσε πλευρές της αντίφασης: Οι ενεργειακοί όμιλοι επενδύουν στην καινοτομία και την ίδια στιγμή διευρύνεται η «ενεργειακή φτώχεια» για το λαό. Η τεχνολογική πρόοδος ανοίγει νέες δυνατότητες στην Υγεία κι όμως επανεμφανίζονται ασθένειες που είχαν εκλείψει. Ολόκληρα κτίρια κατασκευάζονται μέσα σε λίγα 24ωρα, ενώ οι άστεγοι στην ΕΕ και στον κόσμο πληθαίνουν.
Η τοποθέτηση του Γρηγόρη Λιονή
«Οι νέες τεχνολογίες οξύνουν και δεν αμβλύνουν τις εσωτερικές αντιθέσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής», τόνισε ο Γρηγόρης Λιονής και εξήγησε πως η αξιοποίησή τους βαθαίνει τον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής, δίνει τη δυνατότητα διεκπεραίωσης πολλών δραστηριοτήτων χωρίς τη μεσολάβηση της αγοράς, μειώνει τον αναγκαίο χρόνο εργασίας. «Οι νέες αυτές παραγωγικές δυνάμεις είναι δικά μας δημιουργήματα», είπε, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο από την «κληρονομιά χιλιάδων ετών εργασίας, πρακτικής πείρας και θεωρητικής συμπύκνωσης ως επιστήμης» και μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας όταν βρεθούν ως κοινωνική ιδιοκτησία στα χέρια της εργατικής τάξης.
Η τοποθέτηση του Κώστα Παπαδάκη
Στην κούρσα των ανταγωνισμών για τις νέες τεχνολογίες, στην οποία τα ευρωπαϊκά μονοπώλια επιδιώκουν να θωρακίσουν την κερδοφορία τους έναντι των ανταγωνιστών τους, αναφέρθηκε ο Κώστας Παπαδάκης. Επισήμανε ότι στην κούρσα αυτή, η άφθονη και φθηνή εργατική δύναμη αποτελεί το απαραίτητο καύσιμο. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη εμφανιστεί και επεκτείνονται μια σειρά μορφές ευέλικτης εργασίας: «O εργοδότης μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετική ζώνη ώρας από τους εργαζόμενους -ή ακόμη και σε μια άλλη ήπειρο- αλλά οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει ωστόσο να αναλάβουν εργασία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας ή της νύχτας», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Οι κομμουνιστές με την παρέμβασή τους μέσα από το ταξικό κίνημα αναλαμβάνουν από τα ίδια τα πράγματα μεγάλες ευθύνες», υπογράμμισε και ξεχώρισε ιδιαίτερα την ανάγκη να στραφεί η προσοχή ιδιαίτερα στους «νέους εργαζόμενους που η πρώτη τους δουλειά γίνεται με αυτούς τους όρους και χωρίς να γνωρίζουν ότι δεν ήταν ούτε έτσι πάντα η κατάσταση ούτε πρέπει οι ίδιοι να την αποδεχτούν σαν τετελεσμένη».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.