Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ludlow: Οι Έλληνες πρωτοπόροι στους πολέμους της εργατικής τάξης

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΑΛΚΥΟΝΙΣ»
Η επίσημη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα»

*


Για την εξέγερση και τη σφαγή του Λάντλοου βλέπε και το μεγάλο αφιέρωμα της Μποτίλιας, με αφορμή την ταινία PALIKARI
Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου ‒ 50 Φωτό εποχής από τον καταυλισμό των ανθρακωρύχων - Και δυο τραγούδια του Γούντυ Γκάθρυ.
Στη σύγκριση των δυο ντοκιμαντέρ, η πλάστιγκα γέρνει σαφώς υπέρ της ταινίας του Βαρδαρού, η οποία ανδεικνύει τόσο τον ταξικό χαρακτήρα των αγώνων της εποχής, όσο και την εγκληματική φύση του καπιταλισμού, στοιχεία τα οποία στο PALIKARI μένουν «εκτός κάδρου», αφήνοντας στο απυρόβλητο τον Ροκφέλερ, που εμφανίζεται παρασυρμένος από τους συμβουλάτορές του.
(Μπ.Ζ.)

*
Στην πρεμιέρα παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος
Η επίσημη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Άνθρακα» (2016), που διακρίθηκε στο πρόσφατο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κι έλαβε το νεοσύστατο βραβείο της Βουλής «Ανθρώπινες Αξίες» έγινε το βράδυ της Τετάρτης 7 Απρίλη στον κινηματογράφο «Αλκυονίς».
Μετά το πέρας της προβολής ακολούθησε συναυλία με το μουσικό σχήμα «Ρωμιοσύνη», το συγκρότημα που ηχογράφησε για πρώτη φορά - σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου - τον λησμονημένο «Ύμνο των Ανθρακωρύχων του Κολοράντο» (The Union Forever) που ακούγεται στην ταινία...
Για δεύτερη φορά αποδείχτηκε πετυχημένη η συνταγή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αποστόλης Μπερδεμπές», παραγωγού της ταινίας. Μιας εταιρείας που συστάθηκε από μια παρέα ανθρώπων, τη Φρόσω Τσούκα, τη Λίνα Γουσίου, τον Στέφανο Πλάκα και άλλους, που, στα χρόνια της χούντας, βρέθηκαν φοιτητές στην Νέα Υόρκη και θέλησαν, με πολιτιστικές παρεμβάσεις, να αναδείξουν το ελληνικό ριζοσπαστικό κίνημα της Αμερικής. Στην εταιρεία έδωσαν το όνομα «Αποστόλης Μπερδεμπές» τιμώντας τη μνήμη του δραστήριου συντρόφου τους κομμουνιστή φοιτητή που «έφυγε» πολύ πρόωρα από τη ζωή.
Πριν δυο - τρία χρόνια είδαμε την πρώτη ενδιαφέρουσα κινηματογραφική παραγωγή της «Αποστόλης Μπερδεμπές», το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία» του Κώστα Βάκκα με θέμα την άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού. Σήμερα βλέπουμε τη δεύτερη παραγωγή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, το ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα» (2016) του Βαρδαρού, δουλειά συλλογική, προσπάθεια δημιουργική, βασισμένη κατά πολύ στη δύσβατη και πολυδιάστατη έρευνα της Φρόσως Τσούκα. Λέγεται ότι ένα τρίτο μέρος βρίσκεται στα σκαριά που θα ολοκληρώσει την τριλογία...

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Βαρδαρού εστιάζει στους αποκαλούμενους «Πολέμους του Άνθρακα», στις ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις σε αμερικάνικα ορυχεία ιδιοκτησίας Ροκφέλερ, μεταξύ άλλων, τα χρόνια 1890 - 1930. Στα πανάθλιων συνθηκών ανθρακωρυχεία εργάζονταν και Έλληνες που συμμετείχαν στην τεράστια απεργία του συνδικάτου στο νότιο Κολοράντο, που κορυφώθηκε στις 20 Απρίλη 1914 με τη Σφαγή του Λάντλοου, όπου δολοφονήθηκε άγρια, από την πολιτειακή Εθνοφρουρά, ο επικεφαλής των Ελλήνων Λούης Τίκας, συνδικαλιστές και γυναικόπαιδα. Μετά τη σφαγή ξέσπασε ένοπλη εξέγερση που επεκτάθηκε νικηφόρα σε ολόκληρο το νότιο Κολοράντο και που φυσικά, αποσιωπήθηκε για συγκεκριμένους, ευνόητους λόγους...
Εξαίρετη η δουλειά όλων των συντελεστών της ταινίας, του Λεωνίδα Βαρδαρού, του Πρόκόπη Δάφνου στη φωτογραφία, του Ξεοφώντα Βαρδαρού στο μοντάζ και τις μουσικές επιλογές, του Αντρέα Γκόβα στον ήχο, του Ρήγα Αξελού στην αφήγηση, της Φρόσως Τσούκα στην έρευνα και τη διεύθυνση παραγωγής μαζί με την Λίνα Γουσίου και τον Στέφανο Πλάκα.
***
Προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα» στις 7 Απρίλη
Η βραβευμένη ταινία από το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αφηγείται την ιστορία της σύγκρουσης του 1913-14 μεταξύ της Ένωσης Ανθρακωρύχων Αμερικής (United Mine Workers of America) και των εταιρειών άνθρακα κάτω από την ηγεσία του Ροκφέλερ. Μια ιστορία ξεχασμένη, φυλαγμένη ωστόσο στη μνήμη των παιδιών και των εγγονών τους που μας τη μεταφέρουν με συγκίνηση, γεμάτοι υπερηφάνεια για τους δικούς τους και θυμό για τις αδικίες που αντιμετώπισαν.
Οι Έλληνες ανθρακωρύχοι, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους από τη σκληρή πραγματικότητα μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας και με τις ψεύτικες υποσχέσεις των δουλεμπόρων της εποχής, είχαν καταλήξει στο μακρινό Κολοράντο να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και του σιναφιού του. Οι εταιρείες είχαν στη δούλεψή τους ιδιωτικούς στρατούς από εγκληματικά στοιχεία και τον πολιτειακό στρατό (εθνοφρουρά ή πολιτοφυλακή) που είχε σαν μοναδικό καθήκον την καταστολή απεργιών. Η Ένωση Ανθρακωρύχων είχε μόνο τους απεργούς. Η βία που από την αρχή χαρακτήρισε αυτή την ταξική αναμέτρηση, κορυφώθηκε με τη Σφαγή του Λάντλοου στις 20 Απρίλη του 1914 - τη δολοφονία 20 γυναικόπαιδων και την εν ψυχρώ εκτέλεση από την εθνοφρουρά τριών συνδικαλιστών μεταξύ των οποίων και ο Κρητικός Λούης Τίκας, ηγέτης των Ελλήνων απεργών.
Η έρευνα για το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε με τις μαρτυρίες των απογόνων των αγωνιστών του Λάντλοου και τις ιστορίες σημερινών κατοίκων της περιοχής που κρατούν ζωντανή την προφορική παράδοση. Ακολούθησαν πολύωρες συζητήσεις με ιστορικούς, καθηγητές και μελετητές, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και συγγραφείς που ασχολούνται με το θέμα. Η τεκμηρίωση στηρίζεται σε αρχειακό υλικό -φωτογραφίες, βίντεο, έντυπα, εφημερίδες, τραγούδια- από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στις ΗΠΑ.
Η ταινία έχει αποσπάσει το Βραβείο «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ» στην ενότητα «Καταγραφή της μνήμης» στο 18ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016.
Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας και συναυλία από το μουσικό σχήμα «Ρωμιοσύνη» θα γίνει την Τετάρτη 6 Απρίλη, στον κινηματογράφο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ», στις 20.00. Είσοδος δωρεάν.
Δήλωση του σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού
Σε δήλωσή του ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Βαρδαρός αναφέρει:
«Πριν 15 χρόνια είχα προσπαθήσει να ανεβάσω μία παράσταση με αφηγήσεις Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική. Χάρη στις μαρτυρίες που συμπεριλάβαμε σε εκείνη την παράσταση και στο ντοκιμαντέρ "Ταξισυνειδησία η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού" σε παραγωγή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Αποστόλης Μπερδεμπές", έκανα μία προεργασία πάνω στο θέμα». Αναφερόμενος στους Έλληνες - θύματα της Σφαγής του Λάντλοου, ο Λ. Βαρδαρός παρατήρησε: «Μιλάμε για οικονομικούς μετανάστες, που μπήκαν κόβοντας τα σύρματα από το Μεξικό ή γλίτωσαν από τον τυφώνα στην Κούβα και πέρασαν στη Φλόριντα ή έφτασαν με ένα καράβι και μία κουβέρτα στο κατάστρωμα στο Έλις Άιλαντ. Οι άνθρωποι αυτοί περνούσαν στην Αμερική και γίνονταν ανθρακωρύχοι. Έχουμε υποχρέωση να ζωντανεύουμε μνήμες που καθόρισαν την εργατική ιστορία στην Αμερική καθώς μάλιστα συνέβαλαν συμπατριώτες μας στον αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα που επηρέασε όλο τον κόσμο».

*
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.