Νέο Eurogroup για την Ελλάδα σήμερα στις 18.30μ. - Στο τραπέζι το 3ο μνημόνιο
Δημοσίευση: Τετ, 01/07/2015 - 07:12
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 01/07/2015 - 07:14. Νεώτερη: 11:07
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 01/07/2015 - 07:14. Νεώτερη: 11:07
Νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, καθώς στη χθεσινή δικαδικασία δεν έγινε δεκτό το αίτημα για παράταση του υπάρχοντος μνημονίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Eurogroup «θα συνεχιστεί το πρωί ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να εξετάσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
Αποκαλυπτικό: Οι όροι για τη νέα δανειακή σύμβαση - μνημόνιο που ζητά η κυβέρνηση
Δημοσίευση: Τρί, 30/06/2015 - 23:45
Το μεσημέρι της Τρίτης, η ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ζήτησε με επιστολή που υπογράφει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ESM που θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο (νέα δανειακή σύμβαση, πρόγραμμα και μέτρα). Το αίτημα της ελληνικής συγκυβέρνησης για στήριξη από τον ESM κάνει αναφορά στα άρθρα 12, 13 και 16 της Συνθήκης για την Ιδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ως τα άρθρα που καλύπτουν τους όρους με βάση τους οποίους πρέπει να γίνει ο δανεισμός και το μνημόνιο.
Δημοσιεύουμε ασχολίαστα τα άρθρα στα οποία αναφέρεται η επιστολή Τσίπρα με υπογραμμισμένα βασικά σημεία τους που αποδεικνύουν το χαρακτήρα τους.
ΑΡΘΡΟ 12 - Αρχές
«1. Εφόσον είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της και των κρατών-μελών της, ο ΕΜΣ δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας σε μέλος του ΕΜΣ, κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο
χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Οι εν λόγω όροι μπορούν να καλύπτουν το φάσμα από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής ως τη συνεχή τήρηση προκαθορισμένων όρων επιλεξιμότητας.
χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Οι εν λόγω όροι μπορούν να καλύπτουν το φάσμα από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής ως τη συνεχή τήρηση προκαθορισμένων όρων επιλεξιμότητας.
2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 19, η στήριξη σταθερότητας του ΕΜΣ μπορεί να παρέχεται με τα μέσα που προβλέπονται στα άρθρα 14 έως 18.
3. Από 1ης Ιανουαρίου 2013, σε όλα τα νέα κρατικά χρεόγραφα της ζώνης του ευρώ με προθεσμία λήξης άνω του έτους θα περιλαμβάνονται ρήτρες συλλογικής δράσης με τρόπο που να διασφαλίζει ότι οι νομικές τους συνέπειες είναι απαράλλακτες.
ΑΡΘΡΟ 13 - Διαδικασία για τη χορήγηση στήριξης σταθερότητας
1. Μέλος του ΕΜΣ μπορεί να ζητήσει στήριξη σταθερότητας με αίτηση προς τον πρόεδρο του συμβουλίου διοικητών. Η εν λόγω αίτηση αναφέρει τα μέσα χρηματοπιστωτικής συνδρομής που πρέπει να εξεταστούν. Με την παραλαβή της αίτησης, ο πρόεδρος του συμβουλίου διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τα ακόλουθα:
α) Να εκτιμήσει την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της ή των κρατών-μελών της, εκτός αν η ΕΚΤ έχει ήδη υποβάλει σχετική ανάλυση βάσει του άρθρου 18 παράγραφος 2.
β) Να εκτιμήσει αν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Εφόσον κρίνεται χρήσιμο και εφικτό, η εν λόγω εκτίμηση αναμένεται να διενεργείται από κοινού με το ΔΝΤ.
γ) Να εκτιμήσει τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του συγκεκριμένου μέλους του ΕΜΣ.
2. Βάσει της αίτησης του κράτους-μέλους του ΕΜΣ και της κατά την παράγραφο 1 εκτίμησης, το συμβούλιο διοικητών δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει, καταρχήν, στήριξη σταθερότητας στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ με τη μορφή διευκόλυνσης χρηματοπιστωτικής συνδρομής.
3. Εάν εκδοθεί απόφαση, σύμφωνα με την παράγραφο 2, το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σε συνεργασία με την ΕΚΤ και εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ- να διαπραγματευτεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ Μνημόνιο Κατανόησης (ΜΚ) όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του Μνημονίου Κατανόησης αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί. Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ καταρτίζει πρόταση συμφωνίας για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, περιλαμβάνουσα τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, καθώς και την επιλογή των μέσων, που υποβάλλεται στο συμβούλιο διοικητών προς έγκριση.
Το Μνημόνιο Κατανόησης συνάδει πλήρως με τα μέτρα συντονισμού των οικονομικών πολιτικών που προβλέπονται στη ΣΛΕΕ, ιδίως με τυχόν πράξεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανόμενης οποιασδήποτε γνώμης, προειδοποίησης, σύστασης ή απόφασης απευθυνόμενης στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ.
4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράφει το Μνημόνιο Κατανόησης εξ ονόματος του ΕΜΣ, υπό τον όρο της προηγούμενης τήρησης των προϋποθέσεων που καθορίζονται στην παράγραφο 3 και της προηγούμενης έγκρισης από το συμβούλιο διοικητών.
5. Το συμβούλιο διευθυντών εγκρίνει τη συμφωνία για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι χρηματοοικονομικές πτυχές της στήριξης σταθερότητας που πρόκειται να χορηγηθεί και, κατά περίπτωση, την εκταμίευση της πρώτης δόσης της συνδρομής.
6. Ο ΕΜΣ θεσπίζει κατάλληλο σύστημα προειδοποίησης για να εξασφαλίσει ότι λαμβάνει εγκαίρως οποιεσδήποτε αποπληρωμές οφείλει το μέλος του ΕΜΣ στο πλαίσιο στήριξης σταθερότητας.
7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ- επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους όρους που συνοδεύουν τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής.
ΑΡΘΡΟ 16 - Δανειοδότηση από τον ΕΜΣ
1. Το συμβούλιο διοικητών δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει χρηματοπιστωτική συνδρομή με τη μορφή δανείου σε μέλος του ΕΜΣ, σύμφωνα με το άρθρο 12.
2. Οι όροι που συνδέονται με τα δάνεια ΕΜΣ περιέρχονται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής που παρουσιάζεται αναλυτικά στο Μνημόνιο Κατανόησης, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 3.
3. Οι χρηματοοικονομικοί όροι και οι προϋποθέσεις κάθε δανείου ΕΜΣ καθορίζονται σε συμφωνία για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, που πρέπει να υπογραφεί από το διευθύνοντα σύμβουλο.
4. Το συμβούλιο διευθυντών εγκρίνει τις αναλυτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις λεπτομέρειες εφαρμογής των δανείων ΕΜΣ.
5. Το συμβούλιο διευθυντών αποφασίζει με αμοιβαία συμφωνία, βάσει πρότασης του διευθύνοντος συμβούλου και αφού λάβει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 7, την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έπονται της πρώτης δόσης».
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα μπορεί να έχει σκληρότερους όρους» και γνωστοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει νέα πρόταση που θα την συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε στην ΕΡΤ πως η συζήτηση θα συνεχιστεί το πρωί και πως πέρα από την πρόταση για τη χρηματοδότηση και το χρέος, «θα συζητηθούν οι πολιτικές συνθήκες και τα μέτρα υπό τα οποία θα συναφθεί η νέα συμφωνία».
Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως δεν έγινε δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος-μνημονίου και πως την Τετάρτη το Eurogroup θα συζητήσει 3ο πρόγραμμα-μνημόνιο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι μπήκε το θέμα του δημοψηφίσματος, είτε για να αποσυρθεί είτε για να γίνει έκκληση από την κυβέρνηση υπέρ του «Ναι».
Τέλος του 2ου προγράμματος-μνημονίου
Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκπνέει τα μεσάνυχτα της 30ής Ιουνίου ώρα Κεντρικής Ευρώπης, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM, δηλαδή εκπνέει στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.
Κατά συνέπεια, δεν είναι διαθέσιμη η τελευταία δόση του EFSF των 1,8 δισ. ευρώ όπως και τα 10,9 δισ. ευρώ επίσης από τον EFSF που ήταν στο πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Η πρόταση της κυβέρνησης την Τρίτη
Το απόγευμα της Τρίτης η κυβέρνηση κατέθεσε επίσημο αίτημα (βλέπε επιστολή) προς τον ESM για νέα δανειακή σύμβαση-μνημόνιο διάρκειας δύο ετών προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή του χρέους μέχρι και το 2017 που συνολικά είναι 29,2 δισ. ευρώ. Η πρόταση συνοδεύτηκε και από λίστα μέτρων που θα αποτελούν τους όρους και τις προϋποθέσεις (μνημόνιο) της νέας δανειακής σύμβασης.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και την ολιγοήμερη επέκταση του 2ου προγράμματος-μνημονίου για τεχνικούς λόγους, έτσι ώστε να συμφωνηθεί η νέα δανειακή σύμβαση. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό.
Συνδέσεις Ειδήσεων:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.