Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Πολύ κουβέντα γίνεται τελευταία για την περίφημη Ε.Κ.Ε. Ξαφνικά λοιπόν τι έγινε και υπάρχει τέτοιος οργασμός, χορηγιών, δωρεών και φιλανθρωπίας;
Το φαινόμενο εμφανίζεται το 1992, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, σχηματοποιείται το 1993, με την Οδηγία Ντελόρ προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την κοινωνική τους υπευθυνότητα −σε συνέχεια της Λευκής Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα και Απασχόληση»−, και καθιερώνεται το 2001, με την Πράσινη Βίβλο, ταυτόχρονα με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.
Τη στιγμή ακριβώς που οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο στυγνές (κατάργηση σταθερής ημερήσιας εργασίας και 8ωρου, ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάργηση ορίου απολύσεων, αποζημιώσεων και συλλογικών συμβάσεων, μείωση μισθών, κ.λπ., κ.λπ.), και το Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας πάει περίπατο (πολιτική ιδιωτικοποιήσεων σε κρατικές επιχειρήσεις και σε τομείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών ―Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια).
Η Πράσινη Βίβλος όρισε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως την «έννοια σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες ενσωματώνουν σε εθελοντική βάση κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις επαφές τους με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη», καθώς οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν διαρκώς περισσότερο ότι η υπεύθυνη συμπεριφορά οδηγεί σε βιώσιμη επιχειρηματική επιτυχία.
Πρόκειται, άρα για πιστή εφαρμογή «νεοφιλελεύθερων» μοντέλων, στο πώς (δεν) αντιμετωπίζεται ο κοινωνικός αποκλεισμός.
ΠΡΙΟΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ
Δεκάδες εταιρείες στη χώρα μας παρουσιάζουν δράσεις για το Περιβάλλον, την Ασφάλεια, την Υγεία, την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους. Στα πλαίσια δράσης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη καλύπτεται το άλλοθι των εταιρειών που πριονίζουν το μέλλον μας εξασφαλίζοντας για λογαριασμό τους λεία εκατομμυρίων €. Μερικά παραδείγματα:
H Μc Donald’s κάνει μαθήματα σε σχολεία για τη σωστή διατροφή καλύπτοντας την εταιρική διαστροφή της, αφού μας ταΐζει σκουπίδια.
Οι εταιρείες κινητής, με «μπροστάρη» τη VODAFONE, φροντίζοντας από τώρα για το νέο πελατολόγιό τους, αναλαμβάνουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά μας για το περιβάλλον. Με το άλλο χέρι (το μακρύ) τοποθετούν παράνομα κεραίες δίπλα σε σχολεία τσαλακώνοντας τους νόμους και την αρχή προφύλαξης για τη Δημόσια Υγεία. Με μεγάλη ευθύνη παρακολουθούν όχι μόνο τα τηλέφωνα πολιτών, πολιτικών και ακτιβιστών, αλλά και του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης μιας χώρας. Και… αυτοκτονούν ανεξήγητα. Τι σημασία έχει, όμως, αφού στον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας βαθμολογήθηκαν με «άριστα»;
Εταιρείες καταστρέφουν τον πλανήτη, μολύνουν το περιβάλλον και υιοθετούν περιβαλλοντικά προγράμματα, βγάζοντας προς τα έξω το φιλικό πρόσωπό τους.
Η ΕΧΧΟΝ αφανίζει την Αλάσκα και μας ευαισθητοποιεί για τη φώκια.
Η SHELL, η οποία σε ένα διαρκές έγκλημα καταστρέφει τον Νίγηρα και κατηγορείται για δολοφονίες ακτιβιστών, μπορεί, ας πούμε, να εξοντώνει τη λευκή αρκούδα στο Βόρειο Πόλο, αλλά και να προστατεύει την καφέ στον «Αρκτούρο», με μοχλό το WWF, του οποίου (με την ευκαιρία) δεύτερος πρόεδρος, από το 1976-1981, υπήρξε ο πρόεδρος της Shell, ενώ σημερινός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός είναι ταυτόχρονα και μεγαλοστέλεχος της Eurobank.
Στα δάση της Βόρειας Αμερικής «το μεγαλύτερο στην Ιστορία περιβαλλοντικό έγκλημα μεθοδεύει ο γίγαντας της βρετανικής πετρελαιοβιομηχανίας, η εταιρεία ΒΡ», μαζί με ΕΧΧΟΝ και SHELL.
Την ίδια στιγμή μέσω της EuroCharity επενδύοντας στο κοινωνικό της προφίλ υπόσχεται «Καμία ζημιά στους ανθρώπους ή στο περιβάλλον» και καλεί για τη δενδροφύτευση του πλανήτη.
ΑΚΑΛΥΠΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Οι εταιρείες που μας κυβερνούν και ορίζουν την τύχη μας σε όλους του τομείς (προκαλώντας τεράστια ελλείματα στην υγεία, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον) υιοθετούν το θεαθήναι.
Πώς γίνεται εταιρείες που χοροστατούν σε προγράμματα Κοινωνικής Ευθύνης και ευαισθησίας να μην ενδιαφέρονται καν για τους τόνους χαρτιού που καταλήγουν καθημερινά από τα γραφεία τους στα σκουπίδια, αντί να ανακυκλώνονται;
Πόσο κοστίζει ένα διαφημιστικό σποτ; Και πόσο ένα κρεβάτι νοσοκομείου; Τι εκπίπτει από την εφορία; Πόσο κοστίζει μια μονάδα εγκαυμάτων στο Θριάσιο και πόσο τα συστήματα ασφαλείας ενός διυλιστηρίου;
Πώς αποσβένεται ένα πλοίο στο βυθό της Σαντορίνης; Πώς «βγαίνει» ένα πρόστιμο στο τάνκερ που μολύνει τη Μεσόγειο; Πόσο κοστίζουν οι ορατές φιλανθρωπίες των εξακοσίων (600) εργοστασίων της Βοιωτίας (180 εκ των οποίων βρίσκονται στις όχθες του Ασωπού), και πόσο οι απάνθρωπες ενέργειες με το αόρατο εξασθενές χρώμιο;
Πώς αντισταθμίζεται ο αφανισμός του ελεύθερου χώρου στον πρώην ιππόδρομο από το Ίδρυμα Λάτση;
Πώς αντισταθμίζεται ο αφανισμός του ελεύθερου χώρου στον πρώην ιππόδρομο από το Ίδρυμα Λάτση;
Πώς να αντέξει η «Αγέλαστος Πέτρα» της Ελευσίνας από τη νέα επέκταση των ΕΛΠΕ (συμφερόντων Λάτση) στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ;
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου των κατοίκων της Ελευσίνας (Ο ρυπαίνων πληρώνει… για να κάνει την δουλειά του!), αλλά και με πόση «ευαισθησία» απαντούν τα ΕΛΠΕ και πόσο μεγάλη Κοινωνική Ευθύνη επιδεικνύουν.
Μια ματιά στις καθημερινές ειδήσεις για τις διοξίνες, τις τρελές αγελάδες, τους λιγνίτες, τα ορυκτέλαια, θα προσθέσει ερωτήματα και απαντήσεις.
Όσο επικεντρωνόμαστε στη δράση της Ε. Κ. Ε., τοσο αποσπάται η προσοχή μας από την ανεύθυνη συμπεριφορά αδηφάγων Εταιρειών, και από τη μεγάλη απόδραση του Κοινωνικού Κράτους Πρόνοιας.
ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ
Πραγματική Ε. Κ. Ε. σημαίνει:
- Δουλειά με ανθρώπινα ωράρια και όχι δουλεία με εργολαβικούς και «διευθέτηση» της ζωής μας.
- Συμβάσεις Μισθών και Κανονισμοί Εργασίας και όχι ιδιωτικά συμφωνητικά με μπόνους.
- Προγράματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλθης στους συνταξιούχους.
- Προϊόντα φτηνά και ασφαλή για τους πολίτες.
- Οι εταιρείες να καλύψουν τα ελλειμμάτα των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Αλλά μιλάμε για μια άλλη κοινωνία. Αν θέλουμε την παλεύουμε. Αλλιώς...
Με τη (συν)εταιρική ευθύνη της Ν. Φλόκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.