Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Τ.Ο. Καλλιτεχνών ΚΚΕ: Το τραγούδι των ποταμών - Δημαρχείο Καισαριανής, Δευτέρα, 7 Νοέμβρη, 20:00

*
Το τραγούδι των ποταμών
(Das Lied der Ströme)
1954 / ΓΔΛ / 108 λεπτά / 35mm


του
Γιόρις Ίβενς

*

The song of the rivers - Dmitri Shostakovich

Σκηνοθέτης: Γιόρις Ίβενς (Joris Ivens) 
Σενάριο: Βλαντιμίρ Ποζνερ (Vladimir Pozner), Γιόρις Ίβενς
Κάμερα: Anatoli Kloschin, Sacha Vierny, Erich Nitzschmann, Maximilian Scheer
Μοντάζ (Editor): Έλα Ένζινκ
Μουσική: Ντμίτρι Σοστακόβιτς
Στίχοι: Μπέρτολτ Μπρεχτ και Semion Kirsanov, ερμηνεύτηκαν από τον Έρνστ Μπους (Ernst Busch) στη γερμανική εκδοχή και τον Πολ Ρόμπσον (Paul Robeson) στην αγγλική
Παραγωγή: DEFA-Dokumentarfilm
Ανατέθηκε από: Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ)
Δευτέρα, 7 Νοέμβρη, 20:00, Δημαρχείο Καισαριανής

Μια μεγαλειώδης παραγωγή ντοκιμαντέρ, από τις μεγαλύτερες που επιχειρήθηκαν ποτέ στην ιστορία του κινηματογράφου, αφορά τη ζωή των εργατών γύρω από έξι μεγάλα ποτάμια του κόσμου: το Βόλγα, Μισισιπή, Γάγγη, Νείλο, Αμαζόνιο και Γιανκτσέ.

Οι κοινές αγωνίες και ελπίδες των εργατών όλου του κόσμου ενώνονται συμβολικά γύρω από τα ποτάμια που διασχίζουν τις ηπείρους τους.
Η ταινία γυρίστηκε σε πολλές διαφορετικές χώρες με διαφορετικά κινηματογραφικά συνεργεία ταυτόχρονα και όλο το υλικό στάλθηκε στο στούντιο της DEFA στο Ανατολικό Βερολίνο, υπό την επίβλεψη του Γιόρις Ίβενς.

Στην ταινία περιλαμβάνονται και κάποια πλάνα από τις ταινίες Borinage (1934) και Νέα Γη (1933). Ο Έλα Ένζινκ επεξεργάστηκε το υλικό. Το Τραγούδι των ποταμών είχε απαγορευτεί στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια ως κομμουνιστική προπαγάνδα.
Ο Γιόρις Ίβενς πήγε το 1929 στη Σοβιετική Ένωση για τη δημιουργία μιας ταινίας στην οποία συνεργάστηκε με τον μεγάλο συνθέτη Χανς Άισλερ. Σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ, ισπανικός εμφύλιος, κινέζικος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, βιετναμέζικη αντίσταση και πολλά ακόμη, ο Ίβενς τα αποτύπωσε στις ταινίες του. To 1967 τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν.
Η ταινία ξεκινά με το πορτρέτο της ζωής και της δουλειάς των εργατών κατά μήκος των έξι ποταμών, ενώ αργότερα κυριαρχούν οι εικόνες του 3ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (WFTU) στη Βιέννη το 1953.
Για τη ταινία εργάστηκαν κάποιες από τις κορυφές της παγκόσμιας τέχνης, αγωνιστές και κομμουνιστές καλλιτέχνες.

Εκτός από τον Ίβενς ως σκηνοθέτη και τον Βλαντιμίρ Ποζνερ, ο οποίος βοήθησε να γραφτεί το σενάριο, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς έγραψε τη μουσική, μεταξύ της οποίας το ομώνυμο Τραγούδι των ποταμών, επίσης ακούγονται αποσπάσματα από τη καντάτα Τραγούδι των δασών και την Όγδοη Συμφωνία.
Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψε τους στίχους που τραγουδιούνται από τον Ερνστ Μπους και τον Πολ Ρόμπσον.
Ο Πολ Ρόμπσον γιός δούλου στις ΗΠΑ συμμετείχε σ' όλη του ζωή ενεργά για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών.

Τη δεκαετία του 1930 επισκέφτηκε τη Σοβιετική Ένωση, ο ίδιος δήλωσε τότε πως για πρώτη φορά ένιωσε απόλυτα ελεύθερος από το ρατσισμό.

Έτσι όταν αργότερα το 1956 ένα μέλος της Επιτροπής Αντιαμερικάνικων Υποθέσεων της Βουλής τον ρώτησε γιατί, αφού ένιωσε τόσο ελεύθερος στη Σοβιετική Ένωση, δεν έμεινε εκεί, απάντησε  
«Γιατί ο πατέρας μου ήταν ένας σκλάβος και ο λαός μου πέθανε για να χτίσει αυτή τη χώρα, και εγώ θα μείνω εδώ για να έχω ένα μέρος, ακριβώς όπως και εσύ».
Ο Πάμπλο Πικάσο σχεδίασε το εξώφυλλο για το συνοδευτικό φυλλάδιο.
Ένας ύμνος στον προλεταριακό διεθνισμό.

*

Επίμετρο
Paul Robeson - Ol' Man River (Showboat - 1936)
*
Paul Robeson - Joe Hill
Τζό Χιλ. Ποιητής τραγουδοποιός και ακτιβιστής της εργατικής τάξης, μέλος της παγκόσμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης  IWW (Industrial Workers of the World). Γεννήθηκε στις 7 Οκτ. 1879, Γκέβλε, Σουηδία – Εκτελέστηκε στις φυλακές της Γιούτα (ΗΠΑ) στις 19 Νοε. 1915
Από Μποτίλια και Χάμετ (Κόκκινος Θερισμός, IWW, Frank LItle)
***

*
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.