Μήνυμα Eurogroup προς την Αθήνα: Πρέπει να υπάρξει πρόοδος
Ολοκληρώθηκε, χωρίς κοινή δήλωση, η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup. Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί έστειλαν σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι τώρα πρέπει να υπάρξει πρόοδος, καθώς τελειώνει ο χρόνος.
Η ενασχόληση του Eurogroup με το θέμα της Ελλάδας ήταν σύντομη και δεν υπερέβη τα 20 λεπτά.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ξεκινάει -την Τετάρτη- εντατικά η διαδικασία των τεχνικών διαβουλεύσεων, ενώ απέκλειαν το ενδεχόμενο να μεταβούν τα κλιμάκια στην Αθήνα.
Η ενασχόληση του Eurogroup με το θέμα της Ελλάδας ήταν σύντομη και δεν υπερέβη τα 20 λεπτά.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ξεκινάει -την Τετάρτη- εντατικά η διαδικασία των τεχνικών διαβουλεύσεων, ενώ απέκλειαν το ενδεχόμενο να μεταβούν τα κλιμάκια στην Αθήνα.
Εξάλλου, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι διαπιστώθηκε η βούληση των θεσμών να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
Ικανοποίηση Μαξίμου
Θετικά αποτιμά το Μαξίμου το αποτέλεσμα του Eurogroup, σημειώνοντας ότι
"ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα".
Προσθέτουν ότι "παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup".
"Η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν", προσθέτουν οι ίδιες πηγές.Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο Eurogroup διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα. Χαρακτηριστική ενέργεια αποτελεί η προαναγγελία συνεδρίασης της ΕΚΤ πιθανότατα για να αυξήσει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα επανεκινήσει την διαδικασία αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις, συμπληρώνουν οι κύκλοι του Μαξίμου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι -κατά τη συνεδρίαση- ο Γ. Βαρουφάκης δέχθηκε την κριτική Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ αναφορικά με το ν/σ για την "ανθρωπιστική κρίση", το οποίο -υποστήριξαν- δεν είχε λάβει έγκριση από τους εταίρους, χαρακτηρίζοντας το "μονομερή ενέργεια".
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι "ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να φέρει αυτό το ν/σ, καθώς η χώρα έχει πληγεί από τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια".
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι "ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να φέρει αυτό το ν/σ, καθώς η χώρα έχει πληγεί από τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια".
"είναι θέμα των Ελλήνων να διασφαλίσουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον", για να στείλει ηχηρό μήνυμα: "Χάνουν χρόνο, λίγα πράγματα έχουν γίνει, καμία εφαρμογή, το θέμα είναι να μην χάσουμε άλλο χρόνο".
Υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών και επέμεινε στο ίδιο μοτίβο, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης:
"Να σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο. Ελπίζω ότι μέχρι αύριο θα έχουμε φθάσει σε ένα συμπέρασμα. Ο χρόνος εξαντλείται με ταχύτητα".Κληθείς να σχολιάσει έκθεση με αντικείμενο το Grexit από πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, η οποία απορρίφθηκε από τον Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας ότι τέτοιου είδους συζητήσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν την κατάσταση, και σημείωσε ότι "εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ένα σταθερό μέλλον για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης".
Έναν τόνο πιο αυστηρό ήταν το μήνυμα του Β. Σόιμπλε, κατά την προσέλευση του:
"Δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό ή καινούργιο. Δεν έχει γίνει τίποτα", είπε και -επιδεικτικά- επανέφερε τον όρο "τρόικα" στις συζητήσεις, όπως έπραξαν άλλωστε και άλλοι υπουργοί, στέλνοντας σαφές μήνυμα.
"Τώρα περιμένουμε τα συμπεράσματα της τρόικας. Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί", είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ και κάλεσε την Αθήνα να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί δημοψηφίσματος, τόνισε -υπομειδιώντας- ότι "στην Ευρώπη έχουμε την ελευθερία του λόγου, δεν θα αποφασίσουμε εάν οι Έλληνες θα κάνουν δημοψήφισμα".Την ανάγκη να αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο επί των προτεινόμενων μέτρων των ελληνικών Αρχών, υπογράμμισε ο επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.
"Είναι σημαντικό ο Γ. Βαρουφάκης να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί και πώς θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα", είπε.
Τρεις επιπλέον μεταρρυθμίσεις που δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια από την ελληνική πλευρά.
- Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση.
- Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι "τριγωνικές συναλλαγές" που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή.
- Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε "λοταρία". Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.
Σύγχυση για το ρόλο Δραγασάκη
Αίσθηση προκάλεσε δήλωση του ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ότι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, αντί του Γ. Βαρουφάκη.
Προσερχόμενος στο Eurogroup, υποστήριξε ότι η ομάδα που θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις θα έχει έδρα το γραφείο του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης.
"Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση και την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης", διευκρινίζει ο Γιάννης Δραγασάκης.
Το "πού" της αξιολόγησης
Ενδεικτική είναι και δήλωση του εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρότεινε στον πρόεδρο του Eurogroup την παρουσία των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, όποτε κρίνεται απαραίτητο.
"Πάγια θέση μας είναι οι διαπραγματεύσεις να γίνονται στις Βρυξέλλες", απάντησαν πηγές του Μαξίμου.Την ίδια ώρα, ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, δήλωσε ότι δεν αναμένει συγκεκριμένη απόφαση στη συνεδρίαση του Eurogroup, διότι οι υπουργοί περιμένουν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων.
Επαφές Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινά έναν νέο γύρο διεθνών επαφών.
Την Πέμπτη θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα μιλήσει στον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου να αναδιοργανωθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.
Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία.
Ακόμα, έχει συμφωνήσει με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία.
Τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με Ντράγκι και Ολάντ.
NOOZ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.