Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα και προσαρμοσμένα στη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κουλουπού: 751 € σε βάθος χρόνου και εργοδοτικές απαλλαγές σε ύψος χρήματος ‒ Ατομικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις και ζήσε μαύρε μου ‒ ΠΑΜΕ για τα προνόμια των εργαζομένων (ανακοίνωση)


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Σταδιακά και... βλέπουμε ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ
Αποκαλυπτικός για όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς του ο υπουργός Εργασίας σε τηλεοπτική συνέντευξη
Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που υπόσχεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν προβλέπει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, όπως ίσχυε μέχρι το 2012
Το μόνο για το οποίο δεσμεύεται η κυβέρνηση είναι η κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 με την οποία «πάγωσαν» οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ορίστηκε μισθός 586 και 511 ευρώ μεικτά για εργαζόμενους πάνω και κάτω των 25 ετών, αντίστοιχα.
Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, μιλώντας το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ). Σύμφωνα με τον υπουργό, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ δε θα γίνει με υπουργική απόφαση (όπως καταργήθηκε), αλλά ενδέχεται να προκύψει σταδιακά, σε διαβούλευση με τους «κοινωνικούς εταίρους» και αφού προηγηθούν μέτρα που θα «αλαφρύνουν» κι άλλο τις επιχειρήσεις.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Το κίνημα να βγει μπροστά με τις διεκδικήσεις του
Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη, το ΠΑΜΕ σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα:
«Η άμεση αποκατάσταση των 751 ευρώ μετατράπηκε σε σταδιακή και αόριστη αποκατάσταση, η οποία θα προέλθει από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Παράλληλα, το αναπτυξιακό σοκ που ανέφερε σχετίζεται με νέα προνόμια προς τις επιχειρήσεις, διότι πάνω απ' όλα είναι οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.
Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να μην περιμένουν, να μην κάνουν βήμα πίσω και να παραμείνουν σταθερές στις διεκδικήσεις που αγωνιστικά έχουν διατυπώσει τα προηγούμενα χρόνια για τους μισθούς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, το Ασφαλιστικό, για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.
Αποδεικνύεται στην πράξη πως μόνο με τη σφραγίδα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με τους καθημερινούς αγώνες και την οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και σε κάθε κλάδο, οι εργαζόμενοι μπορούν να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους, να διεκδικήσουν την άμεση ανάκτηση των απωλειών, να βάλουν τέρμα στις πολιτικές των ψίχουλων και να διεκδικήσουν συνολικά τον πλούτο που παράγουν».
Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους
Στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν «το 751 θα δοθεί άμεσα ή σταδιακά», ο Π. Σκουρλέτης απάντησε:
«Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι με τις δεδομένες συνθήκες το να πεις αύριο ότι πάμε και εφαρμόζουμε από τον επόμενο μήνα το 751 είναι ένα άλλο είδους σοκ που ίσως να μην μπορούν πολλοί (επιχειρηματίες) να το αντέξουν. Λέμε, λοιπόν, ότι αυτό το μέτρο πρέπει να συνδυαστεί, αφού προηγουμένως έχουν υπάρξει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που να τους δώσουν ανάσες. Δηλαδή, αν μπορέσεις σε κάποιον (να ρυθμίσεις) τις οφειλές του στα ταμεία, στις τράπεζες...
Προηγουμένως, όμως, εμείς θέλουμε να αποκαταστήσουμε μια σειρά θεσμικών μέτρων που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή: Θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, να επανέλθει. Να καθίσουν κάτω, λοιπόν, οι κοινωνικοί εταίροι και να πουν πώς μπορούμε να κάνουμε το 751 πράξη. Εμάς λοιπόν στις προτεραιότητές μας είναι η επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων, της μετενέργειας, του ρόλου του ΟΜΕΔ, η κατάργηση του νόμου της επιστράτευσης. Ολα αυτά θα προηγηθούν.
Θα πάμε, λοιπόν, στην υλοποίηση αυτού του θεσμικού χαρακτήρα των μέτρων και θα καλέσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουμε για να δούμε τον τρόπο (επαναφορά του κατώτατου μισθού), έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνος».
Σε νέα ερώτηση των δημοσιογράφων αν τελικά ο κατώτατος μισθός «θα πάει σταδιακά στα 751», η απάντηση ήταν: 
«Προφανώς, αυτά δεν γίνονται με μια υπουργική απόφαση. Το είπαμε άλλωστε και όταν γίνονταν η παραλαβή του υπουργείου...».
«Έχει ο θεός» για τους εργαζόμενους...
Με άλλα λόγια, αυτό που σκοπεύει να κάνει η συγκυβέρνηση είναι να καταργήσει με νόμο την ΠΥΣ που απαγορεύει στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ - εργοδοτικές Ενώσεις) να συζητήσουν το μισθολογικό μέρος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό προέβλεπε άλλωστε και η πρόσφατη πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τον κατώτατο μισθό και την οποία ενσωμάτωσε σαν εξαγγελία στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Από εκεί και πέρα, λέει η κυβέρνηση, η διαβούλευση με τους «κοινωνικούς εταίρους» μπορεί σε μια πορεία να οδηγήσει σταδιακά στην επαναφορά του 751, που σημαίνει συμφωνία για αυξήσεις 22% από την πλευρά της εργοδοσίας! Δηλαδή, «ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι»!
Ακόμα όμως και αν γίνει αυτό, οι εργοδότες θα έχουν πάρει στο μεταξύ ισχυρά «αντίδωρα» από την κυβέρνηση, προφανώς σαν αυτά που ζήτησε τις προάλλες η ΕΣΕΕ, δηλαδή παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του μισθού των εργαζομένων

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν (αν πάρουν...) την αύξηση στη μια τσέπη και θα τη χάσουν πολλαπλάσια από την άλλη, πληρώνοντας τη χασούρα των ασφαλιστικών ταμείων και τα κονδύλια με τα οποία το κράτος θα επιδοτήσει το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» των επιχειρήσεων.
Βεβαίως, στην ίδια συνέντευξη ο Π. Σκουρλέτης δεν είπε τίποτα για τις κλαδικές συμβάσεις και την επαναφορά τους στα επίπεδα πριν το 2010, ως ένα στοιχειώδες μέτρο για την ανακούφιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Οπως δεν είπε τίποτα και για το χάος των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που έχουν οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους, κύρια νέους, να δουλεύουν σήμερα για 200 και 300 ευρώ.
Κατά τα άλλα, και ενώ νομιμοποιεί και μονιμοποιεί όλες αυτές τις αντεργατικές διακρίσεις, υποσχέθηκε να καταργήσει το διαχωρισμό στους πάνω και κάτω των 25 χρονών σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, λέγοντας:
«Δεν μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές ταχύτητες εργαζομένων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογητική βάση έτσι ώστε ένας που είναι νέος να πληρώνεται λιγότερο».
Απείραχτες (και) οι ατομικές συμβάσεις
Απείραχτο θα μείνει και το απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Π. Σκουρλέτης είπε:  
«Θέλω να κάνω μια επισήμανση. Από Δευτέρα, μεγάλες επιχειρήσεις θέλοντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα, πιέζουν σε ατομική βάση εργαζόμενους και τους καλούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Νομίζω ότι πρέπει να αντισταθούν πρώτα απ' όλα οι ίδιοι (οι εργαζόμενοι). Επίκεινται μεγάλες θεσμικές αλλαγές προστατευτικές για τους εργαζόμενους».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν «αυτές τις ατομικές συμβάσεις που τους καλούν να υπογράψουν θα τις θεωρείτε εν ισχύι αύριο το πρωί;», 
ο υπουργός Εργασίας πέταξε το μπαλάκι στους ίδιους τους εργαζόμενους και επανέλαβε:
«Δεν πρέπει να υπογραφούν απαντάω εγώ. Οταν εφαρμοστεί και υλοποιηθεί το 751 αποτελεί ένα κατώτερο όριο. Από εκεί και έπειτα όμως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος και μάλιστα όταν γίνεται σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, να γίνεται αυτό το πράγμα».
Με άλλα λόγια, λέει στους εργαζόμενους ότι οι ατομικές συμβάσεις θα παραμείνουν σαν καθεστώς, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για να προστατεύσει εκείνους που εκβιάζονται να υπογράψουν τέτοιες συμβάσεις και καταλήγει να κάνει...«συστάσεις» στις κερδοφόρες επιχειρήσεις να μη ζητάνε την υπογραφή ατομικών συμβάσεων!
Ομαδικές απολύσεις όπως τις ξέραμε
Καμιά ουσιαστική αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει και στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υπόσχεται να επαναφέρει στα προηγούμενα επίπεδα το όριο που προβλέπει ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις κάθε μήνα, αλλά σκοπεύει να διατηρήσει άθικτο το σημερινό καθεστώς για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων.
Είπε επί λέξει ο Π. Σουρλέτης:
«Εμείς θα επαναφέρουμε καταρχήν το καθεστώς που αφορά στις ομαδικές απολύσεις στην πρότερη κατάσταση. Αυτό θα γίνει άμεσα. Εδώ πέρα υπήρχε μια αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων για έναν αριθμό εργαζομένων και πάνω σε μια επιχείρηση. Αυτό θα επανέλθει. Νομίζω έχει πάει στο 5% μηνιαίως, ήταν στο 2% παλαιότερα.
Την απόφαση (για τις ομαδικές απολύσεις) θέλουμε να δούμε αν είναι σκόπιμο να επανέλθει στην ευθύνη αποκλειστικά του υπουργού ή να προσπαθήσουμε να ουσιαστικοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Είναι ένα από τα ζητήματα πάνω στα οποία διαβουλευόμαστε. Επειδή αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα, πρέπει να γίνουνε μέσα από διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις».
Θυμίζουμε ότι την «αναβάθμιση» του ΑΣΕ επικαλούνταν και η προηγούμενη κυβέρνηση στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να πείσει ότι στην ελληνική νομοθεσία δεν έχει απομείνει πλέον κανένα εμπόδιο για μια επιχείρηση που θέλει να κάνει ομαδικές απολύσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει όταν, με την αναβάθμιση του ΑΣΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, καταργήθηκε επί της ουσίας το υπουργικό «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις.

Τώρα ομολογεί ότι δεν σκοπεύει να το επαναφέρει, σαν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει, αν ήθελε να βάλει έστω κάποια εμπόδια στις ομαδικές απολύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.