ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ο νέος πόλος έλξης ξένων μονοπωλίων
Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ
Το κυρίαρχο κομμάτι της αστικής τάξης ψάχνει νέες διεθνείς κολεγιές, την ίδια στιγμή που ο λαός, που χειραγωγήθηκε από τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη», ζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση
Σε νέο πόλο έλξης ντόπιων και ξένων μονοπωλίων επιδιώκει να μετατρέψει την Αίγυπτο ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, καθώς η χώρα βρίσκεται στη δίνη σοβαρής οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, περίπου τέσσερα χρόνια μετά τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη», που, με χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων, το 2011 οδήγησε στην ανατροπή του τότε Προέδρου Χόσνυ Μουμπάρακ, σε ενδοαστική σύγκρουση και αλλαγές πολιτικού προσωπικού, με την άνοδο του ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι και την ανατροπή του τον Ιούλη του 2013 από το σημερινό πρόεδρο, που τότε ήταν στρατηγός και υπουργός Αμυνας.
Η σημερινή κυβέρνηση Σίσι επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα σε νέο πόλο έλξης των ξένων μονοπωλίων, προγραμματίζοντας διεθνές οικονομικό φόρουμ τις επόμενες μέρες και διεθνή συνάντηση ξένων μεγαλοεπενδυτών, στο Σαρμ ελ Σέικ της Ερυθράς Θάλασσας, το Μάρτη, ενώ η αστική τάξη της χώρας διαιωνίζει τα πλούτη της σε βάρος του λαού, που μαστίζεται από φτώχεια και ανέχεια.
Τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούλη από τον Πρόεδρο Σίσι, για μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού κατά 9% μέσα στην επόμενη τετραετία, ο δραστικός περιορισμός των κρατικών επιδοτήσεων στην Ενέργεια, που φούντωσε εκ νέου τις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και βασικών υπηρεσιών, έρχονται να προστεθούν στην τεράστια ανεργία, που ανέρχεται στο 25%, μαστίζοντας ιδιαίτερα τους νέους (που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 87.000.000 ανθρώπων).
Μπροστά, λοιπόν, σε μία νέα έκφραση αγανάκτησης του λαού, που στενάζει από την κρατική καταστολή, τη φτώχεια και την ανέχεια αλλά και από τις αυξανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις οργανώσεων - παρακλάδια της «Αλ Κάιντα» και πυρήνες του «Ισλαμικού Κράτους», που δρουν ιδιαίτερα στη Χερσόνησο του Σινά, η αστική τάξη της χώρας εμφανίζει μια έντονη δραστηριότητα στο όνομα της αύξησης του ρυθμού καπιταλιστικής ανάπτυξης (από 7,8% που έτρεχε το 2008, σήμερα μετά βίας προσεγγίζει το 5%). Φαίνεται να προχωράει σε ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα σε ξένα μονοπώλια.
Προς αναζήτηση νέων στρατηγικών εταίρων
Αλλωστε, χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως η Αίγυπτος από χώρα εξαγωγέας Ενέργειας έχει πλέον μεταβληθεί σε χώρα εισαγωγέα Ενέργειας, αφού οι εντεινόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστικών οργανώσεων, όπως η «AQAP» και η «Ansar Bayt al-Maqdis», έχουν ουσιαστικά τινάξει στον αέρα την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου και έχουν αναγκάσει τον Πρόεδρο Σίσι να αναζητήσει νέους ενεργειακούς και γεωπολιτικούς στρατηγικούς εταίρους.
Αυτούς τους εταίρους τους αναζητά σε Ρωσία (η οποία ήταν και από τις πρώτες χώρες που επισκέφτηκε τον περασμένο Αύγουστο, μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του), σε Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα (όπως έδειξε περίτρανα η περίφημη τριμερής συνάντηση των ηγετών Α. Φ. Σίσι, Α. Σαμαρά και Ν. Αναστασιάδη στις 8 Νοέμβρη 2014 στο Κάιρο).
Μάλιστα, αυτή την περίοδο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επανέρχεται στο προσκήνιο της Αιγύπτου, καθώς πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, όχι μόνο για να ανταποδώσει την επίσκεψη του Αιγύπτιου ομολόγου του αλλά και για να κλείσει ή να θεμελιώσει σημαντικές συμφωνίες στις διμερείς σχέσεις, στους τομείς της άμυνας, του εμπορίου, της Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες αιγυπτιακών εφημερίδων και ρωσικών πρακτορείων, ο Πούτιν θα συζητήσει με τον Σίσι όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις αλλά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Ιράκ, Λιβύη, Παλαιστινιακό, Συρία.
Οσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, πρωτεύοντα ρόλο θα παίξουν οι δυνατότητες ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων Καΐρου - Μόσχας αλλά και τα περιθώρια συμμετοχής της Αιγύπτου σε μία συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία και τη Λευκορωσία.
Σημαντικό μέρος των διμερών διαβουλεύσεων θα αναλωθεί σε συζητήσεις για τις εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από την «GAZPROM» στην Αίγυπτο και στρατιωτικές συμφωνίες που θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πιθανώς νέα εξοπλιστικά προγράμματα, στρατιωτική εκπαίδευση, ανταλλαγή ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών κ.ά.
Η «GAZPROM» είναι, άλλωστε, μία μόνο από τις επτά μεγάλες ενεργειακές εταιρείες που ανταποκρίθηκαν άμεσα τον περασμένο Οκτώβρη στο κάλεσμα της αιγυπτιακής κυβέρνησης για προτάσεις εξαγωγής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως η «British Gas», η «Petroleum Vital», η «Trafigura», η «Golar LNG», η «Noble», η «Delek,Union Fenosa».
Επιπλέον, από τις αρχές της βδομάδας πραγματοποιούνται στο Κάιρο σημαντικές συζητήσεις ανάμεσα σε διευθύνοντα στελέχη της αιγυπτιακής εταιρείας φυσικού αερίου «EGAS» και εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας ενέργειας «NOBLE» και της ισραηλινής εταιρίας «DELEK», που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ.
Οι τελευταίοι, μάλιστα, διαπραγματεύονται με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους τη δυνατότητα εξαγωγής κυπριακού φυσικού αερίου από το οικόπεδο «ΑΦΡΟΔΙΤΗ», το οποίο, παρά τα μικρά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτει (περίπου 100 δις κ.μ), θεωρείται το πιο κατάλληλο για άμεση εκμετάλλευση μετά τα εμπόδια που όρθωσε (ενόψει και των επικείμενων ισραηλινών εκλογών της 17ης Μάρτη) στο Ισραήλ ο πρόεδρος της λεγόμενης Ανεξάρτητης Αντιμονοπωλιακής Αρχής, Ντέιβιντ Γκίλο, στις εταιρείες «Noble» και «Delek». Ο Γκίλο, ως γνωστόν, ζήτησε τον περασμένο Δεκέμβρη την προσωρινή αναστολή των εργασιών στα κοιτασματά «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», με το ερωτηματικό της σύστασης μονοπωλίου από την αμερικανική «Noble» και την ισραηλινή «Delek» και τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για τα συμφέροντα του ισραηλινού δημοσίου.
Πάντως, στις 2/2 η Ομοσπονδία Αιγυπτίων Βιομηχάνων (FEI), σε ανακοίνωσή της, χαιρέτισε τα σχέδια της κυβέρνησης Σίσι για εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτό «θα οδηγήσει σε πολλά πλεονεκτήματα», με πρώτο τη μείωση του κόστους εισαγωγής Ενέργειας σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Αλγερία.
Μάλιστα, ο Τάμερ Αμπού Μπακρ, επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας του FΕI, σημείωσε προ ημερών ότι η σκέψη για εισαγωγή φυσικού αερίου από ξένες εταιρείες είναι θετική, επικαλούμενος την τιμή πώλησης του ισραηλινού φυσικού αερίου στα 7 δολάρια ανά εκατομμύρια κυβικά πόδια, αντί του υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία που πωλείται σε διπλάσια τιμή.
Δεν υπάρχει, βέβαια, ομογνωμία όσον αφορά στα ενεργειακά σχέδια της κυβέρνησης Σίσι στην Αίγυπτο. Μελετητές ενεργειακών φυσικών πόρων στο πανεπιστήμιο Αl Azhar, που αντανακλούν τον τρόπο σκέψης ενός μέρους της αστικής τάξης, απέτρεψαν πρόσφατα τον Πρόεδρο από τις εισαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου «για λόγους εθνικής ασφάλειας», μολονότι λίγο καιρό πριν ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας, Σερίφ Ισμαήλ, καμάρωνε γιατί πλέον «δεν είναι αδιανόητο για έναν Αιγύπτιο Πρόεδρο και την κυβέρνησή του να συνεργαστεί άμεσα με το Ισραήλ».
Διεθνείς συναντήσεις για την Ενέργεια
Οι προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και εισαγωγές ενέργειας από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους και χώρες της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τη Ρωσία βρίσκονται αυτή την περίοδο στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Αφενός, με την πραγματοποίηση του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 του μήνα στο Κάιρο και, αφετέρου, με τη Διεθνή Οικονομική Συνάντηση Κορυφής το Μάρτη στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας στο Σαρμ ελ Σέικχ.
Στο Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας και Τεχνολογίας θα συμμετάσχουν δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη κορυφαίων ενεργειακών και επενδυτικών εταιρειών αλλά και ακαδημαϊκοί, θέτοντας επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τις ενεργειακές ανάγκες όχι μόνο της Αιγύπτου αλλά και αυτά που σχετίζονται γενικότερα με τις βασικές πηγές Ενέργειας, τις νέες και αναπτυσσόμενες τεχνολογίες Ενέργειας, προηγμένα συστήματα παραγωγής και εξοικονόμησης Ενέργειας, κεντρικά και αποκεντρωμένα συστήματα διανομής και αποθήκευσης Ενέργειας.
Ωστόσο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Διεθνής Οικονομική Διάσκεψη Κορυφής που ετοιμάζει η κυβέρνηση Σίσι τον ερχόμενο μήνα (Μάρτιο), με σκοπό την πρόσκληση διεθνούς ενδιαφέροντος για αιγυπτιακά έργα υποδομής άνω των 20 δισ. δολαρίων
Ο υπουργός Επενδύσεων, Ασράφ Σαλμάν, προβλέπει ότι θα υπάρξει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, καθώς, στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Πρόεδρος Σίσι, μεταξύ άλλων, αναμένεται να ανακοινώσει σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα και στην οικονομία, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων «σε ένα ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον» σε κάθε τομέα δραστηριότητας που εκτείνεται από την Ενέργεια ως την Υγεία και την Εκπαίδευση.
Από αυτά τα σχέδια, βεβαίως, δεν αναμένεται να ωφεληθεί ο αιγυπτιακός λαός, 26% του οποίου ζει βουτηγμένο στη φτώχεια, ενώ το 49% των κατοίκων δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε καν τις βασικές ανάγκες διατροφής.
Η επίσημη ανεργία μπορεί να κυμαίνεται στους ενήλικες στο 13,1% αλλά αυτό το νούμερο δεν αφορά ούτε τις γυναίκες (η ανεργία είναι 24,4%), ούτε τους νέους έως 26 ετών (τουλάχιστον 25%).
Σε μία χώρα που θεωρείται η 15η πιο πυκνοκατοικημένη στον κόσμο, τα θλιβερά στατιστικά δεδομένα δεν έχουν τέλος, αφού αναδεικνύουν γεγονότα όπως ο υποσιτισμός παιδιών έως πέντε ετών κατά 31%, η αναιμία που λόγω φτώχειας μαστίζει ένα στα δύο παιδιά και το 70% που στηρίζει τη διατροφική του επάρκεια στις κρατικές επιδοτήσεις τροφίμων.
Αυτή η εικόνα της σύγχρονης βαρβαρότητας δεν αντιμετωπίζεται χωρίς να εκλείψουν οι αιτίες που τη δημιουργούν, δηλαδή η καπιταλιστική εκμετάλλευση.
Και αυτό δε θα γίνει με «ενέσεις» τόνωσης της κερδοφορίας των μονοπωλίων, ούτε με δήθεν εξεγέρσεις τύπου «αραβική άνοιξη» αλλά με τον οργανωμένο ταξικό αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με την αυτοτελή πάλη τους για την εξουσία για να γίνουν αφέντες όλου του πλούτου που παράγουν.
Πηγές:
Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.