Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα και προσαρμοσμένα στη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Ο Μάνος και ο σα(ν)μάνος: Τιτιβίσματα μεγάλων αντιεξουσιαστών (και μας άφησαν στον τόπο)Όταν συμφωνούν Mάνος και Bαρουφάκης

Ο γνωστός ακραιφνής νεοφιλελεύθερος Στέφανος Μάνος, γνωστός και για τις αντιδραστικές του θέσεις απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Βαρουφάκη, στο να διακοπεί πλήρως η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης... 

Ναι, ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα. Και πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο twitter ο Μάνος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:
«Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Εχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος».
Σύμφωνα με τον Μάνο εάν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και όπως αναφέρει «μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας».

Η απάντηση στο τιτίβισμα του Μάνου από τον Γιάννη Βαρουφάκη ήταν η εξής:
«Συμφωνώ κ. Μάνο - χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκαλίζει το χρόνο μας θα το θέσω»...
 * * *

Σε κάποιους προκάλεσε έκπληξη. Σου λέει: Είναι δυνατόν ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνεί σε τέτοια πράγματα;  
Σε άλλους δεν προκάλεσε καμία έκπληξη.

 • Γιατί, αυτό το ζήτημα με άλλα λόγια ‒εξαιτίας των προεκλογικών αναγκών και του ψαρέματος ψήφων‒ έχει τεθεί και στο παρελθόν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 
 • Γιατί, κάποιοι θυμούνται ότι και πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μάη του 2014, όταν υποψήφιοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ από το Βόρειο Τομέα της Αττικής είχαν παρουσιάσει τη λεγόμενη Αυτοδιοικητική Χάρτα του ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρχε και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή η Χάρτα, λοιπόν, περιελάμβανε το εξής:
«Ενα νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την κατάργηση του "Καλλικράτη" και την αντικατάστασή του με νέο νόμο που θα διασφαλίζει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (...)».
Γράφαμε τότε στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ:
«Τι σημαίνει αυτό; Δήμοι που θα ψάχνουν μόνοι τους έσοδα. Από τι πηγές; Από τις γνωστές. Φορολόγηση εργατικών λαϊκών νοικοκυριών, συμπράξεις με τον "ιδιωτικό τομέα", τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, επί πληρωμή υπηρεσίες Πρόνοιας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, τραπεζικός δανεισμός».
* * *

Πράγματι, αυτό που λέει ο Μάνος και συμφωνεί ο Βαρουφάκης σημαίνει: 

Δήμοι που θα ψάχνουν μόνοι τους έσοδα,
 • μέσω της φορολόγησης των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών
 • και τις συμπράξεις με τον «ιδιωτικό τομέα».
 • Αύξηση δημοτικών τελών μέσω της ΔΕΗ,
 • αύξηση τροφείων σε παιδικούς σταθμούς,
 • επί πληρωμή υπηρεσίες Πρόνοιας, Αθλητισμού, Πολιτισμού.
 • Επιπλέον, αναζήτηση συνεργασιών με επιχειρηματίες που θα αναλάβουν υπηρεσίες και τομείς που καλύπτονται σήμερα ‒έστω και υποτυπωδώς‒ από τους δήμους.
 • Αρα, κατάργηση παροχής υπηρεσιών από τους δήμους,
 • απολύσεις,
 • μεγαλύτερο κόστος υπηρεσιών για το λαό, άρα
 • μεγαλύτερος αποκλεισμός εργαζομένων από τέτοιες υπηρεσίες.
Η λογική της «οικονομικής αυτοτέλειας» βρίσκεται στην προμετωπίδα δυνάμεων όπως οι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ.

Και μια χρήσιμη λεπτομέρεια.
 • Οι πόροι που δίνονται ως κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους, προέρχονται από τους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
Και υποτίθεται πως αυτά τα χρήματα αποδίδονται στους δήμους, για να γίνονται έργα και να προσφέρονται υπηρεσίες στους δημότες.

Όπου υπηρεσίες και έργα είναι
 • οι παιδικοί σταθμοί,
 • η καθαριότητα, ο φωτισμός,
 • προνοιακά προγράμματα,
 • δίκτυα αποχέτευσης και πολλά ακόμα...
* * *

Η πολιτική της λεγόμενης οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Διοίκησης, η πολιτική δηλαδή που Μάνος και Βαρουφάκης συμφωνούν, για να εξοικονομήσει το κράτος πόρους, έχει δοκιμαστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για τους εργαζόμενους. 

Ας δούμε γιατί:
 • Πολλοί δήμοι αναγκάζονται να χρεώνονται σε τράπεζες επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να ασκήσουν μια σειρά αρμοδιότητες.
Για παράδειγμα:
 • Στην Ιταλία, στην πόλη Ρεκανάτι, των 22.000 κατοίκων, για να αντιμετωπιστούν τα χρέη που προήλθαν από τραπεζικό δανεισμό ιδιωτικοποιήθηκε το πάρκο της πόλης, έκλεισαν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, μειώθηκαν τα βοηθήματα προς τους ηλικιωμένους και ανεστάλησαν έργα επιδιόρθωσης των γραφικών πλακόστρωτων δρόμων.
 • Στο δήμο του Σεντ Ετιέν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, αυξήθηκαν δύο φορές οι φόροι, μειώθηκε κατά τα 2/3 το σχέδιο ανακαίνισης του τοπικού μουσείου και ματαιώθηκε η κατασκευή γραμμής τραμ.
 • Στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Δημοτικών Συμβουλίων, τα έσοδα από τους τοπικούς φόρους ήταν κατά 7 δισ. λιγότερα το 2009. Ετσι άρχισαν οι περικοπές. Με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, το Βερολίνο προχώρησε σε μείωση προσωπικού, μισθών και υπηρεσιών, κλείνοντας αρκετές εγκαταστάσεις, όπως δημοτικές πισίνες, βιβλιοθήκες, θέατρα, ή αυξάνοντας πολύ σε άλλες τις συνδρομές και τα εισιτήρια εισόδου.
Κ. Πασ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.