Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Λέγε με MFAA: Παράταση της δανειακής σύμβασης - μνημονίου ‒ Η κόκκινη γραμμή του ΚΚΕ (Ανακοίνωση)


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup
Δημοσίευση: Σάβ, 21/02/2015 - 09:51
Ανακοίνωση για τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσουν, η συμφωνία της κυβέρνησης αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά ξεκάθαρη επέκταση του μνημονίου, με αυστηρή επιτήρηση, με αξιολόγηση από τους θεσμούς (τρόικα) και κυρίως με συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Η όποια αναθεώρηση του προγράμματος π.χ. χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, αλλά για να ενισχυθεί περαιτέρω η καπιταλιστική ανάκαμψη, δηλαδή η κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ για το λαό παραμένουν τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό άλλωστε ακόμη και τα ψίχουλα που έταξε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, θα εξαρτώνται από τη συμφωνία με τους εταίρους και με την προϋπόθεση ότι δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο λαός, που μάτωσε όλα αυτά τα χρόνια και ήλπιζε σε κάτι καλύτερο, δεν πρέπει να απογοητευτεί, πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και της ανάκτησης των απωλειών. Μπορεί να τα καταφέρει βαδίζοντας στο δρόμο του αγώνα με στόχο την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση του πλούτου της χώρας».
902

Προς παράταση της δανειακής σύμβασης - μνημονίου για συνέχιση της αντιλαϊκή πολιτικής

Μνημονίου συνέχεια σε τεύχη
(Ολόκληρο το κείμενο)
Δημοσίευση: Παρ, 20/02/2015 - 23:54
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 21/02/2015 - 07:09
Τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής σηματοδοτεί η καταρχήν συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης - μνημονίου, υπό τη συνεχή αξιολόγηση των «θεσμών» (τρόικα), στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Παρασκευής στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΕΕ.
  • Η συγκυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι όχι μόνο θα τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις «προς όλους τους πιστωτές στο ακέραιο και εγκαίρως», αλλά και ότι θα προχωρήσεις σε νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, θα συνεχίσει την πολιτική των πρωτογενών πλεονασμάτων, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
  • Δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα ακυρώσει μέτρα ή μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί χωρίς χωρίς τη συμφωνία της ΕΕ, ότι θα ολοκληρωθεί το «τρέχον πρόγραμμα», ότι δε θα προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια, ούτε καν στα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες, ενώ αντίθετα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιάσει λίστα με μεταρρυθμίσεις, για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την παράταση μέχρι το τέλος Φλεβάρη.
Σκοπός της παράτασης «δανειακής σύμβασης» (Master Financial Assistance Agreement - MFAA), η οποία, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, «υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων» (δηλαδή το μνημόνιο), είναι
  • η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τέλη Απρίλη, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για ένα νέο πρόγραμμα.
  • Συνέχιση της εποπτείας και της αξιολόγησης από τους «θεσμούς», δηλαδή ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, δηλαδή την τρόικα. 
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν:
  • Η παράταση θα δοθεί στο πλαίσιο της «υφιστάμενης συμφωνίας», δεν διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο και έχει σκοπό την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά με χρήση της «δεδομένης ευελιξίας». Αναφέρει συγκεριμένα:
‒«Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Agreement (M FFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς».
  •  Σε ότι αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για να δοθεί η τετράμηνη παράταση:
«Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης».
Οπως είπε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισεμπλουμ, η λίστα αυτή θα συμφωνηθεί από τους «θεσμούς» (δηλαδή την τρόικα ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) και θα αξιολογηθεί. Αν η αξιολόγηση είναι θετική, τότε θα ληφθεί απόφαση από το Γιούρογκρουπ και θα αρχίσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη - μέλη, για να αποφασίσουν μέχρι τις 28 Φλεβάρη. Αν δεν αξιολογηθεί θετικά, τότε «θα δούμε εκείνη τη στιγμή τι θα κάνουμε», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.
Για το νέο πρόγραμμα, μετά τη λήξη του τρέχοντος, αναφέρει: «Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης τον χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας». Στις δηλώσεις ο  Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το ορόσημο του Απρίλη για την κατάθεση της λίστας των μεταρρυθμίσεων είναι η απώτατη χρονικά ημερομηνία. Σχετικά με τη νέα συμφωνία τόνισε ότι «μαζί με το δάνειο έρχονται και οι όροι του».
  • Σε ότι αφορά την εκταμίευση δόσεων του τρέχοντος προγράμματος: 
‒«Μόνο η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της παραταθείσας συμφωνίας από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της οποιαδήποτε εκταμίευση εκκρεμούσας δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και τη μεταβίβαση των κερδών SMP γα το 2014. Και τα δύο υπόκειται και πάλι σε έγκριση από το Eurogroup».Οι δόσεις στις οποίες αναφέρονται αφορούν στα δάνεια από την πλευρά της ΕΕ, καθώς και στη επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ακούρευτα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
  • Οσον αφορά τις τράπεζες, το Γιούρογκρουπ διασφάλισε την χρηματοδότησή τους, καθώς προβλέπεται: 
‒«Εν όψει της αξιολόγησης των θεσμικών οργάνων, το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμα στο ΤΧΣ, θα πρέπει να διακρατηθούν από τον EFSF, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων τρίτων κατά τη διάρκεια της παράτασης της MFFA. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παράτασης του MFFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
  • Για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση:
‒«Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως. Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσμα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015».
‒«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς».
 Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, αναφέρει: «Καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να επανεκκινήσουν αμέσως τις εργασίες που θα επιτρέψουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Πανηγυρισμοί και αντεγκλήσεις

Με non paper η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει, δίνοντας παράλληλα και τον τόνο στα αστικά ΜΜΕ. Βάζοντας την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, διακήρυξε ότι
‒«η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα», ότι «ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι της 28 Φεβρουαρίου», ότι «οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό», ότι «τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία» και ότι δεν θα εφαρμοστούν «τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα».
Πανηγυρισμούς για την επίτευξη συμφωνίας, από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, προκάλεσε η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν ότι η δική τους συμφωνία, ήταν καλύτερη, αναζητώντας δικαίωση του αντιλαϊκού τους έργου στις θέσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Ο Εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι
«Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό», σημειώνοντας παράλληλα ότι η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά, όπως είπε, υπό πολύ χειρότερες συνθήκες. «Με παράταση του ίδιου Μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια Τρόικα, και οδηγώντας στη συνέχεια σε νέο Μνημόνιο. Κι όλα αυτά την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα Μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου» συμπλήρωσε ο Κώστας Καραγκούνης.
Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι
«Ένα μήνα μετά τις εκλογές και μετά από θεατρινισμούς εσωτερικής κατανάλωσης, η χώρα, με τη ψυχή στο στόμα, πάει χιλιόμετρα πίσω». Κάνοντας λόγο για «τζάμπα μαγκιές», σημειώνει ότι «τώρα επείγει να συνειδητοποιήσουν όλοι την πραγματικότητα και να εφαρμόσουμε με σοβαρότητα την εθνική στρατηγική, τη μόνη που υπήρχε και, όπως αποδείχθηκε, τη μόνη που υπάρχει».
Από την πλευρά του το «Ποτάμι», καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και δεσμεύεται ότι θα την στηρίξει.
«Οι υπουργοί της να είναι όντως αποφασισμένοι να παρουσιάσουν επιτέλους τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να μην κρυφθούν πίσω από γενικόλογες υποσχέσεις σαν και αυτές που μοίραζαν αφειδώς προεκλογικά και οι περισσότεροι από αυτούς επανέλαβαν στις προγραμματικές τους δηλώσεις».
Με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απαντά, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 
«Είναι κατανοητό ότι θα χρειαστούν καιρό να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα ώστε να βοηθήσουν τη χώρα, αν όντως αυτό επιθυμούν».
902

Επισημάνσεις, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.