Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Τα διεθνή ΜΜΕ: Εμπρός για το νέο Μνημόνιο ‒ Δώσ' τα όλα, μεγάλε!


Πώς υποδέχονται τα διεθνή ΜΜΕ τη λίστα Βαρουφάκη

Στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου η Ελλάδα και ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων. Στοιχηματίζω για συμφωνία λέει αξιωματούχος στους FT. Οι πληροφορίες τους για τα μέτρα.
Σε εκτιμήσεις για την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και σε πιθανές προοπτικές που διαγράφονται, με την αποστολή των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση προς τις Βρυξέλλες, αναφέρονται δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.
Μεταξύ άλλων, υποστηρίζονται και τα εξής:
Ανεξαρτήτως αν η συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής αποτελεί ή όχι μια νίκη, στρίμωξε στη γωνία τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό, όπου του ασκούνται πιέσεις να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, παρά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες.
Παρόλα αυτά, η δημοφιλία του κ. Τσίπρα φαίνεται να παραμένει αμείωτη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στη μικρή, φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αυγή, οκτώ στους δέκα Έλληνες επικροτούν τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.
Πρέπει να συνειδητοποιήσει (ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας) ότι τώρα δεν υπάρχει γυρισμός. Αλλά, μπορεί να αποσπάσει τη νίκη μέσα από την ήττα, αν υιοθετήσει δραστικές μεταρρυθμίσεις με σθένος.
Η Αθήνα θα πρέπει να πείσει τους δανειστές της ότι τα εναλλακτικά μέτρα που θα προτείνει δεν θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό και ότι οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
New York Times 

Στη Νew York Times επισημαίνεται ότι  
«η ελληνική κυβέρνηση έκανε αγώνα δρόμου την Κυριακή για να παρουσιάσει τη λίστα με τις προτάσεις της για αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας, οι οποίες θα γίνονταν αποδεκτές από τους δανειστές της Ελλάδας, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ανταρσία από μέλη του ίδιου του κόμματός της, τα οποία είναι εξαγριωμένα που η κυβέρνηση υπέκυψε στις απαιτήσεις των Βρυξελλών».
Όπως σημειώνεται 
«ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, χαιρέτισε τη δυνατότητα να προτείνει το δικό της σχέδιο ως νίκη, η συμφωνία του Eurogroup είναι μια "απότομη" υπαναχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να ξεφορτωθεί το πρόγραμμα διάσωσης. Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει να πείσει τους δανειστές της ότι τα εναλλακτικά μέτρα που θα προτείνει δεν θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό και ότι οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα της New York Times υποστηρίζεται ότι 
«ανεξαρτήτως αν η συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής αποτελεί ή όχι μια νίκη, στρίμωξε στη γωνία τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό, όπου του ασκούνται πιέσεις να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, παρά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες».
Επίσης, επισημαίνεται ότι 
«μετά τη συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Ελληνικό λαό περιέγραψε τη συμφωνία ως "μία σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη", παρά τις κατηγορίες που δέχτηκε από τους επικριτές του εντός και εκτός της κυβέρνησης, ότι συνθηκολόγησε υπό όρους».
Όπως τονίζεται στην ανταπόκριση, 
«δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας εξαναγκάστηκε από τους υπουργούς της ευρωζώνης να εγκαταλείψει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για ριζοσπαστική επαναδιαπραγμάτευση ή σκίσιμο του προγράμματος διάσωσης, όταν έγινε εμφανές ότι η χώρα πιθανώς θα είχε να αντιμετωπίσει ελέγχους κεφαλαίων εντός ημερών και θα έμενε από χρήματα εντός εβδομάδων».
Τέλος, επισημαίνεται η δήλωση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος 
«κάλεσε τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσουν πριν είναι πολύ αργά, κάνοντας συσκέψεις έκτακτης ανάγκης σε όλα τα επίπεδα για να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν αυτή την κατάσταση», όπως αναφέρεται.
Wall Street Journal

Στις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα από τους πιστωτές της αποδίδει η Wall Street Journal τις καθυστερήσεις στην αποστολή της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις που αναμένει η Eυρωζώνη από την ελληνική κυβέρνηση ως αντάλλαγμα της συνέχισης της δανειακής συμφωνίας για ακόμα λίγους μήνες.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, παρά το γεγονός ότι η καθυστέρηση δεν θεωρείται ως πρόβλημα που θα ακρωτηριάσει το αίτημα παράτασης, ωστόσο δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της.

Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια μικρή καθυστέρηση στην αποστολή του καταλόγου δεν θα προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες, εφόσον τα προτεινόμενα μέτρα είναι σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Εστιάζοντας στη σημασία της παράτασης της δανεικής σύμβασης, η εφημερίδα σημειώνει πως
«η επέκταση θα βοηθήσει να κρατήσει την κυβέρνηση εν ζωή για άλλους τέσσερις μήνες και της δώσει το χρόνο να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης για τα επόμενα έτη».
Σε δημοσίευμα επισημαίνεται ότι 
«ενώ η κυβέρνηση τρέχει για να παραδώσει τη λίστα με τις προτάσεις της στους Ευρωπαίους δανειστές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί να προετοιμάσει την ελληνική κοινή γνώμη για την πιθανότητα να μην τηρήσει πλήρως τις υποσχέσεις του».
Reuters

Σε ανάλυση του Χιούγκο Ντίξον, του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που δημοσιεύεται στην εφημερίδα New York Times διατυπώνεται η άποψη ότι 
«ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας διέβη τον Ρουβικώνα ζητώντας επέκταση του μισητού, στη χώρα του, προγράμματος διάσωσης, καθώς εγκατέλειψε πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τώρα δεν υπάρχει γυρισμός. Αλλά, μπορεί να αποσπάσει τη νίκη μέσα από την ήττα, αν υιοθετήσει δραστικές μεταρρυθμίσεις με σθένος».
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, 
«η αναστροφή του κ. Τσίπρα θα εξοργίσει την ισχυρή, σκληρά αριστερή φράξια του κόμματός του, αλλά αυτό είναι προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού. Στις προτάσεις του που θα παρουσιάσει στο Eurogroup, η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να εκπλήξει τους εταίρους της ευρωζώνης με το ζήλο, ώστε αυτό να βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους».
Ο κ. Ντίξον προτείνει «έξι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις», όπως σημειώνει, «που θα βοηθήσουν τον κ. Τσίπρα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων του στην ευρωζώνη:
  • Στην κορυφή θα πρέπει να είναι η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής Αρχής. Ο Αντώνης Σαμαράς έδιωξε τον επικεφαλής της Αρχής. Στηρίζοντάς την με ισχυρές νομικές δικλείδες, θα δείξει ότι σοβαρολογούσε αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι ένα από τα βαθύτερα προβλήματα της Ελλάδας.
  • Ο πρωθυπουργός πρέπει να υποσχεθεί ότι θα αποσύρει τόσο τα φορολογικά, όσο και τα προνόμια κοινωνικής ασφάλισης των πλουσίων. Για παράδειγμα, δικαστές, στρατηγοί και ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να περιμένουν για να βγάλουν τη σύνταξη όσο και οι απλοί άνθρωποι.
  • Επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί από το φόρο ιδιοκτησίας και δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις των κληρικών.
  • Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να εξετάσει, εκ νέου, την ιδέα την οποία έριξε στο "καλάθι των αχρήστων" ο κ. Σαμαράς, να φορολογήσει τους πλούσιους Έλληνες εφοπλιστές.
  • Θα πρέπει να απελευθερώσει τις αγορές. Αυτό θα προσελκύσει επενδύσεις και θα είναι προς όφελος των καταναλωτών.
  • Τέλος, θα πρέπει να δημιουργήσει μια "κακή" τράπεζα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως έκαναν η Ισπανία και η Ιρλανδία, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην πάταξη της διαφθοράς και θα βοηθήσει τις τράπεζες να προσφέρουν πίστωση στην οικονομία».
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος υποστηρίζει επίσης ότι 
«αν ο κ. Τσίπρας μπορέσει να εκπλήξει τους εταίρους στην ευρωζώνη με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, εκείνοι θα είναι πιο πρόθυμοι να παράσχουν στην Αθήνα την απαιτούμενη ρευστότητα για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Είναι πιθανότερο να χαλαρώσουν το δημοσιονομικό "στύψιμο" της Αθήνας, επιτρέποντας έτσι την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει κάποιες από τις πλέον πιεστικές πολιτικές κατά της φτώχειας. Θα είναι, επίσης, πιο δεκτικοί στην ανακούφιση της Ελλάδας από το τεράστιο χρέος της».
Τέλος, επισημαίνει ότι 
«δεν θα είναι εύκολο για τον κ. Τσίπρα να τα κάνει όλα αυτά λόγω των αντιδράσεων από τους ακραία αριστερούς συναδέλφους του και από τα κεκτημένα συμφέροντα που στηρίζουν το κόμμα του. Αλλά, είναι αρκετά δημοφιλής για να τα κάνει, ειδικά αν εξασφαλίσει μια νέα εντολή με δημοψήφισμα ή με νέες εκλογές».
Financial Times 

Πιο εποικοδομητικές αποδείχθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους Θεσμούς για την λεγόμενη λίστα Βαρουφάκη, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση θα αποσταλεί στην τελική της μορφή το πρωί της Τρίτης.

Oι FT σημειώνουν ότι το αρχικό πρώτο περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων που υποβλήθηκε το Σαββατοκύριακο αποδείχθηκε αρκετά ασαφές αλλά μετά τις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας πάρθηκε η απόφαση την Τρίτη να μην υπάρξει νέα σύγκλιση του Eurogroup αλλά τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενο της λίστας.

Πάντως αξιωματούχος που μίλησε στους FT, χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι Έλληνας ή Ευρωπαίος, είπε ότι «θα στοιχημάτιζα για μια συμφωνία την Τρίτη».

Οι Financial Times επικαλούμενοι Έλληνα αξιωματούχο γράφουν ότι το κείμενο θα διατηρεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης να ξοδέψει 1,9 δισ. ευρώ σε κοινωνικές παροχές για τους φτωχούς και άλλα μέτρα ανακούφισης για τους φορολογούμενους που οφείλουν μεγάλα πρόστιμα για απλήρωτους φόρους και δανειολήπτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι θα υπάρξει αύξηση των εσόδων από την προοδευτική φορολόγηση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.

THETOC




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.