Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Φάτε ρε αξιοπρέπεια ισοδύναμη με 751 ευρώ!

‒Τι άλλο θέλετε, ρε;
"Οι Έλληνες δεν θέλουν λεφτά ή δουλειές, θέλουν αξιοπρέπεια"

«Το ότι θα έχουμε μία σχέση και ότι θα ελεγχόμαστε από τους θεσμούς αυτό είναι κάτι που όχι μόνο θέλουμε να ανεχθούμε αλλά και κάτι που επιδιώκουμε» τόνισε μιλώντας στο Bloomberg ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εκτιμώντας παράλληλα ότι το μοναδικό πράγμα που θέλει ο κόσμος δεν είναι χρήματα ή δουλειές αλλά αξιοπρέπεια "και αυτό τους το έχουμε δώσει" υποστήριξε.

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως καταστροφικό για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έναν στόχο για πρωτογενές πλεονάσματα άνω του 1,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 5-7 έτη. Ακόμη, συνέδεσε ευθέως την ανάκαμψη της οικονομίας με την αποπληρωμή των πιστωτών της χώρας.

Όπως είπε, «Ο λόγος που παρατείναμε την δανειακή συμφωνία δεν ήταν επειδή θέλαμε να αποκηρύξουμε τα δάνεια αλλά τους όρους υπό τους οποίους χορηγήθηκαν αυτά τα δάνεια διότι αυτοί οι όροι δεν μας επέτρεπαν να αναπτυχθούμε επαρκώς ώστε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας, Και αυτό έπαυσε».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη «δεν υποσχεθήκαμε ποτέ στους ψηφοφόρους μας ότι θα διαπραγματευθούμε πλήρως και θα φέρουμε την διαπραγμάτευση σε πέρας τις πρώτες εβδομάδες. Ο ελληνικός λαός δεν είναι τόσο εύπιστος και εμείς δεν είμαστε τόσο κυνικοί. Δεύτερον υποσχεθήκαμε το τέλος της τρόικας, η τρόικα έχει τελειώσει. Η τρόικα δεν είναι οι τρεις θεσμοί, δεν είπαμε ποτέ ότι θέλουμε να βγούμε από την ευρωζώνη, η δέσμευσή μας στους εταίρους μας και στον ελληνικό λαό είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα που χρειάζονται για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη» τόνισε.

«Σαφώς αυτό σημαίνει να έχουμε σχέσεις με την Κεντρική μας Τράπεζα που είναι η ΕΚΤ. Αυτή η χώρα ήταν μέρος της διαδικασίας του Bretton Woods το 1944 επομένως προφανώς οι σχέσεις μας με το ΔΝΤ είναι εν εξελίξει και θέλουμε να συνεχιστούν. Δανειστήκαμε λεφτά από αυτούς, πρέπει να συνεχιστεί. Παρομοίως, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σχέση με την Κομισιόν πρόκειται να είναι συνεχιζόμενη και να βελτιώνεται. Αλλά αυτό δεν είναι η τρόικα».

Όπως συμπλήρωσε, στην Ελλάδα με τη λέξη «τρόικα» αναφερόμαστε σε μία ομάδα τεχνοκρατών που είναι αποσπασμένοι στην Ελλάδα από αυτούς τους τρεις θεσμούς για να επιβάλουν στην κυβέρνηση και τον λαό ένα πρόγραμμα η φύση του οποίου ήταν μια αποπληθωριστική παγίδα χρέους. «Είχε ως φύλο συκής ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που δεν επιτέθηκε ποτέ στις πραγματικές πηγές του προβλήματος και έκανε μία κακή κατάσταση χειρότερη. «Αυτό τελείωσε».

Ακόμη ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η υπόσχεση για την επαναδιαπραγμάτευση της λιτότητας έχει ήδη επιτευχθεί από την άποψη ότι για φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει αρθεί». Όπως επισήμανε «αυτό που θέλει ο κόσμος δεν είναι χρήματα ή δουλειές είναι αξιοπρέπεια. Θέλουν μία κυβέρνηση που πάει στο Eurogroup και το ECOFIN που πάει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συζητά ζητήματα με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ με στόχο να επαναφέρει την πολύ απλή ιδέα ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει λόγο στις καταστάσεις και στο πρόγραμμα και στα μέτρα που θα μας βγάλουν από αυτή την κατάσταση, Και αυτό τους το έχουμε δώσει».

Η αποπληρωμή των πιστωτών εξαρτάται από την ανάκαμψη

Όπως δήλωσε αναλυτικά, «θεωρούμε ότι με δεδομένη την κατάσταση της ύφεσης που έχουμε και την κατάσταση του τραπεζικού μας συστήματος και των κυκλωμάτων πίστωσης, το γεγονός ότι έχουμε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα επενδύσεων σε αυτή τη χώρα, (…) υπό αυτές τις περιστάσεις προκειμένου να σταματήσουμε αυτό το αρνητικό σπιράλ θεωρώ πως οτιδήποτε πέραν του 1,5% πλεονάσματος για τα επόμενα 5, 6, 7 χρόνια θα ήταν καταστροφικό για τις προοπτικές τις ανάκαμψης. Και ας το παραδεχθούμε, ο μόνος τρόπος να αποπληρώσουμε τους πιστωτές μας είναι εάν ανακάμψουμε. Επομένως το να έχουμε ένα λογικό μείγμα πολιτικών αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, τις επενδύσεις καθώς και μία αναδιάρθρωση χρέους αυτές οι τρείς εξισώσεις πρέπει να επιλυθούν ώστε να μας επιτρέψει να επιτρέψουμε στην ανεξαρτησία, να επιστρέψουμε στις αγορές και να μας επιτρέψει να μεγιστοποιήσουμε την καθαρή παρούσα αξία των αποπληρωμών μας στους πιστωτές μας.

Ερωτηθείς για το ποιοι μεταξύ των εταίρων της Ελλάδας συμμερίζονται αυτή την άποψη και εάν υπάρχει μία συμφωνία επί της αρχής ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει είναι μόνο 1,5% για την επόμενα 5-6 χρόνια, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι είναι κοινό μυστικό πως Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν πάντα πολύ ανήσυχο για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκαν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνική πλευρά σκοπεύει να ξεκινήσει προσπάθεια με στόχο να κερδίσει την απαραίτητη υποστήριξη εντός της ευρωζώνης επ’ αυτού του ζητήματος.

Πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα βοηθήσει στην αποφυγή μίας αθέτησης πληρωμών

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε εχθές το Bloomberg με βάση την ίδια συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως βασίζεται στην ΕΚΤ για την αποφυγή μίας αθέτησης πληρωμών όταν η χώρα ξεμείνει από ρευστότητα τον επόμενο μήνα.

Όπως υποστήριξε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, η ΕΚΤ χρωστάει στην Αθήνα περίπου 2,3 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών από το προγραμμα αγοράς ομολόγων.

«Η ΕΚΤ μπορεί απλώς να παραδώσει αυτά τα χρήματα στο ΔΝΤ ως μερική αποπληρωμή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι είναι χρήματα που μας οφείλονται και δεν είναι δανεικά αλλά δικά μας γιατί να μην βρουν μεταξύ τους οι δύο θεσμοί ένα τρόπο μεταφοράς αυτής της χρηματοδότησης» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.