Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τσίμπα και μια εργαλειοθήκη ‒ Την εγγυάται 100% η πολυετής πείρα του Παναγιώτη Κουρουμπλή

Ελάχιστο εγγυημένο ξεδόντιασμα

Η έκθεση - «λαιμητόμος» του ΟΟΣΑ
Πριν λίγες μέρες, ο Αλ. Τσίπρας υποδέχτηκε μετά βαΐων και κλάδων τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ και ανήγγειλε τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ιμπεριαλιστικό Οργανισμό, προκειμένου να σχεδιαστούν και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις. 

Ο τομέας της Πρόνοιας δίνει αποκαλυπτικά παραδείγματα για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει και προτείνει ο ΟΟΣΑ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Σεπτέμβρη του 2013 δημοσιοποιήθηκε έκθεση του Οργανισμού με θέμα «Μεταρρύθμιση των προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας».

Σ' αυτήν αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:
  • Πριν την κρίση, για αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας καταβαλλόταν το 1% του ΑΕΠ. Στόχος είναι να μειωθεί κατά 30% - 60%, να πέσει δηλαδή στο 0,4% του ΑΕΠ. Μάλιστα η έκθεση αναφέρεται στο ΑΕΠ του 2009, που τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 27%!
  • Δεν μπορεί κάποιος που είναι ικανός για οποιαδήποτε εργασία να λαμβάνει αναπηρική σύνταξη ή αναπηρικό επίδομα. Λες και το κράτος θα εξασφαλίσει στον ανάπηρο ή στον χρονίως πάσχοντα μια δουλειά ή λες και η ικανότητα προς εργασία μπορεί να καλύψει σε κάποιον τις ανάγκες του για στέγη, φάρμακα, τροφή, θέρμανση, μετακινήσεις κλπ.
  • Κανένα επίδομα ή αναπηρική σύνταξη πάνω από 500 ευρώ, δηλαδή ψίχουλα στην κυριολεξία, αν υπολογίσει κανείς τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία τους.
  • Δεν μπορεί να δίνεται σύνταξη ή επίδομα σε κάποιον που έχει οικογενειακό εισόδημα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο («σκαλοπάτι»). Όπως υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ,
«σε όλη την έκθεση μιλάνε γι' αυτό το "σκαλοπάτι" χωρίς να το ορίζουν. Όπου το αναλύουν -στα ψιλά γράμματα- ορίζεται στα 800 ευρώ το μήνα και στα 9.600 ευρώ το χρόνο. Αν μια οικογένεια έχει ένα παιδί με αναπηρία και δουλεύει ο ένας γονέας και ξεπερνάει τα 9.600 ευρώ το χρόνο, δεν μπορεί να πάρει ούτε επίδομα, ούτε σύνταξη. Δηλαδή θα πρέπει με 900 ευρώ το μήνα να ζήσει μια τουλάχιστον τριμελής οικογένεια που -για παράδειγμα- μπορεί να έχει παιδί με αυτισμό».
  • Τα περιουσιακά στοιχεία θα αποτελούν κριτήριο για αναπηρική σύνταξη ή επίδομα. 
«Δηλαδή αν ένας ανάπηρος έχει ένα σπίτι που νοικιάζει ή ένα σπίτι στο χωριό, δε θα μπορεί να παίρνει αναπηρική σύνταξη ή επίδομα; Έχει εξασφαλίσει τα έξοδα θεραπείας και φροντίδας; Το αντίθετο. Σήμερα ολόκληρες οικογένειες ζουν από τα προνοιακά επιδόματα, έχουν "γονατίσει" οικονομικά και ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης», σχολιάζει η ΣΕΑΑΝ.

Βλέπε επίσης από Μποτίλια: 
 
Επισημάνσεις, φωτό, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο


*

Παναγιώτης Κουρουμπλής

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ
Η «σφαγή» των αναπήρων συνεχίζεται στα ΚΕΠΑ με «οδηγό» την Εκθεση του ΟΟΣΑ

Το 1995 (5/2), επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο «Ριζοσπάστης» είχε αποκαλύψει ένα σχέδιο νόμου που συντάχθηκε απ' την τότε Διεύθυνση Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας (Γενικός Γραμματέας ήταν ο σημερινός υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής), με τον τίτλο «Για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας».

Σχολιάζοντας τα 52 άρθρα του νομοσχεδίου, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε: 
«Το προσχέδιο νόμου, που συνέταξε η κυβέρνηση, επιτρέπει τη δράση με πιο έντονο και απροκάλυπτο αυτή τη φορά τρόπο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και σ' αυτόν τον τομέα». 
Εκείνο το σχέδιο αποσύρθηκε, αλλά επανήλθε το 1998, επί κυβέρνησης Σημίτη, οπότε και ψηφίστηκε (νόμος 2646, ΦΕΚ Α' 1998, «Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις»).


Από τότε, η έννοια της «Κοινωνικής Πρόνοιας» καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε απ' την «Κοινωνική Φροντίδα», η οποία κατέληξε σε «Κοινωνική Αλληλεγγύη»...

Το βάθος όμως των ανατροπών ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις αλλαγές στις φραστικές διατυπώσεις, καθώς, με το νόμο αυτό, διαλύθηκαν οι μεγαλύτεροι οργανισμοί και ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας που διέθετε έως τότε η χώρα.

Επίσης, καθιερώθηκαν ως μέσα άσκησης πολιτικής πρόνοιας τα ερανικά συστήματα, τα ευρωενωσιακά προγράμματα με ημερομηνία λήξης για τις ΜΚΟ, η «φιλανθρωπική» και εθελοντική δράση.

Ανοιξε, δηλαδή, ο δρόμος για τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της Πρόνοιας.

Εισηγητής απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γι' αυτές τις μεγάλες ανατροπές ήταν και πάλι ο σημερινός υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, ο οποίος μάλιστα, ως Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας, ανακοίνωσε σε εθνικό δίκτυο το κόψιμο της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.

Η σύνταξη αυτή επανήλθε αργότερα για να κοπεί οριστικά με τα μνημόνια, επαληθεύοντας ότι αυτά υπηρέτησαν την εφαρμογή προαποφασισμένων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο.

Σήμερα, κι ενώ από τότε πολλά έχουν αλλάξει προς το χειρότερο στον τομέα της Πρόνοιας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δε λέει τίποτα για ανάκτηση των απωλειών την περίοδο της κρίσης, αλλά δεν αρθρώνει κουβέντα ούτε καν για τα σφαγεία των ΚΕΠΑ

Άλλωστε, στην κριτική που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση μιλούσε μόνο για την ανάγκη να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις πιο γρήγορα και όχι ότι τα ΚΕΠΑ είναι μηχανισμός για το πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των ΑμΕΑ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα, στις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης δεν ακούστηκε ούτε απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε απ' τους ΑΝΕΛ τίποτε για την έκθεση του ΟΟΣΑ που αναφέρει ότι πρέπει να μειωθούν κατά 2/3 οι δαπάνες για τα επιδόματα των ΑμΕΑ και τις αναπηρικές συντάξεις. 

Όλα αυτά επαληθεύουν τις προειδοποιήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος ότι οι ανάπηροι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν και από τη νέα συγκυβέρνηση, αλλά πρέπει μόνοι τους να διεκδικήσουν οργανωμένα όχι μόνο την ανάκτηση των απωλειών, αλλά συντάξεις και παροχές Πρόνοιας στο ύψος των οξυμένων σύγχρονων αναγκών.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 19/2/2015
 
Επισημάνσεις, φωτό, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.