Συγκυβέρνηση: Θέλει παράταση της δανειακής σύμβασης, η οποία είναι «δεμένη» με το μνημόνιο
Δημοσίευση: Τετ, 18/02/2015 - 09:00
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 18/02/2015 - 09:21
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 18/02/2015 - 09:21
Το έδαφος για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα περιέχει παλαιές και νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, στρώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την «άρση του αδιεξόδου».
Εντός της ημέρας η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Eurogroup αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
‒«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. Γι' αυτή την παράταση θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε ότι θα κατατεθεί σχετικό αίτημα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του.
‒«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για συμφωνία» περιορίστηκε να δηλώσει, ενώ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες για να προετοιμάσει την επίτευξη συμφωνίας.
Το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση αποτελούν ενιαίο πακέτο
Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, το αίτημα της παράτασης θα βασίζεται στις κατευθύνσεις τού λεγόμενου «εγγράφου Μοσκοβισί».
Καταφεύγοντας σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, η συγκυβέρνηση υποστηρίζει ότι η παράταση θα αφορά στη δανειακή σύμβαση και όχι το μνημόνιο.
- Στην πραγματικότητα το μνημόνιο αποτελεί εξειδίκευση των όρων της δανειακής σύμβασης, δηλαδή δεν μπορεί να διαχωριστεί.
Το κείμενο της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2012 και παρατάθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι τις 28 Φλεβάρη, αναφέρει ότι
- «η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο μνημόνιο».
Εάν το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης αντιμετωπιστεί «θετικά» από τους εταίρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ορίσει συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.
Δηλώσεις Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF δήλωσε ότι
‒«δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης». Πρόσθεσε πως «το θέμα δεν είναι η επέκταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά το εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι».
Σε άλλη συνέντευξη, στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
‒«Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις τού περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς, που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», είπε.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα Τετάρτη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.