ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Συνέχεια στη γραμμή της «γεωπολιτικής αναβάθμισης»
Την Κύπρο επισκέφτηκε χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, αλλά και τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων.
Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε Ελλάδα και Κύπρο σαν «δύο σημαντικούς πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» και εξήρε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, εκφράζοντας την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην προσπάθεια για
«δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ επί τη βάσει διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα». Μίλησε για «πλήρη συναντίληψη», επιβεβαιώνοντας ότι «Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος», ενώ κατήγγειλε την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ ως «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», που «υπονομεύει τις αναγκαίες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές».
Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση θα οριοθετήσει την ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε μια σαφή απάντηση, αρκούμενος να δηλώσει ότι
«έχουμε μια νέα κυβέρνηση με διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών, αλλά όχι μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα θελήσει να κάνει βήματα στον αέρα, χωρίς να έχει μελετήσει το τι θα επιφέρουν κάποιες επιλογές».
Στο πλαίσιο του διαλόγου με τους δημοσιογράφους εισηγήθηκε Ελλάδα και Κύπρος να παίξουν το «χαρτί» της γεωστρατηγικής τους θέσης στις διαπραγματεύσεις με επίκεντρο αξιώσεις του κεφαλαίου για στήριξη της κερδοφορίας του, λέγοντας:
«ΕΕ και Ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιοανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές. Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή. Οσοι αυτό δεν το κατανοούν και κάνουν μονάχα οικονομικούς υπολογισμούς, πολύ σύντομα θα διαψευστούν, διότι καλοί οι οικονομολόγοι, αλλά στηριζόμενοι μονάχα σε αυτούς, κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε μια μεγάλη καταστροφή».
Λίγο μετά μάλιστα εξέφρασε την άποψη της ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, υποστηρίζοντας πως Ελλάδα και Κύπρος μπορεί να αποτελέσουν γέφυρα ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αντικατάστασης της τρόικας ως σχήματος, ο Αλ. Τσίπρας ήταν αποκαλυπτικός, χαρακτηρίζοντας αφενός αναγκαία μια τέτοια εξέλιξη, αφετέρου ξεκαθαρίζοντας ότι
οι «ανάσες» που έχει ανάγκη η ΕΕ πρέπει να έρθουν «ύστερα από συνεννόηση, από κοινά βήματα, συμφωνία στις βασικές μας αρχές και στις βασικές θεμελιακές μας δεσμεύσεις, σε όλα όσα μας δεσμεύουν και αποτελούν αποφάσεις ιδρυτικές των Συνθηκών της ΕΕ».
Δεν παρέλειψε τους κομπασμούς για την παρέμβαση ΗΠΑ και επιβεβαιώνοντας ότι η διαπραγμάτευση που κάνει εντάσσεται στη διαμάχη ιμπεριαλιστικών κέντρων για το μείγμα διαχείρισης που ευνοεί τους επιχειρηματικούς τους ομίλους, δήλωσε πως
«δεν περίμενα ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο της ελληνικής κυβέρνησης».
Από την πλευρά του, ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε πως κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε
«ο στρατηγικός στόχος των δύο κυβερνήσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό, που θα βασίζεται πάντοτε στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ηςΦεβρουαρίου του 2014 και αναρίθμητων αποφάσεων του ΟΗΕ».
Πρόσθεσε πως συμφωνήθηκε ο συντονισμός των προσπαθειών Ελλάδας - Κύπρου για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και «να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ο οποίος θα δημιουργεί τις προοπτικές θετικής κατάληξης».
Μετέφερε τη θέση του Αλ. Τσίπρα πως
«οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία περνούν μέσα από το Κυπριακό» και πως «η ελληνοτουρκική συνεργασία δεν μπορεί να συνυπάρξει με προκλήσεις και δημιουργία τελεσμένων, σε βάρος είτε της Κυπριακής είτε της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Διαμήνυσε ακόμα στους Τουρκοκύπριους και στην Τουρκία πως
«οι υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως μετά τη λύση, τα έσοδα από την αποκλειστική εκμετάλλευση ή από την εκμετάλλευση, θα είναι προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της Κύπρου».
Κόντρα στην πραγματικότητα της μεγαλύτερης εμπλοκής του Κυπριακού στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Ν. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε πως η Ενέργεια, τα κοιτάσματα υδρογανανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού.
«Η Ενέργεια αποτελεί, κατά την άποψή μας, το ισχυρότερο κίνητρο που θα οδηγήσει σε μία συνολική επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.
Με τη σειρά του υπερασπίστηκε αλλαγή του μείγματος διαχείρισης ώστε να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, σημειώνοντας πως κοινή θέση με τον Αλ. Τσίπρα είναι οι αναγκαίες για κάθε χώρα μεταρρυθμιστικές πολιτικές.
«Θα πρέπει τώρα να δούμε πώς η ομάδα κρατών, που ασπάζεται την ανάγκη στροφής προς την ανάπτυξη, θα μετατρέψει αυτή τη θεώρηση σε πράξη. Συνεπώς, είμαστε στην ίδια γραμμή...», σημείωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, που συνόδευε τον Αλ. Τσίπρα στην Κύπρο, είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ι. Κασουλίδη, όπου συζητήθηκαν η πορεία του Κυπριακού, διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Επαφές με τα κυπριακά κόμματα πραγματοποίησε χτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια μίλησε και στην κυπριακή Βουλή.
Αφού συναντήθηκε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι
«ο Ελληνισμός, ενιαίος, οφείλει να αντιμετωπίσει είτε τα εθνικά είτε τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν» και συμπλήρωσε ότι «για μας δεν υπάρχουν ιδεολογίες και κόμματα όταν είναι να εξυπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι
«η μέχρι στιγμής στάση την οποία τηρεί η ελληνική κυβέρνηση κυρίως γύρω από τα ζητήματα της οικονομίας, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος». Ανέφερε ότι «εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά του Ελληνα πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση της ΕΕ» και ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μια διαφορετική πορεία εάν και εφόσον, βέβαια, υπάρξει η ευρύτερη συνεργασία κάποιων χωρών με στόχο να διεκδικηθούν αιτήματα προς όφελος των λαών και όχι προς όφελος των δανειστών».
Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΚΣ της ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δ. Συλλούρη, κ.ά.
Συνεχίζει να προκαλεί η Αγκυρα
Ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης της τουρκικής προκλητικότητας στέλνει νέα επιστολή της Αγκυρας προς τις Βρυξέλλες, η οποία αναφέρει για την Κύπρο ότι από το 1963 δεν υπάρχει καμιά κυβέρνηση που να εκπροσωπεί νόμιμα όλο το νησί και κάνει λόγο για «δύο λαούς», οι οποίοι καλούνται να εγκαθιδρύσουν έναν «νέο συνεταιρισμό», στη βάση της δήλωσης της 11ης Φλεβάρη 2014 (που έστρωσε το έδαφος για ένα νέο διχοτομικό σχέδιο και χαιρετίστηκε ως «αφετηρία διαπραγμάτευσης» από όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Τουρκία έστειλε επιστολή με ημερομηνία 26/1/2015 και την υπογραφή του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Β. Μποζκίρ στην εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία Κάτι Πίρι, ζητώντας της, στην επόμενη έκθεσή της, να περιλάβει υποδείξεις «όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (ώστε) να συμβάλουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο».
Αφού ο Β. Μποζκίρ ισχυρίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «έχει πάψει να υφίσταται από το 1963», τονίζει πως
«οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα να ορίσουν και να κηρύξουν μονομερώς ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα ανοικτά των ακτών του νησιού και να επιδοθούν σε έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων παραβλέποντας τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες».
Ο Τούρκος υπουργός διαμαρτύρεται ότι οι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς
«βρίσκονται σε αντίθεση με το πνεύμα της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου» και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως «οι «δύο λαοί» στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού πώς να αξιοποιήσουν τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Στα Κατεχόμενα
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε από τα Κατεχόμενα με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντ. Έρογλου τόνισε ότι
«εάν ο Τσίπρας θέλει πραγματικά να συμβάλει θετικά και ειρηνικά για την χώρα του και την περιοχή, πρέπει να αποδεχθεί ότι όσο κυρίαρχοι είναι οι Ελληνοκύπριοι στην Κύπρο είναι και οι Τουρκοκύπριοι και να αλλάξουν με ριζοσπαστικό τρόπο την πολιτική τους στο Κυπριακό».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, ανέφερε ότι
«το Διεθνές Δίκαιο, η διεθνής νομιμότητα, οι αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ, σύμπασα η διεθνής κοινότητα, πλην της Τουρκίας, αναγνωρίζουν ένα κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενα κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και μία κυριαρχία, αποτελούμενο από δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή. Καλά θα κάνει ο κ. Ερογλου να ευθυγραμμισθεί επιτέλους με την διεθνή έννομη τάξη και να συνεισφέρει στην επίλυση του Κυπριακού, προσφέροντας έτσι τις καλές του υπηρεσίες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 3/2/2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.