Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η νέα «συμφωνία της με τους τρεις θεσμούς», η πρόταση νόμου του ΚΚΕ και η λαϊκή απάντηση με το συλλαλητήριο της 27/2//2015 (VIDEO)

Οι δυσκολίες της ρήξης με την ΕΕ είναι λιγότερες από τη μόνιμη ασφυξία του λαού


Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
Δημοσίευση: Πέμ, 26/02/2015 - 13:47
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 26/02/2015 - 13:56
Σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οφείλει να φέρει άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τη νέα συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζονται "τρεις θεσμοί", διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων και μέτρων.
Η θέληση του λαού μας για απαλλαγή από την πολιτική που εφαρμόζεται με τα μνημόνια μπορεί να βρει ουσιαστικό περιεχόμενο με την πραγματική κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων κλπ. είναι συμβολή στην οργάνωση της πάλης του λαού μας σ’ αυτήν την κατεύθυνση».


Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στον «ΑΝΤ1» (VIDEO)
Δημοσίευση: Πέμ, 26/02/2015 - 10:19
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 26/02/2015 - 14:20
Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, την Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015. 
Παρατίθεται η συνέντευξη:
- Πολύ ωραίο το σποτάκι του Κόμματος. Ο κόσμος νομίζει ότι το ΚΚΕ είναι ένα πράγμα το οποίο μυρίζει ναφθαλίνη, ότι είναι σκουριασμένο, ότι είναι απομονωμένο. Έτσι ερχόσαστε και πιο κοντά στην κοινωνία και με λίγο χαμόγελο να περνάτε σκληρά πολιτικά μηνύματα στην κοινωνία.
- Είναι ζωντανή δύναμη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και αυτό το αποδεικνύει δεκαετίες τώρα. Είναι μπροστά παντού στα λαϊκά προβλήματα, παλεύει, αγωνίζεται, δημιουργικά συζητά, ενημερώνει. Αυτό άλλωστε κάνουμε και αύριο, όχι μόνο με το σποτάκι αυτό.
- Τι ώρα είναι το Συλλαλητήριο;
- Στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και ο σκοπός είναι ακριβώς και να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό, το λαό της Αθήνας για τις απόψεις μας, για τις θέσεις μας και βεβαίως να του πούμε ότι, κοίταξε να δεις, αυτά που βλέπεις μη σε απογοητεύουν, αντέδρασε, οργανώσου, πάλεψε και διεκδίκησε. Γιατί μπροστά μας είναι ο αγώνας - δεν τέλειωσε ούτε με μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οπωσδήποτε με μια μικρή αύξηση των δυνάμεων του ΚΚΕ που είχαμε στις προηγούμενες εκλογές. Άρα, λοιπόν, μπροστά μας είναι τα ζητήματα αυτά και έτσι πρέπει να τα δούμε.
Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια

- Η πρώτη ερώτηση είναι στο πνεύμα του βίντεο. Γιατί τους το κάνετε αυτό τώρα κι εσείς; Ε, δεν είναι σωστό. Θυμίζετε ότι είχε γίνει μια ανάλογη πρόταση για κατάργηση του μνημονίου σε ένα κόμμα που είναι στην εξουσία και που ήδη έχει κάνει μια συμφωνία. Γιατί το κάνετε αυτό, δεν είναι σωστό. Είδατε, ο κ. Μεϊμαράκης πήγε στην κ. Κωνσταντοπούλου λουλούδια. Εσείς πετάτε ένα νόμο, μια πρόταση για κατάργηση του μνημονίου;
- Και είδαμε πώς τον πλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου προχθές τον κ. Μεϊμαράκη στη Βουλή, με μια πεντάωρη συνεδρίαση άνευ ουσίας, όπου δεν πρυτάνευε ούτε η στοιχειώδης λογική. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, από την πρώτη στιγμή έβαζε ότι πρέπει να πρυτανεύσει στο Κοινοβούλιο η λογική, ότι πρέπει να σταματήσει εδώ η συζήτηση, να γίνει ψηφοφορία και το θέμα που άνοιξε να έρθει σε άλλη συνεδρίαση οργανωμένο, έτσι όπως πρέπει να γίνεται. Δηλαδή, μιλάμε για πράγματα απαράδεκτα από άποψη διαδικασίας. 5 ώρες να κρατάει μια διαδικασία και να είναι λόγια του αέρα, την ώρα που ο κόσμος αγωνιά και περιμένει και από το Κοινοβούλιο και από την κυβέρνηση, τέλος πάντων από τα πολιτικά κόμματα και από τους βουλευτές να δει τι έχουν να προτείνουν και τι θα κάνουν. Γιατί εμείς λέγαμε να τελειώσει το μνημόνιο μαζί με τους εφαρμοστικούς νόμους, όμως το μνημόνιο δεν είναι μια ιδέα, δεν ξέρω κάτι, μια λέξη, η οποία αλλάζει. Έχει κοντά του εφαρμοστικούς νόμους και οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων, φορολογικές επιβαρύνσεις, καταργήσεις κοινωνικών τομέων, δαπανών για την Παιδεία, για την Υγεία, που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός.
- Μπορεί να γίνει με ένα νόμο; Αποδείχθηκε, έτσι έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ και μόλις ήρθε στην εξουσία υποχρεώθηκε, όπως λένε οι αντίπαλοί του, να κάνει το ψάρι-κρέας ή να κάνει βαφτίσια, όπως λένε χαριτολογώντας κάποιοι άλλοι. Μπορεί;
- Μπορεί να γίνει. Είναι πρόταση νόμου συγκεκριμένη. Εμείς την έχουμε, δεν είναι ούτε τόμοι τετραώροφοι, όπως άκουγα πριν κάποιον εδώ από τους συνομιλητές σας να λέει. Είναι συγκεκριμένοι νόμοι, αναφέρονται και είναι πρόταση νόμου, η οποία έχει τρία συγκεκριμένα άρθρα. Το τέταρτο είναι αυτό που λέει ότι αρχίζει και υλοποιείται από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό είναι το τέταρτο άρθρο. Εκτός από τις θέσεις αρχών. Κατ' αρχάς αυτή η πρόταση νόμου τέθηκε στην προηγούμενη Επιτροπή της Βουλής, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εκεί στην Επιτροπή επί της αρχής την πρόταση νόμου την ψήφισε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά θα πηγαίναμε στα άρθρα, γιατί τα άρθρα συζητούνται κυρίως στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά τότε δεν μπήκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Να δούμε τώρα αν θα το φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λογικά, με βάση τις διακηρύξεις, πρέπει να το φέρει και να αποφανθεί η Ελληνική Βουλή, με βάση τις ονομαζόμενες δημοκρατικές διαδικασίες, που επικαλείτο και προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατά κόρον. Πρέπει να φέρει αυτήν την πρόταση νόμου στη Βουλή, να πάει στην Επιτροπή, να δούμε τι θα πουν και τα κόμματα και μετά να γίνει και συζήτηση σε κάθε άρθρο και εκεί να πει ότι δεν προτείνω να καταργηθεί η μείωση των μισθών, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η μείωση των συντάξεων ή η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, να μην τα πάρουν πίσω αυτά, να πει συγκεκριμένα τι θέλει κάθε κόμμα.
Αναγκαία για το λαό η ρήξη με την ΕΕ


- Αν γίνει αυτό που λέτε, θα πει η απέναντι πλευρά με αυτό τον τρόπο τα σπάμε με τους εταίρους, αθετούμε τις συμφωνίες μας, σταματάει η χρηματοδότηση, έσοδα του κράτους δεν έχει. Άρα, πτώχευση; Άρα, κλείνουν οι τράπεζες; Σταματάνε οι πληρωμές; Σταματάνε τα κονδύλια για Παιδεία, για Υγεία; Δημιουργείται μια σύγχυση. Εσείς την πρόταση αυτή τη συνοδεύετε με λύσεις;
- Να σας πω, οπωσδήποτε θα σημαίνει ρήξη με την ΕΕ. Η πρόθεσή μας είναι να υπάρξει ρήξη με την ΕΕ, δεν το κρύψαμε και αυτό λέμε στον ελληνικό λαό. Βεβαίως, ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του δεν συμφωνεί με αυτήν την άποψη αυτή τη στιγμή. Εμείς μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα, διότι έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο. Αλλά, τουλάχιστον, αυτήν τη στιγμή, απευθυνόμαστε σε ένα 35%, τόσο λένε οι δημοσκοπήσεις όταν ρωτούνται, 30-35%, που λέει όχι στην ΕΕ. Ακόμη και αυτοί που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το 36%, να πάρουμε υπόψη ότι είναι σοβαρές δυνάμεις μέσα σε αυτόν τον κόσμο που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ - μπορεί η πλειοψηφία όχι - που λέει όχι στην ΕΕ, όχι στην Ευρωζώνη, ρήξη. Προεκλογικά η ΝΔ, για παράδειγμα, με αυτήν την τακτική της, ακόμη και τμήματα των πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, μιλούσαν για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εμφάνιζαν και ως μπαμπούλα, ως αριστερό, ως επαναστάτη. Άρα, ένας κόσμος το ψήφισε θεωρώντας ότι μπορεί να υλοποιήσει και αυτά που έστω στα λόγια έλεγε προεκλογικά ή τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιος άλλος πίστευε αυτό που του λέγαμε εμείς, ότι τέλος πάντων δεν θα τα κάνει αυτά, ότι λέει ψέματα, κοροϊδεύει, ήταν μια διαφημιστική απάτη, να το πω έτσι αυτό. Και μετεκλογικά αυτό έγινε πολύ πιο φανερό, η υποτιθέμενη σκληρή διαπραγμάτευση. Αλίμονο τώρα, πάνε και λένε «δεν συμφωνώ με το e-mail Χαρδούβελη, αλλά έχω το e-mail Βαρουφάκη». Βεβαίως, δεν είναι το ίδιο, κατ' αρχάς στο όνομα, μιας και αρέσει στους ΣΥΡΙΖΑίους να μιλάνε με ονόματα και με αλλαγές ονομάτων. Σας ακούω πάρα πολύ καλά τόση ώρα να λέτε «τρεις θεσμοί», οι «τρεις θεσμοί», λες και κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλον, λες και δεν ήταν η τρόικα οι «τρεις θεσμοί». Τι ήταν η τρόικα; Το ότι έστελνε υπαλλήλους ή έστελναν e-mail; Μα και οι τωρινοί θα στείλουν e-mail. Δεν γίνεται, δεν είναι ρεαλιστικό ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί μιας χώρας κάθε μέρα να συνδιαλέγονται και να έχουν επαφές και να συζητούν τις λεπτομέρειες. Θα έχουν κάποιους συμβούλους, θα έχουν κάποιους υπαλλήλους και η ελληνική κυβέρνηση από τα υπουργεία της και οι άλλοι. Αυτό γινόταν με την τρόικα, θα στέλνουν πάλι κάποιους υπαλλήλους όταν καταλήξουν στη συμφωνία, για να μην κοροϊδευόμαστε δηλαδή.
- Κύριε Γενικέ, η χώρα είναι πτωχευμένη, δεν έχει έσοδα. Δεν έχει γίνει προσπάθεια να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, να αξιοποιήσει τον πλούτο της…
- Έχει όμως πλούτο και ορυκτό πλούτο και ισχυρή βιομηχανία…
- Έχει, αλλά αυτά δεν γίνονται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη.
- Έχει πλούτο και απαξιώνεται συνεχώς. Είμαστε στην ΕΕ και δεν μπορούμε να ναυπηγήσουμε, έχουμε ναυπηγεία με πολύ καλές υποδομές, τεράστια τεχνογνωσία με έμπειρο και επιστημονικό και εργατικό τεχνικό δυναμικό που βρίσκεται στην ανεργία και στέλνουμε τα πλοία στην Κίνα, στην Κορέα και κάποια κρουαζιερόπλοια τα τελευταία χρόνια πήγαν στη Γερμανία, στη Βαλτική, στη Φινλανδία και σε άλλες χώρες και ναυπηγούνται και όχι στην Ελλάδα. Αυτό όμως είναι η πολιτική της απελευθέρωσης και του περιορισμού της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα, που είναι πολιτική στρατηγική της ΕΕ και φυσικά την αποδέχονται και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Να πάρουμε την αγροτική οικονομία, να πάρουμε την Ενέργεια; Ακόμη και το e-mail Βαρουφάκη, αυτό που λέει για τις ιδιωτικοποιήσεις, που βγαίνει ο κ. Λαφαζάνης και λέει όχι στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια, θα γίνει με βάση τη στρατηγική επιλογή της απελευθέρωσης, που είναι στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτό το λέει ρητά. Τι σημαίνει απελευθέρωση της Ενέργειας; Σημαίνει ιδιωτικοποίηση, σημαίνει προώθηση των μέτρων που προωθούσαν και οι προηγούμενοι.
Η πρόταση του ΚΚΕ οδηγεί σε ξέφωτο 

- Το πρόβλημα με αυτούς που δεν ψηφίζουν συνειδητά ΚΚΕ είναι ότι δεν έχουν πειστεί ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν με ένα μαγικό ραβδί. Δεν το ισχυρίζεστε, αλλά όταν η χώρα δεν έχει χρήματα και για να μπορεί να αξιοποιήσει τον πλούτο, να μπορεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να μπορεί να φορολογήσει τον πλούτο θέλει ένα χρόνο και μέχρι τότε πώς θα ζει αυτή η χώρα;
- Η δυσκολία μπορεί να υπάρχει, αλλά όμως σε οδηγεί σε ξέφωτο. Όταν κοινωνικοποιήσεις αυτά τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, πείτε τα όπως θέλετε, βιομηχανία, ορυκτό πλούτο κλπ., να είναι κοινωνική περιουσία, αυτό το ζήτημα είναι καθοριστικό, σε βγάζει σε άλλο δρόμο ανάπτυξης.
- Ανεξαρτήτως των απόψεων που έχω ως άνθρωπος, ως δημοσιογράφος πρέπει να ρωτάω: Υπάρχει μοντέλο το οποίο έτσι όπως εσείς ισχυρίζεστε να έχει πετύχει;
- Όχι δεν υπάρχει μοντέλο, γιατί δεν υπάρχει σήμερα καμία σοσιαλιστική κοινωνία στον κόσμο…
- Έγινε μια προσπάθεια όμως και απέτυχε.
- Ναι, έγινε προσπάθεια και απέτυχε απ’ τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζει τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, την ιδιωτικοποίηση, την απελευθέρωση. Τότε άρχισε η αρνητική πορεία και δημιουργήθηκαν όλα τα επιμέρους και τα συνολικά προβλήματα που βοήθησαν στην ανατροπή. Όταν ανοίγεις το δρόμο σε αυτό που λέμε καπιταλιστική αγορά και αρχίζεις και λύνεις προβλήματα ενός ανώτερου κοινωνικού συστήματος που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και ανοίγεις το δρόμο για να περάσεις σε άλλες, καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, τότε χάνεις τον μπούσουλα και οδηγείσαι σε ανατροπή και αυτό το πράγμα δεν μπορεί να περπατήσει. Αυτό το συμπέρασμα έχουμε βγάλει εμείς μελετώντας. Και βεβαίως δεν βρισκόμαστε τώρα τον προηγούμενο αιώνα, έχει αναπτυχθεί η καπιταλιστική οικονομία, είναι πολύ αναπτυγμένη η χώρα μας και μπορεί να υλοποιήσει τέτοια προγράμματα και δεν θα είναι μόνη, θα έχει επωφελείς ισότιμες σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου.
- Έχετε καλέσει σε συλλαλητήριο την Παρασκευή στο Σύνταγμα, ενώ παράλληλα καταθέσατε πρόταση νόμου για κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων.
- Το βασικό περιεχόμενο και το σύνθημα του συλλαλητηρίου θα είναι η κατάργηση των εφαρμοστικών αντιλαϊκών νόμων του μνημονίου, θα είναι η ανάκτηση των απωλειών, ξεκινώντας από τα 751 ευρώ κατώτερο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις, την επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού, της 13ης - 14ης σύνταξης, την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και βεβαίως μια σειρά άλλα μέτρα όπως το αφορολόγητο όριο στις 40.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια…
- Όχι το 12.000 ευρώ ατομικό, αλλά 40.000 για την οικογένεια.
- Και το οποίο 12.000 ήδη το πήραν πίσω για αργότερα και θα δούμε πώς. Είναι η γενική ασάφεια που έχει αυτό το πρόγραμμα.
- Ρωτάει ο κόσμος, το ΚΚΕ δεν πιστεύει ότι έχουν αλλάξει κάπως τα πράγματα. Δηλαδή στο εξωτερικό λένε ότι έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση, κάποιοι απ’ αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει αριστερή την κυβέρνηση. Εσείς πώς την χαρακτηρίζετε;
- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», δεν λέει ότι είναι αριστερή. Αλλά εγώ να την πω και «αριστερή», μόνο που αυτή η «αριστερά» έχει γίνει λάστιχο. Το λέγαμε πολλές φορές προεκλογικά και εξακολουθούμε να το λέμε και μετεκλογικά. Όλοι ξαφνικά έχουν γίνει αριστεροί, απ’ το ΠΑΣΟΚ μέχρι λαϊκιστές της ΝΔ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι εξωκοινοβουλευτικές ομάδες. Ε, τώρα ας τελειώσει αυτό το παραμύθι. Το ζήτημα είναι τι υπηρετείς ή τι θες να υπηρετήσεις. Θες να υπηρετήσεις τον εργαζόμενο λαό, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τη λαϊκή οικογένεια; Αν θες να υπηρετήσεις αυτούς, τότε πρέπει να είσαι απέναντι σε όλους αυτούς τους θεσμούς, να είσαι απέναντι με τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, να είσαι απέναντι στην πλουτοκρατία.
Αλλο ελιγμός, άλλο αντιλαϊκός συμβιβασμός


- Οι μεγάλοι στρατηγικοί στόχοι δεν απαιτούν και κάποιους τακτικούς ελιγμούς; Δεν θα βλέπατε ως τακτικό ελιγμό, όχι τη στήριξη της κυβέρνησης σαν αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της ενίσχυσης σε ορισμένους τομείς.
- Οι ελιγμοί είναι απαραίτητοι και κατά την άποψη του ΚΚΕ και συμβιβασμοί μπορεί να χρειαστούν, να είναι απαραίτητοι. Είναι άλλο πράγμα όμως ένας αντιλαϊκός ελιγμός - συμβιβασμός και άλλο ένας συμβιβασμός που τον κάνεις προς στιγμήν για να μπορέσει να γίνει το εφαλτήριο ώστε να κάνεις το άλμα προς την πρόοδο και να υπηρετήσεις τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα. Δεν είμαστε γενικά και ενάντια απέναντι σε όλους τους συμβιβασμούς, συμβιβασμούς μπορεί να κάνεις κάποια στιγμή. Το πρόβλημα είναι τι είδους συμβιβασμοί θα είναι αυτοί. Τον ελιγμό και το συμβιβασμό έτσι όπως τον λέει η σημερινή συγκυβέρνηση, κρίνουμε ότι είναι αντιλαϊκός. Μας οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια για το λαό μας, για την πατρίδα μας και αυτό αφορά και ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Διότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί τώρα, με την απόφαση του Eurogroup, είναι συμφωνία που ανοίγει αυτό το δρόμο. Λέει ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα το αποδέχομαι, δεν το καταργώ και προχωρώ σε παραπέρα «εκσυγχρονισμούς».
- Η κυβέρνηση λέει ότι η συμφωνία αυτή αφορά το 4μηνο.
- Τον Απρίλιο θα πρέπει να είναι και κοστολογημένα και συγκεκριμενοποιημένα ό,τι λέει. Ανθρωπιστική κρίση, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τι σημαίνει αυτό; Στέγη, τροφή για τους άπορους, τους αδύναμους, για την ακραία φτώχεια. Και αυτά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και λέει η συμφωνία που έχει γίνει τώρα ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει ή να εκτρέπει το δημοσιονομικό πρόγραμμα. Βλέπουμε, λοιπόν, την κ. Φωτίου, πήρε σβάρνα τον αρχιεπίσκοπο, θα απευθυνθεί στις εκκλησίες, αυτό που γίνεται έτσι κι αλλιώς μέχρι τώρα, σε κάποιους χορηγούς που έχουν λεφτά και θα δώσουν κάτι «για τη σούπα του άπορου» ή να πάει κάπου να μείνει ο άστεγος ή να τον γιατροπορέψει ένας γιατρός απ’ το κοινωνικό ιατρείο. Μα αυτά υπάρχουν και τώρα, διάφορες δομές που τις έχουν μεταφέρει στους δήμους χωρίς να έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές και στοιχειώδη κρατική χρηματοδότηση ή οικονομική στήριξη και τα μεταφέρουν στις ΜΚΟ ή σε κάποιους επιχειρηματίες και στην εκκλησία.
Επιβεβαιώνεται ότι το εμπόριο ελπίδας εναλλάσσεται με το εμπόριο φόβου
 
- Ισχυρίζονται από την κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αυτό ισχυρίζονται, δεν σημαίνει βέβαια ότι το ενστερνίζεται και ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός ζητά να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση τι ακριβώς εννοεί και πώς θα το κάνει. Στις επίμονες ερωτήσεις μας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας λένε ότι ή θα τα καταφέρουμε ή θα έρθουμε σε ρήξη. Είναι πιο κοντά σε σας αν έρθουν σε ρήξη;
- Δεν αμφισβητώ ότι θέλουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και απ’ τη στιγμή που μπαίνεις σε διαπραγμάτευση, όσο σκληρή και περήφανη να είναι, θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια να πάρεις υπόψη σου αυτό που λένε οι δανειστές σου, οι εταίροι σου, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εδώ είναι συγκεκριμένο το πρόγραμμα. Άρα, στο τέλος του Ιούνη θα πρέπει να καταληχθεί το νέο μνημόνιο ή μάλλον η συμφωνία, όπως το λέει η κυβέρνηση. Βέβαια, ο λαός έχει μνήμη, όχι τώρα επειδή έφυγε από την ορολογία η λέξη μνημόνιο να μας πουν ότι δεν θα έχουμε και μνήμη. Αυτό το πρόγραμμα λοιπόν κατά 70% θα στηρίζεται σε ό,τι υπάρχει μέχρι τώρα από αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, το 30% θα είναι με βάση κάποιες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ. Σ’ αυτές τις εργαλειοθήκες, που έχουμε δει σ’ όλο τον κόσμο και σε χώρες με καλύτερη οικονομική κατάσταση, ο ΟΟΣΑ έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα πράγματα που προϋποθέτουν ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, πάρσιμο πίσω κοινωνικών επιδομάτων, μέτρα για το Ασφαλιστικό κλπ. Ό,τι επιλέξει στο 30% απ’ αυτά είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, δεν λύνουν προβλήματα.
- Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι αν δεν κάναμε αυτό το συμβιβασμό, οι τράπεζες θα ήταν κλειστές, θα είχε πρόβλημα ρευστότητας η χώρα, θα είχαμε αδυναμία πληρωμών, θα οδηγούμασταν στην καταστροφή. Ουσιαστικά θα βγαίναμε εκτός ευρώ, εκτός ΕΕ, θα ήταν δραματικές οι συνθήκες για τον ελληνικό λαό. Υποχρεώθηκαν λένε να κάνουν αυτόν το συμβιβασμό που θα είναι για 4-5 μήνες και μετά θα αρχίσουμε πια να μιλάμε για ένα πρόγραμμα που θα μας οδηγήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
- Είναι γνωστή αυτή η τακτική. Γι’ αυτό εμείς είπαμε ότι το εμπόριο ελπίδων εναλλάσσεται με το εμπόριο του φόρου. Πήγαν ακριβώς -γιατί είναι στην ίδια λογική με τους προηγούμενους- στη λογική που είχε η ΝΔ. Το εμπόριο φόβου, την καταστροφολογία που χρησιμοποίησε η ΝΔ, το αξιοποίησε μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και έλεγε θα κλείσουν οι τράπεζες, θα μας πάρουν τα λεφτά. Ένας κόσμος που δεν είχε και πολλά λεφτά στην τράπεζα τα πήρε για να μην τα χάσει. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία. Βεβαίως, θα υπάρχουν δυσκολίες αν έρθεις σε ρήξη, το ξαναλέμε, αλλά θα είναι λιγότερες οι δυσκολίες απ’ τη μόνιμη ασφυξία.
- Αν ερχόταν σε ρήξη ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήσασταν κοντά του;
- Με το «αν» δεν γίνεται ούτε πολιτική ούτε τοποθέτηση. Και πάλι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Λένε μερικοί που είναι έξω απ’ τα πράγματα και έξω από κάθε λογική: Να βγούμε από την Ευρωζώνη και να μείνουμε στην ΕΕ, να μην κάνουμε κοινωνικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων, να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε και να είμαστε στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Αυτό είναι μια τρύπα στο νερό. Άλλο ζήτημα ότι μπορεί να ξεκινήσεις από κει και η διαδικασία ρήξεων να είναι έξοδος από την Ευρωζώνη, έξοδος από την ΕΕ με δική σου όμως απόφαση, του λαού, της χώρας, της κυβέρνησης, της λαϊκής εξουσίας, όπου ο λαός θα είναι στην εξουσία και θα είναι αποφασισμένος ότι αυτά θα τα πάρει και θα τα λειτουργήσει. Γιατί, αν δεν έχεις τα απαραίτητα εργαλεία, δηλαδή την οικονομία στα χέρια σου, πώς θα κατανείμεις πόρους, εργατικό δυναμικό, πώς θα κάνεις φιλολαϊκή ανάπτυξη;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.