Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup: «Αδιέξοδο», αλλά και παράθυρο «έντιμης συμφωνίας» για τη μορφή του μνημονίου


Eurogroup: «Αδιέξοδο», αλλά και παράθυρο «έντιμης συμφωνίας» για τη μορφή του μνημονίου
Δημοσίευση: Τρί, 17/02/2015 - 10:14
Έτοιμη για την επίτευξη ενός συμβιβασμού που θα βασίζεται στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ εμφανίζεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά την εικόνα «αδιεξόδου» που επικρατεί μετά το Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο δεν κατέληξε σε συμφωνία. 
Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει με τις λέξεις και δηλώνει ότι αποδέχεται την παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, αλλά όχι του ισχύοντος προγράμματος.
H Ελλάδα είναι εκτός της ατζέντας του ECOFIN που συνεδριάζει σήμερα Τρίτη, αλλά τα παζάρια θα συνεχιστούν έστω και ανεπισήμως.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ δήλωσε ότι
«το επόμενο βήμα, είναι ένα βήμα ευθύνης» και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα επιτευχθεί «μια τίμια λύση, μία καλή λύση».
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο ECOFIN ευχήθηκε να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση του τρέχοντος προγράμματος, προσθέτοντας ότι οι όποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν από την ελληνική πλευρά.
«Έντιμη συμφωνία» για λογαριασμό του κεφαλαίου
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι τις επόμενες 48 ώρες μπορεί να υπάρξει μία «έντιμη συμφωνία».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί του παρουσίασε ένα κείμενο το οποίο ήταν έτοιμος να το υπογράψει, αλλά τελικά αυτό το κείμενο αποσύρθηκε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το σχέδιο Μοσκοβισί έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Το έγγραφο αυτό προέβλεπε την παροχή «τεχνικής βοήθειας» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
«Σε αυτήν τη βάση, θα είμαστε περισσότερο από ευτυχείς να υπογράψουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Δυστυχώς, αυτό το καταπληκτικό κείμενο αποσύρθηκε» από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπουμ και παρουσιάστηκε ένα νέο που μιλά για επέκταση του προγράμματος, πρόσθεσε.
Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή
Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup και απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι 
«οι ελληνικές αρχές εκφράζουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν τεχνική παράταση έξι μηνών του τρέχοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα». Παράλληλα υπήρχε η δέσμευση ότι οι ελληνικές αρχές θα «απέχουν από μονομερείς ενέργειες και θα εργαστούν σε στενή συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ειδικά στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στις συντάξεις».
Επίσης γινόταν λόγος για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας στο ισχύον πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να υποβάλει αίτημα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. «Πλέον είναι θέμα της Αθήνας το τι θα κάνει. Γι' αυτό υπάρχει ισχυρή γνώμη στο Eurogroup ότι τώρα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα. Τα χρονοδιαγράμματα είναι δεδομένα» είπε.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
«Η εκταμίευση της δόσης προκύπτει μόνο μετά από επιτυχή αξιολόγηση του προγράμματος» ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Κινήσεις στα αστικά κόμματα
Μετά το χθεσινό Eurogroup εκδηλώθηκαν κινήσεις από τα ελληνικά αστικά πολιτικά κόμματα για τη διασφάλιση της πορείας της χώρας εντός της Ευρωζώνης.
Ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Σταύρο Θεοδωράκη για το συντονισμό των «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».
«Η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «η ρήξη δεν είναι λύση».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης απέρριψε την πρόταση και ζήτησε να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, ζήτησε να ενημερώσει επισήμως η κυβέρνηση τα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.