Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα και προσαρμοσμένα στη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Ζαν Ζαν Βαρουσώ: Ο Γιάνης, ο Γιαννάκης, η διαπραγμάτευση για την επικήκυνση του κουρέματος και το σκαλπ του λαού

 
Γιατί όπως είπε κι ο Ευκλείδης: Η επιμήκυνση είναι επί της ουσίας κούρεμα


Διαπραγμάτευση για ποιον;

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προβάλλει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως η διαπραγμάτευση άρχισε, θα είναι σκληρή, όμως θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο των θεσμών και Συνθηκών της ΕΕ.
Προκαλεί γέλιο ο ισχυρισμός ότι δε συζητάνε με την τρόικα, δηλαδή τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, αλλά θα συνεργαστούν στενά και με τους τρεις θεσμούς, την «τρόικα των θεσμών» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
Δεν είναι, δηλαδή, Γιάννης είναι Γιαννάκης.
Την προηγούμενη βδομάδα, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, παλιές και φρέσκες, πρόβαλλαν σε όλους τους τόνους το επιχείρημα ότι η έναρξη της διαπραγμάτευσης αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό λαό.
 • Δε θα σχολιάσουμε ότι η επαναδιαπραγμάτευση ήρθε να αντικαταστήσει τις παλιότερες διακηρύξεις για ξήλωμα των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης, διαγραφή του χρέους.
Άλλωστε, αυτά ως συνθήματα έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό από τον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ πριν από τις εκλογές.
Έχει σημασία να γίνει κατανοητό στους εργαζόμενους, στο λαό, για ποιον θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για ποιανού, δηλαδή, τα συμφέροντα και ποιος ο στόχος της διαπραγμάτευσης.
 • Η κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου, για να εξασφαλιστούν πόροι που θα διατεθούν προς τα επενδυτικά σχέδια του κεφαλαίου είτε μέσω τραπεζών είτε μέσω του κράτους με χρηματοδότηση επενδύσεων και συμπράξεις με ιδιώτες κ.λπ.
Γι' αυτό ζητάνε δημοσιονομική χαλάρωση, ζητούν εξασφάλιση ρευστότητας νέα ρύθμιση του χρέους.
Θυμίζουμε απλώς ότι τόσο ο ΣΕΒ όσο και άλλες ενώσεις εργοδοτών και επιχειρηματιών έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ μιας διαπραγμάτευσης με ένα τέτοιο περιεχόμενο.
Το πλαίσιο αυτών των μέτρων επαναδιατυπώθηκε με σαφήνεια από τον νέο υπουργό Οικονομικών στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ:
 • Εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας,
 • ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί,
 • πρωτογενή πλεονάσματα και
 • αναγκαίες αναδιαρθρώσεις.
Στόχοι αντιλαϊκοί, που δε διαφέρουν πολύ απ' αυτούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
Διαφέρει απλώς ο τρόπος, η μέθοδος επίτευξής τους.
Αυτή η διαφορά επιτρέπει στην κυβέρνηση να μπορεί να υλοποιεί ή να υπόσχεται ορισμένα μέτρα - ψίχουλα ακίνδυνα για το κεφάλαιο, που όμως δίνουν τη δυνατότητα να ενσωματώνει και να χειραγωγεί το λαό, τους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση λέει ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το σημερινό πρόγραμμα. Θα αντικατασταθεί με ένα «πρόγραμμα - γέφυρα» που θα συνδέει το σημερινό με το μελλοντικό πρόγραμμα που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του δηλώνει ότι δε θα τα χαλάσουμε στο πώς θα ονομαστεί.
 • Ένα, λοιπόν, καινούργιο μεσοπρόθεσμο που θα οδηγεί σε μια νέα συμφωνία με ΕΕ - ΔΝΤ.
 • Μια νέα συμφωνία βασισμένη και θεμελιωμένη πάνω στους στόχους της ανάκαμψης του κεφαλαίου, μέσα στο πλαίσιο που καθορίζουν οι δεσμεύσεις και τα μνημόνια διαρκείας, η επιτήρηση της ΕΕ.
Τίποτα φιλολαϊκό δεν μπορεί να έχει μια τέτοια νέα συμφωνία.
 • Δεν πρόκειται να φέρει ανάκτηση όλων όσα χάθηκαν την περίοδο της κρίσης, ούτε να οδηγήσει στο ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου.
 • Πολύ περισσότερο δε θα φέρει την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.
Γι' αυτό, άλλωστε, ακόμα και την πιθανότητα επιστροφής στην προηγούμενη ΕΓΣΣΕ με 751 ευρώ, η κυβέρνηση τη συνδυάζει με αντισταθμιστικά οφέλη στους εργοδότες, που, στην πραγματικότητα, την ακυρώνουν ως μέτρο ανακούφισης για ένα τμήμα των εργαζομένων.
Γι' αυτό το λόγο, οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν πέρα από τον προπαγανδιστικό «ίλιγγο» των ημερών,
 • Να μη στρατευτούν κάτω από τη σημαία της διαπραγμάτευσης για λογαριασμό του κεφαλαίου.
 • Να γνωρίζουν ότι μπροστά τους έχουν αγώνες, ενάντια στο αντιλαϊκό πλαίσιο που θα είναι εδώ, για ανάκτηση απωλειών, για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, με το πλαίσιο διεκδίκησης για την εργατική τάξη, δείχνει την κατεύθυνση.
 Επισημάνσεις, φωτό, σύνδεσμος, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο
_____________________

Επίσης:

 Ο υπουργός ανέφερε στους Financial Times ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή "έξυπνης μηχανικής χρέους (smart debt engineering)", που επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως "κούρεμα":
Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι «ένα νέο συμβόλαιο», που ο ίδιος θα ήθελε να το ονομάσει «κοινωνικό συμβόλαιο»:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.