Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΝΙγηρία: Γαλλία, ΗΠΑ, ΟΗΕ επισπεύδουν επέμβαση με «όπλο» την Μπόκο Χαράμ


ΝΙΓΗΡΙΑ

Γαλλία και ΗΠΑ αξιοποιούν το «άλλοθι» της Μπόκο Χαράμ
ΑΜΠΟΥΤΖΑ-ΠΑΡΙΣΙ.--
Ρόλο στην περιφερειακή σύρραξη της δυτικής και κεντρικής Αφρικής που δημιουργεί η τρομοκρατική δράση των Νιγηριανών τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ αναλαμβάνει και επισήμως η Γαλλία. 
Χτες, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την (σε πρώτη φάση;) επιμελητειακή υποστήριξη και συνδρομή του γαλλικού στρατού στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν στη μεθόριο της βορειοανατολικής Νιγηρίας στρατεύματα γειτονικών χωρών όπως το Τσαντ, το Καμερούν, ο Νίγηρας.
«Το Τσαντ, το Καμερούν, η Νιγηρία συντονίζουν τις δυνάμεις τους για να δράσουν εναντίον της Μπόκο Χαράμ», αυτής της «τρομοκρατικής» οργάνωσης, η οποία διαπράττει «φοβερές σφαγές» είπε ο Ολάντ, προσθέτοντας ότι «η Γαλλία υποστηρίζει επιμελητειακά και επιχειρησιακά, παρέχοντας καύσιμα και μερικές φορές πυρομαχικά, τις αφρικάνικες δυνάμεις που μάχονται κατά της τρομοκρατίας».
Δεν είναι μόνο ο Ολάντ που εκμεταλλεύεται την τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ για να βάλει πόδι στη Νιγηρία.
Το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιάουτνε, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, με στόχο τη συγκρότηση της στρατιάς 7.500 στρατιωτών που θα αναλάβει την αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ, έπειτα και από τη σχετική απόφαση της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ).
Στη συνάντηση αυτή εμφανίστηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Καμερούν, Μάικλ Χόζα, που δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «θα βοηθήσει τις χώρες που πολεμούν την Μπόκο Χαράμ», δίχως να αποσαφηνίσει σε τι θα συνίσταται αυτή η «βοήθεια».
Ως γνωστόν, στην υπό συγκρότηση ένοπλη αποστολή της ΑΕ κατά της Μπόκο Χαράμ, θα συμμετάσχουν στρατεύματα από το Καμερούν και το Τσαντ (που ήδη συγκρούονται με τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ εντός και εκτός των συνόρων των χωρών τους με τη Νιγηρία), το Μπενίν και το Νίγηρα.
Όσον αφορά στις συγκρούσεις που σημειώνονται με σφοδρότητα τις τελευταίες μέρες στη μεθόριο της Νιγηρίας με το Καμερούν, επιβεβαιώθηκε χτες ο θάνατος πάνω από 80 αμάχων στη μεθοριακή πόλη Φοτοκόλ του βόρειου Καμερούν, έπειτα από τρομοκρατική έφοδο των μισθοφόρων της Μπόκο Χαράμ, αλλά και 13 Τσαντιανών στρατιωτών.  
Επιπλέον, εκπρόσωπος του στρατού του Τσαντ ισχυρίστηκε ότι κατά τις συγκρούσεις της περασμένης Τρίτης και Τετάρτης, σκοτώθηκαν «πάνω από 200» Νιγηριανοί τζιχαντιστές.

Πηγή φωτογραφίας AP
ΟΗΕ - Νιγηρία: Ζητείται επίσπευση της επέμβασης κατά της «Μπόκο Χαράμ»
Δημοσίευση: Παρ, 06/02/2015 - 17:01
Πηγή φωτογραφίας AP
Έκκληση για κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, χωρών της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα με πρόσχημα την τρομοκρατική δράση της νιγηριανής ισλαμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», απηύθυνε σήμερα με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούνται γειτονικές χώρες της Νιγηρίας να προχωρήσουν άμεσα στη συγκρότηση της ένοπλης αποστολής 7.500 στρατιωτών, όπως προβλέπει πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Αφρικανικής Ένωσης.
Η ανακοίνωση εκδίδεται ενώ είναι σε εξέλιξη και η τριήμερη συνάντηση αξιωματούχων ασφαλείας για τη στρατιωτική επέμβαση στη Νιγηρία, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιάουντε και ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο.
Στο ίδιο κείμενο υπάρχει ιδιαίτερη, ευμενής αναφορά στην προ ημερών, άμεση επέμβαση του στρατού του Τσαντ κατά των επιθέσεων της «Μπόκο Χαράμ» σε Νιγηρία και Καμερούν, με αποτέλεσμα την ανάκτηση εδαφών που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο των Νιγηριανών τζιχαντιστών.
902

Περισσότερα από Μποτίλια: Μπόκο Χαράμ (6)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.