Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

STUDIO: Η Μάχη του Στάλινγκραντ ‒ Και 18 φωτό από τον Γκεόργκι Ζέλμα (VIDEO - 41 φωτό)

Η μάχη του Στάλινγκραντ
(17 Ιουλίου 1942 - 2 Φεβρουαρίου 1943)
 
Ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει να φροντίσουν πάση θυσία να γνωρίσουν την αληθινή Ιστορία, κι όχι την παραχαραγμένη που ενσυνείδητα προβάλλεται αφειδώς πανταχόθεν.

Κομβικό ιστορικό γεγονός η «μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία των πολέμων», όπως χαρακτήρισε ο Στάλιν τη μάχη του Στάλινγκραντ. 

Ο Αλεξέι Ντίκι που υποδύθηκε τον Στάλιν
Σπάνια λοιπόν ευκαιρία η προβολή της μεγαλειώδους επικής κινηματογραφικής κατασκευής που πραγματώθηκε -σε δύο μέρη- έξι χρόνια μετά την κοσμοϊστορική μάχη του '43 και σφραγίζεται από αναπαραστατική αυθεντικότητα ως προς την ιστορία εκείνων των ημερών, που 72 χρόνια πριν δύο ολότελα αντίθετοι κόσμοι αναμετρήθηκαν στην «πόλη / κλειδί» για την τελική νίκη που θα όριζε την έκβαση της Ιστορίας.

1943. Ο Μύλος του Γκέρχαρτ μετα τη μάχη (Γκεόργκι Ζέλμα)
Ο Μύλος σήμερα, 19/4/2013.
Πηγή: panoramio.com
Το Στάλινγκραντ δεν υπήρξε μια ακόμη μάχη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου

Δεν υπήρξε καν «κρίσιμη» μάχη. Είναι η μάχη στην οποία όχι μόνο κρίθηκε το αποτέλεσμα στο Ανατολικό Μέτωπο, αλλά η συνολική έκβαση του Πολέμου...


Στο πρώτο μέρος της ταινίας του Βλαντιμίρ Πετρόφ, «ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ», ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της άμυνας του Στάλινγκραντ από τις επιθέσεις της ναζιστικής Βέρμαχτ και η υπέρ βωμών και εστιών καθολική αντίσταση Κόκκινου Στρατού και κατοίκων.


Στο δεύτερο μέρος, «Η ΝΙΚΗ», αποτυπώνεται η νικηφόρα αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού με την κωδική ονομασία «Ουρανός»... Από εδώ κι έπειτα τα σοβιετικά στρατεύματα αποκτούν την πρωτοβουλία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την οποία διατηρούν μέχρι τη λήξη του πολέμου.

21 Ιαν. 1943. Κατεστραμμένο από βομβαρδισμό εργοστάσιο (Γκεόργκι Ζέλμα)
Το Στάλινγκραντ ήταν το σημείο καμπής που άλλαξε τη ροή του πολέμου.

Δεν έδωσε φτερά μόνο στις συμμαχικές δυνάμεις, αλλά και στο σύνολο των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων που δρούσαν στις κατεχόμενες από τη χιτλερική Γερμανία χώρες. 

Τζία Γιοβάνη, 1/2/2014

Πόλη του Βόλγα. Το Μνημείο του Στάλινγκραντ 
Το Βόλγκογκραντ, τέσσερεις μέρες το χρόνο θα ονομάζεται Στάλινγκραντ.
Πόλη του Στάλιν, για πάντα
Η ταινία προβάλλεται από τη «New star».
Με αφορμή την επέτειο των 72 χρόνων από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη Μάχη του Στάλινγκραντ, στις 2 Φλεβάρη 1943

*
Studio new star art cinema (σύστημα DOLBY)
Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής, 2108640054

€ 7,00, παιδ., φοιτ. & άνω των 65 € 5,00, άνεργοι € 3,00, οικογ. πακέτο 3 ατόμων € 10
* 
Η Μάχη του Στάλινγκραντ - Α' Μέρος: Ούτε Βήμα Πίσω
Stalingradskaya Bitva I / The Battle of Stalingrad I 
Πολεμική 1949 | Έγχρ. | Διάρκεια: 98' 
Πέμ. 5, Σάβ. 7, Δευτ. 9, Τετ. 11/2/2015: 17.00
*
Η Μάχη του Στάλινγκραντ - Β' Μέρος: Η Νίκη
Stalingradskaya Bitva II / The Victors and the Vanquished II 
Πολεμική 1949 | Έγχρ. | Διάρκεια: 94'
Παρ. 6, Κυρ. 8, Τρ. 10/2/2015: 17.00


*

Πηγή: cinemarx.ro
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΕΤΡΩΦ

Η μάχη του Στάλινγκραντ
(17 Ιουλίου 1942 - 2 Φεβρουαρίου 1943)
 
Είναι γεγονός ότι το κύριο βάρος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το επωμίστηκε η Σοβιετική Ενωση. Ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος προετοιμαζόταν ήδη από τη λήξη του πρώτου και η ηττημένη Γερμανία επανεξοπλιζόταν με αμερικάνικα, αγγλικά και γαλλικά κεφάλαια προκειμένου να στραφεί κατά της ΕΣΣΔ.
Σκοπός, η ανατροπή του σοσιαλισμού, η κατάληψη των εδαφών της ΕΣΣΔ και το μοίρασμά τους ανάμεσα στις τότε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ο ίδιος ο Χίτλερ άλλωστε είχε δηλώσει: «Κύριο καθήκον της Γερμανίας, σκοπός της ζωής μου και έννοια της ύπαρξης του εθνικοσοσιαλισμού είναι η εξόντωση του μπολσεβικισμού».Βεβαίως, η πραγματικότητα δεν εξελίχθηκε έτσι ακριβώς...

Ο πόλεμος από την πλευρά της Γερμανίας ήταν ιμπεριαλιστικός, από την πλευρά των σοβιετικών λαών είχε χαρακτήρα πατριωτικού, απελευθερωτικού πολέμου.
17 Ιουν. 1942. Πεδίο μάχης
Η επίθεση των Γερμανών έφερε την κωδική ονομασία «Υπόθεση Μπλε». Την αποστολή θα έφερναν σε πέρας η Ομάδα των Στρατιών Α, υπό τον στρατάρχη Πάουλ φον Κλάιστ ‒που θα αναλάμβανε τις επιχειρήσεις στον Καύκασο‒ και η Ομάδα των Στρατιών Β ‒υπό τον στρατηγό Μαξιμίλιαν φον Βάιχς‒ που θα επιχειρούσε στο Στάλινγκραντ.
1 Ιουλ. 1942. Ένα ακόμη εχθρικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε. Ο στρατιώτης προσθέτει το παράσημό του στην άτρακτο. Ο μηχανικός επιθεωρεί τη μηχανή.
Η ομάδα των Στρατιών Β αποτελούνταν από την 6η Στρατιά, υπό τον στρατηγό Φρίντριχ φον Πάουλους και η 4η Στρατιά Τεθωρακισμένων, υπό τον στρατηγό Χέρμαν Χοτ.
1 Αυγ. 1942. Άνδρας του Σοβιετικού Ναυτικού κατά την αποκατάσταση τηλεφωνικής γραμμής. Η μάχη του Στάλινγκραντ.
Η Μάχη του Στάλινγκραντ άρχισε στις 23/8/1942 με καταιγιστικό βομβαρδισμό της «Λουφτβάφε».
Μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα το συντριπτικό μέρος της κτιριακής υποδομής της πόλης καταστράφηκε, λαμβανομένης υπόψη και της ανεπαρκούς αντιαεροπορικής άμυνας, στην οποία υπηρετούσαν νεαρές εθελόντριες.
1 Σεπ. 1942. Στάλινγκραντ. Ο στρατιώτης ετοιμάζεται να ρίξει μια χειροβομβίδα.
Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη τα χερσαία τμήματα της «Βέρμαχτ» είχαν σχεδόν περικυκλώσει την πόλη.
6 Οκτ. 1942. Πυροβόλα "Κατιούσα" βάλλουν κατά των γερμανικών θέσεων.
Η μόνη γραμμή ανεφοδιασμού ήταν από τη θαλάσσια οδό του Βόλγα. Το Νοέμβρη 1942, το Στάλινγκραντ έμοιαζε με σωρό ερειπίων και βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Γερμανών.
Οκτ. 1942
Τα μόνα κτίρια που απέμεναν όρθια ήταν κάποια εργοστάσια που οι αμυνόμενοι κρατούσαν με νύχια και δόντια για τις ανάγκες του ανεφοδιασμού τους.
1 Νοε. 1942. Σοβιετικοί στρατιώτες στα ερείπια του Στάλινγκραντ.
Στις 19/11/1942 οι Σοβιετικοί πέρασαν στην αντεπίθεση που είχε την κωδική ονομασία «Ουρανός». Το σχέδιο εκπονήθηκε από τους στρατηγούς Ζούκοφ και Βασιλιέφσκι και προέβλεπε την προσβολή των εφεδρικών δυνάμεων της 6ης Στρατιάς, που τη συγκροτούσαν κακοεκπαιδευμένοι στρατιώτες από τις συμμαχικές χώρες του Αξονα (Ιταλοί, Κροάτες, Ρουμάνοι, Ούγγροι, αλλά και ντόπιοι συνεργάτες των Γερμανών).
1 Δεκ. 1942. Ελεύθεροι σκοπευτές με στολές καμουφλάζ μπαίνουν σε κατέστραμμένο  σπίτι του Στάλινγκραντ.
Η σοβιετική αντεπίθεση - είχε απόλυτη επιτυχία - εκδηλώθηκε με τρεις στρατιές υπό τον στρατηγό Νικολάι Βατούτιν. Οι Γερμανοί εγκλωβίστηκαν και μέσα σε περιοχή λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων βρέθηκαν περικυκλωμένοι 250.000 στρατιώτες. Οι Σοβιετικοί τους ζήτησαν να παραδοθούν με ευνοϊκούς όρους. Ομως η διαταγή του Χίτλερ ήταν επίθεση μέχρις εσχάτων. Αερογέφυρα που στήθηκε για τον ανεφοδιασμό των εγκλωβισμένων γερμανικών δυνάμεων είχε οικτρή κατάληξη. Η σοβιετική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 490 αεροπλάνα της «Λουφτβάφε».
23 Δεκ. 1942. Το κατεστραμμένο Στάλινγκραντ δεν παραδίνεται
Στις 16/12/1942 οι Σοβιετικοί εξαπέλυσαν νέα επίθεση με την ονομασία «Κρόνος» και στόχο να εγκλωβίσουν την Ομάδα Στρατιών Α, που είχε σταθεροποιήσει τις θέσεις της στον Καύκασο. Δεν τα κατάφεραν, αφού η αντίσταση της εγκλωβισμένης 6ης Στρατιάς στο Στάλινγκραντ έδωσε την ευκαιρία στον Φον Κλάιστ για συντεταγμένη υποχώρηση.
7 Ιαν. 1943. Μαχητές του Στάλινγκραντ σε σύντομη ανάπαυλα
Όμως, τρεις μέρες αργότερα, στις 2/2/1943, ο στρατάρχης Φον Πάουλους αναγκάστηκε να παραδοθεί, όταν οι Σοβιετικοί πολιόρκησαν το αρχηγείο του και κάθε αντίσταση ήταν μάταιη. Ηταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που παραδόθηκε στην ιστορία του γερμανικού στρατού. Μαζί του παραδόθηκαν 22 στρατηγοί και 91.000 στρατιώτες της 6ης Στρατιάς.
22 Ιαν. 1943. Μαχητές σοβιετικής πυροβολαρχίας, με όλμοβόλα των 120 χιλ., βάλλουν κατά των γερμανικών θέσεων
Τελικά απ' αυτούς μόνο 5.000 επέζησαν από τις κακουχίες της αιχμαλωσίας και επέστρεψαν στη Γερμανία αρκετά χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Φεβ. 1943. Σοβιετικοί στρατιώτες την ώρα της επίθεσης σε σπίτι του Στάλινγκραντ.
Οι συνολικές απώλειες των Γερμανών και συμμάχων τους ανήλθαν σε 800.000 νεκρούς και τραυματίες.
1 Φεβ. 1943. Αυτοσχέδιες μπότες.
Οι Σοβιετικοί είχαν ασυγκρίτως μεγαλύτερες απώλειες: 478.741 νεκρούς και 650.000 τραυματίες, στρατιώτες και πολίτες.
2 Φεβ. 1943. Το κέντρο της πόλης του Στάλινγκραντ μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή.
H Μάχη του Στάλινγκραντ αποτέλεσε σημείο καμπής στην πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ενωσης. Εξολόθρευσε πολύτιμες στρατιωτικές δυνάμεις του Χίτλερ και ταπείνωσε τη γερμανική πολεμική μηχανή.
Παίζουν: Αλεξάντρ Αντόνοφ, Μιχαήλ Αστάνγκοφ, Νικολάι Τσερκάσοφ κ.ά.
Παραγωγή: Σοβιετική Ενωση (1949).

Τζία Γιοβάνη, Ριζοσπάστης, 7/2/2013

Η σημαία της νίκης στο Στάλινγκραντ
*
Φωτογραφίες: Γκεόργκι Ζέλμα (1906-1984)

Γκεόργκι Ζέλμα
Ο Γκεόργκι Ζέλμα γεννήθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, το 1906, Μετακόμισε στη Μόσχα με την οικογένειά του το 1921, όπου άρχισε να βγάζει φωτογραφίες με μια παλιά  Κόντακ 9 x 12. Πρωτοξεκίνησε σαν φωτογράφος στο κινηματογραφικά στούντιο Proletkino και εργάστηκε για το περιοδικό Teatr. 

Το 1924 επέστρεψε στην πατρίδα του και μέχρι το 1927 υπήρξε ανταποκριτής για το Ουζμπεκιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Κεντρική Ασία, προκειμένου να τεκμηριώσει τον ισλαμικό πολιτισμό εν όψει των μεταρρυθμίσεων της σοβιετικής σοσιαλιστικής οικοδόμησης.  

10 Απρ. 1944. Γερμανοί αιχμάλωτοι στο πεδίο μάχης της Οδησσού (Γκεόργκι Ζέλμα)
Η δουλειά του αυτή δημοσιεύτηκε στην Pravda Vostoka. Το 1927, ο Ζέλμα εντάχθηκε στις τάξεις του Κόκκινου Στρατού και υπηρέτησε στη Μόσχα. Μετά την αποστράτευση του, το 1929, επέστρεψε στην Τασκένδη και για μικρό διάστημα δούλεψε για τα Κινηματογραφικά Χρονικά του Ουζμπεκιστάν.
 
Ρομάν Κάρμεν
Στη Μόσχα εργάστηκε για το φωτογραφικό πρακτορείο Soiuzfoto με μια Λάικα. Κατά τη δεκαετία του 1930 ήταν απεσταλμένος στα ορυχεία και στα εργοστάσια της περιοχής Ντονμπάς, σε κολχόζ στην επαρχία Τούλα και για τις σοβιετικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. 

Συνεργάστηκε με τον Ρομάν Κάρμεν [1906-1978, οπερατέρ και σκηνοθέτης, από τους πλέον σημαντικούς ντοκυμαντερίστες της ΕΣΣΔ] για τα ντοκυμαντέρ Η ΕΣΣΔ από Ψηλά και Δέκα Χρόνια στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Γιακούτ.

Μαξ Άλπερτ
Οι φωτογραφίες του εκείνης της περιόδου δημοσιεύθηκαν στο προπαγανδιστικό περιοδικό Η Οικοδόμηση της ΕΣΣΔ, στο οποίο συνεργάστηκε με τους Μαξ Άλπερτ [1899-1980, επίσης διάσημος φωτογράφος. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ανταποκριτής του TASS και μετά τον πόλεμο ρεπόρτερ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Novosti] και Αλεξάντρ Ρότσενκο [1891-1956, γλύπτης, φωτογράφος και γραφίστας, από τους ιδρυτές του κονστρουκτιβισμού, εμβληματική φυσιογνωμία της Ρώσικής πρωτοπορίας]. 

Αλεξάντρ Ρότσενκο
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ανταποκριτής της Isvestiia στα μέτωπα της Μολδαβίας, της Οδησσού [1941-1944 υπό κατοχή από ρουμανικές και γερμανικές δυνάμεις] και της Ουκρανίας.  

Οι πιο διάσημες φωτογραφίες του είναι αυτές από τη Μάχη του Στάλινγκραντ, όπου και πέρασε όλο το βαρύ χειμώνα του 1942-1943. Μετά τον πόλεμο, ο Ζέλμα εργάστηκε για το περιοδικό Ogonek και από το 1962 για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Novosti.
______________________
  • Πηγή βιογραφικού: lumieregallery/georgi-zelma
  • Μτφρ., πρόσθετες πληροφορίες [...] - φωτογράφοι: Μπ.Σ.Α.
  • Πηγή φωτό της Μάχης του Στάλινγκραντ: Wikimedia: Photos by Georgiy Zelma
  • Λοιπές φωτό-αφίσες (της ταινίας) που προηγήθηκαν και ακολουθούν (εκτός εκείνων στις οποίες αναγράφεται η πηγή) από: Studio-new-star-art-cinema
  • Βλέπε επίσης από Μποτίλια: Στάλινγκραντ (4)
________________________

***
Η μάχη του Στάλιν
Η ταινία προβλήθηκε, με αφορμή την επέτειο των 72 χρόνων από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη Μάχη του Στάλινγκραντ, στις 2 Φλεβάρη 1943, από τη «New star»:
Studio new star art cinema (σύστημα DOLBY)
Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής, 2108640054
€ 7,00, παιδ., φοιτ. & άνω των 65 € 5,00, άνεργοι € 3,00, οικογ. πακέτο 3 ατόμων € 10.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Η Μάχη του Στάλινγκραντ: Ούτε Βήμα Πίσω
Stalingradskaya Bitva I / The Battle of Stalingrad I

*
Η Μάχη του Στάλινγκραντ: Η Νίκη
Stalingradskaya Bitva II / The Victors and the Vanquished II

*

Τρέιλερ



New Star

 *

Η Μάχη του Στάλινγκραντ στο σινεμά
Το Μνημείο του Στάλινγκραντ
Η ταινία είναι μια αναπαράσταση της ομώνυμης μάχης του 1943 και γυρίστηκε το 1949.
Για τη δημιουργία της βοήθησαν ο Κόκκινος Στρατός, ενώ αξιοποιήθηκαν βετεράνοι, χρησιμοποιήθηκαν αληθινά τανκς, αεροπλάνα και πλοία, καθώς επίσης και γερμανικός εξοπλισμός που είχε μείνει από τις μάχες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ταινία απαρτίζεται από δυο μέρη, εξιστορώντας τη σθεναρή και ηρωική μάχη που έδωσε ο Κόκκινος Στρατός κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, κάτω από την καθοδήγηση του Μπολσεβίκικου Κόμματος με Γραμματέα τον Ι. Β. Στάλιν, κατά την επέμβαση των Γερμανών για την κατάληψη του Στάλινγκραντ.
Στο πρώτο μέρος, με τίτλο «Ούτε βήμα πίσω» απεικονίζεται η σχεδίαση στο Κρεμλίνο της άμυνας του Στάλινγκραντ και στο δεύτερο μέρος, με τίτλο «Η Νίκη», παρουσιάζεται η αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού εναντίον στη Βέρμαχτ με την κωδική ονομασία «Ουρανός».
Η ταινία κέρδισε την «Κρυστάλλινη Σφαίρα» το 1949 στο Karlovy Vary Film Festival.
Ο Αλεξέι Ντίκι, που υποδύθηκε τον Στάλιν, έλαβε βραβείο το 1949 στο Gottwaldov Film Festival και ο σκηνοθέτης Βλαντιμίρ Πετρόβ κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Εργαζομένων της Τσεχοσλοβακίας.
Στο σκηνοθέτη Βλ. Πετρόβ, στο διευθυντή φωτογραφίας Γιούρι Γεκέλσικ και σε τέσσερις ηθοποιούς, τους Αλεξέι Ντίκι, Νικολάι Σιμόνοβ, Γιούρι Σούμσκι και  Βλαντιμίρ Γκαντάροβ, απονεμήθηκε το «Βραβείο Στάλιν» το 1950 για την ταινία.

902 


Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.