Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Χαϊδάρι - Καισαριανή: «Παιδιά του λαού, αγγίζοντας με τα φτερά τους τον ανατέλλοντα πυρφόρον» ( Γιάννης Ρίτσος)

Αν η ελευθερία δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας, εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα

Χαϊδάρι - Καισαριανή: Συγκλονιστικές οι εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές (VIDEO-ΦΩΤΟ)
Δημοσίευση: Σάβ, 02/05/2015 - 22:08
Τελευταία Ενημέρωση: Κυρ, 03/05/2015 - 13:36
Το μπλοκ 15
Με την λαμπαδηδρομία από το Μπλόκ 15 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας για τα 71 χρόνια από τη θυσία των 200 Κομμουνιστών, την Πρωτομαγιά του 1944 που διοργάνωσαν οι δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου.
Οι λαμπαδηδρόμοι άναψαν την φλόγα στο χώρο του σκοπευτηρίου ενώ τους δρομείς υποδέχτηκε ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι «συνεχίζουμε στα χνάρια των διακοσίων κομμουνιστών μέχρι να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση». Στην υποδοχή παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε αγώνα ανώμαλου δρόμου προς τιμή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη μέσα στον χώρο του σκοπευτηρίου.
Οι λαμπαδηδρόμοι έφτασαν στο σκοπευτήριο ακολουθώντας το δρομολόγιο των διακοσίων ξεκινώντας από το τρομερό μπλοκ 15, στο Χαϊδάρι όπου βρίσκονταν κρατούμενοι.
Εκεί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία μίλησε ο  Μιχάλης Σελέκος ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της 1ης Μάη 1944 αλλά και στη στάση των κρατουμένων στο κολαστήριο τονίζοντας ότι «είναι μια λαμπρή σελίδα και ένα δείγμα της δύναμης του λαού που κάτω από τις πλέον δύσκολες και αντίξοες συνθήκες απέδειξε ότι και στις πιο μαύρες μέρες όταν θέλει μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς και να αντιμετωπίσει τον πιό σκληρό εχθρό, να γράψει την δική τους ηρωική ιστορία».
Τόνισε ακόμα ότι απαίτηση του λαού του Χαϊδαρίου είναι να απομακρυνθούν τα στρατόπεδα που λειτουργούν σήμερα, να χαρακτηριστεί ο χώρος ως τόπος ιστορικής μνήμης ενάντια στον φασισμό και να δημιουργηθεί μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Μπλοκ 15
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην πύλη του Κολαστήριου και ένα συγκλονιστικό προσκλητήριο νεκρών όπου το παρών για κάθε όνομα εκτελεσμένου ακουγόταν μέσα από τις άδειες αίθουσες του μπλοκ 15. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα   πραγματοποιήθηκε  ανάγνωση κειμένων για τους 200 από τους ηθοποιούς  Κώστα Καζάκο και την Κερασία Σαμαρά. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το πένθιμο εμβατήριο. 

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για τους 200 στην Καισαριανή (VIDEO - ΦΩΤΟ)
Δημοσίευση: Κυρ, 03/05/2015 - 10:34
Τελευταία Ενημέρωση: Κυρ, 03/05/2015 - 19:24
(Επάνω το βίντεο από τις εκδηλώσεις στην Καισαριάνη)
Με μια μαζική λαϊκή πομπή από το Παλιό Δημαρχείο της Καισαριανής προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης, ξεκίνησε το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 71 χρόνια από τη θυσία των 200 κομμουνιστών, την Πρωτομαγιά του 1944, που διοργανώνουν οι Δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου.
Της πομπής προπορεύονταν νεολαίοι με χωνιά του ΕΛΑΣ, που φωνάζουν συνθήματα, και μια ομάδα νέων, που κρατούσαν πικέτες με τα ονόματα των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών.
Ακολούθησε εκδήλωση στο χώρο του Μνημείου, στην οποία παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων. Από το ΚΚΕ συμμετείχε το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης. Εγινε κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός από το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ομιλία του δημάρχου Καισαριανής και προσκλητήριο νεκρών.
Αμέσως μετά, στο χώρο έξω από το Μνημείο, ξεκίνησε εκδήλωση με απαγγελίες ποιημάτων και μαρτυρίες για την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών (το τρίτο βίντεο επάνω) και ακολούθησε συναυλία πολιτικού τραγουδιού με τους Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανώλη Ανδρουλιδάκη (δείτε εδώ αποσπάσματα από τη συναυλία).
Η σημερινή, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, ολοκληρώνεται το βράδυ στο Χαϊδάρι. Στις 8 μμ στην πλατεία Δημαρχείου, θα γίνει εκδήλωση που περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από το Παράρτημα Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ομιλία του δημάρχου Χαϊδαρίου, συναυλία της χορωδίας του «Αμφίωνα», συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.