Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΚΝΕ: 9 Μάη 1945 - 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών


Ιστοσελίδα της ΚΝΕ αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: 9may.gr
Μία καινούρια ιστοσελίδα αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (9 Μάη 1945) εγκαινίασε σήμερα η ΚΝΕ. Η ιστοσελίδα είναι «ανεβασμένη» στη διεύθυνση
Στο site μπορεί κανείς να βρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο και τραγούδια ενώ φιλοξενούνται επίσης κείμενα και άρθρα από το «αφιέρωμα» του «Οδηγητή» στη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Επίσης στην ιστοσελίδα φιλοξενούνται 3 φωτοαφιερώματα με τα εξής θέματα:
- Ο Κόκκινος Στρατός προς τη νίκη
- Τα εγκλήματα του καπιταλισμού
- Η Ελλάδα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Μέσα από το site, όπως και συνολικά από την παρέμβαση της ΚΝΕ αυτό το διάστημα, στόχος είναι να διαδοθεί στη νεολαία η αλήθεια για τη μεγάλη νίκη των λαών, για την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ στο τσάκισμα του φασισμού, για τους ηρωικούς αγώνες που έδωσε ο λαός μας για τη λευτεριά και μια καλύτερη ζωή με μπροστάρη το ΚΚΕ στη χώρα μας.



***



Σεπτέμβρης 1941
Η πολιορκία του Λένινγκραντ


Η πολιορκία του Λένινγκραντ άρχισε το Σεπτέμβρη του 1941. Κράτησε 872 μέρες αν και οι Ναζί υπολόγιζαν ότι σε 4 βδομάδες θα κατάφερναν να καταλάβουν την πόλη. Η Γερμανία κινήθηκε προς το Λένινγκραντ με πάνω από 1 εκατομμύριο άντρες, 1.600 άρματα μάχης, 1.000 αεροπλάνα. Στην πρώτη μεγάλη επίθεση έριξαν 6.000 εμπρηστικές βόμβες με αποτέλεσμα να καούν οι κυριότερες αποθήκες τροφίμων. Η τροφή έγινε σύντομα πιο πολύτιμη από τις σφαίρες. Από τα 2,5 εκατομμύρια κατοίκων του Λένινγκραντ, ένας στους τρεις πέθαναν από την πείνα, τις βόμβες, τις οβίδες.


Σοβιετικοί φαντάροι σε χαράκωμα στις παρυφές της πόλης
Από τις πρώτες μέρες του πολέμου χιλιάδες σοβιετικοί κατατάχθηκαν εθελοντικά, αγωνίζονταν για να οργανώσουν την άμυνα τους. Οι ηρωικές μάχες του Κόκκινου Στρατού και η ανδρεία όλου του λαού, κρατούσαν το Λένινγκραντ. 

Σοβιετικά Α/Α με φόντο το χρυσό τρούλο του Αγίου Ισαάκ
Το Γενάρη του 1944 ο Κόκκινος Στρατός κατάφερε να σπάσει τον αποκλεισμό από τα χιτλερικά στρατεύματα. Το Λένινγκραντ έγινε σύμβολο θάρρους, αυταπάρνησης, μαχητικότητας και δύναμης για τους λαούς.


Οκτώβρης 1941
Η μάχη της Μόσχας


Τον Οκτώβρη του 1941, τα χιτλερικά στρατεύματα, έφτασαν έξω από τη σοβιετική πρωτεύουσα. Τα σχέδια της χιτλερικής Γερμανίας για την “παρέλαση της νίκης” στην Κόκκινη πλατεία τινάχτηκαν στον αέρα αφού τα στρατεύματα της καθηλώθηκαν μετά από την ηρωική αντίσταση του Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού. Το Δεκέμβρη του 1941 έχασαν τη μάχη της Μόσχας.

Όλο τα ανθρώπινο δυναμικό στο μέτωπο: Μοσχοβίτισσες σκάβουν αντιαρματικές τάφρους γύρω από τη Μόσχα το 1941
Η ιδιαίτερη σημασία της μάχης στη Μόσχα έγκειται στο γεγονός ότι ο Κόκκινος Στρατός διέλυσε το μύθο του “αήττητου” της Βέρμαχτ η οποία αναγκάστηκε να σταματήσει την επίθεση και να περάσει ο στρατός της στην άμυνα. 


Καλοκαίρι 1942
Η μάχη του Στάλινγκραντ 

Το καλοκαίρι του 1942, τα γερμανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν τη μεγάλη επίθεση στο νότιο τομέα του ανατολικού μετώπου. Αν “έπεφτε” το Στάλινγκραντ, τότε στον έλεγχο των Ναζί θα περνούσαν οι βασικές σιτοπαραγωγικές περιοχές, τα 4/5 της εξόρυξης πετρελαίου της Σοβιετικής Ένωσης ενώ θα σταματούσαν οι συγκοινωνίες μέσω της υδάτινης αρτηρίας του Βόλγα. Από τις 333 μεραρχίες και τις 18 ταξιαρχίες που διέθεταν συνολικά η χιτλερική Γερμανία και οι σύμμαχοι της, οι 258 μεραρχίες και 16 ταξιαρχίες βρίσκονταν στο ανατολικό μέτωπο και οι καλύτερες από αυτές ρίχτηκαν στη μάχη του Στάλινγκραντ.

Οι μάχες διεξάγονταν από γειτονιά σε γειτονιά, από δρόμο σε δρόμο, από σπίτι σε σπίτι, μέσα στο ίδιο σπίτι, για κάθε δωμάτιο στο ίδιο σπίτι.

Στις 20 Νοέμβρη 1942, σε λιγότερο από 72 ώρες, ο Κόκκινος Στρατός σχημάτισε κλοιό γύρω από τις χιτλερικές στρατιές, με μια αιφνιδιαστική και τέλεια οργανωμένη επίθεση. Οι μάχες συνεχίστηκαν, σκληρές, μέχρι τα τέλη Γενάρη, οπότε παραδόθηκε η επίλεκτη 6η Στρατιά των χιτλερικών. Στις 2 Φλεβάρη 1943, ολοκληρώθηκε η συντριβή των ναζί.


Ιούλης 1943
Η μάχη του Κουρσκ


Τον Ιούλη του 1943 ξεκίνησε η μεγαλύτερη αρματομαχία στην ιστορία, η μάχη του Κουρσκ που κράτησε έως τις 23 Αυγούστου.

Η χιτλερική Γερμανία άρχισε την επίθεση παρατάσσοντας 900 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς, 10 χιλιάδες βαριά όπλα, κάπου 2.700 τανκς και άλλα άρματα, πάνω από 2.000 αεροπλάνα. Τα σχέδια τους όμως, κατέρρευσαν μπροστά στην αντίσταση και την ορμητική αντεπίθεση των σοβιετικών ένοπλων δυνάμεων.

Η γερμανική άμυνα έσπασε. Η πλήρης και τελική συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας πλησίαζε. Με τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στο Κουρσκ σήμανε η οριστική στροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


1943 - 1945
Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει την Ευρώπη

1944: Ο Σοβιετικός Στρατός απελευθερώνει τη Βουλγαρία από τους φασίστες
Ο Κόκκινος Στρατός στην πορεία προς το Βερολίνο, απελευθέρωσε 10 ευρωπαϊκά κράτη, συνολικής έκτασης 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων και με πληθυσμό 113 εκατομμύρια. Πάνω από 1 εκατομμύριο σοβιετικών στρατιωτών έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση των άλλων λαών.

Στις μάχες για την απελευθέρωση της Πολωνίας 600 χιλιάδες σοβιετικοί στρατιώτες και αξιωματικοί σκοτώθηκαν, 500 χιλιάδες τραυματίστηκαν. Πάνω από 140 χιλιάδες έπεσαν για την απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας, 69 χιλιάδες θάφτηκαν στη Ρουμανία και 140 χιλιάδες στην ουγγρική γη.


Γενάρης 1945
Η μάχη του Βερολίνου



Το Γενάρη του 1945 η επίθεση των σοβιετικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν τεραστίων διαστάσεων. Κάλυπτε ένα μέτωπο 1.200 χιλιομέτρων - από τη Βαλτική ως τα Καρπάθια - με τη συμμετοχή 150 μεραρχιών.

Σοβιετικό πυροβολικό έξω από το Βερολίνο
Λίγο πριν τη σοβιετική επίθεση, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις τοποθετούσαν το τέλος του πολέμου στα τέλη του 1945 .

Κι όμως, δε χρειάστηκαν περισσότερες από 40 μέρες για να καταρρεύσουν τα πιο ουσιώδη στρατιωτικά εμπόδια που μπορούσε να προβάλει ο γερμανικός στρατός.

Οι δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού συνέκλιναν προς το Βερολίνο, σφίγγοντας όλο και περισσότερο την τανάλια γύρω από τον κάποτε αήττητο στρατό του Χίτλερ.


Μάης 1945
Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει το ναζισμό


Την 1η Μάη 1945 η Κόκκινη Σημαία με το σφυροδρέπανο υψώθηκε στην καρδιά του κτήνους, στη γερμανική βουλή, το Ράιχσταγκ. Τη νύχτα της 8ης προς 9η Μάη, η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων.


Προσθήκη βίντεο και φωτό
Μποτίλια Στον Άνεμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.