ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις
Η επιδίωξη «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της ελληνικής αστικής τάξης, σε συνδυασμό με την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, μπλέκουν το λαό σε ένα επικίνδυνο κουβάρι
Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και στα Βαλκάνια, με επίκεντρο το ενεργειακό, τον έλεγχο διαύλων, το ποιας χώρας μονοπώλια θα έχουν προβάδισμα στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων στην περιοχή.
Σε αυτό το φόντο, αστικές τάξεις χωρών όπως η Ελλάδα, η Τουρκία κ.ά. διεκδικούν γεωστρατηγική αναβάθμιση στα Βαλκάνια και σε μια ευρύτερη ζώνη, στην οποία όμως διακυβεύονται ταυτόχρονα συμφέροντα ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ρωσία, γεγονός που περιπλέκει επικίνδυνα τις μεταξύ τους αντιθέσεις και το πώς αυτές εκδηλώνονται στην περιοχή.
Οι
εξελίξεις στη γειτονική ΠΓΔΜ είναι χαρακτηριστικές για τους κινδύνους
που εγκυμονεί για το λαό η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους
ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
|
Σε μια τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η αλβανική κυβέρνηση του Ε. Ράμα επέδωσε πρόσφατα ρηματική διακοίνωση στον Ελληνα πρέσβη στα Τίρανα, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο βόρειο Ιόνιο πέλαγος.
Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι οι περιοχές που έχουν προκηρυχθεί εκεί από την Ελλάδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και έχουν δημοσιευθεί στην ελληνική «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και στην επίσημη «Εφημερίδα της ΕΕ» (σ.σ. πρόκειται για το θαλάσσιο «οικόπεδο» Νο. 1 του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων, με καταληκτική ημερομηνία για υποβολή προσφορών τις 14/7), εισέρχονται εντός αλβανικών χωρικών υδάτων.
Η αλβανική πλευρά ισχυρίζεται ότι τα Διαπόντια Νησιά βορείως της Κέρκυρας (σ.σ. τα τρία μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος είναι οι Οθωνοί, η Ερεικούσσα και το Μαθράκι) δε δικαιούνται πλήρη επήρεια στην υφαλοκρηπίδα.
Ουσιαστικά, τα Τίρανα ταυτίζονται στην τακτική τους με την Αγκυρα, που ισχυρίζεται αντιστοίχως ότι το Καστελόριζο δεν έχει ΑΟΖ. Ετσι κι αλλιώς, η αλβανική κυβέρνηση δείχνει να επενδύει πολλά στις σχέσεις της με την Αγκυρα, όπως φάνηκε και στο θερμό κλίμα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αλβανία.
Από ελληνικής πλευράς, σημειώνεται ότι η χάραξη των θαλάσσιων «οικοπέδων» από την προηγούμενη κυβέρνηση έγινε με σεβασμό στη μέση γραμμή που προβλέπει η διμερής Συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Αλβανίας, που υπεγράφη στις 27 Απρίλη 2009, συμφωνία που αναγνωρίζει πλήρεις θαλάσσιες ζώνες σε όλα τα νησιά.
Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έκρινε το 2010 αντισυνταγματική την εν λόγω Συμφωνία, έπειτα από προσφυγή του σημερινού πρωθυπουργού Ε. Ράμα, τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σημειωτέον, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα επισημαίνουν ότι η σχέση με τον Αλβανό πρωθυπουργό είναι «προβληματική», καθώς ο ίδιος δε δείχνει «προθυμία συνεργασίας και συνεννόησης» με την ελληνική πλευρά, θεωρώντας προφανώς ότι τα συμφέροντα των δύο αστικών τάξεων δε συμπίπτουν.
Επιπλέον, τα Τίρανα προβάλλουν ως θέμα προς επίλυση και την άρση του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών, που θα επιτρέψει την «οριστικοποίηση» του χερσαίου συνόρου των δύο χωρών, ώστε να είναι ενιαίο με το θαλάσσιο όριο. Σήμερα, η χερσαία συνοριακή γραμμή των δύο χωρών καθορίζεται από το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας του 1913. Η ελληνική πλευρά θεωρεί το θέμα λήξαν, αλλά οι Αλβανοί επιμένουν.
Σε μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Αθήνας, διαχέεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δε θα συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 22 Μάη στα Τίρανα, ενώ παραμένει άγνωστο με ποιον τρόπο θα εκπροσωπηθεί η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής στις 26 Μάη - και πάλι στην αλβανική πρωτεύουσα.
Λόγω της ενόχλησης αυτής, είχε ακυρωθεί και η συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα, πριν από μερικές ημέρες. Είναι επίσης ένα ερώτημα αν θα συμπεριλάβει την Αλβανία στην περιοδεία που σχεδιάζει για τον Ιούνη στα Δυτικά Βαλκάνια (Σερβία, Αλβανία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία και ΠΓΔΜ).
Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, παρατηρούν με προσοχή τα τεκταινόμενα στην ΠΓΔΜ, καθώς η αποσταθεροποίησή τους μπορεί να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, με αναζωπύρωση εθνικισμών στο τρίγωνο Αλβανία - Σερβία - Σκόπια και πυροδότηση της έντασης σε περιοχές όπως το Κόσοβο και το Κουμάνοβο.
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μίλησε προχτές για «προβοκάτσιες τις οποίες βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να αναπτύσσονται στην περιοχή των Βαλκανίων».
Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, εξέφρασε την ελπίδα η Σερβία «να γίνει μια άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια», ενώ τόνισε για «τα πρόσφατα επεισόδια» στα Σκόπια ότι «προκαλούν μια ανησυχία στην Ευρώπη συνολικά για αποσταθεροποίηση στα Δυτικά Βαλκάνια».
Κι ενώ συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο
Όλα τα παραπάνω τρέχουν, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο οι παραβάσεις και παραβιάσεις των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τουρκικά μαχητικά.
Η Αγκυρα, ενθαρρυμένη από την ανεκτικότητα ή και στήριξη που της παρέχεται από το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζει ανελλιπώς τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, παρά και τις αστικές... αβρότητες που επικράτησαν στην πρόσφατη επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στην Τουρκία και στις επαφές του εκεί με την τουρκική ηγεσία.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 20/5/2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.