Φοροληστεία στο λαό, φορολογικά προνόμια στους μεγαλοκαταθέτες
Την ώρα που προετοιμάζεται η κλιμάκωση της φοροληστείας σε βάρος των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των λαϊκών οικογενειών, η κυβέρνηση, με σχέδιο νόμου που περιέχει προκλητικά φορολογικά προνόμια, προτείνει τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων μεγαλοκαταθετών. Μια ακόμη απόδειξη ότι η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης είναι βαθιά ταξική και αντιλαϊκή.
ΚΚΕ: Σχόλιο για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για τα αδήλωτα εισοδήματα
Δημοσίευση: Πέμ, 28/05/2015 - 14:13
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών σχετικά με τα αδήλωτα εισοδήματα αναφέρει:
«Την ώρα που προετοιμάζεται η κλιμάκωση της φοροληστείας σε βάρος των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των λαϊκών οικογενειών, η κυβέρνηση, με σχέδιο νόμου που περιέχει προκλητικά φορολογικά προνόμια, προτείνει τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων μεγαλοκαταθετών. Μια ακόμη απόδειξη ότι η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης είναι βαθιά ταξική και αντιλαϊκή».
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προκλητικές διατάξεις, με τις οποίες νομιμοποιούνται τα κάθε είδους αδήλωτα εισοδήματα της πλουτοκρατίας, είτε αυτά αποκτήθηκαν με «νόμιμους τρόπους» είτε από οποιαδήποτε άλλη άγνωστης προέλευσης «πηγή», προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Πρόγραμμα Εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης», που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια σειρά από διατάξεις χορήγησης φορολογικής αμνηστίας, ακόμη και για αδικήματα όπως ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κ.ά. Ουσιαστικά, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα μπορούν να νομιμοποιηθούν αδήλωτα κεφάλαια, είτε αυτά έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα (σε καταθέσεις, θυρίδες κ.α.). Μάλιστα, δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση, οι ευεργετικές διατάξεις σε όφελος της πλουτοκρατίας θα ισχύουν ακόμη και για υποθέσεις για τις οποίες ήδη διενεργούνται έλεγχοι από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό (ΣΔΟΕ κ.ά.).
Τι προβλέπει
Το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει:
-- «Για τα κεφάλαια ή/και τις επενδύσεις αυτές δεν ερευνάται, προκειμένου για την εφαρμογή των ισχυουσών φορολογικών διατάξεων, ο τρόπος απόκτησής τους».
-- «Δεν επιτρέπεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου από μόνο το γεγονός ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπέβαλε δήλωση».
-- «Η δήλωση κεφαλαίων ή/και επενδύσεων συνεπάγεται την εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του δηλούντος». Δηλαδή, για τα αδήλωτα εισοδήματα που θα ενταχτούν στη ρύθμιση, διαγράφονται μονοκονδυλιά ακόμη και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, οι τόκοι και οι προσαυξήσεις.
-- Στις διατάξεις του νομοσχεδίου υπάγονται ακόμη και υποθέσεις για τις οποίες ήδη διενεργούνται έλεγχοι, όπως, για παράδειγμα, οι λίστες «Λαγκάρντ» κ.ά. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στη ρύθμιση υπάγονται και υποθέσεις για τις οποίες «έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί ή έχει εκδοθεί πράξη προσδιορισμού φόρου, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί»!
Σε αυτό το πλαίσιο, για τη νομιμοποίηση κεφαλαίων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, προβλέπεται η καταβολή συμβολικού φόρου μόλις στο 15%, και μάλιστα χωρίς κανέναν τόκο, πρόστιμο ή άλλη προσαύξηση.
Την ίδια ώρα, ο συντελεστής για μισθωτούς και συνταξιούχους φτάνει στο 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ το χρόνο! Παράλληλα, εφόσον τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα (σε τράπεζες, θυρίδες κ.α.) καταβάλλεται φόρος 30%.
Οσοι ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση θα μπορούν στη συνέχεια να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα, που υπάγεται στις διατάξεις περί «πόθεν έσχες», καθώς επίσης και για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση νομιμοποίησης κεφαλαίων εσωτερικού λήγει στις 31/7/2015.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ενα ακόμα δείγμα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η διαφαινόμενη, από χέρι αντιλαϊκή συμφωνία, που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την τρόικα, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε Επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε για το ΦΠΑ στα νησιά:
«Είχα διατυπώσει μια κατηγορηματική δέσμευση, την οποία τίμησα παρά την ασφυκτική πίεση που δεχόμαστε, να μην υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο και μέχρι την 1η Σεπτέμβρη. Δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν».
Κλείνοντας το μάτι πονηρά στους εφοπλιστές, πρόσθεσε ότι «εάν δε θέλουμε οι νησιωτικές περιοχές να είναι μόνο ξενοδοχειακά συγκροτήματα για τουρίστες, χρειάζεται μία αναπτυξιακή πολιτική, ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους και παράγοντες όπως το κόστος μεταφοράς».Σημειώνεται ότι οι εφοπλιστές θέτουν συνεχώς θέμα μείωσης «του κόστους μεταφοράς», αξιώνοντας από επιδότηση του ήδη αφορολόγητου πετρελαίου για τα καράβια τους, μέχρι κατάργηση των ασφαλιστικών τους εισφορών προς το ΝΑΤ.
Είπε ακόμη, θέλοντας να θολώσει τα νερά σε σχέση με την πολιτική τους, πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, ότι:
«Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ακόμα και σήμερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη αντιμετώπιση απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική (...) είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε ευέλικτοι».
Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αφού επισήμανε ότι
«η κυβέρνηση σέβεται τις νόμιμες συμφωνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε ότι η «κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία αυτή. Βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους πάνω σε αυτό το θέμα και σας διαβεβαιώ ότι καθώς κλείνει αυτή η διαπραγμάτευση τις επόμενες μέρες, θα κλείσει κι αυτό το ζήτημα».
«η κυβέρνηση σέβεται τις νόμιμες συμφωνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε ότι η «κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία αυτή. Βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους πάνω σε αυτό το θέμα και σας διαβεβαιώ ότι καθώς κλείνει αυτή η διαπραγμάτευση τις επόμενες μέρες, θα κλείσει κι αυτό το ζήτημα».
Αυτό που παζαρεύει είναι η ιδιωτικοποίηση να γίνει με άλλους όρους σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων που ενδιαφέρονται, αλλά για το ντόπιο κεφάλαιο, λέγοντας ότι:
«Η δέσμευση για 23,5 εκατ. επενδύσεις σε τέσσερα χρόνια ανά αεροδρόμια είναι πολύ χαμηλή κατ' εμέ» και ότι «πρέπει να υπάρχει ένα μερίδιο για το κράτος. Διότι το κράτος πρέπει να κρατήσει ένα περιουσιακό στοιχείο, το οποίο να μπορέσει να το αξιοποιήσει στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής τράπεζας, ενός αναπτυξιακού οχήματος, μέσα από μία μόχλευση σε συνδυασμό με αναπτυξιακές τράπεζες όπως η ΕτΕ, έτσι ώστε οι συνέργειες από την αξιοποίηση αυτής της δημόσιας περιουσίας να μεγιστοποιηθούν».
Ετσι, δείχνοντας τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων για τα περιφερειακά αεροδρόμια, σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα «με την ιδέα ότι 14 περιφερειακά αεροδρόμια πωλούνται στην ίδια εταιρεία».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 29/5/2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.