Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΕΕΕΚΤΔΝΤ: Από την εμπλοκή στη σύγκλιση ‒ Τσίπρας-Γιουνκέρ: Πρόοδος σε Συνταξιοδοτικό και Εργασιακά ‒ Μοντέρνο(!) και αποτελεσματικό(!!) σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων ‒ ΚΚΕ: Απαιτήσεις του κεφαλαίου στη στρατηγική της ΕΕ ‒ Καραθανασόπουλος: Η κυβέρνηση συγκαλύπτει παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα (VIDEO) ‒ Θεσμοί: Εργάζονται για την πρόοδό μας! ‒ Κομισιόν: Και για το καλό μας!

ΚΚΕ: Σχόλιο για την κοινή ανακοίνωση Τσίπρα - Γιούνκερ
Δημοσίευση: Τετ, 06/05/2015 - 19:05
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 06/05/2015 - 19:08
Σε σχόλιο για την κοινή ανακοίνωση Τσίπρα - Γιούνκερ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Οι μάσκες έπεσαν! Στην κοινή ανακοίνωση Τσίπρα - Γιούνκερ οι εργαζόμενοι μπορούν να διαβάσουν τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά τους δικαιώματα και ιδιαίτερα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση συγκλίνει με τους εταίρους της στο δρόμο των αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η στρατηγική της ΕΕ. Η εργατική τάξη σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα να είναι σε ετοιμότητα για να δώσουν μαζική, μαχητική, αγωνιστική απάντηση».
Ν. Καραθανασόπουλος: Η κυβέρνηση συγκαλύπτει πως στη διαπραγμάτευση είναι παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα (VIDEO)
Δημοσίευση: Τετ, 06/05/2015 - 17:07
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 06/05/2015 - 20:15
Η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει πως στη διαπραγμάτευση είναι παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατά τη συζήτηση για το αθλητικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως
«δεν είναι τυχαίο ότι ενώ -από ό,τι φαίνεται- πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας, κυκλοφορούν διάφορα “non paper” της κυβέρνησης που οξύνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης όπως επίσης πολλαπλασιάζονται οι μεγαλόστομες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιον τρόπο που λειτουργούν ως μέθοδος συσκότισης των πραγματικών επιδιώξεων της κυβέρνησης».
Πρόσθεσε ότι «επιδιώκετε να συγκαλύψετε με την τακτική σας αυτή ότι στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης είναι μια λίστα με παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Μέτρα που δεν αμφισβητούν, αλλά οικοδομούν πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο που καθόρισαν τα μνημόνια».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως με τα περί δημοψηφίσματος η κυβέρνηση «θέλει να κάνει το λαό συνένοχο στο έγκλημα».
Επίσης κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υποκρισία σε ό,τι αφορά την τακτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να καταθέτει σωρηδόν τροπολογίες σε νομοσχέδια. Υπογράμμισε πως τα ίδια έκανε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση, την οποία αντιγράφει η σημερινή συγκυβέρνηση. Σχετικά με το ίδιο ζήτημα καυτηρίασε και τη στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, λέγοντας πως έχει τις δικές της προτεραιότητες και πως η τακτική της βρίσκεται ή ξεπερνά τα όρια του κοινοβουλευτικού κρετινισμού.
«Εργαζόμαστε για επίτευξη συγκεκριμένης προόδου στις 11 Μαΐου», λένε οι θεσμοί-τρόικα
Δημοσίευση: Τετ, 06/05/2015 - 19:54
Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι κοινός στόχος των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, που επιδιώκουν καταγραφή συγκεκριμένης προόδου στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας. Αυτό είναι το μήνυμα της κοινής ανακοίνωσης της τρόικας-θεσμών που δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μετά και την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο: Να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι θεσμοί θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και από κοινού προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου στις 11 Μαΐου».
Πλέον μία μέρα μετά το non paper της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός λόγω της ασυνεννοησίας των δανειστών, οι εξελίξεις δείχνουν πως η συμφωνία είναι προ των πυλών και πως τα αντιλαϊκά μέτρα σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φορολογία, το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά. Σε αυτά τα ζητήματα ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ αναμένουν τη «συγκεκριμένη πρόοδο». 

Κομισιόν: «Αποσκοπούμε σε συμφωνία από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ»
Δημοσίευση: Τετ, 06/05/2015 - 16:17
Την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα έχει στόχο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε εκπρόσωπός της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αποσκοπεί σε μια συμφωνία με την Ελλάδα, που θα συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη και ευελπιστεί ότι η συνεργασία με τα θεσμικά όργανα θα συνεχιστεί προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Συμπλήρωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου επί του θέματος στις 11 Μάη, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα προβεί σε απολογισμό των πεπραγμένων.
Οι αναφορές αυτές συγκλίνουν με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη μετά τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι.
«Η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά», δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος σήμερα Τετάρτη, με αφορμή δημοσιεύματα για ρήγμα στην κυβέρνηση, δηλώνει πως «όσοι σπεύδουν να προκαλέσουν αντιπερισπασμούς, “ανακαλύπτοντας” δήθεν ρήγματα στο κυβερνητικό μέτωπο, απλά ματαιοπονούν».
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως «δεν κάνουμε πουθενά πίσω στη διαπραγμάτευση» και πως «αν πάμε σε ρήξη οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες γι' αυτούς».
Επιπλέον η «Αυγή» στο κεντρικό της άρθρο είναι στη γραμμή του non paper της Τρίτης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις, αλλά η συμφωνία προσκρούει στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών. Αναφέρει πως
«η Αθήνα έκανε όσες υποχωρήσεις μπορούσε και κατέθεσε λίστες επί λιστών με μεταρρυθμίσεις, μέτρα, πολιτικές...», αλλά σημειώνει πως είναι «άλλες οι προτεραιότητες του ΔΝΤ, άλλες της Κομισιόν, άλλες της ΕΚΤ και άλλες της ομάδας των σμπίρων του κ. Σόιμπλε. Δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους». Το άρθρο καταλήγει πως «τα ψέματα τελείωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ' αυτούς».
Πάντως, συνεχίζονται οι «παραινέσεις» προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τους κεφαλαιοκράτες της χώρας για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.
Σε αναφορά του για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, σημείωσε πως
«εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία και θέλω να ελπίζω ότι θα είναι αξιοπρεπής, για να προχωρήσουμε. Η ευθύνη είναι δική μας και η μπάλα είναι στο γήπεδό μας. Όσο δεν τελειώνει αυτή η ιστορία, τόσο η οικονομία θα παγώνει μέχρι να πάθει κρυοπαγήματα και να τελειώσει».


Κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ για πρόοδο στις συνομιλίες σε Συνταξιοδοτικό και Εργασιακά
Δημοσίευση: Τετ, 06/05/2015 - 17:46
Κλίμα συμφωνίας με αντιλαϊκά μέτρα αναδύεται από την κοινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση,
«κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση»
  • Συνεπώς, η κυβέρνηση αποδέχεται να λάβει τα απαραίτητα αντιλαϊκά μέτρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος-μνημονίου. 
  • Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, τα μέτρα θα σχετίζονται τόσο με το Ασφαλιστικό όσο και με τα Εργασιακά και τα Μισθολογικά.
Συγκεκριμένα,
Για το Ασφαλιστικό στην κοινή δήλωση αναφέρεται πως
  • «ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».
  • Άρα η κυβέρνηση δέχεται να διατηρήσει και να πάρει νέα μέτρα ειδικότερα για τις συντάξεις με γνώμονα τη «δημοσιονομική βιωσιμότητα», με βάση την οποία έχουν παρθεί όλα τα έως τώρα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Για τα Εργασιακά η κοινή δήλωση αναφέρει πως
«συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από το ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Φαίνεται πως η κυβέρνηση μετά τη μετάθεση της αποκατάστασης του κατώτατου μισθού δέχεται και άλλες αιτιάσεις των δανειστών για την «αγορά εργασίας», προκειμένου να υποστηριχθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

  • Είναι προφανές πως δεν γίνεται καμία αναφορά για την κατάργηση του αντεργατικού μνημονικού πλαισίου παρά μόνο για να «χρυσωθεί το χάπι», μια αναφορά στα περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπου όμως γίνεται λόγος για ένα «μοντέρνο» και «αποτελεσματικό» σύστημα, που π.χ. σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι σε βάρος των εργαζομένων και με κίνητρα για τα μονοπώλια.
Τέλος, οι δύο άνδρες δηλώνουν πως «οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Brussels Group».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.