Σύνοδος Κορυφής: Χαράχτηκαν οι νέες «συντεταγμένες» της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης»
Δημοσίευση: Σάβ, 23/05/2015 - 09:55
Με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ΕΕ για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, χαράχτηκαν οι νέες «συντεταγμένες» της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» έως το 2017, στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας.
Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τα «αμοιβαία συμφέροντα» που έχουν από την «Ανατολική Εταιρική Σχέση», εντούτοις, με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία, που αντιμετωπίζει τις σχετικές διεργασίες ως απειλή για τα ζωτικά συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων, επισημαίνουν στη Διακήρυξή τους ότι «η Ανατολική Εταιρική Σχέση αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός κοινού χώρου δημοκρατίας, ευημερίας, σταθερότητας και στην ενίσχυση της συνεργασίας και δεν στρέφεται εναντίον κανενός».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ουκρανίας, ότι τα σχέδια της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, καθώς και των ΗΠΑ για τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όχι μόνο δε φέρνουν «ευημερία» στους λαούς, αλλά τους μπλέκουν όλο και πιο βαθιά στο επικίνδυνο κουβάρι των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών...
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ουκρανίας, ότι τα σχέδια της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, καθώς και των ΗΠΑ για τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όχι μόνο δε φέρνουν «ευημερία» στους λαούς, αλλά τους μπλέκουν όλο και πιο βαθιά στο επικίνδυνο κουβάρι των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών...
Απ' τη σκοπιά των μονοπωλιακών συμφερόντων της ΕΕ, δίνεται έμφαση στη βελτίωση της μακροοικονομικής σταθερότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη λήψη μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνονται ειδικές συστάσεις σε κάθε χώρα, ιδιαίτερα σε Ουκρανία, Γεωργία, να προχωρήσουν στην κατεύθυνση επίλυσης ζητημάτων εδαφικών διαφορών, προκειμένου να διασφαλιστεί ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για καπιταλιστικές επενδύσεις.
Σημειώνεται ότι στόχος είναι η ενίσχυση των «διαφοροποιημένων σχέσεων» κάθε κράτους με την ΕΕ, με το βάθος της συνεργασίας να καθορίζεται απ' τις «φιλοδοξίες» και τις «ανάγκες» των δύο πλευρών, καθώς κι απ' το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, στην προώθηση των οποίων η «Διακήρυξη» δίνει μεγάλη έμφαση, καλώντας τα κράτη να επιταχύνουν ρυθμούς προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις.
Η «Διακήρυξη» προαναγγέλλει σειρά υπουργικών συναντήσεων, συνεδρίων κ.λπ. γύρω από ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το Εμπόριο, η Ψηφιακή οικονομία, η Ενέργεια κ.ά. Εκφράζει στήριξη σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης καταστροφών και χαιρετίζει συγκεκριμένες δράσεις, χρηματοδοτικές και άλλες, που αναπτύσσει η ΕΕ προκειμένου να στηρίξει με «ζεστό» χρήμα τη διαμόρφωση ευνοϊκού για τα μονοπώλιά της περιβάλλοντος.
Η Σύνοδος Κορυφής δεν παραλείπει να χαιρετίσει την ενσωμάτωση των συγκεκριμένων κρατών στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) και την ενεργό συμμετοχή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κ.ά.
Στην «Κοινή Διακήρυξη» της Ρίγας
- διατυπώνεται το κοινό ενδιαφέρον για την ενίσχυση της «ενεργειακής ασφάλειας» και της διαφοροποίησης του εφοδιασμού.
- Δηλώνεται η πρόθεση εμβάθυνσης της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας.
- Υπογραμμίζεται η ανάγκη εξασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας των ενεργειακών αγορών, με σταθερό, διαφανές και φιλικό προς τον επενδυτή κανονιστικό πλαίσιο.
- Ακόμα, για σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς, ώστε να διαμορφωθεί μια βάση για επενδύσεις.
- Σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, υπογραμμίζουν τη σημασία του να γίνουν οι μεταφορικές συνδέσεις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές, να στηριχθεί η βελτίωση των συστημάτων logistics (της λεγόμενης «εφοδιαστικής αλυσίδας»), να ενημερώνεται τακτικά ο κατάλογος με τα έργα προτεραιότητας για την ενίσχυση της διασύνδεσης των μεταφορών μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».
Όλα τα παραπάνω φέρουν και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς μάλιστα η εγχώρια αστική τάξη εντοπίζει δυνατότητες για πιο ισχυρή παρουσία και κερδοφόρα δράση στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει «τις ειρηνευτικές διπλωματικές πρωτοβουλίες - στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ - και τον ρόλο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην περιοχή», ως το «μόνο τρόπο επίλυσης της σύγκρουσης» στην Ουκρανία.
Κλείνοντας το μάτι στη Ρωσία, τη σημασία της οποίας στην ευόδωση επιδιώξεων της ντόπιας αστικής τάξης η κυβέρνηση δεν αγνοεί, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι
«καμιά λύση δεν μπορεί να βρεθεί μέσα από ένα φαύλο κύκλο κυρώσεων, στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορείας», και πρόσθεσε πως «είναι συνεπώς σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι σημερινές αποφάσεις δεν στρέφονται εναντίον οιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά εξασφαλίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κίνητρα για τη συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι θα πρέπει να μην ξεχνάμε την ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας που θα εξασφαλίζει τα μεσο-μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου, όσο απαιτητική και αν αποδειχθεί η πρόκληση αυτή».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, ιεραρχώντας τις βασικές στρατηγικές επιλογές της εγχώριας αστικής τάξης, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει προσυπογράψει όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία, καθώς και όλα τα σχέδια του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία της περιβόητης «Αιχμής του Δόρατος» και συνολικά την ενίσχυση της παρουσίας του στην Ανατολική Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.