Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία: Χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ‒ Εισήγηση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργου Μαρίνου ‒ Ψήφισμα για τα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών ‒ Ψήφισμα για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία και την έξαρση του αντικομμουνισμού (VIDEO)

Συνεδρίασε η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Δημοσίευση: Δευ, 11/05/2015 - 16:01
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 11/05/2015 - 16:10
Η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας συνεδρίασε στις 8 Μάη στην Αθήνα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχαν: ΚΚΕ, ΚΚ Ιταλίας, ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, ΚΚ Σλοβακίας, Σουηδικό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας κι η Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας.
Κατά την έναρξη της συνάντησης χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.
(Στο τέλος, τα βασικά σημεία του κειμένου)
Στη συζήτηση, που ξεκίνησε με εισήγηση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Μαρίνου, η Γραμματεία είχε τη δυνατότητα να αποτιμήσει τις σημαντικές παρεμβάσεις της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» των 29 Κ.Κ και να προγραμματίσει την ανάπτυξη της κοινής δράσης την επόμενη περίοδο.
(Στο τέλος, τα βασικά σημεία του κειμένου)
Να σημειωθεί ότι στην «Πρωτοβουλία» συμμετέχουν τα παρακάτω 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα:
Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
Ένωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία
Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών
Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας
Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας
Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας
Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατία
Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας
Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας
Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας
Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)
Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσία)
Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)
Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
Κατά τη συνεδρίαση εκτιμήθηκε η διεθνής κατάσταση, η πορεία κι εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης, η επιδίωξη των δυνάμεων του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και η ένταση της επιθετικότητας των μονοπωλίων για την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στα πλαίσια της συζήτησης σημειώθηκε η αναγκαιότητα ισχυροποίησης του ιδεολογικού–πολιτικού μετώπου για την αποκάλυψη των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων τύπου ΣΥΡΙΖΑ και Ποδέμος, των αυταπατών και της αναμονής που καλλιεργούν στους λαούς, ενώ έγινε συζήτηση για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Επίσης, εκτενώς εξετάστηκε η όξυνση των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με επίκεντρο την Ουκρανία, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση των κομμάτων της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Σημειώθηκαν οι κίνδυνοι από τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα των πηγών και των δρόμων της ενέργειας, που διεξάγεται ανάμεσα στα μονοπώλια και η επίδραση στους ανταγωνισμούς που ασκεί η «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και επενδύσεων», που συζητιέται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης, ο ρόλος κι η στάση των κομμουνιστών.
Καταλήχθηκε πρόγραμμα παρεμβάσεων για το επόμενο διάστημα που προβλέπει μεταξύ άλλων:
Α) Την ανάπτυξη της δράσης των Κ.Κ της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για να καταδικαστούν μαζικά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, για την αντιμετώπιση των κινδύνων γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου που γεννάει η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και άλλες περιοχές της υδρογείου, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.
Β) Την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και την κλιμάκωση της δράσης κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ.
Γ) Την αντιμετώπιση του αντικομμουνισμού που δυναμώνει, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στις χώρες της Βαλτικής και στην Ουκρανία, στην οποία με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή διώκεται η κομμουνιστική ιδεολογία και δράση και εξισώνεται ανιστόρητα ο κομμουνισμός με το φασιστικό αντιδραστικό έκτρωμα. Το επόμενο διάστημα εξετάζεται η οργάνωση εκδηλώσεων κατά του αντικομμουνισμού σε κάθε χώρα και με συλλογική παρέμβαση στο ευρωκοινοβούλιο.
Δ) Την ενίσχυση των παρεμβάσεων των κομμάτων της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για τα προβλήματα των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων και την προετοιμασία σχετικής εκδήλωσης.
Ε) Την έκδοση υλικού για τη συμβολή του κομμουνιστικού κινήματος στην πάλη των λαών και την ενίσχυση της προσπάθειας να γνωρίσει η νεολαία την ιστορική αλήθεια και την συνεισφορά του σοσιαλισμού.
ΣΤ) Την οργάνωση παρέμβασης για τη Διεθνή Μέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιούνη.
Ζ) Την οργάνωση εκδήλωσης ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές βάσεις στα Βαλκάνια και την οργάνωση εκδήλωσης για την αποκάλυψη του ρόλου της ΕΕ.
Η ) Την ενημέρωση των λαών για το χαρακτήρα της «Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων»
Στη συνάντηση εγκρίθηκαν ψηφίσματα
για τα 70χρονα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, το  
για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία και την έξαρση του αντικομμουνισμού. (βλέπε στη συνέχεια)
Επίσης, αποφασίστηκε να εκφραστεί η αλληλεγγύη της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ»:
  • προς το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, μπροστά στην εκλογική μάχη των Ισπανικών Περιφερειακών εκλογών της 24ης Μάη.
  • και προς το ΚΚ Τουρκίας, μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία της 7ης Ιούνη.
Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση της Γραμματείας της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» συμμετείχαν στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 70χρονα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στην Καισαριανή, ενώ οι εκπρόσωποι των Κομμάτων της Πρωτοβουλίας, μαζί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.  
Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας για τα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών
Δημοσίευση: Δευ, 11/05/2015 - 11:20
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 11/05/2015 - 17:06
Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της στην Αθήνα στις 8/5 προχώρησε στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος για την 70ή επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών:
«Πριν από 70 χρόνια ξημερώνοντας 9 Μάη του 1945, η φερόμενη ως ανίκητη Γερμανία συνθηκολογούσε άνευ όρων. Ο Κόκκινος Στρατός, συντρίβοντας το φασισμό, ύψωνε ψηλά στο Βερολίνο την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο.
Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία τιμά τους πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς της Σοβιετικής Ένωσης, όλους όσοι θυσιάστηκαν, έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών, συνέβαλαν με αυτοθυσία και ηρωισμό στην ήττα του φασισμού. Σημειώνει τον πρωτοπόρο ρόλο και την καθοριστική συμβολή των κομμουνιστικών κομμάτων σε όλον τον κόσμο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
Τιμούμε και υπερασπιζόμαστε από το ψέμα και την ανιστόρητη διαστρέβλωση την ανυπέρβλητη προσφορά της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού, τον αγώνα των κομμουνιστών. Οι λαοί της Ευρώπης σήμερα είναι ανάγκη να απορρίψουν την προκλητική και ανιστόρητη επιδίωξη της ΕΕ και των κυβερνήσεών της να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού. Να καταδικάσουν την επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου προωθώντας τον αντικομμουνισμό, τις διώξεις και απαγορεύσεις της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων, τις δίκες εναντίον κομμουνιστών, τις απαγορεύσεις των κομμουνιστικών συμβόλων και της διάδοσης των κομμουνιστικών ιδεών, όπως έγινε πρόσφατα στην Ουκρανία, προσβάλλοντας τη μνήμη των αγωνιστών της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Συνιστά δε μέγιστη πρόκληση η απόδοση τιμών στους συνεργάτες των ναζί και τους πολιτικούς απογόνους τους. Ο μαζικός εορτασμός της Αντιφασιστικής Νίκης είναι καρφί στο μάτι της ΕΕ και των καπιταλιστών που επιχειρούν μάταια να μετατρέψουν την ημέρα αυτή σε δήθεν "Μέρα της Ευρώπης". Η ιστορία της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών δεν θα ξαναγραφτεί.
Αποδείχθηκε περίτρανα τότε και επιβεβαιώνεται και σήμερα ότι ο φασισμός γεννιέται και θρέφεται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, είναι η πιο ακραία μορφή εξουσίας των μονοπωλίων που στηρίζεται κι αυτή στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Η φασιστική -ναζιστική ιδεολογία είναι εγκληματική από την ίδια της τη φύση. Αυτό αποδεικνύουν τα φρικιαστικά εγκλήματα των ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μαζικές δολοφονίες και διώξεις, τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, η εγκληματική δράση ταγμάτων εφόδου σε βάρος κομμουνιστών, άλλων αντιφασιστών, μεταναστών. Ιδιαίτερα η νεολαία από όλα τα παραπάνω μπορεί να αντλήσει σημαντικά ιστορικά διδάγματα.
Οι λαοί σήμερα υποφέρουν από τη βάρβαρη αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου προκειμένου αυτό να ξεπεράσει την κρίση του, εν μέσω οξυμένων ανταγωνισμών. Βιώνουν νέους κινδύνους ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων όπου πρωτοστατούν ΕΕ -ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Οι αντίπαλός τους δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια, οι ενώσεις τους και η εξουσία τους. Το μέλλον και η προοπτική τους είναι ο αγώνας για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, τα διδάγματα από αυτήν ενισχύουν την ακλόνητη πεποίθησή μας ότι κομμουνισμός είναι ο νέος κόσμος.
ΖΗΤΩ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ».
902



Ψήφισμα της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία και την έξαρση του αντικομμουνισμού

Δημοσίευση: Δευ, 11/05/2015 - 11:31
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 11/05/2015 - 17:06

H Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της στην Αθήνα στις 8/5 προχώρησε στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία και την έξαρση του αντικομμουνισμού:

«Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από την ιμπεριαλιστική επέμβαση που πραγματοποίησαν ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία, για το ποια μονοπώλια θα έχουν τον έλεγχο της Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Ματοκύλισαν το λαό της Ουκρανίας και σήμερα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας γενικευμένης στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή του Ντονμπάς. Σε αυτό συνηγορούν οι συνεχόμενες παραβιάσεις της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ από την αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση, αλλά και η ενδυνάμωση των απαράδεκτων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ο δε λαός του Ντονμπάς έχει γίνει όμηρος των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων των διαφορών ομάδων ιμπεριαλιστών από ΗΠΑ, ΕΕ, Ουκρανία και Ρωσία και τους ιμπεριαλιστικούς τους συμμάχους στο συνεχιζόμενο ανταγωνισμό ανάμεσά τους για τα ληστρικά τους συμφέροντα - για το ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής στις συνθήκες της κρίσης. Στη διαμάχη των παγκοσμίων ιμπεριαλιστικών ληστών ενεπλάκησαν οι περισσότερες αντιδραστικές εθνικιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν πολλαπλασιάσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Σημειώνουμε, ιδιαίτερα, την παρουσία 300 Αμερικανών πεζοναυτών στη δυτική επαρχία του Λβιβ για να εκπαιδεύσουν σώμα του ουκρανικού στρατού, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη δράση φασιστών όπως και τα εντεινόμενα ΝΑΤΟικά γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα σχέδια ενισχυμένης στρατιωτικής παρουσίας από την ΕΕ με βάση την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, που μεγαλώνουν τους κινδύνους νέας ανάφλεξης στην Ουκρανία. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας διορίστηκε ο επικεφαλής του φασιστικού "Δεξιού Τομέα".

Την ίδια στιγμή ενισχύεται η πρόσδεση της Ουκρανίας στο άρμα της ΕΕ, με προοπτική την ένταξή της σε αυτήν την επόμενη 5ετία. Σε αυτήν την κατεύθυνση επιταχύνεται η εφαρμογή αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που θα αποτελέσουν νέο χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα του λαού της Ουκρανίας, με αντάλλαγμα τα πάνω από 19 δισ. κονδύλια που καρπώνεται ήδη η αστική τάξη της Ουκρανίας.

Αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις για το  λαό της Ουκρανίας και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, καθόλου τυχαία, συνοδεύονται από την κλιμάκωση της προκλητικής αντικομμουνιστικής επίθεσης.

Μετά το φιάσκο και τις δίκες παρωδία σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας, που αποκαλύφθηκαν και καταγγέλθηκαν διεθνώς, οι αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ προωθούνται με την ψήφιση από την Ουκρανική Βουλή νόμου που ανιστόρητα ταυτίζει τον κομμουνισμό με το φασισμό και επιχειρεί να απαγορεύσει τη διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών, τα κομμουνιστικά σύμβολα. Στόχος τους είναι να εμπεδωθεί η αντικομμουνιστική υστερία, να ποινικοποιηθεί η δράση των κομμουνιστών και όσων αγωνιστών αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία. Επιχειρούν σε κάθε περίπτωση να σβήσουν από τη συνείδηση του λαού της Ουκρανίας τη μεγάλη προσφορά του σοσιαλισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους Ουκρανούς κομμουνιστές και καλεί σε αποφασιστική ενίσχυση της δράσης των κομμουνιστών σε κάθε χώρα για να μην περάσει ο αντικομμουνισμός στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία των ΚΚ και ΕΚ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του λαού του Ντονμπάς, συνολικότερα της Ουκρανίας, ενάντια στην επίθεση των αρχών και γενικότερα των φασιστικών δυνάμεων της Ουκρανίας, των εθελοντών μονάδων ναζιστών τύπου "Μπαντέρα".

Με τις δυνάμεις της η "Πρωτοβουλία"  θα ενισχύσει τις προσπάθειες να αποκαλυφθούν στους λαούς της Ευρώπης τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο το κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση του σε βάρος του λαού. Κρίσιμος παράγοντας στις εξελίξεις αποτελεί ο ίδιος ο λαός της Ουκρανίας που μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής με την πάλη του ενάντια στα μονοπώλια και τις ενώσεις τους, να διεκδικήσει την εξουσία, καταργώντας τους καπιταλιστές που εκμεταλλεύονται το μόχθο και τον πλούτο του, καταδικάζοντάς τον να ζει μέσα στους πολέμους και την εξαθλίωση».


____________________________________________________________________

Χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα στη συνεδρίαση της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» της Ευρώπης (VIDEO) 

Δημοσίευση: Παρ, 08/05/2015 - 18:30
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 08/05/2015 - 19:27
Το βίντεο με το χαιρετισμό του Δ. Κουτσούμπα, επάνω
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη της συνεδρίασης της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» της Ευρώπης που φιλοξενεί το ΚΚΕ στην Αθήνα, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.
Ο Δ. Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και στη διαπραγμάτευση:
«Η πορεία της διαπραγμάτευσης για το χρέος που κάνει αυτό το διάστημα η κυβέρνηση και που θα ακούτε και από τα μέσα ενημέρωσης της πατρίδας σας - έχει διεθνοποιησεί κάπως το ελληνικό πρόβλημα, έχει γίνει γνωστό, μιλάνε για "σκληρές", για "περήφανες" διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα για το χρέος.Κατά τη γνώμη μας, εξαρτάται κυρίως από την πορεία της διαπάλης, των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών τόσο μέσα στην ΕΕ, ανάμεσα στις διάφορες χώρες και τα μονοπώλια τους φυσικά, για τα δικά τους συμφέροντα αλλά και διεθνώς και κυρίως από τη διαπάλη που γίνεται με μεγάλες δυνάμεις, όπως είναι οι ΗΠΑ αλλά και άλλοι παίκτες σε αυτή την ιστορία. Διαφορετικά συμφέροντα βέβαια εκφράζουν και οι τρεις εταίροι, δανειστές της Ελλάδας, δηλαδή το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η Κομισιόν. Συμφέροντα των ομίλων που υπηρετούν και των καπιταλιστικών κρατών που περισσότερο πρόσκεινται σε αυτούς τους ομίλους και όχι βέβαια διαπάλη και διαφορετικά συμφέροντα για τη στάση τους απέναντι στους λαούς και απέναντι στον ελληνικό λαό. Εκεί όλοι είναι ενωμένοι στο χτύπημα των δικαιωμάτων, για πάρσιμο νέων αντιλαϊκών μέτρων κλπ.
Η εκτίμησή μας είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, τους τρεις θεσμούς όπως ονομάζονται τώρα. Θα υπάρξει και νέα δανειακή σύμβαση, μάλιστα συζητάνε και για συνολική συμφωνία σε βάθος χρόνου και όχι αυτή τη συμφωνία - γέφυρα που έλεγαν τετράμηνης διάρκειας, μετά τις εκλογές. Ουσιαστικά θα πρόκειται για νέο μνημόνιο, θα περιέχει νέα επώδυνα μέτρα για το λαό μας και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και στις συλλογικές συμβάσεις και νέα φορολογικά βάρη, ένταση της φορολογίας για λαϊκά και μεσαία στρώματα. Θα περιέχει και ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου πλούτου της χώρας, της δημόσιας περιουσίας, ξεκινώντας από τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί αυτή τη στιγμή. Από ότι μαθαίνουμε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας θα ιδιωτικοποιηθούν. Ήδη έχουν δοθεί σε γερμανική εταιρία που θα αναλάβει, όχι να τα διαχειριστεί η ίδια όλα, αλλά να διαχειριστεί το ξεπούλημά τους σε άλλες χώρες. Κι εδώ βέβαια έχουν βγει, πρέπει να ξέρετε, χοντρά μαχαίρια: οι Αμερικάνοι βάζουν όρο οπωσδήποτε να πάρουν το αεροδρόμιο των Χανίων και της Ρόδου γιατί είναι σε στρατηγική θέση της χώρας, άλλες επίσης ιμπεριαλιστικές χώρες ζητάνε μερίδιο σε αυτή τη μοιρασιά του πλούτου της Ελλάδας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κωλοτούμπες, αυτή η λέξη μάλιστα μάθαμε ότι έχει γίνει και διεθνής. Είναι γνωστή η αλλαγή συνεχώς των θέσεών του και με βάση τα προεκλογικά συνθήματα. Βέβαια ξαναλέω ότι τα ουσιαστικά ζητήματα και των συνθημάτων του προϋπήρχαν και στο πρόγραμμά του, στις θέσεις του. Σε ποια βασικά ζητήματα είναι αυτά; Για παράδειγμα προεκλογικά έβγαινε κι έλεγε "θα σκίσω τα μνημόνια", "με ένα άρθρο θα περάσω στη Βουλή νόμο που θα καταργεί τα προηγούμενα τρία μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων", όμως τελικά από ότι φαίνεται αυτούς τους τρεις μήνες έχει δεσμευτεί στους εταίρους ότι θα κρατήσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους και τα μνημόνια που υπέγραψαν οι προηγούμενοι, δε θίγει καθόλου αυτό το ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κόμμα μας έχει καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και όλων των αντεργατικών μέτρων με τέσσερα άρθρα, ολοκληρωμένη πρόταση που την έχουμε επεξεργαστεί. Έχει κατατεθεί στη Βουλή εδώ και πάνω από δυόμιση μήνες κι έχει μείνει στα συρτάρια. Η κυβέρνηση αρνείται να τη φέρει σε συζήτηση στην ελληνική Βουλή. Έλεγε για παράδειγμα ότι θα διώξει την τρόικα, "με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τέλος η τρόικα". Εμείς τους λέγαμε ότι "η τρόικα είναι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν". Τελικά άλλαξαν την ονομασία τους, τους βάφτισαν "τρεις θεσμούς" και Brussels Group. Είναι οι ίδιοι βέβαια φορείς και θεσμοί αυτοί και ακολουθούν φυσικά για τα δικά τους συμφέροντα τη δική τους πολιτική. Έλεγε προεκλογικά και αμέσως στην πρώτη συνεδρίαση, μόλις βγήκε στη Βουλή ως κυβέρνηση ότι θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα επαναφέρει αρχικά, αυτό το τρίμηνο, τη 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους, ότι θα φέρει το νόμο για τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, ότι δε θα πειράξει το ΦΠΑ, ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ (ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας νόμος για τη φορολογία των ακινήτων) κλπ. Σε όλα αυτά έχει κάνει ολοταχώς πίσω. Μάλιστα και εδώ το Κόμμα μας έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου στη Βουλή και για την επαναφορά του 13ου, 14ου μισθού και της σύνταξης, για τον κατώτερο μισθό, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων κι αυτή η πρόταση νόμου απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία του κατά τα άλλα "αριστερού" ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα αυτή η πολυδιαφημιζόμενη πολυδιάστατη, πολύπλευρη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με διάφορα ταξίδια που κάνει και προφανώς θα τα ξέρετε τελευταία στις ΗΠΑ κυρίως έχουν παρελάσει όλοι οι βασικοί υπουργοί, στη Ρωσία επίσης του ίδιου του πρωθυπουργού, σε άλλες χώρες, κατά τη γνώμη μας εμπλέκουν παραπέρα τη χώρα σε αυτό το κουβάρι των έντονων ανταγωνισμών, των επεμβάσεων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή. Στην ουσία έχουμε ανοιχτή στοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ, για να το πούμε έτσι, εκτός από τις πολιτικές της ΕΕ, με όλες τις βασικές επιλογές τελευταία της αμερικάνικης πολιτικής.
Η κυβέρνηση δείχνει πρόθυμη να συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή της Ευρασίας και ιδιαίτερα στο τρίγωνο, το ονομαζόμενο τρίγωνο της αστάθειας Β. Αφρικής, Μ. Ανατολής και Ουκρανίας. Πώς τα στοιχειοθετούμε όλα αυτά, που τα στηρίζουμε όλα αυτά; Πώς εκφράστηκαν; Καταρχήν συμμετέχει με δήλωση της κυβέρνησης και του υπουργού εξωτερικών και του υπουργού άμυνας στα σχέδια επέμβασης στη Μ. Ανατολή με το πρόσχημα της προστασίας δήθεν των χριστιανικών πληθυσμών από τους ακραίους μουσουλμάνους, τους τζιχαντιστές, το "Ισλαμικό Κράτος". Και δήλωσε διατεθειμένη να συμμετέχει σε αυτές τις επεμβάσεις και τα σχέδια για το χτύπημα των τζιχαντιστών. Των τζιχαντιστών που οι ίδιοι οι Αμερικάνοι και οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί όπως ξέρουμε δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια και τους εξόπλισαν. Εκφράζεται αυτό επίσης με την επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με στήριξη των ΗΠΑ και σε στρατιωτικό και σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Έχουμε συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις τελευταία Ελλάδας - Ισραήλ αλλά και άλλες συμφωνίες. Η ελληνική κυβέρνηση υπόγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν 20 μέρες περίπου, για απευθείας ανάθεση στην Λόκχιντ με συμβόλαιο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για υπέργηρα αεροσκάφη για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Δηλαδή έδωσε 500 εκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς και στρατιωτικό υλικό στους Αμερικανούς για να συντηρήσουν αυτά τα υπέργηρα αεροσκάφη την ίδια ώρα που δεν έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στον λαό. Και βέβαια όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας ετοιμάζει και νέα συμβόλαια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, χτες, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραχωρήσει εγκαταστάσεις, υποδομές, βάσεις και τις Ένοπλες Δυνάμεις της για να διευκολύνει το ΝΑΤΟ στην εξαπόλυση επεμβάσεων και πολέμου στην περιοχή δείχνοντας μάλιστα ως κράτη απειλές για την περιοχή και τη χώρα τη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και το Ιράκ.
Τελειώνοντας, θεωρούμε ότι είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, κρίσιμη φάση και του κινήματος και γενικότερα των εξελίξεων. Ως κόμμα θεωρούμε ότι χρειάζεται η μέγιστη επαγρύπνηση, ετοιμότητα και λαϊκή κινητοποίηση. Σε αυτή την κατεύθυνση παίρνουμε τα μέτρα μας και για την εκδοχή της υπογραφής νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την ΕΕ, νέου μνημονίου ώστε ο λαός μας να αντιδράσει και στην περίπτωση αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης, μαζικής στάσης πληρωμών απ' το κράτος προς τους εργαζόμενους, προς τους συνταξιούχους, όπου εκεί είναι πιθανόν να έχουμε και ανεβασμένες μορφές πάλης. Το κόμμα μας θα κληθεί για ακόμα μία φορά να σταθεί στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα, αυτού του κινήματος έτσι ώστε να ολοκληρωθεί σε μια πορεία με ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού κινήματος, με κατεύθυνσή του ενάντια στον καπιταλισμό, στο σύστημα αυτό που μας έχει οδηγήσει εδώ, ενάντια στην ΕΕ και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που για τους ανταγωνισμούς τους και τα δικά τους συμφέροντα ο ελληνικός λαός καλείται ή θα κληθεί για άλλη μια φορά  να χύσει το αίμα του. Να δυναμώσουμε με όλες τις δραστηριότητες μας το Κόμμα μας και να δυναμώσουμε και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα ξεκινώντας πρώτα απ' όλα απ' τη γειτονιά μας, απ' την Ευρώπη».
____________________________________________________________________
Η ομιλία του Γ. Μαρίνου στη συνεδρίαση της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» της Ευρώπης (VIDEO - ΦΩΤΟ)
Δημοσίευση: Παρ, 08/05/2015 - 18:45
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 11/05/2015 - 15:59
Η εισήγηση του Γιώργου Μαρίνου επάνω
Η Γραμματεία της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» της Ευρώπης συνεδρίασε την Παρασκευή 8 Μάη στην Αθήνα. 
Στόχος της συνεδρίασης ήταν να εκτιμηθεί η πλούσια δραστηριότητα και οι παρεμβάσεις της «Πρωτοβουλίας» το προηγούμενο διάστημα, καθώς και να προγραμματιστεί η κοινή δράση την επόμενη περίοδο. Η συνεδρίαση έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.
Οι εργασίες της συνάντησης άνοιξαν με χαιρετισμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Στην εισηγητική του ομιλία, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Το ΚΚΕ θέλει να σας ευχαριστήσει πολύ για τη συμμετοχή σας στη σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας της ''Πρωτοβουλίας'' των 29 ΚΚ της Ευρώπης.
Σήμερα μπορούμε να δούμε συλλογικά την πορεία της δράσης μας, να εξετάσουμε βασικά στοιχεία των εξελίξεων στις χώρες μας και στο κομμουνιστικό κίνημα και να πάρουμε μέτρα για να υλοποιήσουμε και να εμπλουτίσουμε το σχέδιο δράσης που αποφάσισε η ολομέλεια των ΚΚ της ''Πρωτοβουλίας'', τον Οκτώβρη του 2013, στις Βρυξέλλες.
Πραγματοποιούμε τη συνεδρίαση της Γραμματείας της "Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας" σε συνθήκες κλιμάκωσης της επίθεσης του κεφαλαίου στις χώρες μας, την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, της καταπίεσης των λαϊκών στρωμάτων.
Όπως σωστά έχουμε εκτιμήσει, ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό στάδιο γίνεται συνεχώς πιο επικίνδυνος και αντιδραστικός. Ευθύνεται για τις κρίσεις, τους πολέμους, την ενίσχυση φασιστικών δυνάμεων.
Έχουμε σημειώσει στις παρεμβάσεις της "Πρωτοβουλίας" ότι οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί για τις πηγές της Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της, τον έλεγχο των αγορών.
Οι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται με ιδιαίτερη οξύτητα στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην πράξη αποδεικνύεται πως η επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, οδήγησε σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Το ΝΑΤΟ διευρύνει τη δράση του στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες της Βαλτικής, μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις και πυκνώνει τις στρατιωτικές ασκήσεις.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ κλιμακώνουν την επέμβαση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική, συνεχίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ στο όνομα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, που είναι δικό τους δημιούργημα, αφού αυτοί τους εξόπλισαν και τους εκπαίδευσαν για να υπηρετήσουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και τώρα τους χρησιμοποιούν ως πρόσχημα επέμβασης.
Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έχουν μεγάλες υποχρεώσεις.
Ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες, τα ΚΚ έχουν καθήκον να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να διαφωτίσουν τους λαούς και να οργανώσουν την πάλη τους κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, κατά του κεφαλαίου και των κομμάτων που εκφράζουν τα συμφέροντά του, για να δυναμώσει η οργάνωση της εργατικής τάξης και η συμμαχία της με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να δυναμώνει η πολιτική, ιδεολογική και μαζική πάλη, η ταξική πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό.
Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, έχουμε υποχρέωση να αντιπαλεύουμε τη μεθοδική, συστηματική δουλειά αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων για τον εγκλωβισμό της εργατικής τάξης στη διαχείριση του καπιταλισμού και στα ενδοϊμπεριαλιστικά παιχνίδια.
Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν τα δικά τους συμφέροντα, που είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών, μονοπωλιακών ομίλων, είναι σε αντίθεση με την καπιταλιστική εκμετάλλευση και αυτό επιβάλλεται να εκφράσουν τα ΚΚ με την πάλη τους.
Αγαπητοί σύντροφοι,
Καθημερινά επιβεβαιώνεται η ορθότητα της απόφασής μας να συγκροτήσουμε την 1η Οκτώβρη του 2013 την ''ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ'' ως μέσο συντονισμού της δράσης ΚΚ κι Εργατικών Κομμάτων που πιστεύουν στο Μαρξισμό -  Λενινισμό, για να δυναμώσει το μέτωπο κατά του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, κατά της ΕΕ, της ένωσης των μονοπωλίων και του ΝΑΤΟ, για να συμβάλουμε στην υπόθεση της ανάπτυξης της ταξικής πάλης.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις αντιπαλεύουμε, καταβάλλοντας προσπάθεια να δυναμώσει κάθε ΚΚ στον τόπο του, να δυναμώσει τους δεσμούς του με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.
Με την ενίσχυση του κάθε ΚΚ στον τόπο του, με την κατάκτηση επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής, μπορεί να δυναμώσει ο συντονισμός της πάλης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με κριτήριο τα δικαιώματα, τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, τις σύγχρονες ανάγκες της.
Έτσι, θα βαδίσουμε μπροστά, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια μελέτης των εξελίξεων, διαφώτισης των εργαζομένων και ανάπτυξη της δράσης, αξιοποιώντας τις παρεμβάσεις της "Πρωτοβουλίας".
Αγαπητοί σύντροφοι,
Το διάστημα που πέρασε από την ολομέλεια της "Πρωτοβουλίας" του Οκτώβρη 2013 στις Βρυξέλλες, προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα δράσης που συναποφασίσαμε.
Οι παρεμβάσεις αφορούν τα ακόλουθα ζητήματα:
  • Τοποθετηθήκαμε ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία, αποκαλύψαμε τις επικίνδυνες για τους λαούς στοχεύσεις και σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής αυτής συμμαχίας.
  • Χαιρετίσαμε τα 97 χρόνια της μεγάλης Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης, τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της συμβολής του σοσιαλισμού στην πάλη της εργατικής τάξης, των λαών, σε αντιπαράθεση με τη συκοφαντική επίθεση που εξελίσσεται μετά την αντεπανάσταση.
  • Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού κατά των επιθέσεων του Ισραήλ, το οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που αναβαθμίζουν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το ισραηλινό κράτος. Αναδείξαμε τη θέληση των κομμάτων μας να ενταθεί ο αγώνας κατά της κατοχής, κατά του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, των εποικισμών και του τείχους που έχουν κτίσει οι ισραηλινές κυβερνήσεις, για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ.
  • Καταγγείλαμε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Δεκέμβρη του 2014, που συνιστούν κλιμάκωση της επίθεσης κυβερνήσεων και μονοπωλίων ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
  • Αντιταχθήκαμε στα μέτρα καταστολής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων που πήραν το Γενάρη του 2015, στο όνομα της αντιμετώπισης των δολοφονικών επιθέσεων αντιδραστικών δυνάμεων που έχει στηρίξει ο ιμπεριαλισμός για τις δικές του ανάγκες.
  • Χαιρετίσαμε την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στις 8 Μάρτη και γίνεται προσπάθεια για να δημιουργηθούν βάσεις και να αναπτυχθεί η πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών, ενάντια στην πολιτική που διαιωνίζει τις διακρίσεις, την εκμετάλλευση και την καταπίεση κατά των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.
  • Αναδείξαμε τις θέσεις της "Πρωτοβουλίας" για την ανεργία, τη μάστιγα του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος που χτυπάει εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης, που αναδεικνύει με έντονο τρόπο την αναγκαιότητα της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την επικαιρότητα του σοσιαλισμού που από τα πρώτα χρόνια της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες εξασφάλισε το δικαίωμα στην εργασία για όλους.
  • Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, του ΚΚ Ιταλίας, ΚΚ Λαών Ισπανίας και ΚΚ Μάλτας, δηλαδή 4 κομμάτων που συμμετέχουν στην ''Πρωτοβουλία'', πραγματοποιήθηκε παρέμβαση κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων που προκαλούν κύματα μεταναστών και προσφύγων, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Καταδικάσαμε τη δολοφονική πολιτική της ΕΕ και απαιτήσαμε να καταργηθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί δίωξης των μεταναστών και των προσφύγων (π.χ. frontex, schengen, Europol κλπ), να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ώστε να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους και να καταργηθούν οι κανονισμού του Δουβλίνου.
  • Τιμήσαμε την εργατική Πρωτομαγιά και αναδείξαμε τη σημασία της ταξικής πάλης, την οργάνωση της εργατικής τάξης και την ένταση της πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
  • Με πρωτοβουλία του ΚΕΚΡ και τη συμμετοχή και άλλων ΚΚ από τις χώρες της ΕΣΣΔ, του ΚΚΕ και του ΚΚ Ιταλίας, που συμμετέχουν στην ''Πρωτοβουλία'', πραγματοποιήθηκε στις 5 Μάη συνάντηση με τους κομμουνιστές του Ντονμπάς.
  • Σήμερα αναμένεται να εγκρίνουμε ψηφίσματα της Γραμματείας για τα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, για τη συνεχιζόμενη αντικομμουνιστική επίθεση στην Ουκρανία και για τις προσεχείς εκλογές στην Τουρκία.
  • Τέλος, στην ιστοσελίδα μας αρχίσαμε να δημοσιοποιούμε τα βίντεο των παρεμβάσεων των ευρωβουλευτών των ΚΚΕ και επαναλαμβάνουμε ότι το κόμμα μας είναι στη διάθεση των ΚΚ για την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων στην Ευρωβουλή.
Υπάρχουν δύο αποφάσεις που καλούμαστε να εξετάσουμε συλλογικά και να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την υλοποίησή τους.
Πρόκειται για:
Α) Την οργάνωση εκδήλωσης στα Βαλκάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ και την κατάργηση των στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή.
Β) Την οργάνωση εκδήλωσης (π.χ. στην Ισπανία ή την Ελλάδα) για το ρόλο της ΕΕ και την πάλη των κομμουνιστών για την αποδέσμευση με το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια του λαού.
Οι εξελίξεις επιβάλλουν να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα δράσης και να ρίξουμε βάρος την επόμενη περίοδο σε παρεμβάσεις που αφορούν:
Α) Την ανάπτυξη της δράσης των λαών της Ευρώπης για να καταδικαστούν μαζικά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, για την αντιμετώπιση των κινδύνων γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου που γεννάει η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και άλλες περιοχές της υδρογείου, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.
Β) Την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και την κλιμάκωση της δράσης κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ.
Γ) Την αντιμετώπιση του αντικομμουνισμού που δυναμώνει, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στις χώρες της Βαλτικής και στην Ουκρανία, στην οποία με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή διώκεται η κομμουνιστική ιδεολογία και δράση και εξισώνεται ανιστόρητα ο κομμουνισμός με το φασιστικό αντιδραστικό έκτρωμα. Το επόμενο διάστημα, μπορούμε να εξετάσουμε την οργάνωση εκδηλώσεων κατά του αντικομμουνισμού σε κάθε χώρα και να οργανώσουμε συλλογική παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Δ) Την ενίσχυση των πρωτοβουλιών των κομμάτων μας για τα προβλήματα των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων και την προετοιμασία σχετικής εκδήλωσης.
Ε) Την οργάνωση παρέμβασης για τη Διεθνή Μέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιούνη.
Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, αλλά μπορούμε να ανταποκριθούμε, επιμένοντας να δυναμώσουν οι βάσεις της "Πρωτοβουλίας" σε κάθε χώρα, να γίνουν γνωστές οι παρεμβάσεις της και να αγκαλιαστούν από εργατικές, λαϊκές δυνάμεις, από νέους και νέες που προβληματίζονται για τις εξελίξεις».
Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα βρεθούν στην Αθήνα, θα συμμετάσχουν και στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 70χρονα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στην Καισαριανή.
Να σημειωθεί ότι στην «Πρωτοβουλία» συμμετέχουν τα παρακάτω 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα:
Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
Ένωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία
Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών
Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας
Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας
Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας
Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατία
Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας
Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας
Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας
Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)
Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσία)
Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)
Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.