Δημοσίευση: Πέμ, 28/05/2015 - 20:54
Όσο η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά τόσο τα μηνύματα από τους δανειστές είναι σε αντίθετη κατεύθυνση, ενώ αδιαμφισβήτητο είναι πως στο τραπέζι είναι νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
Στις 5:30 το απόγευμα της Πέμπτης έγινε τηλεδιάσκεψη που κράτησε μία ώρα μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ,
«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μία πιθανότητα» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Η συγκεκριμένη συνέντευξη θα δημοσιευτεί την Παρασκευή και η Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι «ένας υγιεινός περίπατος», αλλά πλέον δεν θα σηματοδοτήσει «το τέλος του ευρώ».
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες ώρες από τις δηλώσεις του έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι της Κυριακή να κλίσει η συμφωνία και πως οι διαφορετικές δηλώσεις από τους δανειστές αποτελούν πιέσεις της τελευταίας στιγμής για περισσότερες υποχωρήσεις.
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής Υπουργός και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωνε στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» πως
«οι δύο πλευρές ποτέ δεν θα συγκλίνουν πλήρως, όμως η γενική εντύπωση είναι ότι συγκλίνουν» και πως «η όποια σύγκλιση εξακολουθεί να πρέπει να γίνει μετά το Brussels Group, να γίνει σ' ένα υψηλότερο επίπεδο, στο οποίο πολιτικοί θα κληθούν για την τελική συναλλαγή και θα γεφυρώσουν το κενό».
Από τη Δρέσδη και τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών των G& ο επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture πως «αρχίζουμε να βλέπουμε σχέδια μεταρρυθμίσεων που έχουν ουσία» αλλά «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου».
Γίνεται σαφές πως οι δανειστές δεν μένουν ικανοποιημένοι από τις μέχρι αντιλαϊκές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Μπιλ Μάρρει,
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Μπιλ Μάρρει,
«δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με βάση ορισμένα μέτρα, θα πρέπει να είναι συνολική». Πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες συνεχίζονται με τους Έλληνες, αλλά χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά. Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες για το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε συμφωνίας».
Με αφορμή την Ελλάδα, τα σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης είναι πια στην ημερήσια διάταξη.
«Μία έξοδος της Ελλάδας θα άλλαζε το πρόσωπο και τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι είναι μόνιμη και θα προέκυπτε ότι δεν είναι», δήλωσε η Κάτριν Μιλμπρόνερ, αντιπρόεδρος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, σε συνεντευξη της στο Reuters.Ανέφερε πως «δεν πιστεύουμε ότι ένα Grexit δεν θα είχε συνέπειες» και πως σε μία τέτοια περίπτωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιόριζε τις επιπτώσεις μέσα από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ εκτίμησε ότι θα υπήρχε ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Πορτογαλία σε περίπτωση ενός Grexit.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.