Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Κυβέρνηση - Διοίκηση ΕΛΠΕ: Φιέστα για να φέρουν στα μέτρα τους το εργοδοτικό έγκλημα ‒ Προκλητική η στάση στελεχών της εταιρείας και του προέδρου του σωματείου ‒ ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή και στη Ευρωβουλή


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΠΕ
Προσπαθούν να φέρουν στα μέτρα τους το εργοδοτικό έγκλημα
Προκλητική η στάση στελεχών της εταιρείας και του προέδρου του σωματείου των μόνιμων σε φιέστα που στήθηκε χτες στο διυλιστήριο
Σε επιφυλακή και ετοιμότητα κάλεσε χτες τους εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία των ΕΛΠΕ το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ενημερώνοντας το πρωί για τις εξελίξεις σχετικά με το εργοδοτικό έγκλημα και ό,τι ακολούθησε.

Το Συνδικάτο συναντήθηκε προχτές με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ.
Ερώτηση στην Κομισιόν με αφορμή τα ΕΛΠΕ
Το εργοδοτικό έγκλημα στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων με θύματα 6 εργαζόμενους, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σ' αυτήν σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:
«Τα μέτρα ασφάλειας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων θεωρούνται "ανώφελο" κόστος και πετσοκόβονται με παράπλευρα θύματα "εργατικών ατυχημάτων - εργοδοτικών εγκλημάτων" χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελλάδα και όλη την ΕΕ.
Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακές υποδομές υποχρηματοδοτούνται και απαξιώνονται, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τέτοιες περιπτώσεις, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες ελέγχου ουσιαστικά δεν λειτουργούν λόγω υποστελέχωσης. 

Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα και όλη την ΕΕ, την εντατικοποίηση και εργολαβοποίηση της εργασίας, την περικοπή των κονδυλίων για μέτρα ασφαλείας, την τήρηση ωραρίων και αμοιβών που προβλέπονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας;».
  • Και από τις δύο πλευρές απέσπασε δεσμεύσεις για αυστηροποίηση των μέτρων ασφάλειας στις εργασίες του shut down, επιμήκυνση των εργασιών και τήρηση του οκτάωρου.
  • Η διοίκηση των ΕΛΠΕ δεσμεύτηκε, επίσης, να αναλάβει όλα τα έξοδα για την νοσηλεία και την αποθεραπεία των τραυματιών.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, δηλαδή η κυβέρνηση, αποδέχτηκε προφορικά το αίτημα να σταματήσει κάθε εργασία στα διυλιστήρια μέχρι να εκδοθεί το πόρισμα για το «ατύχημα» της περασμένης Παρασκευής, κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι εργασίες ξεκίνησαν χτες σε ορισμένες μονάδες.
Ηδη, από το βράδυ της Δευτέρας, οι εργολάβοι είχαν ξεκινήσει να ειδοποιούν τους εργαζόμενους για δουλειά, «συστήνοτας», μάλιστα, να εμφανιστούν «κατά τις δέκα» στο διυλιστήριο, προφανώς για να μην έρθουν το πρωί σε επαφή με το Συνδικάτο.
  • Παρ' όλα αυτά, η συγκέντρωση χτες το ξημέρωμα ήταν μαζική και οι εργάτες των εργολαβικών συνεργείων ενημερώθηκαν από το Συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα για τις εξελίξεις.
  • Παράλληλα, το Συνδικάτο εντείνει τις πιέσεις να υπάρξει συνάντηση και με τους εργολάβους, προκειμένου να θέσουν τα ζητήματα των Συμβάσεων, δηλαδή του μεροκάματου, του ωραρίου εργασίας και των μέτρων ασφάλειας.
Οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία ενημερώνονται από το Συνδικάτο τους
Η φιέστα της διοίκησης των ΕΛΠΕ
Το πρωί επίσης, η προσπάθεια της διορισμένης από την κυβέρνηση εργοδοσίας των ΕΛΠΕ να φέρει στα μέτρα της την πραγματικότητα και να βγει «λάδι» για το έγκλημα της Παρασκευής, έγινε «μπούμερανγκ», στη φιέστα που έστησε για να ενημερώσει το μόνιμο προσωπικό σχετικά με τις εξελίξεις.
  • Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τα στελέχη της εταιρείας προσπάθησαν να φορτώσουν στην προηγούμενη διοίκηση τις ελλείψεις και τα κενά στο διυλιστήριο, όταν
  • οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στα ΕΛΠΕ έχουν βάλει πλάτη, για να περάσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα, χέρι χέρι με τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΠΕ.
  • Ακόμα, απέδωσαν τον τραυματισμό των έξι εργαζομένων σε τυχαίους παράγοντες και σε ανθρώπινο λάθος. 
  • Επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τις πιέσεις για να τελειώσει γρήγορα το shut down, είπαν ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία του διυλιστηρίου, αλλιώς μπορεί να κλείσει και ότι υπάρχουν «δυνάμεις» που θέλουν το κακό της επιχείρησης. 
  • Στο διά ταύτα, είπαν ότι στόχος όλων είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ΕΛΠΕ.
Στην πρόκληση της εργοδοσίας απάντησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. 

Την αρχή έκαναν τα στελέχη των ταξικών δυνάμεων στο διυλιστήριο, που πήραν το λόγο και κατήγγειλαν τη στάση της εργοδοσίας, τόσο πριν, όσο και μετά το έγκλημα που έγινε την Παρασκευή.
  • Ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες και τις ευθύνες της διοίκησης. Ακολούθησαν κι άλλοι εργαζόμενοι, που πήραν το λόγο και «έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους», σε ό,τι αφορά την προπαγάνδα της εργοδοσίας.
Τελικά, η διοίκηση βρήκε τον καλύτερο υπερασπιστή της στο πρόσωπο του προέδρου του σωματείου των μόνιμων.

Με έναν οχετό,
  • επιτέθηκε στους εργαζόμενους και στις ταξικές δυνάμεις, λέγοντας ότι πάνε να εκμεταλλευτούν το «ατύχημα». 
  • Είπε ακόμα ότι ξέρει έναν - έναν τους συνδικαλιστές που αντιδρούν, ότι «είναι του ΚΚΕ» και ότι θέλουν κάνουν τα ΕΛΠΕ «Χαλυβουργία». 
Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι «νύχι - κρέας» με τον αντικομμουνισμό.
Η τοποθέτησή του, προκάλεσε γενικευμένες αντιδράσεις, υποχρεώνοντάς τον να κάτσει κάτω. 

Την ίδια στάση κράτησε και αργότερα, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου των μονίμων, όπου κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε το αίτημα του εκπροσώπου των ταξικών δυνάμεων να συγκαλέσει το σωματείο Γενική Συνέλευση και να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι τη στάση τους. 
  • Στα σωματεία που, με ανακοινώσεις τους, εκφράζουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ προστίθενται η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου και το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Wind.

    Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το εργοδοτικό έγκλημα στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ

    Δημοσίευση: Τρί, 12/05/2015 - 10:35

    Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο διυλιστήριο των «Ελληνικών Πετρελαίων» στον Ασπρόπυργο. Αναλυτικά, το κείμενο:

    «ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Θέμα: Για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο διυλιστήριο των "Ελληνικών Πετρελαίων" (ΕΛΠΕ) στον Ασπρόπυργο

    Το νέο εργοδοτικό έγκλημα στις 8/5/15 στα ΕΛΠΕ, με 6 εργάτες σοβαρά τραυματισμένους, ήταν συνέπεια της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των μέτρων ασφάλειας, σε μια επιχείρηση με κυρίαρχο ρόλο στον κλάδο της διύλισης και γενικότερα στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της.

    Γι’ αυτό στα ΕΛΠΕ έφτασαν να δουλεύουν σήμερα μόλις 1.600 μόνιμοι εργαζόμενοι, όταν το 2003 ήταν 2.700. Στην πλειοψηφία του, το έμπειρο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό αντικαταστάθηκε από "φτηνότερους" εργαζόμενους εργολαβικών συνεργείων, που σήμερα φτάνουν τους 700. Γι’ αυτό η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει χτυπήσει ταβάνι με εκατοντάδες χιλιάδες ώρες υπερωρίας. Γι’ αυτό το εξοντωτικό ωράριο, τα 12ωρα και η υποχρεωτική εργασία τις μέρες των ρεπό, η χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας, η έλλειψη στοιχειωδών υλικών και εργαλείων, που καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

    Η χρονική συγκυρία της πυρκαγιάς δεν είναι τυχαία. Από τις 12/4, στο διυλιστήριο γίνονται εργασίες συντήρησης. Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο, υπό την πίεση της εργοδοσίας να τελειώσει η δουλειά γρήγορα και να μπει ξανά σε λειτουργία το διυλιστήριο. Η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων δουλεύουν μέ­σω εργολαβικών συνεργείων. Πρόκειται για εργάτες, Έλληνες και μετανάστες, που με ευθύνη της εταιρείας δουλεύουν όσο διαρκούν οι εργασίες συντήρησης, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη γνώση του χώρου, εμπειρία και ειδίκευση. Αμείβονται ακόμα και με 3,8 ευρώ την ώρα, δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, σε 12ωρες, 14ωρες, έως και 16ωρες βάρδιες.

    Απουσιάζουν μέτρα ασφαλείας σε ένα χώρο με χιλιάδες εργαζόμενους. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν ακούστηκε η σειρήνα του συναγερμού και δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς, οι εργαζόμενοι στοιβάχτηκαν σε έναν από τους χώρους στάθμευσης, χωρίς να τους επιτρέπεται να μετακινηθούν.

    Το νέο εργοδοτικό έγκλημα αποδεικνύει ξανά ότι δεν συμβαδίζουν κέρδη και δικαιώματα εργαζομένων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, αφού η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία παρέχουν απλόχερα στα μονοπώλια όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που κατακρεούργησε την όποια προστασία υπήρχε στην ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων, τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να θεριεύουν τα κέρδη των μονοπωλίων και στο χώρο των πετρελαίων.

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

    Για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, να υπάρχουν και να τηρούνται σύγχρονα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας της ζωής των εργαζομένων, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλους τους τόπους δουλειάς με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να στελεχωθούν ΣΕΠΕ και ΚΕΠΕΚ και να ενταθούν οι έλεγχοι στις βιομηχανίες.

    Για να καλύψει η εταιρεία όλα τα έξοδα περίθαλψης των εργατών που τραυματίστηκαν και τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών τους». 



    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.