Μεθοδεύουν βήμα βήμα τον επόμενο γύρο των ανατροπών
Στρώνουν το δρόμο με «αναλογιστικές μελέτες» και «διάλογο». Αναστέλλεται αλλά μένει η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος»
Σε ένα επικοινωνιακό «πινγκ - πονγκ» για το Ασφαλιστικό επιδίδονται καθημερινά τα κυβερνητικά στελέχη, οξύνοντας το κλίμα εκβιασμών σε βάρος των ασφαλισμένων, που καλλιεργείται μεθοδικά τις τελευταίες βδομάδες. Γεγονός είναι, πάντως, ότι στο φόντο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προμηνύονται νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, με όχημα και τον «κοινωνικό διάλογο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατάργηση τώρα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
Σε ανακοίνωση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τα επικουρικά ταμεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις λέξεις "δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος", είναι μια τεράστια κοροϊδία σε βάρος των ασφαλισμένων, διότι όσο διατηρείται, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, τη στιγμή μάλιστα που τα ταμεία αναγκάζονται να καλύψουν τα ελλείμματα είτε με σπάσιμο ομολόγων, είτε με δανεισμό από άλλα ταμεία, δηλαδή με μεγάλες απώλειες για τα χρήματα των ασφαλισμένων.
Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος πρέπει να καταργηθεί αμέσως και όχι μόνο ν' ανασταλεί ή ν' αντικατασταθεί από νέο κανονισμό παροχών ή νόμο με τις ίδιες επιπτώσεις. Χρειάζεται να ανατραπούν οι πολιτικές με τις οποίες, είτε με ρήτρα είτε χωρίς ρήτρα, μειώνονται οι επικουρικές και κύριες συντάξεις. Να εξασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
Καμία ανοχή στις μειώσεις στις επικουρικές και κύριες συντάξεις και στην καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων. Αποκατάσταση των απωλειών και επαναφορά στα επίπεδα του 2009, με κατάργηση των μνημονιακών εφαρμοστικών νόμων».
Έτσι, μετά τις λεγόμενες «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις, που πάνε για κατάργηση, ανοιχτό στα παζάρια παραμένει και το θέμα των επικουρικών συντάξεων.
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να «σπάσει» ομόλογα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), με απώλειες 25% της αξίας τους, οδήγησαν μεν σε προσωρινή υπαναχώρηση την ηγεσία του, όμως το πρόβλημα με τις επικουρικές και τα εφάπαξ παραμένει.
- Την ίδια στιγμή, αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη ήταν η απόφαση για μεταφορά των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας, τη στιγμή που δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.
Η προσωρινή λύση που παρουσιάστηκε τελικά από το υπουργείο για το ΕΤΕΑ, προκειμένου να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις του Ιούνη, είναι να λάβει χρήματα από άλλα Ταμεία, αλλά και από κάποιους λογαριασμούς του ΑΚΑΓΕ.
Από την πλευρά του, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, ξεκαθάριζε σε τηλεοπτικό σταθμό πως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται.
«Δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη κατάργηση. Είναι αναστολή επ' αόριστον», είπε, και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι οι δανειστές κάνουν μία υποχώρηση στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά με πλεόνασμα 2%».Σε νεότερες δηλώσεις του, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «αυτό το κάναμε (σ.σ. αναστολή και όχι κατάργηση της ρήτρας) διότι δεν θέλαμε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά την περίοδο που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση»!
Ενισχύοντας την ίδια προπαγανδιστική τακτική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, υποστήριξε προκλητικά ότι
«δεν απασχολεί τους συνταξιούχους αν θα υπάρχει επ' αόριστον πάγωμα ή κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος... Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μη μειωθούν οι συντάξεις τους».
Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα πράγματα με το κεφάλι κάτω, για να κρύψει ότι βρίσκεται προ των πυλών ο νέος γύρος της επίθεσης σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Στην πράξη, η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» για τις επικουρικές συντάξεις ούτε καν αναστέλλεται.
Γιατί όπως είπε ο Γ. Ρωμανιάς, σε συμφωνία με τους δανειστές, η εφαρμογή της θα εξαρτάται από το συνολικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
- Δηλαδή, αν ο στόχος του 2% δεν πιαστεί, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει και τη ρήτρα, οδηγώντας σε μείωση τις επικουρικές συντάξεις, όπως έκανε και η προηγούμενη.
Παράλληλα, σύμφωνα με το κείμενο «συμφωνίας» που φέρεται να απέστειλε η Κομισιόν στην κυβέρνηση και διέρρευσε χτες, προβλέπεται ότι
«δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».Με άλλα λόγια, η ρήτρα - λαιμητόμος για τις επικουρικές θα συνεχίσει να κρέμεται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων, όσο η κυβέρνηση δεν την καταργεί οριστικά και μόνο την αναστέλλει.
Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό δηλώσεων και προπαγάνδας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος εμφανίστηκε να δηλώνει κυνικά πως «είτε καταργηθεί, είτε ανασταλεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μειώσεις στις συντάξεις θα υπάρξουν...».
Αποκαλυπτικός όμως ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητρόπουλου, είπε ανάμεσα σε άλλα:
«Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι οι σημερινές συντάξεις δεν θα μειωθούν. Ως γενικός κανόνας, αν γίνουν περιφερειακές και περιπτωσιολογικές ιστορίες, δεν συζητάμε. Δεύτερον, θα υπάρξει αναλογιστική μελέτη - είναι ήδη πρόεδρος μιας επιτροπής ο κ. Ρομπόλης - που θα κατατεθεί και επί τη βάσει της οποίας θα ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος για το συνολικό θέμα του ασφαλιστικού συστήματος. Χωρίς ανάπτυξη τι Ασφαλιστικό να συζητήσουμε τώρα...».
Επί της ουσίας, ο Ν. Φίλης λέει ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να κρατήσει τις συντάξεις στα άθλια επίπεδα που τις έριξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις κι αυτό μόνο «ως γενικός κανόνας»!
Δηλαδή, δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να έχουμε και μείωση συντάξεων.
Δηλαδή, δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να έχουμε και μείωση συντάξεων.
Επιπλέον, ενημερώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει «εθνικό διάλογο» στη βάση αναλογιστικής μελέτης που ετοιμάζεται. Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι έχουν πολλά να δουν ακόμα. Και, τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συνδέει ευθέως την απόδοση συντάξεων με την ανάπτυξη. Ο,τι, δηλαδή, επικαλούνταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν επέβαλλαν περικοπές.
Ερχεται και ο «διάλογος»
Την έναρξη νέου «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό προανήγγειλαν χτες και οι Π. Σκουρλέτης και Δ. Στρατούλης, με τον πρώτο να δηλώνει ότι το σύστημα έχει ανάγκη από μια
«ριζοσπαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση» και τον δεύτερο να λέει πως το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει «ευρύτατος εθνικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Τα αποτελέσματα τέτοιων διαλόγων τα έχουν ζήσει στο πετσί τους οι εργαζόμενοι και στο παρελθόν, καθώς ο ρόλος τους ήταν να προετοιμάσουν το έδαφος πριν από την καταιγίδα των περικοπών και των μέτρων σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 19/5/2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.