Από την περσινή απεργία. Έργα και Ημέρες Ταβουλάρη Ο Ταβουλάρης, ο μακελλάρης και η επιχειρηματ(ολογ)ική «Σεισάχθεια» του απόντος ΣΥΡΙΖΑ ‒ Πρακτικά της Βουλής: Ρήγας, Βαρεμένος, Συρμαλένιος, Δρίτσας, Λαφαζάνης και τι (δεν) είπαν - Κανέλλη: Η ουσία |
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΝΕΩΡΙΟΥ ΣΥΡΟΥ
Οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν 18 μέρες απεργίας
Παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές του χρόνου. Λυτούς και δεμένους επιστρατεύει η εργοδοσία για να υπονομεύσει τον αγώνα τους.
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από τα μέσα Απρίλη οι περίπου 300 εργαζόμενοι στο ναυπηγείο, στο Νεώριο της Σύρου, καθώς είναι τέσσερις μήνες απλήρωτοι. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν πληρωθεί για το 2015. Με αφορμή το δίκαιο αγώνα τους, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με εκπροσώπους της διοίκησης του Σωματείου για την κατάσταση που επικρατεί στο ναυπηγείο.
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι το Σεπτέμβρη του 1994, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνοντας αυτό που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, πούλησε στον όμιλο Ταβουλάρη τα ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου.
Στον ίδιο όμιλο πουλήθηκαν, τρία χρόνια αργότερα, και τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η επιχείρηση μπήκε στο χρηματιστήριο. Την εποχή εκείνη, λειτουργούσε με 700 εργαζόμενους. Σήμερα, λειτουργεί με 170 μόνιμους και γύρω στους 100 έκτακτους.
Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, το Σωματείο αναφέρει ότι η ίδια η φύση της δουλειάς είναι δύσκολη, ενώ τα εργαλεία είναι παλιά. Καταγγέλλει ότι οι συνθήκες υγιεινής είναι πρακτικά ανύπαρκτες, ενώ με το ζόρι τους χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας, φόρμες και παπούτσια.
22/2/2015: Αναβολή ζήτησε και πήρε ο ισχυρός άντρας των ναυπηγείων της Ελευσίνας και του Νεωρίου Σύρου Νίκος Ταβουλάρης για την υπόθεση των χρεών προς το ΙΚΑ που ανέρχονται στο 1,4 εκατ. ευρώ. |
Παρά τη συνολική υποχώρηση του κλάδου της Ναυπηγοεπισκευής, οι δουλειές φαίνεται πως πάνε καλά για την εργοδοσία, όχι όμως και για τους εργαζόμενους, όπως φανερώνει η απληρωσιά τους. Οι συνδικαλιστές ισχυρίζονται ότι από τον τζίρο που έκανε το Ναυπηγείο το 2014, η μισθοδοσία τους αντιστοιχεί μόλις στο 0,02%. Επίσης, για φέτος, μόνο τους τρεις πρώτους μήνες έχουν ήδη μπει για επισκευή 27 πλοία, όταν όλο το 2014 είχαν μπει 60 πλοία.
Από την άλλη, πριν από μερικούς μήνες, η εργοδοσία απέλυσε τρεις εργαζόμενους που είχαν κάνει επίσχεση εργασίας. Οι κινητοποιήσεις που γίνονται τώρα είναι γιατί η εργοδοσία χρωστά τις αποδοχές τεσσάρων μηνών, τις υπερωρίες και μια συμβατική υποχρέωση που είχε αναλάβει από το 2002 να δίνει κάθε χρόνο ένα ποσό 400 χιλιάδες ευρώ, που μοιραζόταν στο σύνολο των εργαζομένων.
Σήμερα, από το ποσό αυτό αναλογούν περίπου 120 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο. Την υποχρέωση αυτή ανέλαβε η εταιρεία με αντάλλαγμα να απαλειφθεί ο όρος που προέβλεπε τη συμμετοχή των εργαζομένων μέχρι ενός ποσοστού στα κέρδη της επιχείρησης. Μέχρι και το 2013, η εργοδοσία κατέβαλλε κανονικά τα συμφωνηθέντα, αλλά από τότε δίνεται ένα μέρος του κάθε φορά.
Μετά το Πάσχα, το σωματείο είχε τρεις συναντήσεις με την εργοδοσία, η οποία έλεγε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους μισθούς, γιατί έχει να πληρώσει τη δόση του ΙΚΑ και άλλα έξοδα μέχρι το τέλος του Απρίλη. «Μόνο αν περισσέψει κάτι θα μας έδινε», λένε χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές.
Η απεργία ξεκίνησε στις 20 Απρίλη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, εκπρόσωποι του Σωματείου συναντήθηκαν, παρουσία και της εργοδοσίας, με τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, χωρίς να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα, πέρα από υποσχέσεις. Παράλληλα, η εργοδοσία δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση για την καταβολή των δεδουλευμένων.
Την πρώτη μέρα της απεργίας η εργοδοσία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του Σωματείου και κατά του προέδρου του Σωματείου, ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική. Ενας από τους λόγους που επικαλέστηκε είναι ότι οι οικονομικές απαιτήσεις των εργαζομένων είναι παράλογες.
Το δικαστήριο έκρινε τελικά ότι η απεργία είναι νόμιμη, αλλά η εργοδοσία την άλλη κιόλας μέρα έκανε έφεση και στις 25 Απρίλη ζήτησε από τον εισαγγελέα να συλλάβει τους απεργούς σαν καταληψίες! Ομως και η έφεση βγήκε υπέρ των εργαζομένων.
Στις 10 Απρίλη, πριν ξεκινήσει η απεργία, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, έξι μέλη του ΔΣ του Σωματείου παραιτήθηκαν και πρόσφατα παραιτήθηκαν άλλοι τρεις. Η εκτίμηση είναι ότι η κίνηση αυτή στόχο είχε να διαλύσει το Σωματείο, κάτι που δεν έγινε. Μετά τις αναπληρώσεις, το ΔΣ του Σωματείου λειτουργεί σήμερα με επτά μέλη.
Στον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους. Εχουν τη στήριξη των κατοίκων του νησιού. Η Γραμματεία Σύρου του ΠΑΜΕ, από την πρώτη μέρα, βρέθηκε δίπλα τους έχοντας καθημερινή παρουσία και επαφή με τους απεργούς. Με ανακοινώσεις, ενημέρωσε για τον αγώνα τους, ενώ συνέβαλε ώστε η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση να γίνει στην πύλη του ναυπηγείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.