Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΕΛΠΕ-Πόρισμα: Η κακιά ώρα για τους εργαζόμενους, η καλή ευκαιρία για τον μεγάλο παίχτη

Το πόρισμα που εξέδωσε η επιτροπή διερεύνησης του «ατυχήματος» στα ΕΛΠΕ είναι πρόκληση για την εργατική τάξη, που μετράει ήδη τρεις νεκρούς από το παρανάλωμα στις 8 του Μάη.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η διοίκηση των ΕΛΠΕ έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα των νεκρών εργατών.

Με το πόρισμα που συνέταξε η επιτροπή (αποτελούνταν από πέντε διευθυντικά στελέχη των ΕΛΠΕ και δυο εκπροσώπους των εργαζομένων), έρχονται τώρα να ολοκληρώσουν το έγκλημα.
Στις καταγγελίες των εργαζομένων ότι ανάμεσα στους παράγοντες που συνέβαλαν στο ατύχημα είναι και η εξαντλητική δουλειά των 12 και 16 συνεχόμενων ωρών, προκειμένου να τελειώσουν γρηγορότερα οι εργασίες του shut down, το πόρισμα απαντάει επί λέξει:

«(...) η δωδεκάωρη εργασία αποτελεί πάγια πρακτική των διυλιστηρίων κατά τη διάρκεια γενικής συντήρησης».
Δηλαδή, με τον πιο επίσημο τρόπο, το κράτος και η διοίκηση των ΕΛΠΕ νομιμοποιούν τη δωδεκάωρη δουλειά και δίνουν το «πράσινο φως» στην εταιρεία και στους εργολάβους να επιβάλλουν 14ωρα και 16ωρα και μάλιστα με ωρομίσθιο 3,80 ευρώ!
***
Κατά τ' άλλα, «βγάζει μάτι» η προσπάθεια της επιτροπής να θωρακίσει τα ΕΛΠΕ, τους εργολάβους και τελικά την ίδια την κυβέρνηση, από τις καταγγελίες για πλημμελή τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, για άθλιες συνθήκες δουλειάς και όλους τους άλλους παράγοντες που συντέλεσαν στο «ατύχημα».
Για παράδειγμα, το πόρισμα αποφαίνεται ότι:
«Το επίσημο χρονοδιάγραμμα γενικής συντήρησης του διυλιστηρίου προέβλεπε διάρκεια 35 ημερών. Κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης της γενικής συντήρησης, προέκυψε ότι οι απαραίτητες εργασίες ήταν τελικά λιγότερες από την αρχική εκτίμηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμιά ανάγκη συμπίεσης του χρονοδιαγράμματος».
Δηλαδή, σύμφωνα με το πόρισμα, η εταιρεία θα μπορούσε να είχε συμπιέσει το χρονοδιάγραμμα, αν διαπίστωνε ότι οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι πολλές και χρονοβόρες.
Αυτό, σε συνδυασμό με την αναφορά του πορίσματος στα 12ωρα, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των ταξικών συνδικάτων ότι η διάρκεια των εργασιών και η εντατικότητα της δουλειάς εξαρτώνται απόλυτα από την επιδίωξη της εργοδοσίας να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις εργασίες. 

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τα περιθώρια κέρδους από τη διύλιση είναι υψηλά και κάθε μέρα που το διυλιστήριο παραμένει κλειστό, συνεπάγεται μεγάλη χασούρα για τα ΕΛΠΕ.
***
Το πόρισμα είναι τόσο προκλητικό, ώστε ακόμα και το διαπιστωμένο γεγονός ότι δεν ήχησε ο συναγερμός την ώρα της φωτιάς, το υποβιβάζει σε απλή εντύπωση των εργαζομένων. Όπως γράφει,
«αρκετοί συνάδελφοι υποστήριξαν ότι δεν άκουσαν το συναγερμό»!
Η εξέλιξη είναι αναμενόμενη. Εγκαιρα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είχε προειδοποιήσει ότι όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, έτσι και στα ΕΛΠΕ, από το κράτος και την εργοδοσία θα γινόταν προσπάθεια να αποδοθεί το θανατηφόρο «ατύχημα» σε ανθρώπινο λάθος και στην «κακιά την ώρα».
Το πόρισμα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο.
  • Ο καλύτερος φόρος τιμής στους νεκρούς και τραυματισμένους συναδέλφους τους είναι να το κάνουν κουρελόχαρτο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, μόνιμοι και εργολαβικοί.
  • Να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, με αυστηρή τήρηση του οκτάωρου και της Συλλογικής Σύμβασης με την οποία έγινε το προηγούμενο shut down.
  • Να απορρίψουν τις παραινέσεις του υπουργού Λαφαζάνη ότι εργαζόμενοι και διοίκηση πρέπει μαζί να διασώσουν την αξιοπιστία των ΕΛΠΕ.
  • Να συσπειρωθούν στα κλαδικά Συνδικάτα Μετάλλου και Ενέργειας, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλάι τους, οργάνωσαν τον αγώνα και ανέδειξαν ορθά - κοφτά ότι το κέρδος των καπιταλιστών είναι αυτό που δολοφονεί εργάτες.
Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.