Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΕΛΠΕ 2009-2015: Η κακιά ώρα με 9 ατυχήματα, 3 νεκρούς, 17 τραυματίες ‒ Οι προειδοποιήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ‒ Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία της περιοχής και η «γύμνια» των υπηρεσιών ελέγχου ‒ Επιστήμονες και συνδικαλιστές συζητούν για το εργατικό ατύχημα ‒ Λαφαζάνης: Όλοι μαζί(!) για την αξιοπιστία(!!) των ΕΛΠΕ (VIDEO)

«Λαμπάδιασαν» έξι εργάτες από φωτιά στα ΕΛΠΕ

Ένα ακόμη σοβαρό εργατικό «ατύχημα», που προκάλεσε το βαρύ τραυματισμό έξι εργατών, σημειώθηκε χτες το πρωί στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) στον Ασπρόπυργο. Συγκεκριμένα, στις 8.20 π.μ., ξέσπασε πυρκαγιά ύστερα από διαρροή και ανάφλεξη στη Μονάδα U-3300 των διυλιστηρίων, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και ακολούθησαν εκρήξεις.
Θερμοκήπιο «ατυχημάτων» οι όροι δουλειάς
Εργάτες σακατεύτηκαν ή έχασαν τη ζωή τους
Το χτεσινό ατύχημα στα ΕΛΠΕ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η μείωση του μόνιμου προσωπικού, η ραγδαία εργολαβοποίηση, η αύξηση των υπερωριών και το σύστημα των βαρδιών αυξάνουν την επικινδυνότητα της εργασίας σε μια επιχείρηση όπως είναι τα διυλιστήρια.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Οι μόνιμοι εργαζόμενοι, το 2003, έφθαναν τους 2.700 και σήμερα υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1.600! Αντίστροφα, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε εργολάβους υπολογίζονται στους 700. Αύξηση έχει σημειωθεί και στις υπερωρίες, που το 2005 ήταν 336 χιλιάδες ώρες και το 2008 σχεδόν 483 χιλιάδες ώρες! Τα ΕΛΠΕ λειτουργούν με πέντε βάρδιες (οι τρεις δουλεύουν και δύο έχουν ρεπό), που σημαίνει εντατικοποίηση της δουλειάς.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, καθεστώς έχουν γίνει η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, το εξοντωτικό ωράριο, τα 12ωρα και η υποχρεωτική εργασία τις μέρες των ρεπό, η χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας, η έλλειψη στοιχειωδών υλικών και εργαλείων. Αυτές οι συνθήκες δουλειάς έχουν συμβάλει στα «ατυχήματα» που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία ενδεικτικά μόνο καταγράφει ο «Ριζοσπάστης»:
  • 5/6/2009 - Εγκαταστάσεις ΕΛΠΕ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Σε εργασίες συντήρησης της νησίδας των ΕΛΠΕ, όπου δένουν τα πετρελαιοφόρα, ένα ρυμουλκό, στη διάρκεια ελιγμών, έπεσε πάνω σε τμήμα των λιμενικών εγκαταστάσεων και συνέθλιψε τον 61χρονο Γιάννη Πανάγο.
  • 20/8/2009 - Διυλιστήρια ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Ο 28χρονος εργάτης Παναγιώτης Λίγκος, χειριστής παραγωγής στις εγκαταστάσεις, έπεσε στο κενό από ύψος περίπου 5 μέτρων και βρήκε ακαριαίο θάνατο.
  • 27/6/2012 - ΕΚΟ ΑΒΕΕ, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης (θυγατρική ομίλου ΕΛΠΕ). Ο Χρήστος Ξηρομερίτης τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από εξάρτημα μηχανήματος που εκτοξεύτηκε με μεγάλη πίεση.
  • 19/6/2013 - Διυλιστήρια ΕΛΠΕ Ελευσίνας. Μετά από προσπάθεια απόφραξης αποστραγγιστικού σε βάνα πίεσης έφυγε με πίεση πίσσα (340 βαθμών) στο πρόσωπο και στο χέρι εργαζόμενου. Την ίδια μέρα, τραυματίστηκε και ένας εργαζόμενος στη διακίνηση, την ώρα που πήγε να πάρει δείγματα από δεξαμενή.
  • 23/6/2013 - Διυλιστήρια ΕΛΠΕ Ελευσίνας. Εργάτης οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με σημάδια εξουθένωσης.
  • 27/9/2013 - Διυλιστήρια ΕΛΠΕ Ελευσίνας. Ο μεταλλεργάτης Β. Φ., που εργαζόταν σε εργολάβο, κατά τη διάρκεια εργασιών πάνω σε εναλλάκτη έπεσε με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
  • 11/10/2013 - Διυλιστήρια ΕΛΠΕ Ελευσίνας. Κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού φίλτρου, ζεστό προϊόν έπεσε πάνω σε τρεις εργολαβικούς εργάτες, με αποτέλεσμα ο ένας να υποστεί εγκαύματα στα πόδια.
  • 17/1/2014 - ΕΛΠΕ. Τρεις εργαζόμενοι διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο «Αττικόν», στην προσπάθειά τους να σβήσουν φωτιά που ξέσπασε σε μονάδες των ΕΛΠΕ, από διαρροή εύφλεκτου υλικού.
Έξι συνολικά εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, οι τρεις από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση, με εγκαύματα και αναπνευστικά. Η φωτιά κατασβέστηκε περίπου μια ώρα αργότερα. Διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και τις ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας στα ΕΛΠΕ, οι εργαζόμενοι έκλεισαν για λίγη ώρα την Εθνική Οδό μπροστά από το διυλιστήριο.
Για σήμερα, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ κήρυξε 24ωρη απεργία. Στις 7 π.μ., το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση, μπροστά από την πύλη των εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο.
Στο χώρο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Αττικής και του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας. Με τις παρεμβάσεις τους, έθεσαν σοβαρά ζητήματα για τα μέτρα ασφάλειας και τις συνθήκες δουλειάς, που χειροτερεύουν ολοένα και περισσότερο, εξαιτίας της εργολαβοποίησης και την άγρια εντατικοποίηση στα ΕΛΠΕ.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Κατήγγειλε το νέο εργοδοτικό έγκλημα και τόνισε την ανάγκη να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τα πιο αυστηρά μέτρα, για να γυρίζουν σώοι και αβλαβείς στο σπίτι τους από το μεροκάματο.
Δεν φταίει η «κακιά ή ώρα»
Στο διυλιστήριο βρίσκονται σε εξέλιξη, από τις 12 Απρίλη, εργασίες γενικής συντήρησης (shut down). Από τους 3.000 εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτές, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, η μεγάλη πλειοψηφία είναι εργολαβικοί. Αλλά και το προσωπικό των ΕΛΠΕ έχει μειωθεί κατά 25% περίπου μέσα σε μια πενταετία, κυρίως μέσα από «εθελούσιες εξόδους», στερώντας τα διυλιστήρια από ένα τμήμα του έμπειρου εργατικού δυναμικού. Από τους έξι τραυματίες, οι δύο ήταν εργαζόμενοι σε εργολάβο και οι τέσσερις από το προσωπικό των ΕΛΠΕ.
Οι εργολαβικοί δουλεύουν για 30-40 ημέρες, όσο διαρκούν οι εργασίες συντήρησης, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη γνώση του χώρου, την εμπειρία και την ειδίκευση. Ακόμα χειρότερα, εργαζόμενοι και σωματεία καταγγέλλουν τις αμοιβές πείνας, που για τους εργολαβικούς είναι 3,8 ευρώ την ώρα, τις συνθήκες εντατικοποίησης, τις 12ωρες και 14ωρες βάρδιες, προκειμένου να ολοκληρωθούν γρήγορα οι εργασίες και να επανέλθει το διυλιστήριο σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.
Για το λόγο αυτό, χτες, στα οργισμένα «πηγαδάκια» των εργαζομένων στην πύλη, κυριαρχούσε η διαπίστωση ότι καθένας τους θα μπορούσε να είναι ο επόμενος. Πολλοί σημειώνουν πως αν η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει λίγο αργότερα, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη, αφού στο χώρο θα είχαν πιάσει δουλειά περισσότερα συνεργεία και ο αριθμός των εργαζομένων θα ήταν πολλαπλάσιος.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, επίσης, πως μετά το ξέσπασμα της φωτιάς δεν ακούστηκε η σειρήνα του συναγερμού. Η εκκένωση έγινε δια μεγαφώνου, από στόμα σε στόμα, από τις φωνές που ακούγονταν από τους ασυρμάτους, ότι υπάρχει φωτιά σε μονάδα.
Αλλοι αναφέρουν πως βρήκαν τις εξόδους κλειστές, πως αναγκάστηκαν ακόμα και να κόψουν το λουκέτο για να βγουν έξω, ενώ μετά την εκκένωση των εγκαταστάσεων, οι εργαζόμενοι αρχικά «μαντρώθηκαν» στο χώρο στάθμευσης, χωρίς να τους επιτρέπεται να μετακινηθούν.
Επιστήμονες και συνδικαλιστές συζητούν στο web radio 902.gr για το εργατικό ατύχημα στα ΕΛΠΕ

(ΑUDIO)



Η Εύη Γεωργιάδου, Χημικός Μηχανικός, Διδάκτωρ του ΕΜΠ στην επιστημονική περιοχή της διαχείρισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, σημείωσε πως αυτό που αναδεικνύεται και σε αυτό το ατύχημα, είναι «ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η λογική της μείωσης του κόστους για τους εργοδότες στη λήψη μέτρων πρόληψης». Όπως μάλιστα σημείωσε, τα πράγματα με αφορμή τις συνθήκες στο συγκεκριμένο ατύχημα, θα μπορούσε να είχαν εξελιχθεί πολύ πιο σοβαρά τόσο για τους εργαζόμενους του διυλιστηρίου, όσο και για την περιοχή συνολικότερα.



Από την πλευρά του ο Μανώλης Βαρδαβάκης, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις σε κρεβάτια και προσωπικό στις ΜΕΘ, ζητήματα που αν είχαν επιλυθεί θα είχαν σώσει ζωές, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. 150 κρεβάτια πανελλαδικά είναι κλειστά, με 2 εξ αυτών να αφορούν το Θριάσιο, που είναι περιοχή με βαριά βιομηχανία, ενώ είναι και συγκοινωνιακά φορτωμένη με την Εθνική Οδό και την Αττική Οδό. Παράλληλα απάντησε τεκμηριωμένα στις εξαγγελίες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σχετικά με προσλήψεις προσωπικού στις ΜΕΘ.



Τέλος ο Παντελής Παπαβασιλείου, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, στάθηκε ιδιαίτερα στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και αναγκαίων υλικοτεχνικών υποδομών στις Επιθεωρήσεις Εργασίας και στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) της περιοχής, που μετρά χιλιάδες επιχειρήσεις, εργοστάσια και βιοτεχνίες, με αποτέλεσμα όπως είπε, οι έλεγχοι να είναι από ανύπαρκτοι έως υποτυπώδεις, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ελλιπέστατου προσωπικού. Τρεις υπάλληλοι κάνουν ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίας Λιοσίων και δυο υπάλληλοι από την επιθεώρηση εργασίας Ελευσίνας και δυο υπάλληλοι από το ΚΕΠΕΚ, για μια τεράστια γεωγραφική περιοχή με όλο αυτό τον όγκο επιχειρήσεων, τόνισε χαρακτηριστικά.


Διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες δουλειάς και ασφάλειας, οι εργαζόμενοι έκλεισαν για λίγη ώρα την Εθνική Οδό
Όλοι στο ίδιο τσουβάλι
«250.000 εργατοώρες χωρίς εργατικό ατύχημα». Η επιγραφή στην είσοδο των διυλιστηρίων παρέμενε αναμμένη χτες μέχρι το μεσημέρι, ώρες μετά την πυρκαγιά και το σοβαρό τραυματισμό των έξι εργαζομένων. «Με τα ρεκόρ θα μείνουμε» σχολίαζαν πικρά εργαζόμενοι στην πύλη, προσθέτοντας πως πρακτική της εργοδοσίας είναι να μη δηλώνονται μια σειρά ατυχήματα και μικροτραυματισμοί.
Την πρόκληση της εργοδοσίας ήρθε να συμπληρώσει ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, ο οποίος βρέθηκε στο διυλιστήριο και δήλωσε ότι
«όλοι μαζί, κυβέρνηση, διοίκηση και εργαζόμενοι να προασπίσουμε την αξιοπιστία στη λειτουργία των ΕΛΠΕ και την ασφάλεια των εργαζομένων»
Δηλαδή, στο ίδιο τσουβάλι οι εργαζόμενοι με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφάλειας και συνένοχοι οι εργαζόμενοι στο έγκλημα, που επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά στα ΕΛΠΕ.
Νέοι σε ηλικία όλοι οι τραυματίες
Από τους έξι τραυματίες, τρεις μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο και τρεις στο «Αττικόν». Στο Θριάσιο, οι δύο από τους τρεις νοσηλεύονται με βαριά εγκαύματα, στη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων. Ο ένας, 31 χρόνων, με εγκαύματα σε ποσοστό 70%, μεταφέρθηκε εκεί χτες το μεσημέρι και η κατάστασή του κρινόταν κρίσιμη. Η μεταφορά του δεύτερου, 43 χρόνων, στο Κέντρο Εγκαυμάτων, αναμενόταν να γίνει το απόγευμα. Ο τρίτος τραυματίας, 29 χρόνων, που είναι ελαφρύτερα, νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Κέντρου Εγκαυμάτων. Στο «Αττικόν» διακομίσθηκαν οι άλλοι τρεις εγκαυματίες, με εγκαύματα σοβαρού βαθμού. 

Εμφανίζουν αναπνευστική δυσχέρεια και βρίσκονται διασωληνωμένοι, με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ενας από αυτούς διακομίστηκε αργότερα στη ΜΕΘ του 251 ΓΝΑ. Ο δεύτερος διακομίστηκε στη Μονάδα Εγκαυμάτων του «Γ. Γεννηματάς» και ο τρίτος παραμένει στη ΜΕΘ του «Αττικόν». Σύμφωνα με τους γιατρούς, όλοι είναι νέοι σε ηλικία. Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής καλεί εργαζόμενους και συνδικάτα να δώσουν αίμα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο για τον Ντελιλάι Ραμαντάν του Ζάλο, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Θριάσιου. Σωματεία και φορείς που διαθέτουν φιάλες αίματος, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη Μονάδα Αιμοδοσίας στο τηλέφωνο 213.2028.737.
Εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ λίγο μετά το «ατύχημα»
Ζητήματα ασφάλειας είχε αναδείξει και η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Με αφορμή δύο παλιότερα περιστατικά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής είχε προειδοποιήσει για πλευρές που σχετίζονται με την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ και είχε ζητήσει να παρθούν μέτρα.

Στις 10/02/2014, με έγγραφο προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητούσε να απαιτήσει από το ΥΠΕΚΑ να σταματήσει αμέσως η λειτουργία στη μονάδα 32 των Νέων Βιομηχανικών εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, στην Ελευσίνα, όπου το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων (ΚΕΠΕΚ) είχε εντοπίσει πρόβλημα στον αεριοποιητή R-003

Στις 8/4/2015, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επανήλθε στο θέμα, ύστερα από καταγγελίες κατοίκων της Ελευσίνας και των Εργατικών Κατοικιών της Μάνδρας, για προβλήματα στη λειτουργία του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής 29 Μάρτη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητούσε «να προβείτε άμεσα σε έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία και να ενημερώσετε το Περιφερειακό Συμβούλιο για το τι έχει συμβεί και για τα αποτελέσματα του ελέγχου».
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής
Παρά το γεγονός ότι το «Θριάσιο» και το «Αττικόν» βρίσκονται σε μια βιομηχανική περιοχή με μεγάλη συχνότητα και πιθανότητα ατυχημάτων, ακόμα και μεγάλης έκτασης, ωστόσο οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι μεγάλες, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Από τα οκτώ κρεβάτια της Εντατικής στο Κέντρο Εγκαυμάτων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, λειτουργούν τα έξι, επειδή λείπει νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Τα έξι κρεβάτια λειτουργούν κι αυτά με λειψό προσωπικό, καθώς λείπουν τρεις νοσηλευτές.
Για να ανοίξουν τα άλλα δύο κρεβάτια της ΜΕΘ, χρειάζεται να προσληφθούν τουλάχιστον οκτώ ακόμα νοσηλευτές, τέσσερις εξειδικευόμενοι γιατροί, μια βοηθός θαλάμου και ένας τραυματιοφορέας. Χρειάζονται, επίσης, τρεις τουλάχιστον αναπνευστήρες. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Κέντρου Εγκαυμάτων. 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για να νοσηλευτεί ο τραυματίας από το χτεσινό «ατύχημα», χρειάστηκε να ανακληθεί ένας εργαζόμενος από το ρεπό του.
Κι ενώ οι ελλείψεις συνολικά στις ΜΕΘ είναι τεράστιες, ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε πρόσφατα ότι θα προσλάβει 500 άτομα, για να ανοίξουν άλλα 200 κρεβάτια ΜΕΘ που παραμένουν κλειστά. Οι προσλήψεις αυτές, όποτε κι αν γίνουν, είναι «σταγόνα στον ωκεανό», ακόμα και για τη στοιχειώδη λειτουργία αυτών των κρεβατιών. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αυτοί δε θα είναι μόνιμοι, αλλά με διετείς συμβάσεις.
Τέλος, τον ερχόμενο Οκτώβρη, λήγουν οι διετείς συμβάσεις εργαζόμενων στις ΜΕΘ που ήδη λειτουργούν και θα προκύψουν νέα κενά, μεγαλώνοντας κι άλλο την «τρύπα» που πάει να καλύψει η κυβέρνηση με τις 500 προσλήψεις. Μάλιστα, στους εργαζόμενους που απολύονται τον Οκτώβρη και προσλήφθηκαν με συμβάσεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι κυβερνήσεις χρωστάνε δεδουλευμένα νυχτερινά, Κυριακές και αργίες απ' όλο το 2014 και το 2015.
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στο «Αττικόν», όπου δεν υπάρχει εξειδικευμένη Μονάδα Εγκαυμάτων, παρά τη συχνότητα τέτοιων «ατυχημάτων» στην περιοχή. Κρεβάτια από τις ΜΕΘ παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες είχε χαλάσει και ο τελευταίος αξονικός τομογράφος!
Η «γύμνια» των υπηρεσιών ελέγχου
Στην περιοχή του Θριάσιου, δραστηριοποιούνται σήμερα 7.000-10.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους και ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της Αττικής, όπως χαλυβουργεία, τσιμεντάδικα, διυλιστήρια και άλλες.
Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις λειτουργούν δύο παραρτήματα της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ελευσίνα και Λιόσια και ένα γραφείο του ΚΕΠΕ. Ολες αυτές οι υπηρεσίες είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Στην Επιθεώρηση Εργασίας (και στα δυο παραρτήματα) δουλεύουν συνολικά έξι άτομα (τρία και τρία) και στο ΚΕΠΕ 7 με 8.
Μάλιστα, στην Ευθύνη του ΚΕΠΕ, εκτός από το Θριάσιο Πεδίο, βρίσκεται όλη η περιοχή από την Κόρινθο μέχρι την Επίδαυρο (!) και ολόκληρος ο Πειραιάς. Επιπλέον, δεν υπάρχει η στοιχειώδης υποδομή για να γίνουν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, αφού λείπουν αυτοκίνητα, κονδύλια για λειτουργικά έξοδα κ.ά. Ολα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι ελάχιστοι και φυσικά, όταν γίνονται, να είναι υποτυπώδεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.