Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Μικρούτσικος, Λοΐζος, Δημητριάδη: Ο δικός μας Ναζίμ Χικμέτ ‒ Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ

Ναζίμ Χικμέτ, 15 Ιανουαρίου 1902, Θεσσαλονίκη - 3 Ιουνίου 1963, Μόσχα
Θάνος Μικρούτσικος, 13 Απριλίου 1947, Πάτρα
Μαρία Δημητριάδη, Αθήνα, 11 Απριλίου 1950 - 6 Ιανουαρίου 2009
Σύνθεση - Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 10.V.2015 (Μελάνι, 29 χ 21 εκ.)

«Είμαι κομμουνιστής
Είμαι αγάπη απ’ την κορυφή ως τα νύχια,
αγάπη θα πει βλέπω, σκέφτομαι, κατανοώ,
αγάπη θα πει το παιδί που γεννιέται, το φως που πλημμυρίζει
αγάπη θα πει να δέσεις μια κούνια στ’ άστρα
αγάπη θα πει να χύνεις το ατσάλι μ’ απέραντο μόχθο
Είμαι κομμουνιστής.
Είμαι αγάπη απ’ την κορυφή ως τα νύχια…»
Ναζίμ Χικμέτ, ΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΧΙΚΜΕΤ
«Ο Χικμέτ στη μουσική» - Σήμερα η συναυλία με το Θ. Μικρούτσικο στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ
Δημοσίευση: Σάβ, 16/05/2015 - 08:09
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 16/05/2015 - 08:09
Σήμερα στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί (βλέπε πιο κάτω) συναυλία - μουσική παράσταση του Θάνου Μικρούτσικου πάνω σε έργα του ίδιου και του Μάνου Λοίζου, που θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, στο πλαίσιο των πολιτικών εκδηλώσεων που γίνονται ενόψει του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ: Ναζίμ Χικμέτ «Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη», για τον μεγάλο Τούρκο κομμουνιστή ποιητή.
Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης. Στίχους του ποιητή θα απαγγείλλει ο ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου. 

Παίζουν οι μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Βάσω Δημητρίου (κιθάρες) και ο Θάνος Μικρούτσικος στο πιάνο.
Ο Θάνος Μικρούτσικος αρχίζει να δουλεύει πάνω στην ποίηση του Χικμέτ μέσα στην περίοδο της χούντας, το 1970, παρουσιάζοντας τα «Πολιτικά Τραγούδια», σ’ ένα δίσκο με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη. Ο ίδιος θα παρουσιάσει και μερικά από τα τραγούδια του σπουδαίου μελωδού-συνθέτη και φίλου του Μάνου Λοΐζου. Στην παράσταση θα ακουστεί αρχειακό υλικό, με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη να ερμηνεύει το τραγούδι «Η πιο όμορφη θάλασσα», στην τελευταία συναυλία της ζωής της.
Η δεύτερη συναυλία με έργα Ζ. Λιβανελί και άλλων Τούρκων συνθετών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ (Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ - Περισσός) από συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης με τη συμμετοχή και Ελλήνων καλλιτεχνών.
Η είσοδος στη συναυλία θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ώρα προσέλευσης 7.30 μ.μ.

«Ο Χικμέτ στη μουσική» - Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία με το Θ. Μικρούτσικο στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ (ΦΩΤΟ)
Δημοσίευση: Σάβ, 16/05/2015 - 21:59
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 16/05/2015 - 22:44
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Χαρακτηριστικό της ανταπόκρισης το γεγονός ότι με κόσμο γέμισε και το φουαγιέ της αίθουσας.
Η συναυλία αυτή, οι κινηματογραφικές προβολές που είχαν προηγηθεί, αλλά και οι επόμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν είναι ενταγμένες στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Ιούνη και είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο: Ναζίμ Χικμέτ «για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».
Ο  Θάνος Μικρούτσικος παρουσίασε μελοποιημένη ποίηση του Ν. Χικμέτ τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον αξέχαστο Μάνο Λόίζο. Τραγούδησαν οι Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας Θωμαίδης. Έπαιξαν οι μουσικοί Θύμιος Παπαδόπουλος και Βάσω Δημητρίου και διάβασε ο ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου.
Τα τραγούδια που ακούστηκαν, αλλά και τα ποιήματα που διαβάστηκαν ήταν σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου και Γιώργο Παπαλεονάρδου. Από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της συναυλίας ήταν όταν ακούστηκε αρχειακό υλικό, με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη να ερμηνεύει το τραγούδι «Η πιο όμορφη θάλασσα», στην τελευταία συναυλία της ζωής της.
Στη μουσική παράσταση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Το επόμενο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων
Την Τετάρτη 10 Ιούνη με συναυλία από τούρκικο μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ», αλλά και με τη συμμετοχή νέων Ελλήνων καλλιτεχνών με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες, ανάμεσά τους και ο γνωστός κι εδώ στην Ελλάδα Ζουλφί Λιβανελί.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίζεται και τις ίδιες τις μέρες του Επιστημονικού Συνεδρίου.
Πιο συγκεκριμένα: Στην έναρξη του το Σάββατο 13 Ιούνη θα παρουσιαστεί δραματοποιημένο απόσπασμα από το μνημειώδες κι άγνωστο έπος στο ελληνικό κοινό, «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», καθότι δεν έχει μεταφραστεί  στην Ελλάδα, αν και είναι ίσως το σημαντικότερο έργο του.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στην ηρωική κομσομόλα Ζόγια, που απαγχονίστηκε από τους Γερμανούς φασίστες κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Ναζίμ Χικμέτ της Κωνσταντινούπολης. Το έργο θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους
Στη λήξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί χοροθεατρική παράσταση με τίτλο «Μονάκριβή μου» βασισμένη σε γράμματα και ποιήματα του Χικμέτ από τη φυλακή με πρωτότυπη χορογραφία και μουσική από νέους Έλληνες δημιουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.