Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΘΕΣΜΟΙ: Τα μνημόνια είναι «εδώ» με ιδιωτικοποιήσεις, χρηματοδότηση κράτους - τραπεζών, φορολογική αμνηστία στο κεφάλαιο και μ' όλα τ' άλλα καλούδια του καπιταλισμού

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ - ΔΝΤ
«Πράσινο φως» σε συμφωνία με αντιλαϊκή κλιμάκωση
Με «πρώτο πιάτο» στις ορέξεις των μονοπωλίων την ιδιωτικοποίηση των νευραλγικών υποδομών της χώρας (μεγάλα λιμάνια - περιφερειακά αεροδρόμια), συνεχίζονται οι συγκλίσεις και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Την ίδια ώρα, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, μεθοδεύεται το κλείσιμο της συμφωνίας και οι αντιλαϊκές διεργασίες προσλαμβάνουν ολοένα και εντατικότερους ρυθμούς, ενώ σε επίπεδο «Brussels Group» τα παζάρια (αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες μέρες) επικεντρώνονται, πλέον, στο σκληρό πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας».
Η Ενέργεια, η φορολογία και δημοσιονομικά ζητήματα (κρατικά έσοδα - δαπάνες) πέρασαν στην αντιλαϊκή διαβούλευση κατά τη «συζήτηση» που έγινε προχτές, Παρασκευή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Είναι φανερό δηλαδή το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις αφορούν και στο κρίσιμο ζήτημα της διαπάλης κρατών και κυβερνήσεων για το μοίρασμα της ενεργειακής αγοράς.
Στο εσωτερικό της χώρας, για λόγους διαχείρισης της κατάστασης ταυτόχρονα και συγκάλυψης της πολιτικής της, η συγκυβέρνηση και στελέχη της εμφανίζονται να επιμένουν γύρω από λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», για ζητήματα που ήδη έχουν νομοθετηθεί με βάση τα προηγούμενα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Ζητήματα που καίνε τα λαϊκά στρώματα, όπως τα χαράτσια και οι φόροι, η διάλυση μισθών και συντάξεων, τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό κ.ά. θα συνεχίζουν να «στοιχειώνουν» την πραγματικότητα και της «επόμενης μέρας». Επιπλέον, προ των πυλών εμφανίζεται η επόμενη δανειακή σύμβαση και βέβαια η νέα «μορφή» του μνημονίου που θα τη συνοδεύσει, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα του δοθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, «όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μάη», ενόψει της λήξης του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή και των διεργασιών που θα τρέξουν το αργότερο μέχρι τέλος Ιούνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρονική απόσταση ανάμεσα στη λεγόμενη «ενδιάμεση» και τη «μεγάλη» συμφωνία του Ιούνη, ολοένα και περιορίζεται, ενώ στα υπό εξέταση σενάρια βρίσκεται και αυτό της επίτευξης ενιαίας συμφωνίας σε μία φάση...
Νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα
Ηδη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκπέμπει ισχυρά μηνύματα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, με την επιβολή νέων μέτρων, όπως μαζικές ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, παραπέρα μείωση των συντάξεων, αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης κ.ά., τα οποία αποτελούν τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου.
Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί με τις «κόκκινες γραμμές», που διαφημίζουν υπουργοί της συγκυβέρνησης σε δημόσιες δηλώσεις προς τηλεοπτική κατανάλωση.
Την ίδια ώρα, η «διαπραγματευτική ομάδα» της συγκυβέρνησης προετοιμάζει την ατζέντα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε πως οι «θεσμοί» (Ευρωζώνη, ΔΝΤ) «δεν μας έχουν πει καθαρά ότι θέλουν την εφαρμογή του email Χαρδούβελη», δηλαδή το κλείσιμο της συνεχιζόμενης αξιολόγησης κατά τους σχεδιασμούς και με βάση τα παζάρια της προκατόχου συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γίνονται αναφορές σε θέματα όπως:
  • Εργασιακά: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα αποτελέσει τη νέα θέση της συγκυβέρνησης. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν τους «θεσμούς» ότι «δε θα βγάλουν από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς».
  • ΦΠΑ: Στα σκαριά είναι η διαμόρφωση του «ενιαίου συντελεστή», σε μια εξέλιξη που θα απογειώσει τη φοροληστεία στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. «Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση», είναι το μήνυμα που αποστέλλει η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την τρόικα.
  • Συντάξεις: Πρώτο βήμα αποτελούν οι παραπέρα περικοπές στα επικουρικά ταμεία. Μάλιστα, ως «παράδειγμα» υψηλών επικουρικών συντάξεων αναφέρονται ποσά της τάξης των 300 ευρώ το μήνα.
  • Ασφαλιστικό: Προβλέπονται σαρωτικές παρεμβάσεις για την αύξηση των ηλικιακών ορίων. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», «με εξαίρεση μόνο για 2 - 3 πολύ δύσκολα επαγγέλματα».
Στις σαρωτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που έχουν αποσταλεί στους θεσμούς της τρόικας, προβλέπονται και τα παρακάτω:
  • Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Το συγκεκριμένο όργανο, με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα», θα συγχωνευθεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στόχος, να εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας τους «αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα είτε ως προς το σκέλος μείωσης των κρατικών κονδυλίων, είτε αύξησης των αντιλαϊκών φόρων ή συνδυασμό αυτών.
  • Κατάρτιση κρατικού προϋπολογισμού: Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι θα υπάρξουν «βελτιώσεις» που θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια στις δαπάνες, ώστε «να ενισχυθεί η τήρηση του προϋπολογισμού στη διάρκεια του έτους». Είναι φανερό ότι πρόκειται για έναν ακόμη ευφημισμό, προκειμένου να συσκοτίσουν την πολιτική διάλυσης των κρατικών κονδυλίων.
  • «Κόκκινα» δάνεια: Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με κριτήρια «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης...
  • Υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου κ.ά. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά. Τα ποσά αυτά θα εντοπίζονται προκειμένου στη συνέχεια να προστίθενται στις άλλες δαπάνες διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων και να αποτελούν τεκμήρια φορολόγησης.
  • Λειτουργία του λεγόμενου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και απευθείας πρόσβαση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε καταθέσεις και δάνεια.
  • Φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες οι ελεγκτικές αρχές βεβαίωσαν φόρους, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, οι δικάσιμοι έχουν οριστεί αλλά οι ακροάσεις δεν έχουν ξεκινήσει, θα επιδιωχθεί να περαιωθούν με «ευνοϊκό τρόπο» για τις επιχειρήσεις.
  • Καθιέρωση κληρώσεων στις οποίες θα συμμετέχουν οι αριθμοί των αποδείξεων που θα μαζεύουν οι φορολογούμενοι. Αυτό ως κίνητρο υποτίθεται για να ζητούνται υποχρεωτικά αποδείξεις και έτσι να αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ.
  • Αύξηση των εισιτηρίων για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, από τον Ιούνη του 2015.
  • Ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Φορολογική αμνηστία στο κεφάλαιο
Από την άλλη, σχεδιάζονται προκλητικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για μερίδες της ελληνικής πλουτοκρατίας, προκειμένου, έναντι συμβολικού φόρου, να επανεισαγάγουν στις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια που φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού.
Η σύναψη «πολιτικής συμφωνίας» για τη «φορολόγηση» καταθέσεων Ελλήνων στις τράπεζες της Ελβετίας, ήταν το αντικείμενο χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, και Επικρατείας, Π. Νικολούδη, με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για μια ακόμη «καραμπινάτη» ρύθμιση αμνήστευσης για καταθέσεις που προέρχονται από κάθε είδους παραβάσεις (φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος κ.ά.), που προϋποθέτει την «εθελοντική συμμετοχή» τυχόν ενδιαφερομένων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά αυτά θα διεκπεραιωθούν με συμβολικό φόρο της τάξης του 15%, την ώρα που ο συντελεστής για μισθωτούς και συνταξιούχους φτάνει στο 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ το χρόνο!
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για μερίδες της πλουτοκρατίας έχουν εφαρμοστεί και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά με αμελητέα έσοδα για το κρατικό ταμείο. Είναι φανερό πως η κάλυψη του εισπρακτικού στόχου θα προέλθει από την εφαρμογή και άλλων αντιλαϊκών μέτρων...
Να υπενθυμίσουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία επιχειρηματικοί όμιλοι απαλλάσσονται πλέον μέχρι και στο 100% για τα πρόστιμα πους τους επιβλήθηκαν μετά από φορολογικούς ελέγχους, όπως για λαθρεμπόριο, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, απόκρυψη φορολογικής ύλης, μη απόδοση ΦΠΑ και εδικών φόρων κ.ά. Τα παραπάνω ποσά για τις φοροπαραβάσεις του κεφαλαίου, τα οποία έχουν βεβαιωθεί μετά από φορολογικούς ελέγχους, δεν εντάσσονταν στο «κούρεμα» που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση για τις 100 δόσεις, κάτι που η συγκυβέρνηση έσπευσε να «διορθώσει».
Τα μνημόνια είναι «εδώ»
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς». Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συμφωνία - απόφαση του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.
Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν:
Στο «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2015. Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποσχόταν να προχωρήσει σε μια πρώτη «αύξηση» από τον Οκτώβρη του 2015.
Παραμένει σε εφαρμογή η ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, εξέλιξη που σημαίνει παραπέρα διαδοχικές μειώσεις. Μάλιστα, εξετάζονται νέες «παρεμβάσεις» και για τις κύριες συντάξεις.
«Aναστέλλεται» η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) για τους χαμηλοσυνταξιούχους για ποσά μέχρι 700 ευρώ, όπως προεκλογικά υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Σε ισχύ παραμένουν τα χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου», ενώ στο ύψος του διατηρείται και το χαράτσι (ΕΝΦΙΑ) πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία.
Και για το Β' εξάμηνο του 2015 παραμένει, το ανύπαρκτο, επί της ουσίας, αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», η διάλυση της γκάμας των φοροελαφρύνσεων για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.
Αβεβαιότητες για την ανάκαμψη
Η Κομισιόν σχεδιάζει να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2015, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». «Τον χειμώνα προβλέπαμε ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για την Ελλάδα φέτος. Η εαρινή πρόβλεψή μας για την Ελλάδα θα είναι πιο απαισιόδοξη», δήλωσε.
KEIMENA: Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ
«Πρώτο πιάτο» οι ιδιωτικοποιήσεις
Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, ενεργοποιεί άμεσα τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης νευραλγικών υποδομών εκχωρώντας τες σε μονοπώλια - «στρατηγικούς επενδυτές».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ αποστέλλει αυτή τη βδομάδα την «προσφορά» για το 51% του ΟΛΠ, ενώ παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον ΟΛΘ.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στο νέο ιδιοκτήτη τους, το γερμανικό μονοπώλιο «Fraport».
Πιο συγκεκριμένα:
ΟΛΠ: Σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Πειραιά, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να εκχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο του 51% αντί 67% που προέβλεπε αρχικά ο διαγωνισμός, ενώ οι νέοι όροι αναμένεται να αποσταλούν στα ενδιαφερόμενα μονοπώλια την ερχόμενη Τετάρτη. Ενδιαφερόμενοι επενδυτές εμφανίζονται η «Cosco» και η «APM Terminals».
Περιφερειακά αεροδρόμια: Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται ικανοποιημένο με τη συμφωνία ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την εκχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, σε μια κοινή επιχείρηση με επικεφαλής τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων «Fraport». Η ολοκλήρωση της πώλησης θα πρέπει να αναμένεται μέσα στον Ιούνη.
ΔΕΣΦΑ: Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει πλέον να πουλήσει το 49% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη «Socar», έναντι του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά. Είναι φανερή η πρόθεση για το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς και σε άλλους «παίχτες», στο πλαίσιο μοιράσματος της «πίτας». Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η «έρευνα σε βάθος» που διενεργεί η Κομισιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο η προτεινόμενη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί συγχωνεύσεων. Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ, που αποτελεί τμήμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, δε θα αποβεί σε βάρος του ανταγωνισμού και δε θα οδηγήσει σε αυξημένες τιμές φυσικού αερίου, ζήτημα που ενδιαφέρει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Αντιλαϊκό ορόσημο η χρηματοδότηση κράτους - τραπεζών
Με άξονα τις συνθήκες ρευστότητας του ελληνικού αστικού κράτους και των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, οι αντιλαϊκές διεργασίες προσλαμβάνουν ολοένα και εντατικότερους ρυθμούς. Σε συνθήκες «στενότητας» και αρπαγής μέχρι και της τελευταίας διαθέσιμης δεκάρας από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές «αξιοποιούν» ως ορόσημο την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Μάη, ημερομηνία συνεδρίασης του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αντίστοιχα, δεν είναι τυχαία τα σενάρια και οι δηλώσεις γύρω από το ενδεχόμενο «κουρέματος» των εγγυήσεων που καταβάλλονται από ελληνικές τράπεζες, στη βάση των οποίων τους χορηγείται η ρευστότητα.
Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, ζητάει την αύξηση του πλαφόν που ισχύει για το βραχυπρόθεσμο κρατικό δανεισμό (έντοκα γραμμάτια), προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, ενόψει μάλιστα και των αυξημένων πληρωμών για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους προς την πλευρά του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με δηλώσεις που αποδίδονται στο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση του ορίου στα έντοκα γραμμάτια (σήμερα 15 δισ. ευρώ) αν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα».
Παραπέρα εκροή ύψους 1,9 δισ. ευρώ εμφάνισαν μέσα στο μήνα Μάρτη του 2015 οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), διαμορφώθηκαν στα 138,5 δισ. ευρώ (από περίπου 140,4 δισ. το Φλεβάρη). Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μάζα των καταθέσεων έχει συρρικνωθεί κατά 21,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του Δεκέμβρη του 2014 (160,3 δισ. ευρώ) και σε ποσοστό 13,6%.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε την περασμένη βδομάδα σε νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA) προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους κατά 1,4 δισ. ευρώ. Το όριο του ELA διαμορφώνεται στα 76,9 δισ. ευρώ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 3/5/2015
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.