Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (σχήμα λόγου) - ΘΕΣΜΟΙ (σχήμα τρόικας): Συμφωνία για νταούλι και τρία βιολιά

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Τύμπανα πολέμου» ενόψει της αντιλαϊκής συμφωνίας
Σε ένα ντόμινο διεργασιών και με φόντο τους γενικότερους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις κυβερνήσεις τους, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας, σχετικά με την υπό διαμόρφωση νέα αντιλαϊκή συμφωνία.
Προ των πυλών εμφανίζεται η ομοβροντία με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία συμπληρώνονται μέρα με τη μέρα σε επίπεδο «Brussels Group». 

Σε αυτό το πλαίσιο, η ατζέντα του κεφαλαίου για την «επόμενη μέρα» περιλαμβάνει τα «ανοιχτά» και υπό διαβούλευση θέματα που αφορούν:
-- Τη διαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ.
-- Τον εντοπισμό και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού (και βέβαια τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που θα απαιτηθούν).
-- Τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών.
-- Στο τραπέζι βρίσκονται τα ζητήματα του «χρηματοδοτικού κενού», το οποίο, σε συνδυασμό με το ύψος των αντιλαϊκών μέτρων, θα καθορίσει το ύψος της νέας δανειακής σύμβασης, όπως και τα ζητήματα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και των ισχυρών ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων από το λεγόμενο «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ».
-- Συμφωνία υπάρχει στην άμεση κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», ενώ μένει να συμφωνηθεί το ύψος των επικουρικών συντάξεων στις οποίες θα επιβληθούν περικοπές, ώστε να μην ενεργοποιηθεί, σε αυτή τη φάση, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
-- Παραπέρα κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
Την ίδια ώρα, το «ελληνικό ζήτημα» τέθηκε και στο πλαίσιο της συνόδου Κορυφής του «G7», που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Για την ερχόμενη Δευτέρα, είναι προγραμματισμένη η τριμερής συνάντηση ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, με αντικείμενο, εκτός από την περίπτωση της Ελλάδας, το ζήτημα της παραπέρα ολοκλήρωσης στη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης και τις προτάσεις που εξετάζονται από την Κομισιόν, χωρίς αυτές να έχουν γίνει γνωστές.

Να υπενθυμίσουμε, πάντως, παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σχετικά με τη διαμόρφωση κοινοβουλίου αποκλειστικά για τα κράτη της Ευρωζώνης, αλλά και προτάσεις, όπως για τη διαμόρφωση προϋπολογισμού της Ευρωζώνης. Θυμίζουμε, επίσης, και τις σχετικά πρόσφατες αναφορές του διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, για την παραπέρα εκχώρηση της κυριαρχίας από τα κράτη και τις κυβερνήσεις στην αρμοδιότητα της Κομισιόν.
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση και οι «θεσμοί» της τρόικας επιχειρούν να διαχειριστούν τον τρόπο που θα πλασάρουν το κλείδωμα της συμφωνίας και βέβαια της ομοβροντίας με τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Με θέμα την Ελλάδα, συνεδρίασε την Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Ομάδα Εργασίας που προετοιμάζει το Γιούρογκρουπ (Euro Working Group). Σύμφωνα με «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέστειλαν μήνυμα για το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας, με καταληκτική ημερομηνία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 4 Ιούνη. Σε αντίθετη περίπτωση, διαμηνύεται πως η Ελλάδα θα... «απολέσει» τη χρηματοδότηση που προβλέπεται από το τρέχον «πρόγραμμα», δηλαδή από το μνημόνιο στη σημερινή του μορφή.
Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει και τη συγκυβέρνηση στους όποιους διαχειριστικούς της ελιγμούς.
  • Έτσι κι αλλιώς, οι παραπάνω «προθεσμίες» κινούνται εντός του πλαισίου και του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε με τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.
  • Να υπενθυμίσουμε ότι στις 6 Ιούνη, θα καταβληθεί η δόση για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους στην πλευρά του ΔΝΤ, με τις συνολικές αποπληρωμές για το μήνα Ιούνη να φτάνουν σε 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά, που η συγκυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αποπληρώνει στο «ακέραιο και εγκαίρως»...
Πληροφορίες ανέφεραν πως υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη Δημόσια Διοίκηση και σε σειρά από άλλους τομείς.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, την Πέμπτη είχε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ.
Μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα εξεταζόμενα σενάρια είναι και αυτό της παράτασης (θα πρόκειται για την τρίτη στη σειρά) του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή. 

  • Σε κάθε περίπτωση, η διασφάλιση της χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος και τους τραπεζικούς ομίλους έχει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και της εφαρμογής της πρώτης δέσμης με τα αντιλαϊκά μέτρα.
Στην επόμενη φάση, σε συνδυασμό με τη νέα δανειακή σύμβαση, θα ακολουθήσουν και τα επόμενα μέτρα.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, «υπάρχει πιθανότητα κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις να μετατεθούν για το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο», αν και ο ίδιος, όπως δήλωσε, δεν τάσσεται υπέρ της τμηματικής εφαρμογής των μέτρων.
Ειδικότερα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ειδησεογραφικό δίκτυο MNI, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε τα παρακάτω:
-- Συμφωνώντας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή ενός «ατυχήματος» «θα είχε επιπτώσεις συνολικά στην Ευρωζώνη και μέσω αυτής στην παγκόσμια οικονομία».
-- Η κατάληξη της συμφωνίας, για «προφανείς λόγους, θα πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου», δηλαδή ενόψει των αποπληρωμών του χρέους στην πλευρά του ΔΝΤ.
-- Δήλωσε υπέρμαχος «μιας πλήρους συμφωνίας τώρα, η οποία θα περιγράφει και θα εφαρμόζει μέτρα για το αμέσως προσεχές διάστημα». Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η εφαρμογή και της επόμενης δέσμης με τα αντιλαϊκά μέτρα, επίσης «θα πρέπει να αποφασιστεί τώρα, ή τουλάχιστον να περιγραφεί με τη σύμφωνη γνώμη των τριών θεσμών».
Σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις των «θεσμών» (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) τόνισε ότι στο τέλος θα παρουσιαστεί μια «ενιαία συμφωνία και από τους τρεις θεσμούς», προειδοποιώντας ότι «οι Ελληνες δεν πρέπει να παίξουν με τη διάσταση των απόψεων των τριών θεσμών».
Εντείνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες
«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί μια πιθανότητα», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της, από τη Δρέσδη, στη γερμανική εφημερίδα FAZ. Η τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την ίδια, «δεν θα είναι υγιεινός περίπατος, αλλά δεν θα αποτελέσει και το τέλος του ευρώ», επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπ. Μάρεϊ, ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ επιμένει στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο ζήτημα των συντάξεων και στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου πρωτογενούς πλεονάσματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι συγκεκριμένες αναφορές εστιάζουν στα εκκρεμή ζητήματα της αντιλαϊκής διαβούλευσης.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, επανέλαβε ότι απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν, την Πέμπτη, η οποία διευκρίνιζε πως οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο «Brussels Group» θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και ακόμη ότι χρειάζεται «περαιτέρω πρόοδος» στις τεχνικές διαβουλεύσεις.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, σημείωσε πως η συγκυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις «με σκοπό, μέχρι την Κυριακή, να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους». Παράλληλα, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει παραμικρός λόγος ανησυχίας σε σχέση με τις τράπεζες» και ότι «το κείμενο της συμφωνίας είναι κοινό μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών».
Πεδίο ανταγωνισμών ΗΠΑ - ΕΕ
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε αυτή τη βδομάδα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος υπέδειξε εκ νέου την ανάγκη για το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας. Ο Τζ. Λιου, σε δημόσια ομιλία του τόνισε ότι 
«είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας δεν θα είχε επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο», καλώντας τους «θεσμούς» να επιδείξουν «αρκετή ευελιξία».
Παράλληλα, παρεμβαίνοντας προς την ελληνική κυβέρνηση, έκανε καθαρή τη θέση και των ΗΠΑ για κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής:
«Εάν οι Ελληνες είναι προετοιμασμένοι να λάβουν τα δύσκολα μέτρα που χρειάζονται, οι Ευρωπαίοι και οι πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί πρέπει να βρουν μια λύση χωρίς να προκληθεί μια άσκοπη κρίση (...) Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες πολιτικές οι οποίες θα ήταν δύσκολες για οποιαδήποτε κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, και οι ΗΠΑ συμβάλλουν μάλλον έμμεσα στη συζήτηση ως σημαντικός μέτοχος του ΔΝΤ».
Είναι φανερό το γεγονός ότι οι «διαφοροποιήσεις» που βλέπει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), αφορούν στη μεταξύ τους διαπάλη και τους ανταγωνισμούς. Από την άλλη, και τα δύο κέντρα, μαζί και οι κυβερνήσεις τους, συμφωνούν στην ανάγκη των νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Βεβαίως, είναι ένα ερώτημα αν σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς ή στην πρεμούρα να συζητηθεί π.χ. μέχρι το «G7» το «ελληνικό πρόβλημα» είναι ο ΦΠΑ ή το συνταξιοδοτικό

Φαίνεται πως εδώ οξύνονται διαμάχες για τομείς της οικονομίας τους οποίους εποφθαλμιούν τα μονοπώλια, σε υποδομές ή στους διάφορους τομείς της Ενέργειας.

  • Ρόλο επίσης παίζει και η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, με δεδομένες τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τις διαθέσεις των αστών στην Ελλάδα να «παίξουν» μ' αυτές σε όφελός τους, από την Ουκρανία και τα Βαλκάνια μέχρι την Α. Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.