Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Rena in limbo! (Ούτε bitch, ούτε bimbo)

Rena in limbo! (Η βασίλισσα εν κενώ)
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 2.V.2015 (Μολύβι, 29 χ 21 εκ.)

«Ένα νέο πρόσωπο για την Ελλάδα»
Αποκαλυπτική η διάλεξη της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου στο Πανεπιστήμιο Princeton, στο πλαίσιο του «πήγαινε - έλα» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ, αναφορικά με την αλλαγή που υφίσταται η Ελλάδα και με  
«τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η σημαντικότερη Περιφέρεια της χώρας σε αυτή την αλλαγή, αφού για πρώτη φορά από δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ηγείται μια αριστερή γυναίκα πολιτικός, αιρετή και όχι διορισμένη σε αυτή την υψηλόβαθμη θέση, υπερνικώντας την στερεοτυπική, σεξιστική προεκλογική εκστρατεία των αντιπάλων της, στα μάτια των οποίων το να είσαι γυναίκα ήταν μειονέκτημα, ενώ αποδείχθηκε πλεονέκτημα».
Αντιμετωπίζοντας, ακόμη,

«την κλασική προσέγγιση του ρόλου της γυναίκας στην πολιτική είτε ως "bitch", στην περίπτωση της σοβαρής, ισχυρής γυναίκας είτε ως "bimbo", στην περίπτωση μιας γυναίκας με χαμηλό προφίλ»!
Δεν πρόκειται για μια απλή πολιτική νίκη αλλά «για νίκη κατά των προκαταλήψεων έναντι των γυναικών.
Νίκη κατά του κατεστημένου από το οποίο διεπόταν η χώρα κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια, με την εξουσία να μονοπωλούν άνδρες πολιτικοί.
Ήταν, επομένως, μια πρώτη ιστορική νίκη για τις δυνάμεις της αλλαγής, για τις δυνάμεις της ανανέωσης του τρόπου με τον οποίο ασκούνταν η πολιτική έως σήμερα στην Ελλάδα.
Ωστόσο, για την ομάδα μας, για το προσωπικό μας, σήμανε, επίσης, την αρχή μιας νέας εποχής».
Όμως, οι αντιμνημονιακές φεμινιστικές μάσκες της «έπεσαν» πολύ γρήγορα με τον πρώτο προϋπολογισμό για το 2015, ο ίδιος με εκείνον του προηγούμενου περιφερειάρχη.
  • Η ίδια αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί η νέα διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, η οποία κατέχει τα πρωτεία στην ανεργία και παιδιά στο Λεκανοπέδιο λιποθυμούν, ήρθε από την πίσω πόρτα.
Πολιτική που εξακολουθεί και ενισχύει την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών, επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ την ίδια ώρα δεν προβλέπει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και την υλοποίηση έργων προς όφελός τους.
Η επιτυχία του νέου υποδειγματικού μοντέλου εξουσίας συμπληρώνεται με τη σπουδή της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου να καταθέσει αποθεματικά της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενισχύοντας την κυβέρνηση στην εύρεση χρημάτων για τους δανειστές και τις υποχρεώσεις του κράτους με τα διαθέσιμα των ΟΤΑ. 
Θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο μια σειρά έστω και υποτυπώδεις παροχές που αφορούν όμως τις νέες και εργαζόμενες γυναίκες - μητέρες, όπως π.χ. τις υποδομές των παιδικών σταθμών.
Οσο για τους αγώνες της ενάντια στις δυνάμεις του νεοναζισμού και του ρατσισμού που εκπροσωπούνται και στο Περιφερειακό Συμβούλιο εξαντλήθηκαν σε παροχές και διευκολύνσεις (παραχώρηση γραφείων κ.ά.) προς το συνδυασμό της Χρυσής Αυγής στην Περιφέρεια, απορρίπτοντας την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να αρνηθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση και παροχή στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση.
***
Παρ' όλη την προσπάθεια της ΕΕ να κάνει σημαία την αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ότι η αυξημένη γυναικεία παρουσία στα θεσμικά όργανα θα την κάνει φιλολαϊκή, η ταξική πολιτική αυτής της λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων δεν κρύβεται κάτω από τις φούστες.
Το ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάδειξη γυναικών αφορά αυτές που με τη συμμετοχή τους στις κυβερνητικές και άλλες θεσμικές θέσεις, ουσιαστικά στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου και της λυκοσυμμαχίας. 

Αποκαλύπτεται στην καθημερινή πράξη ότι η πολιτική δεν καθορίζεται από το φύλο αλλά από την τάξη αυτών που την ασκούν, πολιτική που δεν πρόκειται να αλλάξει όσες γυναίκες και αν συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους, στους θεσμούς και στα όργανά τους.
Ο δρόμος για τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, για να βάλουν τέρμα στη βαρβαρότητα που σήμερα βιώνουν, δεν περνά μέσα από τη γυναικεία παρουσία στα όργανα και τους θεσμούς της αστικής εξουσίας, από τις διαλέξεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Περνά μέσα από την ενίσχυση της συμμετοχής τους στο κίνημα, μέσα από την ανάδειξη γυναικών και αντρών, αγωνιστριών και αγωνιστών, μέσα από την καθημερινή ταξική πάλη, από τη συστράτευση με το ΚΚΕ σε κατεύθυνση ρήξης με την ΕΕ, τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και το κεφάλαιο.
  • Μόνο τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη σε όφελος του λαού και των αναγκών του, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιαίτερων αναγκών των γυναικών.
  • Μόνο τότε θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στον εργατικό - λαϊκό έλεγχο και στα όργανα και τους θεσμούς μιας λαϊκής - εργατικής εξουσίας που θα στηρίζεται στην κινητοποίηση του λαού.
Π. Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.