Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

FILS DE GRECE: Η νέα ταινία του Διονύση Γρηγοράτου ‒ «Παιδομάζωμα» ή «Παιδοσώσιμο» ‒ Η στάση του Δημιουργού - Εργογραφία (VIDEO-ΦΩΤΟ)


«FILS DE GRECE», η νέα ταινία του Διονύση Γρηγοράτου
Δημοσίευση: Παρ, 28/11/2014 - 19:42

Ολοκληρώθηκε η κινηματογραφική ταινία «FILS DE GRÈCE» του σκηνοθέτη Διονύση Γρηγοράτου.
Ο τίτλος της ταινίας είναι από την έκκληση του Paul Eluard για τα παιδιά του Εμφυλίου Πολέμου στη διάρκεια της μυθιστορηματικής ανάβασής του στο Γράμμο και αναφέρεται σε ένα κεφάλαιο της Ιστορίας «απωθημένο στις συνειδήσεις μας ‒από τις παρενέργειες του Εμφυλίου και του Ψυχρού Πολέμου‒ που σημερινά γεγονότα το επαναφέρουν», σύμφωνα με τους δημιουργούς που προσθέτουν:

«Η μαζική μετακίνηση 60.000 και πλέον παιδιών μακριά από τις εστίες τους, στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. 30.000 περίπου, από το "Δημοκρατικό στρατό", εκτός της Πατρίδας, σε ιδρύματα Πολιτικών Προσφύγων σε χώρες της χωρισμένης Ευρώπης του Ψυχρού Πολέμου και άλλα τόσα, από τον κυβερνητικό στρατό, σε "Παιδοπόλεις" που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη.
Τραγικά οδοιπορικά που δεν τέλειωσαν με το τέλος του εμφυλίου αλλά συνεχίστηκαν εκτός και εντός της Ελλάδος με εξορίες, απαγορεύσεις επανόδου στις εστίες τους, διακρίσεις κλπ. Οδοιπορικά που συνεχίζονται και στις μέρες μας με τις ψυχολογικές επιπτώσεις που κουβαλούν αυτά τα «πρώην παιδιά» για μια «παιδική ηλικία» που δεν έζησαν τότε και η μνήμη τους δεν μπορεί σήμερα να αναπληρώσει :
Ποιος μας δίνει τα παιδικά μας χρόνια; Κανείς! Μόνο η Ιστορία...»
Το «FILS DE GRECE» είναι μια ταινία μυθοπλασίας, η οποία συνθέτει ‒με ηθοποιούς και πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα‒ και «δραματοποιημένου» αρχειακού υλικού που τα περιλαμβάνει.
Τα πρόσωπα είναι υπαρκτά, εξασφαλίζοντας την αυθεντικότητα αφού πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, αλλά και επινοημένα (ηθοποιοί).
Το επιλεγμένο αρχειακό υλικό ενσωματώνεται στη ταινία και προωθεί τη δράση, πχ. η μυθιστορηματική παρουσία του Paul Eluard στα βουνά της Ελλάδας το 1949,  αλληλοσυμπληρούμενο με σκηνές αναπαράστασης και με σημαντικά πολιτικά πρόσωπα που βίωσαν τα γεγονότα (πέρα των πρωταγωνιστών) με τη μορφή συνοδευτικών βίντεο σε blogs (όχι συνεντεύξεις).
Η ταινία παρακολουθεί στην Αθήνα του 2008 μία νεαρή που αναζητάει να μάθει περισσότερα για το «Παιδομάζωμα» ή «Παιδοσώσιμο» γενικά, αλλά και για την περιπέτεια της γιαγιάς της, η οποία ήταν πολιτική πρόσφυγας στην πρώην Σοβιετική Ένωση και βρίσκεται σε κώμα ή σε «συνειδητή» κατάσταση να κοιμάται και να μη μιλάει!
Σιγά - σιγά  -μέσα από το σασπένς της έρευνας και το θρίλερ της απόκτησης κρυμμένων στοιχείων- φωτίζεται το οδοιπορικό σαν ένα road movie με στοιχεία σύγχρονης τραγωδίας για την απώλεια της παιδικής ζωής, τον αδελφοκτόνο πόλεμο των γονιών και τα ψυχολογικά τραύματα που τους έχουν σημαδέψει ως παιδιά και που τα κουβαλούν ως ενήλικες σήμερα, ζώντας ανάμεσά μας, την οικονομική και κοινωνική κρίση που τους στερεί και την «Τρίτη ηλικία»!
Στο «FILS DE GRΕCE» πρωταγωνιστούν η Τζένη Σταυροπούλου και ο Πέτρος Γιασεμής, πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα όπως η Ολυμπία Γελοδάρη (χορογράφος, πρακτική εξάσκηση στα Μπολσόι, επικεφαλής στην Όπερα της Οδησσού, Λυρική Σκηνή) , ο Γιώργος Παίζιος (Παιδοπολίτης και ονομαστός εναερίτης της ΔΕΗ) και παιδιά από τον Γράμμο και το Βίτσι.
902

 


***

Ο Διονύσης Γρηγοράτος
Μπροστά στις βουλευτικές εκλογές 2012

«Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε συνθήκες "ασυνέχειας" - ας μου επιτραπεί ο όρος" - της ζωής μας, της πατρίδας, αλλά και της ανθρώπινης υπόστασης, τι απομένει ως ενεργητική αντιπαράθεση;
Ριζική ανατροπή. Ανατροπή στις συνήθειες της αδράνειας, στις κοινωνικές συμπράξεις, στις πολιτικές μας δράσεις.
Μια αφετηρία, εδώ που φθάσαμε είναι οι εκλογές. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από αυτές. Να παραμερίσουμε οριστικά λοιπόν, φοβίες και διλήμματα για ακυβερνησία κ.τ.λ., αντιλήψεις και αυταπάτες περί ενότητας της αριστεράς για την ενότητα, αλλά και αναστολές μας για ριζική αντιμετώπιση, λόγω του υφιστάμενου σχηματισμού δυνάμεων.
Μπορεί ο συσχετισμός δυνάμεων να μη μας οδηγεί σε άμεση λύση διακυβέρνησης, αλλά μπορεί να μας οδηγήσει σε άμεση ανάσχεση της επιδείνωσης της κρίσης και να προλειάνει το έδαφος για εργατική και λαϊκή αντεπίθεση που είναι η μόνη που μπορεί να αντιπαρατεθεί στην επιθετικότητα του κεφαλαίου.
Για να μη γίνει ο μισθός φιλοδώρημα κατά επιλογήν και περιοριστεί η δραστηριότητα των μικρομεσαίων, ως πωλητών στα stands των πολυκαταστημάτων ή ως παρατηρητών στους διαδρόμους που δεν μπορούν να αγγίξουν το "γλυκό"!
Μια καλή ιδέα για τον καθένα μας είναι να πείσει έναν, έστω και έναν, για την υπερψήφιση του ΚΚΕ!».
*

Ο Διονύσης Γρηγοράτος σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

1961-64
Ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης Πειραιά και καλλιτεχνική διεύθυνση.
Κριτική κινηματογράφου σε φιλολογικά περιοδικά.

1961-65
Βοηθός Σκηνοθέτης και Μοντάζ στο Στούντιο της ΑΝΖΕΡΒΟΣ.

1965-66
Μέλος της ομάδας Ανεξάρτητα Επίκαιρα-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΗ.

1967-74
Σκηνοθεσίες διαφημιστικών σποτς.

1978-79
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΡΟΛΟ, τετράωρο fiction-documentary. Ειδική Διάκριση Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Nyon. Διάκριση Ελλήνων Κριτικών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

1981-84
ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΜΕΝΗ ΣΜΥΡΝΗ, ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ, ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 21 και άλλα ωριαία ντοκιμαντέρ - επίσημες συμμετοχές της ΕΡΤ σε διεθνή φεστιβάλ (Prix dItalia κ.α.).

1985-94
Σειρές 45λεπτων επεισοδίων στην Ελληνική Τηλεόραση. ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (50 επεισόδια), ΠΑΡΑΤΟΛΜΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ - ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ (6 επεισόδια).

1988-89
Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΟΛΚ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ταινία φιξιόν. Κρατικό Βραβείο Σεναρίου. Τέσσερα Κρατικά βραβεία συντελεστών και τέσσερα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

1991
ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ-ΛΕΟΝΕ, fiction-documentary 60’. Κρατικό Βραβείο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

1994
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΘΕΑΤΡΟ, δίωρο fiction-documentary. Κρατικό Βραβείο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

1998-99
ΤΕΤΡΑΣ Η ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, μουσική σειρά (παραγωγής ΕΡΤ) για τα Ρεμπέτικα τραγούδια (240 λεπτά, σε 4 μέρη).
1999-2000
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΧΑΝΕΙ Σ’ ΟΛΑ, ταινία φιξιόν. Green Film Prize στο 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Καΐρου.

2001-2002
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΙ ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΡΓΑΤΙΑ!, μουσική σειρά (παραγωγής ΕΡΤ-ΓΣΕΕ) για το Ελληνικό «Εργατικό Κοινωνικό τραγούδι» σε 6 μέρη. Προβλήθηκε στα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ Τορόντο, Βανκούβερ κ.α.

2003
ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΖΩΗ, σειρά δέκα ημίωρων ντοκιμαντέρ αρχείου – με στοιχεία υπόθεσης - (παραγωγής ΕΡΤ).

2004
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ, Ντοκιμαντέρ για τους εργαζόμενους στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Παραγωγή ΓΣΕΕ.

ΒΙΒΛΙΑ
Πουκάμισα Εκστρατείας, διηγήματα, Καστανιώτης, Αθήνα 1975.
Συνάντησα το Δράκο της Ζωής μου, νουβέλα, Κέδρος, 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.