Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ό,τι θέλει το Κεφάλαιο – ΝΔ: Πρόγραμμα με ευελιξία – ΣΥΡΙΖΑ: Ευελιξία με πρόγραμμα – ΔΗΜΑΡ: Αναπτυξιακό σοκ και για τα δύο – Ρόιτερς: Προσιτός και ευέλικτος ο Αλέξης

Άντρες ευέλικτοι και πρόθυμοι για όλα

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δε «συναινεί» όσο... χρειάζεται στις αναδιαρθρώσεις που θέλει το κεφάλαιο
Συνεχίζονται οι κατηγορίες από πλευράς ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ότι αντί της αναγκαίας συναίνεσης των αστικών δυνάμεων, προκειμένου να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις που θα ενισχύσουν την καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, επιμένει σε «διχαστικές» λογικές.
Χαρακτηριστικά όσα είπε χτες ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ:
«Στο ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στο σημείο να εκβιάζουν τη χώρα. Μιλούν για συνεννόηση και στήνουν διχασμό (...) Λέει το αδιανόητο. Να συμφωνήσουμε σε Πρόεδρο, να μην τον ψηφίσουμε τώρα και να πάμε σε εκλογές. Και μετά να εκλέξουμε το ίδιο πρόσωπο. Είναι ευτελισμός του θεσμού και εκβιασμός της χώρας», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωνε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι
«Η κυβέρνηση αυτό το απορρίπτει, διότι η χώρα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή εκλογές. Χρειάζεται να προχωρήσει σταθερά προς την έξοδο από το μνημόνιο και τη δημιουργία ενός δικού της προγράμματος το οποίο θα της επιτρέπει να κινείται με κάποια ευελιξία, χωρίς όμως να δημιουργεί νέα χρέη και νέα ελλείμματα».
Όπου «ευελιξία», σημαίνει αφενός δημοσιονομική πολιτική για πλεονάσματα με περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδυλίων, όσων έχουν αφήσει ακόμη για κάποιες λαϊκές ανάγκες (πάντα ο λαός πληρώνει) και απελευθέρωση χρημάτων από την εξυπηρέτηση του χρέους αφού πετύχουν μετά από τη διαπραγμάτευση τη διευθέτησή του, δηλαδή την με καλύτερους όρους αποπληρωμή του, για την παραπέρα επιδότηση των μονοπωλίων για επενδύσεις. Αυτά όλα τα πληρώνει ο λαός και με τη φοροληστεία που θα συνεχίζεται.
Επιπλέον, ο Α. Παπαμιμίκος δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ντόπια και ξένα κέντρα ότι
«εμείς θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις (...) Ως ΝΔ είμαστε αποφασισμένοι να πιέσουμε την κυβέρνηση για περισσότερα».
Εφαρμογή όσων μεταρρυθμίσεων χρειάζεται η αγορά για κέρδη
Προσδιόρισε ως προτεραιότητες,
«να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές τομές στην Παιδεία. Να προχωρήσουμε χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Οικονομία και η Αγορά αλλά και στην αναδιάρθρωση του Δημόσιου Τομέα. Και βέβαια στη συνταγματική αναθεώρηση», θεσμικές αλλαγές που να κατοχυρώνουν την εξουσία και δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου στις νέες συνθήκες.
«Όλα αυτά όχι επειδή τα ζητάει η τρόικα, αλλά επειδή είναι αναγκαίο να σπάσουμε τα στεγανά του παρελθόντος. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας (σ.σ: στα μοντέλα σύγχρονης δουλείας), επειδή θα έρθουν νέες επενδύσεις, θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και θα εισρεύσουν ιδιωτικά κεφάλαια», συμπλήρωσε, κάνοντας σαφές ότι όλες αυτές τις αλλαγές τις σχεδιάζει και τις προωθεί συστηματικά το μεγάλο κεφάλαιο, με πάγια αξίωση το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, τη διάνοιξη και νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια.
Τέλος ο Α. Παπαμιμίκος όρισε την «πολιτική σταθερότητα της χώρας» ως «απαραίτητη προϋπόθεση». Και για την ευόδωση των λεγόμενων «εθνικών θεμάτων», την κατοχύρωση της απρόσκοπτης δραστηριότητας ντόπιων μονοπωλίων «στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και το ρόλο Ελλάδας και της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη».
ΣΥΡΙΖΑ
Αυτοδιαφημίζεται στο κεφάλαιο
Την ανάγκη αλλαγής μείγματος διαχείρισης του χρέους καθώς και την ανάληψη της πρωτοκαθεδρίας από τον ίδιο στη διαμόρφωση της αυριανής κυβέρνησης αστικής διαχείρισης προβάλλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως προϋπόθεση για την περίφημη «συνεννόηση», στην οποία καλούν τα επιτελεία του κεφαλαίου.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό βήμα που τους δίνεται προσπαθούν να πείσουν πρώτα απ' όλα το κεφάλαιο ότι για να εξασφαλιστεί καλύτερα η λεγόμενη «ομαλότητα» και συναίνεση στον - αντιλαϊκό - δρόμο του κεφαλαίου και της ΕΕ χρειάζεται η υιοθέτηση της πολιτικής που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ ήταν σαφής ως προς την επιδίωξη του κόμματός του, απέναντι στα «κρισιμότατα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε», να αποκατασταθεί «ένα μίνιμουμ επικοινωνίας και σε όσα πράγματα μπορεί να υπάρξει συνεννόηση αυτή τελικά να αποτυπωθεί και μέσα από συγκεκριμένες πια επιλογές».
Τα κρίσιμα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ζητήματα άπτονται της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του χρέους, την οποία θέλει ο ίδιος να διαχειριστεί. Για το λόγο αυτό ζητά εκλογές τώρα, υποσχόμενος ότι θα συναινέσει στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ χτες στελέχη του διέρρεαν στον Τύπο ότι αν ο Αντ. Σαμαράς αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα έχει τη συναίνεσή του και σε όποια θέματα διαχειριστεί έως τη μέρα των εκλογών.
«Σήμερα το πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχει μια ανίσχυρη κυβέρνηση (...) Καλείται να χειριστεί πολύ κρίσιμα πράγματα που δεν αφορούν μόνο το διάστημα μέχρι το 2016, αλλά τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό νομίζω ότι δημιουργεί τη βάση της απονομιμοποίησης για να μπορεί να χειριστεί από μόνη της μια μειοψηφική κυβέρνηση τόσο κρίσιμα ζητήματα», σχολίασε σχετικά ο Π. Σκουρλέτης.
Προσθέτοντας σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση:
«...αν δεν πάρει, όπως είπατε, τη συμφωνία αυτή, και λέω εγώ, μακάρι να μην την πάρει η κυβέρνηση, διότι δεν μπορεί να πετύχει μια (...) ανίσχυρη κυβέρνηση μια συμφωνία προς όφελος της χώρας και του λαού της. Δεν μπορεί. Γι' αυτό προηγείται το θέμα των εκλογών, ώστε τουλάχιστον να έχουμε μια αντιπροσωπευτική ισχυρή κυβέρνηση. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα σήμερα (...) Όχι, είναι λάθος επιλογή η γραμμή πίστωσης...».
Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Real» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προκαλεί
«παρατεταμένη αίσθηση αβεβαιότητας» αφού έχει ημερομηνία λήξης, με αποτέλεσμα η χώρα «να πηγαίνει στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με χαμηλωμένα τα όπλα». «Πρέπει και η Ελλάδα, τη διαπραγματευτική της ισχύ και θέση να την ενισχύσει. Αυτό μπορεί να γίνει έχοντας μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή», ανέφερε.
Ορθάνοιχτο πάντως άφησε το ενδεχόμενο συνεννόησης με τη συγκυβέρνηση ο Γ. Μπαλάφας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν αλλάξουν πολιτική, τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής τους που λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, τότε αλλάζουν πολλά πράγματα», δήλωσε χτες στο ρ/σ «Βήμα».
Η διαλλακτική διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνά απαρατήρητη στο εξωτερικό

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλείται στελέχη του να ομολογούν «ιδιωτικώς» ότι το κλειδί για την άνοδο του κόμματος «είναι μια υπολογισμένη προσπάθεια να μετριάσει τις ριζοσπαστικές αριστερές ρητορείες».
Αναφέρει ακόμα ότι
«το κόμμα εξακολουθεί να είναι ενάντια στα μέτρα λιτότητας και την "ανθρωπιστική κρίση" (...) αλλά δεν απειλεί πλέον να σκίσει το μνημόνιο ή να βγει η χώρα από το ευρώ (...) Υποστηρίζει το ευρώ και θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα υπέρ της ανάπτυξης που χρησιμοποιούν οι εταίροι της Γαλλίας και της Ιταλίας».
«Αυτός δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας του 2010», δηλώνει στο «Ρόιτερς» ο Blanka Kolenikova, αναλυτής της IHS Global Insight και προσθέτει πως «ο Τσίπρας ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός και έτσι πρέπει να αποδείξει ότι είναι προσιτός και ευέλικτος».
ΔΗΜΑΡ
«Συνεννόηση» για όσα ιεραρχεί η αστική τάξη
Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Φ. Κουβέλης κατά τη χτεσινή τους συνάντηση, προκειμένου, όπως είπε,
«να συζητήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, να διεκδικήσουμε μία διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος». Πρόσθεσε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί, κάτι που «αν επιτευχθεί θα έχει θετικά αποτελέσματα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «αναμεταδίδει» αξιώσεις του κεφαλαίου για στήριξη της κερδοφορίας του από πόρους που θα εξοικονομήσει μια διευθέτηση του χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό ζητά απ' τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης να βρουν τον «ελάχιστο κοινό πολιτικό τόπο, ανεξάρτητα από τις αντιθέσεις, τις αντιπαραθέσεις και τις διαφωνίες που υπάρχουν».
Όπως άλλωστε παραδέχτηκε κατά τον διάλογο με τον Κ. Παπούλια, η αναδιάρθρωση του χρέους είναι «πολύ σημαντικό θέμα, το σημαντικότερο αναφορικά με την οικονομία», μαζί με την εξασφάλιση ενός «αναπτυξιακού σοκ που χρειάζεται η χώρα μας, με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό της».
Ο Φ. Κουβέλης προέβλεψε ότι θα γίνουν εκλογές το Μάρτη, λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος, αφού
«ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, συναίνεση πολιτική δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει γιατί απουσιάζει η πολιτική εκείνη που θα διαμορφώνει συνθήκες και πλαίσιο συναινέσεων. Εμμένω σε αυτό που έχω πει: Δεν με ενδιαφέρει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν μάλιστα προσωποποιείται».
Διαμόρφωση κειμένου, προσθήκη φωτό, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.